Portavion ușor în Marea Neagră. Turcia face o demonstrație de forță și arată cum TCG Anadolu trece Bosforul în Marea Neagră (Video)
Nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor pentru aeronave V/STOL (decolare și aterizare verticală sau scurtă), a fost trimisă în Marea Neagră.
Nava de asalt amfibie multifuncțională TCG Anadolu. Foto: Marina Turciei
TCG Anadolu a intrat, pe 10 aprilie, în dotarea Forțelor Navale turcești și, pe lângă valoarea operațională, are și una simbolică, fiind primul portavion al Marinei turcești, precum și cea mai mare navă militară a Turciei.
Un video cu nava, care trece prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră a fost publicat de Marina Turciei, pe 23 aprilie. Pe puntea portavionului au fost observate opt elicoptere și două drone de luptă – Bayraktar Kızılelma și Bayraktar TB3.
Este prima desfășurare a navei și cel mai probabil are ca scopuri verificarea tuturor sistemelor, antrenarea echipajului, precum și afișarea noilor capabilități de luptă ale Turciei.
Despre TCG Anadolu, care ar fi trebuit să opereze inițial avioane americane F-35 Lightning II
TCG Anadolu, noua navă de asalt amfibiu a Turciei
TCG Anadolu este construită după proiectul navei spaniole Juan Carlos I și are un deplasament 27.000 de tone. Poate lua la bord până la 29 elicoptere de luptă/transport (10 pe puntea de zbor și 19 în hangar) și 41 de drone de luptă (11 pe puntea de zbor și 30 în hangar).
Inițial, pe portavionul Anadolu trebuiau să opereze avioane de luptă de generația a cincea F-35B, dar locul lor a fost luat de drone, după ce Turcia a fost exclusă din programul F-35, deoarece a achiziționat din Rusia sisteme de apărare antiaeriană S-400.
Echipajul total al navei împreună cu pușcașii marini este de 1.200 de oameni, dintre care până la 700 sunt pușcași. Capacitatea compartimentelor de debarcare este de 27 de vehicule amfibie de asalt, 29 de tancuri și patru nave de debarcare mecanizate/două vehicule de debarcare pe pernă de aer.
Turcia intenționează să mai construiască o a doua navă - TCG Trakya (L 401) - din aceeași clasă. Costul TCG Anadolu, inclusiv lucrările de proiectare, este estimat la un miliard de dolari, construcția navei fiind în desfășurare din 2018.
CITEȘTE ȘI: Turcia a prezentat Bayraktar DIHA: Prima dronă turcă cu decolare și aterizare pe verticală ce va putea opera și pe nava TCG Anadolu
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News