Preferații turcilor în Balcani. Turcia donează zeci de drone kamikaze unui stat balcanic, decizie deloc bine primită de Serbia
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat într-un turneu în Balcani, turneu care a început cu o vizită în Albania. Aici Erdogan a anunțat că Turcia va dona Albaniei mai multe drone kamikaze.
Noile drone kamikaze turcești Deli. Photo source: Titra
Turcia va furniza Albaniei, stat majoritar musulman, un număr „considerabil de drone kamikaze”, potrivit unei declarații făcute la finalul săptămânii trecute de Erdogan, când și-a început turneul balcanic. Citat de Daily Sabah, Erdogan a precizat că donația e un cadou pe care Turcia îl face Albaniei.
„Este un cadou și un mesaj puternic din partea Turciei: Albania nu poate fi lovită”, a transmis Erdogan, alături de premierul albanez Edi Rama.
Erdogan a vizitat ulterior și Serbia. În mod cert donația către Albania nu a căzut bine la Belgrad.
E deja arhicunoscut din punct de vedere istoric că relațiile dintre Albania și Serbia sunt foarte fragile în contextul disputei asupra regiunii independente Kosovo.
Trebuie subliniat că Albania e membru NATO din 2009 iar implicarea ei într-o nouă criză balcanică e redusă.
Erdogan a declarat însă că Turcia și Albania vor continua să lupte împotriva a ceea ce Ankara numește „gruparea teroristă FETO” (n.r. - mişcarea predicatorului Fetullah Gulen, aflat în exil în SUA, care s-a aflat în spatele puciului eșuat din 2016).
Erdogan a mai spus că Turcia va sprijini nevoile Albaniei de a antrena și echipa forțele sale militare.
Președintele turc nu a menționat despre ce drone kamikaze e vorba în donație și nici câte au fost donate Albaniei.
De partea cealaltă premierul albanez Edi Rama a salutat continuarea cooperării militare cu Turcia, a cărei producție internă de apărare „este cunoscută în întreaga lume” și a adăugat că dronele turcești donate completează forța militară a Albaniei.
El a subliniat că primirea de către Albania a dronelor kamikaze turcești nu înseamnă sub nicio formă faptul că Albania, stat membru NATO precum Turcia, s-ar pregăti să atace pe cineva.
Tensiunile dintre Albania și Serbia
Relațiile tensionate dintre Serbia și Albania au rădăcini istorice și sunt alimentate în principal de disputa asupra Kosovo.
Kosovo, cu populație majoritar albaneză, dar istoric parte a Serbiei, și-a declarat independența față de Serbia în 2008 după o lungă perioadă de confruntări ce s-au soldat inclusiv cu masacre comise de Belgrad asupra populației din regiune.
Azi Serbia refuză să o recunoască Kosovo, în timp ce Albania sprijină deschis independența Kosovo. Acest lucru a creat tensiuni diplomatice și politice între cele două țări.
În plus, conflictele istorice dintre sârbi și albanezi, precum și mișcările naționaliste din regiune, contribuie la ostilități sporadice, dar și la încercări de stabilire a unor relații mai echilibrate în cadrul procesului de integrare europeană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News