Presa americană: Submarinele dotate cu rachete Kalibr reprezintă principalul avantaj al Rusiei în Marea Neagră
Presa americană a semnalat faptul că, într-un eventual conflict militar între Rusia și Ucraina, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va juca unul dintre rolurile principale, în special prin componenta de submarine a acesteia. Astfel, submarinele vor ajuta Rusia să învingă Ucraina, acestea reprezentând principalul avantaj față de Marina ucraineană.
O opinie în acest sens a fost exprimată în revista Forbes de expertul american David Ax, specializat în probleme militare.
Într-un scenariu imaginat de acesta în privința unei confruntări militare între Moscova și Kiev, submarinele rusești vor avea un rol primordial. Analistul american a precizat faptul că Rusia, care deține șase submarine în Marea Neagră, are a doua cea mai mare flotă de submarine, după Turcia.
Deoarece Forțele Navale ale Ucrainei au capacități foarte slabe, nu va fi foarte dificil pentru FRMN să le învingă rapid.
“Astfel, după ce navele rusești vor câștiga superioritatea pe apă, acestea își vor putea îndrepta atenția către uscat”, a scris Ax.
După cum a sugerat expertul american, imediat după aceea, submarinele rusești vor provoca o lovitură masivă asupra țintelor strategice din adâncimea teritoriului ucrainean, întrebuințând în acest scop rachete de croazieră Kalibr. Flota de submarine a Rusiei este capabilă să execute lovituri cu rachete la distanțe de câteva sute sau chiar mii de kilometri.
În ultima perioadă, presa occidentală a oferit în mod constant diverse scenarii pentru planurile agresive ale Moscovei împotriva Kievului. De cealaltă parte, reprezentanții ruși au afirmat în repetate rânduri că politica sa este de natură pașnică și nu presupune intervenții pe teritoriile altor state.
Fiecare submarin poate lansa, la o singură salvă, șase rachete Kalibr
Comentariul autorului: În prezent, în cadrul FRMN este constituită o brigadă de submarine (Brigada 4 Submarine - Novorossiysk aparținând Bazei Navale Novorossiysk), în compunerea căreia se află un submarin din perioada sovietică (Alrosa) și șase submarine relativ noi, Proiect 636.3, introduse în dotare în perioada 2014-2016.
Acestea din urmă au în înzestrare complexe de rachete Kalibr-PL, care pot întrebuința rachete de croazieră de tip 3M14K. Fiecare submarin poate să lanseze, la o singură salvă, șase rachete de acest tip. În acest scop, sunt folosite tuburile lans-torpilă cu calibrul de 533 de milimetri.
În acest moment, sunt operaționale cinci din cele șapte submarine diesel-electrice ale FRMN. Submarinele Alrosa și Kolpino se află în reparații planificate la Sevastopol, urmând ca ultimul dintre acestea să fie redat flotei în perioada februarie-martie.
Din cele cinci submarine operaționale, două (Veliky Novgorod și Rostov pe Don) se află în Marea Neagră, în bazele de la Sevastopol și Novorossiysk, în timp ce alte trei (Novorossiysk, Stary Oskol și Krasnodar) îndeplinesc misiuni în portul Tartus (Siria) și în estul Mării Mediterane, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. Submarinul Novorossiysk a revenit recent în Marea Mediterană, după ce a fost reparat în Șantierul Naval din Kronștadt (Marea Baltică).
Probabil că, în cazul unui conflict cu Ucraina, partea rusă va mai aduce în Marea Neagră cel puțin unul sau două submarine din Marea Mediterană.
Rusia mai are un avantaj: Rachete Kalibr, inclusiv pe navele de suprafață
În ceea ce privește situația din Regiunea Mării Negre, trebuie precizat faptul că nu numai submarinele reprezintă un avantaj pentru FRMN, ci toate platformele purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, adică inclusiv navele de suprafață.
În total, FRMN dispune de 16 platforme de acest tip (10 nave de suprafață și șase submarine), iar alte două se află în stadiu final de testare și pot fi introduse în dotare într-un termen scurt, de câteva săptămâni. Din cele 16 platforme, în prezent, numai submarinul Kolpino este inactiv, celelalte fiind operaționale.
Pe lângă platformele purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr din dotarea FRMN, Rusia mai poate aduce rapid în Marea Neagră încă trei nave purtătoare de rachete din clasa Buyan-M aflate în compunerea Flotilei din Marea Caspică. Acestea au mai fost scoase anterior, pe canalul Volga-Don, îndeplinind misiuni în Marea Azov, Marea Neagră și chiar în Marea Mediterană.
Aproape toate platformele purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr din dotarea FRMN și a Flotilei din Marea Caspică au experiență în ceea ce privește întrebuințarea în luptă. Atât submarinele, cât și navele de suprafață au lansat rachete de acest tip asupra teritoriului sirian, în timpul operației antiteroriste executate de Rusia în perioada 2015-2018. Majoritatea lansărilor au fost efectuate din acvatoriul Mării Mediterane, cu excepția celor efectuate de navele Flotilei din Marea Caspică. Acestea au fost întrebuințate în luptă din Marea Caspică, lansând rachete de tip 3M14 la distanțe de peste 1.400 de kilometri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News