Presa poloneză după summitul de la București: România preia rolul de lider în regiune. Bucureștiul nu s-a umilit
Vizita în România a președintelui polonez Andrzej Duda, unde acesta a participat alături de președintele român Klaus Iohannis la summit-ul B9, a fost analizată de presa poloneză, din perspectiva interesantă în care l-a summit a participat prin videoconferință și președintele american Joe Biden.
Președintele american Joe Biden și președintele Klaus Iohannis, la summitul B9 de la București. Sursă foto: Ambasada Statelor Unite ale Americii în România
În acest sens, jurnalistul polonez Bartosz T. Wieliński, într-un editorial semnat pentru publicația Wyborcza.pl, analizează prezența președintelui Duda la București, din perspectiva relațiilor Varșoviei cu SUA, sub noua Administrație Biden. Iar editorialistul e foarte critic cu partidul de guvernământ PiS, cu diplomația poloneză și cu președintele Duda.
Jurnalistul polonez subliniază importanța declarației președintelui Andrzej Duda despre continuarea politicii ușii deschise în NATO, precizând că „aceasta este o declarație importantă, deși mă întreb dacă președintele (n.a. Andrzej Duda) este conștient că țara noastră nu ar mai fi azi admisă în NATO din cauza problemelor cu statul de drept, încălcării drepturilor și limitarea democrației, la care Andrzej Duda a contribuit”.
Administrația Biden privește cu „dezgust” Varșovia?
Wieliński se întreabă ironic dacă președintele Poloniei, cea de-a cincea cea mai mare țară a UE și cea de-a noua forță militară a NATO a fost nevoit să zboare până la București pentru a avea o întrevedere virtuală cu președintele Joe Biden. Și, deși guvernul de la Varșovia prezintă evenimentul ca un succes și o dovadă că relațiile dintre Polonia și SUA sunt cât se poate de normale, în opinia jurnalistului lucrurile stau diferit. El spune că Duda nu a avut un contact direct cu Biden, iar o vizită a președintelui SUA în Polonia e exclusă, în comparație cu ceea ce se întâmpla în timpul Administrației Trump.
„Noua administrație americană critică ceea ce se întâmplă în Polonia, problemele majore ale statului de drept, libertatea presei, atacurile asupra comunității LGBT. În plus, există un dezgust pentru atitudinea servilă a lui Duda față de Donald Trump. Și, de asemenea, nu se uită că Duda a pus mult timp sub semnul întrebării rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Vladimir Putin l-a felicitat pe Joe Biden, chiar înaintea președintelui Duda”, se arată în text.
Relația cu SUA, un succes la diplomației române. România preia rolul de lider al regiunii, rol de la care Polonia abdică
Wieliński amintește că și președintele Klaus Iohannis a încercat intens să „intre în grațiile” lui Donald Trump, dar diplomația românească a fost mult mai inteligentă și a știu care sunt limitele.
„Și președintele român, gazda summitului de la București, a încercat intens să intre în grațiile lui Trump, deși nu s-a umilit precum omologul său polonez. Și când a fost clar că Trump a pierdut, a știut să parieze imediat pe Biden. Nu doar că l-a felicitat imediat, dar l-a asigurat de dorința de a coopera”, mai precizează textul citat.
„Într-un moment în care diplomația poloneză - sau ceea ce a mai rămas din ea - se concentra exclusiv pe relațiile cu Administrația Trump, românii au menținut relații bune cu tot Congresul american și cu Partidul Democrat”, a conchis jurnalistul polonez, care a adăugat că Bucureștiul încearcă să preia de la Varșovia rolul de lider în regiune, rol de la care polonezii au abdicat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News