Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa rusă: Turcia „a forțat” Azerbaidjanul să reia conflictul din Nagorno-Karabah
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Cotidianul rus Kommersant a informat, pe 16 octombrie, citând surse militaro-diplomatice, că agravarea actuală a conflictului din Nagorno-Karabah a fost planificată și provocată, în mod deliberat, de către Turcia.

Potrivit surselor cotidianului, în ultimele luni, autoritățile de la Ankara au provocat în mod activ Azerbaidjanul să declanșeze ostilitățile, sub promisiunea unui sprijin complet politico-diplomatic, tehnico-militar și de informații. Anterior, oficialii americani și francezi au vorbit despre intervenția directă a Turciei în conflictul din Nagorno-Karabah.

Imaginea realizată de sursele militaro-diplomatice ale ziarului Kommersant este următoarea. După finalizarea exercițiilor turco-azere din iulie-august, un grup semnificativ al Forțelor Armate ale Turciei a rămas pe teritoriul Azerbaidjanului, cu misiunea de a juca un rol de coordonare și direcționare în planificarea și desfășurarea unei operații ofensive în Nagorno-Karabah.

Este vorba despre 600 de militari, inclusiv un grup tactic de nivel batalion, format din 200 de persoane, 50 de instructori în Nakhichevan, 90 de consilieri militari în Baku (au asigurat o legătură în desfășurarea ostilităților în lanțul de conducere brigadă-corp de armată-stat major general), 120 de persoane (tehnicieni și piloți) la baza aeriană Gabala, 20 de operatori de drone pe aerodromul Dallar, 50 de instructori pe aerodromul Yevlakh, 50 de instructori în Corpul 4 Armată (Pirekeshkul) și 20 de persoane la baza navală și la școala militară Gaydar Aliyev din Baku.

Această grupare include 18 mașini de luptă ale infanteriei, un lansator multiplu de proiectile reactive, 10 unități de tehnică auto și până la 34 de mijloace aeriene (șase avioane, opt elicoptere și până la 20 de drone), care asigură cercetarea atât în ​​regiunea Karabah, cât și pe teritoriul Armeniei.

Judecând după datele furnizate de surse jurnalului Kommersant, în perioada septembrie-octombrie, numărul de zboruri ale Aviației militare turce către Azerbaidjan (în principal tranzitând Gerogia) au crescut brusc. Transporturile de persoane și muniții au fost efectuate pe 04 septembrie cu un avion C-130, pe 18 septembrie cu un avion CN-235 și pe 25 septembrie cu un avion A400M.

În punctul culminant al ostilităților din 28-30 septembrie, pe lângă consilierii militari, care au sosit anterior, comandantul Forțelor Terestre, Umit Dyundar, și ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, au ajuns în Azerbaidjan. Sursele Kommersant susțin că aceștia erau responsabili de gestionarea generală a operației pe frontul din Karabah, la fața locului.

Pe 30 septembrie, 01 și 03 octombrie, a fost efectuată livrarea de medicamente și arme de calibru mic cu avioanele CN-235 de-a lungul rutei Etimesgut (Ankara) -Nasosnaya (Haji-Zeynalabdin).

Un transport de personal și muniție a fost efectuat și pe 07 octombrie de către o aeronavă turcească C-130 (zborul TUAF737).

Pe 09 octombrie, potrivit surselor Kommersant, un avion militar de transport azer cde tip Il-76TD (zborul AZAF002) s-a deplasat pe ruta Amman-Baku, tranzitând Georgia, având la bord mitraliere DShK (200 de unități) și muniție.

Turcia a trimis, de asemenea, cereri de survol prin spațiul aerian georgian pentru 14, 21 și 28 octombrie. Sursele Kommersant afirmă că permisele de zbor au fost obținute.

În plus, potrivit surselor Kommersant, reprezentanții turci recrutează mercenari din grupurile islamiste loiale Ankarei din Siria și Libia, pentru participarea la ostilități în Nagorno-Karabah de partea Azerbaidjanului. Controlul asupra funcționării lanțului de aprovizionare a mercenarilor este efectuat de Organizația Națională de Informații din Turcia cu sprijinul forțelor și mijloacelor Ministerului Apărării.

Potrivit surselor Kommersant, în prima săptămână a lunii octombrie, până la 1.300 de militanți sirieni și cel puțin un grup de mercenari libieni, în număr de 150 de persoane, au fost dislocați în zona conflictului din Nagorno-Karabah. Primii ar fi fost localizați, în principal, pe direcția Terter, în regiunile Bayandur și Gapanli (respectiv la 5 și 10 km sud-est de Terter), iar cei din urmă pe direcția Jebrail din regiunea Karvenda (250 km vest de Baku).

Recrutarea militanților sirieni se desfășoară în teritoriile controlate de Ankara din nordul și nord-vestul Siriei de către angajații companiei militare private SADAT, cu asistența comandanților de teren ai Armatei Naționale Siriene (SNA). Principalele centre de recrutare funcționează în orașele Afrin, Al-Bab, Ras al-Ain și Tel Abyad. Adunarea recruților este organizată la Afrin, de unde, cu ajutorul companiilor de transport turcești, sunt deplasați în orașul Sanliurfa (Turcia), la 40 km de granița cu Siria. În continuare, mercenarii sunt transportați cu zboruri charter ale SADAT către zona de conflict.

Potrivit surselor Kommersant, recrutorii oferă o „indemnizație de instalare” de 1.500 de dolari și o taxă lunară de până la 2.000 de dolari celor care doresc să intre în război în Transcaucazia.

Înainte de a fi trimiși în Azerbaidjan, mercenarilor le-au fost confiscate documentele de identitate și mijloacele de comunicații. Acestora li s-a spus că serviciile lor vor fi necesare pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni.

„Pe 22 septembrie, primul grup din corpul 2 al SNA a fost trimis în Azerbaidjan, urmând o pregătire specială, de două săptămâni, sub supravegherea instructorilor turci din Siria”, a spus unul dintre interlocutorii Kommersant.

Potrivit acestuia, până la anunțarea încetării focului în Nagorno-Karabah, un alt detașament de mercenari sirieni, în număr de până la 1.500 de persoane, a continuat să se formeze în mod activ pentru a fi trimis în Azerbaidjan.

„Acest detașament a fost format și poate fi transferat în regiunea Nagorno-Karabah oricând”, susține sursa. Este vorba despre oameni din grupările Failak ash-Sham, Brigada Sultan Murad, Firkat Hamza și Firkat Suleiman Shah.

Anterior, postul de radio britanic BBC a informat că Turcia a transferat 150 de militanți din grupul Jaysh al-Sham din Afrin în Azerbaidjan. Aproximativ 2.000 de oameni din Brigada Sultan Murad se pregăteau pentru transferul în Karabah începând cu octombrie. Ziarul american The Wall Street Journal a confirmat și el acest lucru. În același timp, jurnaliștii de la Washington Post, care citează rudele mercenarilor sirieni, au informat că peste 50 dintre ei au murit în timpul luptelor din Nagorno-Karabah.

Autoritățile armene au spus, în repetate rânduri, că Turcia trimite mercenari din Siria și Libia în Nagorno-Karabah.

Secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a vorbit joi despre rolul activ al Turciei în conflict. „Acum turcii au intervenit și au oferit resurse Azerbaidjanului, crescând astfel riscul, adăugând combustibil pe focul a ceea ce se întâmplă în bătălia istorică într-un loc numit Nagorno-Karabah - un teritoriu mic, cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni”, a spus el într-un interviu pentru postul de radio WSB.

Despre influența negativă a Turciei, a vorbit și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. „Interferența străină, în special intervenția Turciei, alimentează această escaladare și este inacceptabilă”, a spus el. Anterior, președintele francez, Emmanuel Macron, a mai spus că autoritățile turce ajută la transferul militanților din Siria în Azerbaidjan.

Cu toate acestea, președintele azer, Ilham Aliyev, neagă categoric faptul că mercenarii străini luptă de partea azeră. „Nimeni nu ne-a furnizat nicio dovadă a prezenței formațiunilor armate străine pe teritoriul Azerbaidjanului, care participă la actualele confruntări. Poziția noastră oficială este că nu avem mercenari străini”, a declarat Ilham Aliyev, în timpul unui interviu paralel cu liderii din Azerbaidjan și Armenia, realizat de RIA Novosti.

 

 

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Rusia susține că Ucraina a ataca un important aerodrom militar din regiunea Rostov, folosind rachete ATACMS
Forțele ruse înaintează pe frontul din Donbas și pregătesc acțiuni în sudul Ucrainei. Zaporoje se pregătește pentru apărare
Ucraina a dezvăluit cât poate rezista fără niciun ajutor din SUA în fața mașinăriei ruse de război. Vestea bună e că nu vine colapsul
Ucraina extinde războiul împotriva Rusiei: Succesul rebelilor sirieni, alimentat și cu drone ucrainene
Incendiu la un depozit de petrol din Briansk, ca urmare a unui atac cu drone ucrainene
Nu e Patriot. Un singur sistem ar face față noii rachete balistice hipersonice rusești Oreșnik, iar SUA l-a dislocat și în România. Nicio șansă să-l vedem în Ucraina
„E incorect ca Ucraina să lupte cu o singură mână” iar aliații pregătesc noi brigăzi ucrainene. O concluzie la cald: SUA nu abandonează Europa în fața Rusiei
Pace pe modelul „coreean”? Franța și Polonia vor să dea șah Rusiei: 40.000 de militari ca forță de menținere a păcii în Ucraina, o garanție că Rusia nu mai atacă
Siria are un premier numit din rândul rebelilor. Urmează stabilirea guvernului de tranziție
Nu a rămas mai nimic din echipamentul Armatei siriene. Bombardamentele israeliene au împiedicat Hezbollah să confiște tehnica de luptă a Damascului
Rusia nu renunță la nicio condiție pentru a opri războiul. Ucraina denunță că cererile ruse echivalează cu o capitulare
IDF a lovit luni ținte din Siria: Depozite de armament și zeci de aeronave pentru a preveni eventuala utilizare a acestora de către forțe ostile
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme
Dosarul Siria, în ultimele săptămâni ale administrației Biden: SUA, hotărâte să împiedice renașterea Statului Islamic și fragmentarea Siriei
Trupele ruse au avansat puternic în Ucraina în luna noiembrie: Rusia a cucerit de aproape cinci ori mai mult teritoriu ucrainean în ultima lună decât în tot anul trecut
Desfășurarea de trupe străine în Ucraina, readusă în discuţie: Poate fi o garanție de securitate până la obţinerea statului de stat membru NATO
”Sea Baby” multirol: Drone navale ucrainene au angajat aeronavele și ambarcațiunile rusești folosind mitraliere de calibru mare
Israelul a lansat un atac devastator asupra bazei aeriene Mezzeh din Damasc (Foto/Video)
F-16 nu-i ca MiG-29: Ucraina dezvăluie că a folosit F-16 împotriva Rusiei într-o misiune în care „MiG-29 s-ar fi dezintegrat”
Trump cere încetarea focului și spune că și Ucraina a pierdut 400.000 de soldați în războiul declanșat de Rusia. Zelenski îl contrazice și avansează cifra de 43.000
Iranul îl critică pe Bashar al-Assad fugit în Rusia și dă vina pe Armata Siriei pentru căderea fulgerătoare a regimului
„Prețul pentru prostia lui Putin”. SUA anunță că Rusia a pierdut cel puțin 700.000 de soldați și a irosit peste 200 de miliarde de dolari în război
Căderea regimului Assad. Americanii au lovit mai multe ținte ISIS din centrul Siriei / Armata israeliană a dislocat forţe în partea siriană a Înălţimilor Golan
Forțele Armate Ucrainene au făcut o nou demonstraţie de forţă: Un elicopter Mi-8 ucrainean a vânat o dronă Shahed-136 (Video)
Mii de soldați sirieni au fugit în Irak unde și-au predat armele și au cerut azil
Avionul sirian Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat dictatorul Assad, a dispărut de pe radar: Apar speculaţii că a exista o încercare de doborâre a aeronavei
Rebelii sirieni au luat cu asalt Damascul, susținând că regimul lui Assad a luat sfârșit (Foto/Video): Pentru Orientul Mijlociu, acesta este un moment monumental și o schimbare geopolitică majoră
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament

Ştiri Recomandate

Finlanda, membru nou și exemplu: Investiții în armată mult peste nivelul cerut, dintr-un motiv simplu: Confruntarea pe care o vizează Rusia este cu statele NATO
Ucraina a capturat primul militar nord-coreean care luptă alături de Rusia (Foto). Informația e confirmată de serviciile sud-coreene de intelligence
Moment istoric pentru industria din Turcia: Anka-3, primul avion turc de luptă stealth fără pilot și simbolul „independenței industriale”, livrat în curând
Marina rusă a primit în dotare încă un submarin nuclear multifuncțional. Submarinul “Arkhanghelsk” din clasa Yasen-M a fost livrat Flotei de Nord
Israelul va extinde producția de rachete sol-aer Arrow-3 pe fondul creșterii amenințărilor cu rachete
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă
Statele NATO riscă să devină ţinte pentru rachete balistice hipersonice Oreshnik. Amiralul Pierre Vandier: Trebuie să avem în arsenal arme cu rază lungă de acțiune pentru a răspunde
Germania consolidează forțele de blindate ale Ucrainei prin livrarea a încă 15 tancuri Leopard 1A5
„Investigăm un sabotaj grav” - o navă a „flotei fantomă” ruse este considerată suspectă de ruperea unui cablu în Marea Baltică
A survolat sau nu racheta rusă România? Sandu Valentin Mateiu explică de ce tactic „rușii sunt comozi” și vorbim de o rachetă Kalibr
Industria din Polonia a ridicat atât de sus ştacheta: Program îndrăzneț pentru prima rachetă balistică poloneză care ar schimba regulile jocului
O dronă rusă a intrat în spațiul României prin Tulcea. MApN confirmă „ținta” iar radarele Armatei au pierdut contactul cu ea după 5 minute
Ucraina a atacat Rusia cu aproape o escadrilă de avioane de luptă. Rușii se laudă că ar fi doborât un F-16 care a participat la atac, dar nu e confirmată informația
„Prea mulți oameni din Occident au devenit indiferenți la crimele de război ale Rusiei” - Generalul Hodges
China a testat un prototip al unei aeronave necunoscute (Foto/Video): Noul avion de luptă va dispune de o serie de tehnologii de ultimă generație
Forțele Aeriene Ucrainene atacă cu precizie o facilitate militar-industrială rusească destinată rachetelor balistice
Misterioasa prăbușire a avionului azer ERJ-190 stârnește o teorie referitoare la utilizarea unui sistem rusesc de rachete
De ce au fost coreenii eliminați din licitația României privind achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD și cine se mai află în competiție
Un al doilea F/A-18 Super Hornet american a fost aproape lovit de ,,focul prieten'': Crucișătorul USS Gettysburg ar fi lansat dintr-o eroare două rachete
Câte avioane F-35 au fabricat deja americanii pentru Polonia și de ce ele au fost transferate la baza aeriană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia acuză că NATO vrea să transforme Moldova în hub militar pentru Ucraina, uitând de fapt că Armata rusă de ocupație e prezentă ilegal în Moldova
Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul
Marea Baltică este o zonă vitală atât pentru Suedia, iar apropierea de Rusia îi determină pe suedezi să-şi modernizeze apărarea de coastă
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
Raport al serviciilor americane de informații: Bombardierul chinez stealth H-20 va transforma proiecția puterii strategice a Chinei până în anii 2030
Zelenski: Putin a ales deliberat să atace masiv infrastructură civilă în ziua Crăciunului. Poate fi ceva mai inuman?
Crăciun Fericit și Sărbători Luminate din partea echipei DefenseRomania!
Prioritatea de dreapta pe Frontul de Est. Un Su-25 s-a ciocnit în aer cu o dronă în Ucraina, dar povestea e cu final fericit pentru ruși (Foto)
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Putere de foc uriașă cu sute de obuziere. Polonia se străduiește să devină cea mai mare forță militară din Europa prin achiziționarea obuzierelor Krab și K9A1
Ucraina lovește aerodromul rusesc Millerovo (Foto/Video): Aici îşi avea ,,casa'' un important regiment de aviație de luptă cu avioane Su-35
pixel