Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa rusă: Turcia „a forțat” Azerbaidjanul să reia conflictul din Nagorno-Karabah
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Cotidianul rus Kommersant a informat, pe 16 octombrie, citând surse militaro-diplomatice, că agravarea actuală a conflictului din Nagorno-Karabah a fost planificată și provocată, în mod deliberat, de către Turcia.

Potrivit surselor cotidianului, în ultimele luni, autoritățile de la Ankara au provocat în mod activ Azerbaidjanul să declanșeze ostilitățile, sub promisiunea unui sprijin complet politico-diplomatic, tehnico-militar și de informații. Anterior, oficialii americani și francezi au vorbit despre intervenția directă a Turciei în conflictul din Nagorno-Karabah.

Imaginea realizată de sursele militaro-diplomatice ale ziarului Kommersant este următoarea. După finalizarea exercițiilor turco-azere din iulie-august, un grup semnificativ al Forțelor Armate ale Turciei a rămas pe teritoriul Azerbaidjanului, cu misiunea de a juca un rol de coordonare și direcționare în planificarea și desfășurarea unei operații ofensive în Nagorno-Karabah.

Este vorba despre 600 de militari, inclusiv un grup tactic de nivel batalion, format din 200 de persoane, 50 de instructori în Nakhichevan, 90 de consilieri militari în Baku (au asigurat o legătură în desfășurarea ostilităților în lanțul de conducere brigadă-corp de armată-stat major general), 120 de persoane (tehnicieni și piloți) la baza aeriană Gabala, 20 de operatori de drone pe aerodromul Dallar, 50 de instructori pe aerodromul Yevlakh, 50 de instructori în Corpul 4 Armată (Pirekeshkul) și 20 de persoane la baza navală și la școala militară Gaydar Aliyev din Baku.

Această grupare include 18 mașini de luptă ale infanteriei, un lansator multiplu de proiectile reactive, 10 unități de tehnică auto și până la 34 de mijloace aeriene (șase avioane, opt elicoptere și până la 20 de drone), care asigură cercetarea atât în ​​regiunea Karabah, cât și pe teritoriul Armeniei.

Judecând după datele furnizate de surse jurnalului Kommersant, în perioada septembrie-octombrie, numărul de zboruri ale Aviației militare turce către Azerbaidjan (în principal tranzitând Gerogia) au crescut brusc. Transporturile de persoane și muniții au fost efectuate pe 04 septembrie cu un avion C-130, pe 18 septembrie cu un avion CN-235 și pe 25 septembrie cu un avion A400M.

În punctul culminant al ostilităților din 28-30 septembrie, pe lângă consilierii militari, care au sosit anterior, comandantul Forțelor Terestre, Umit Dyundar, și ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, au ajuns în Azerbaidjan. Sursele Kommersant susțin că aceștia erau responsabili de gestionarea generală a operației pe frontul din Karabah, la fața locului.

Pe 30 septembrie, 01 și 03 octombrie, a fost efectuată livrarea de medicamente și arme de calibru mic cu avioanele CN-235 de-a lungul rutei Etimesgut (Ankara) -Nasosnaya (Haji-Zeynalabdin).

Un transport de personal și muniție a fost efectuat și pe 07 octombrie de către o aeronavă turcească C-130 (zborul TUAF737).

Pe 09 octombrie, potrivit surselor Kommersant, un avion militar de transport azer cde tip Il-76TD (zborul AZAF002) s-a deplasat pe ruta Amman-Baku, tranzitând Georgia, având la bord mitraliere DShK (200 de unități) și muniție.

Turcia a trimis, de asemenea, cereri de survol prin spațiul aerian georgian pentru 14, 21 și 28 octombrie. Sursele Kommersant afirmă că permisele de zbor au fost obținute.

În plus, potrivit surselor Kommersant, reprezentanții turci recrutează mercenari din grupurile islamiste loiale Ankarei din Siria și Libia, pentru participarea la ostilități în Nagorno-Karabah de partea Azerbaidjanului. Controlul asupra funcționării lanțului de aprovizionare a mercenarilor este efectuat de Organizația Națională de Informații din Turcia cu sprijinul forțelor și mijloacelor Ministerului Apărării.

Potrivit surselor Kommersant, în prima săptămână a lunii octombrie, până la 1.300 de militanți sirieni și cel puțin un grup de mercenari libieni, în număr de 150 de persoane, au fost dislocați în zona conflictului din Nagorno-Karabah. Primii ar fi fost localizați, în principal, pe direcția Terter, în regiunile Bayandur și Gapanli (respectiv la 5 și 10 km sud-est de Terter), iar cei din urmă pe direcția Jebrail din regiunea Karvenda (250 km vest de Baku).

Recrutarea militanților sirieni se desfășoară în teritoriile controlate de Ankara din nordul și nord-vestul Siriei de către angajații companiei militare private SADAT, cu asistența comandanților de teren ai Armatei Naționale Siriene (SNA). Principalele centre de recrutare funcționează în orașele Afrin, Al-Bab, Ras al-Ain și Tel Abyad. Adunarea recruților este organizată la Afrin, de unde, cu ajutorul companiilor de transport turcești, sunt deplasați în orașul Sanliurfa (Turcia), la 40 km de granița cu Siria. În continuare, mercenarii sunt transportați cu zboruri charter ale SADAT către zona de conflict.

Potrivit surselor Kommersant, recrutorii oferă o „indemnizație de instalare” de 1.500 de dolari și o taxă lunară de până la 2.000 de dolari celor care doresc să intre în război în Transcaucazia.

Înainte de a fi trimiși în Azerbaidjan, mercenarilor le-au fost confiscate documentele de identitate și mijloacele de comunicații. Acestora li s-a spus că serviciile lor vor fi necesare pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni.

„Pe 22 septembrie, primul grup din corpul 2 al SNA a fost trimis în Azerbaidjan, urmând o pregătire specială, de două săptămâni, sub supravegherea instructorilor turci din Siria”, a spus unul dintre interlocutorii Kommersant.

Potrivit acestuia, până la anunțarea încetării focului în Nagorno-Karabah, un alt detașament de mercenari sirieni, în număr de până la 1.500 de persoane, a continuat să se formeze în mod activ pentru a fi trimis în Azerbaidjan.

„Acest detașament a fost format și poate fi transferat în regiunea Nagorno-Karabah oricând”, susține sursa. Este vorba despre oameni din grupările Failak ash-Sham, Brigada Sultan Murad, Firkat Hamza și Firkat Suleiman Shah.

Anterior, postul de radio britanic BBC a informat că Turcia a transferat 150 de militanți din grupul Jaysh al-Sham din Afrin în Azerbaidjan. Aproximativ 2.000 de oameni din Brigada Sultan Murad se pregăteau pentru transferul în Karabah începând cu octombrie. Ziarul american The Wall Street Journal a confirmat și el acest lucru. În același timp, jurnaliștii de la Washington Post, care citează rudele mercenarilor sirieni, au informat că peste 50 dintre ei au murit în timpul luptelor din Nagorno-Karabah.

Autoritățile armene au spus, în repetate rânduri, că Turcia trimite mercenari din Siria și Libia în Nagorno-Karabah.

Secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a vorbit joi despre rolul activ al Turciei în conflict. „Acum turcii au intervenit și au oferit resurse Azerbaidjanului, crescând astfel riscul, adăugând combustibil pe focul a ceea ce se întâmplă în bătălia istorică într-un loc numit Nagorno-Karabah - un teritoriu mic, cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni”, a spus el într-un interviu pentru postul de radio WSB.

Despre influența negativă a Turciei, a vorbit și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. „Interferența străină, în special intervenția Turciei, alimentează această escaladare și este inacceptabilă”, a spus el. Anterior, președintele francez, Emmanuel Macron, a mai spus că autoritățile turce ajută la transferul militanților din Siria în Azerbaidjan.

Cu toate acestea, președintele azer, Ilham Aliyev, neagă categoric faptul că mercenarii străini luptă de partea azeră. „Nimeni nu ne-a furnizat nicio dovadă a prezenței formațiunilor armate străine pe teritoriul Azerbaidjanului, care participă la actualele confruntări. Poziția noastră oficială este că nu avem mercenari străini”, a declarat Ilham Aliyev, în timpul unui interviu paralel cu liderii din Azerbaidjan și Armenia, realizat de RIA Novosti.

 

 

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Giorgia Meloni i-a transmis lui Trump că SUA trebuie să manifeste aceeași hotărâre față de războiul rus împotriva Ucrainei, precum în cazul Iranului
Rusiei nu o să-i placă: SUA nu mai sunt atât de sigure că nu vor mai trimite Ucrainei sisteme Patriot. Pentru prima dată Trump admite că Putin ar avea „ambiții mai mari decât Ucraina”
Ucraina și Consiliul Europei au înființat un tribunal special pentru judecarea crimelor de război ruse împotriva Ucrainei
“Președintele Putin ar trebui să facă mai mult pentru Iran”. Teheranul așteaptă mai mult ajutor de la Moscova
Lovitura americană din Iran dă fiori Moscovei: Putin știe că sistemele sale S-300/S-400 ar fi îngenuncheate dacă Ucraina ar primi echipamentele potrivite
"Ar putea fi pregătit atunci”. Zelenski a oferit o evaluare a momentului în care Putin ar putea ataca un membru NATO
Israelul și Iranul au continuat atacurile chiar și după armistițiu. Trump dă vina pe ambele părți pentru încălcarea acordului
Reza Pahlavi, fiul fostului șah spune că sfârșitul regimului ayatolahilor în Iran e „aproape” și compară evenimentele cu căderea Zidului Berlinului
Trump anunță că „Războiul de 12 Zile” dintre Israel și Iran s-a încheiat. Armistițiu total și pace în 24 de ore
Tactica inteligentă a Serbiei prin care vinde muniție Ucrainei a fost dezvăluită chiar de ruși. Serviciile ruse au acuzat aliatul sârb de „joc dublu”
Iranul a anunțat SUA înainte să lanseze rachete către baza americană din Qatar
Iranul a atacat cea mai mare bază americană din Orientul Mijlociu. Baza Al-Udeid din Qatar, atacată cu rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune
Fiul ultimului șah al Iranului se autopropune ca lider interimar al Iranului / Khamenei are o listă secretă de succesori
Tot ce trebuie să știi despre Operația Midnight Hammer: Cum au atacat bombardierele americane B-2 fără să fie detectate de Iran
Aviația militară israeliană tocmai ce a lovit și ea situl nuclear iranian Fordow. Au fost distruse și avioane F-14 Tomcat și F-5 iraniene: IDF domină spațiul aerian iranian
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
Parteneriatul Teheran-Moscova, fără limite? Rusia reacționează la dezmembrarea celui mai important aliat al său: Există țări pregătite să transfere arme nucleare Iranului
Ucrainenii încă mai au un picior în regiunea Kursk. Care e situația pe linia frontului din Ucraina
Se sinucide regimul ayatollahilor? Iranul spune că va răspunde atacului SUA: „Voi ați început, noi vă vom termina”
După ce a fost lovit de SUA, Iranul a lansat 30 ce rachete balistice către Israel
SUA au folosit prima dată în istorie 14 bombe GBU-57 MOP care ”forează” în stâncă, în cea mai amplă desfășurare de bombardierele B-2 din istorie
Unele companii occidentale încă mai livrează Rusiei echipamente folosite la producerea de armamente
Rusia își crește producția de kamikaze, dar valurile de Shahed ar putea deveni istorie. Soluția: Un zid de drone
„Un succes uriaș”. Israelul l-a lichidat pe șeful operațiunilor speciale iraniene, coordonatorul atacului de la 7 octombrie / Portavionul Nimitz va ajunge în regiune înainte de termen
Iranul, făcut șah-mat. Teheranul mai poate folosi în siguranță doar rachete cu rază lungă Sejil-1, capabile să lovească Israelul în 7 minute
Unde ar putea fi uraniul puternic îmbogățit al Iranului? AIEA: ”Teheranul nu ne-a informat în detaliu despre nimic”
Zeci de mii de nord-coreeni, trimiși în fabricile de drone din Rusia, în perspectiva transferului de tehnologie
Trump a aprobat deja planurile de atac ale bombardierelor B-2 asupra Iranului. Nu a luat încă decizia finală de a „apăsa butonul”
Rușii au ales o direcție prioritară pe frontul din Donbas. Blindatele rusești au ieșit destul de șifonate din ultimele atacuri (VIDEO)

Ştiri Recomandate

Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
O ameninţare de securitate pe care nu avem voie să o ignorăm| Cum au ajuns România şi Ucraina ţinte ale unui război hibrid planificat la Budapesta
Bruiajul rusesc a doborât din greșeală o dronă proprie de tip Altius aflată în teste, care a căzut peste o clădire rezidențială (Foto/Video)
Viitorul ,,avionului de luptă european'' FCAS este pus sub semnul întrebării: De ce nu reuşesc Franţa şi Germania să ajungă la un numitor comun?
O navă chineză din Mare Roșie, atac cu laser asupra unei aeronave germane. Berlinul l-a convocat pe ambasadorul chinez
Ce înseamnă să fii jucător-cheie în ecuația de securitate a flancului estic al NATO: Polonia a inaugurat oficial ,,Academia de sisteme HIMARS''
Mesajul de descurajare al NATO pentru Rusia: Avioane de luptă de au transformat Finlanda în vârful de lance al fancului nordic
Între ciocan și nicovală: Companiile germane din industria de apărare spun că vor fi afectate dacă se introduce recrutarea obligatorie
Cel mai mare port din Europa, reconfigurat și pentru logistică militară. Și România are un plan de extindere a portului Constanța
Un război mult mai complicat. Petr Pavel: E imposibil ca Ucraina să câștige acest război doar pe câmpul de luptă. Dar și Rusia și-a atins limita
Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România. Colaj DefenseRomania via Statul Major al Forțelor Armate Franceze
EXCLUSIV
Cum a ajuns achiziția României de sisteme Mistral temă a războiului hibrid. Dezinformare, relația cu Franța și securitatea Europei | Interviu Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România
Avioanele Gripen chiar sunt pe val: JAS 39 Gripen a „învins” din nou F-16, într-o piață dominată istoric de influența SUA. Istoria se schimbă
Suedia cumpără muniție de artilerie în valoare de jumătate de miliard de euro de la companii din Germania și Norvegia
UE pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei din ultimii trei ani
pixel