Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Presa rusă: Turcia „a forțat” Azerbaidjanul să reia conflictul din Nagorno-Karabah
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Cotidianul rus Kommersant a informat, pe 16 octombrie, citând surse militaro-diplomatice, că agravarea actuală a conflictului din Nagorno-Karabah a fost planificată și provocată, în mod deliberat, de către Turcia.

Potrivit surselor cotidianului, în ultimele luni, autoritățile de la Ankara au provocat în mod activ Azerbaidjanul să declanșeze ostilitățile, sub promisiunea unui sprijin complet politico-diplomatic, tehnico-militar și de informații. Anterior, oficialii americani și francezi au vorbit despre intervenția directă a Turciei în conflictul din Nagorno-Karabah.

Imaginea realizată de sursele militaro-diplomatice ale ziarului Kommersant este următoarea. După finalizarea exercițiilor turco-azere din iulie-august, un grup semnificativ al Forțelor Armate ale Turciei a rămas pe teritoriul Azerbaidjanului, cu misiunea de a juca un rol de coordonare și direcționare în planificarea și desfășurarea unei operații ofensive în Nagorno-Karabah.

Este vorba despre 600 de militari, inclusiv un grup tactic de nivel batalion, format din 200 de persoane, 50 de instructori în Nakhichevan, 90 de consilieri militari în Baku (au asigurat o legătură în desfășurarea ostilităților în lanțul de conducere brigadă-corp de armată-stat major general), 120 de persoane (tehnicieni și piloți) la baza aeriană Gabala, 20 de operatori de drone pe aerodromul Dallar, 50 de instructori pe aerodromul Yevlakh, 50 de instructori în Corpul 4 Armată (Pirekeshkul) și 20 de persoane la baza navală și la școala militară Gaydar Aliyev din Baku.

Această grupare include 18 mașini de luptă ale infanteriei, un lansator multiplu de proiectile reactive, 10 unități de tehnică auto și până la 34 de mijloace aeriene (șase avioane, opt elicoptere și până la 20 de drone), care asigură cercetarea atât în ​​regiunea Karabah, cât și pe teritoriul Armeniei.

Judecând după datele furnizate de surse jurnalului Kommersant, în perioada septembrie-octombrie, numărul de zboruri ale Aviației militare turce către Azerbaidjan (în principal tranzitând Gerogia) au crescut brusc. Transporturile de persoane și muniții au fost efectuate pe 04 septembrie cu un avion C-130, pe 18 septembrie cu un avion CN-235 și pe 25 septembrie cu un avion A400M.

În punctul culminant al ostilităților din 28-30 septembrie, pe lângă consilierii militari, care au sosit anterior, comandantul Forțelor Terestre, Umit Dyundar, și ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, au ajuns în Azerbaidjan. Sursele Kommersant susțin că aceștia erau responsabili de gestionarea generală a operației pe frontul din Karabah, la fața locului.

Pe 30 septembrie, 01 și 03 octombrie, a fost efectuată livrarea de medicamente și arme de calibru mic cu avioanele CN-235 de-a lungul rutei Etimesgut (Ankara) -Nasosnaya (Haji-Zeynalabdin).

Un transport de personal și muniție a fost efectuat și pe 07 octombrie de către o aeronavă turcească C-130 (zborul TUAF737).

Pe 09 octombrie, potrivit surselor Kommersant, un avion militar de transport azer cde tip Il-76TD (zborul AZAF002) s-a deplasat pe ruta Amman-Baku, tranzitând Georgia, având la bord mitraliere DShK (200 de unități) și muniție.

Turcia a trimis, de asemenea, cereri de survol prin spațiul aerian georgian pentru 14, 21 și 28 octombrie. Sursele Kommersant afirmă că permisele de zbor au fost obținute.

În plus, potrivit surselor Kommersant, reprezentanții turci recrutează mercenari din grupurile islamiste loiale Ankarei din Siria și Libia, pentru participarea la ostilități în Nagorno-Karabah de partea Azerbaidjanului. Controlul asupra funcționării lanțului de aprovizionare a mercenarilor este efectuat de Organizația Națională de Informații din Turcia cu sprijinul forțelor și mijloacelor Ministerului Apărării.

Potrivit surselor Kommersant, în prima săptămână a lunii octombrie, până la 1.300 de militanți sirieni și cel puțin un grup de mercenari libieni, în număr de 150 de persoane, au fost dislocați în zona conflictului din Nagorno-Karabah. Primii ar fi fost localizați, în principal, pe direcția Terter, în regiunile Bayandur și Gapanli (respectiv la 5 și 10 km sud-est de Terter), iar cei din urmă pe direcția Jebrail din regiunea Karvenda (250 km vest de Baku).

Recrutarea militanților sirieni se desfășoară în teritoriile controlate de Ankara din nordul și nord-vestul Siriei de către angajații companiei militare private SADAT, cu asistența comandanților de teren ai Armatei Naționale Siriene (SNA). Principalele centre de recrutare funcționează în orașele Afrin, Al-Bab, Ras al-Ain și Tel Abyad. Adunarea recruților este organizată la Afrin, de unde, cu ajutorul companiilor de transport turcești, sunt deplasați în orașul Sanliurfa (Turcia), la 40 km de granița cu Siria. În continuare, mercenarii sunt transportați cu zboruri charter ale SADAT către zona de conflict.

Potrivit surselor Kommersant, recrutorii oferă o „indemnizație de instalare” de 1.500 de dolari și o taxă lunară de până la 2.000 de dolari celor care doresc să intre în război în Transcaucazia.

Înainte de a fi trimiși în Azerbaidjan, mercenarilor le-au fost confiscate documentele de identitate și mijloacele de comunicații. Acestora li s-a spus că serviciile lor vor fi necesare pentru o perioadă cuprinsă între trei și șase luni.

„Pe 22 septembrie, primul grup din corpul 2 al SNA a fost trimis în Azerbaidjan, urmând o pregătire specială, de două săptămâni, sub supravegherea instructorilor turci din Siria”, a spus unul dintre interlocutorii Kommersant.

Potrivit acestuia, până la anunțarea încetării focului în Nagorno-Karabah, un alt detașament de mercenari sirieni, în număr de până la 1.500 de persoane, a continuat să se formeze în mod activ pentru a fi trimis în Azerbaidjan.

„Acest detașament a fost format și poate fi transferat în regiunea Nagorno-Karabah oricând”, susține sursa. Este vorba despre oameni din grupările Failak ash-Sham, Brigada Sultan Murad, Firkat Hamza și Firkat Suleiman Shah.

Anterior, postul de radio britanic BBC a informat că Turcia a transferat 150 de militanți din grupul Jaysh al-Sham din Afrin în Azerbaidjan. Aproximativ 2.000 de oameni din Brigada Sultan Murad se pregăteau pentru transferul în Karabah începând cu octombrie. Ziarul american The Wall Street Journal a confirmat și el acest lucru. În același timp, jurnaliștii de la Washington Post, care citează rudele mercenarilor sirieni, au informat că peste 50 dintre ei au murit în timpul luptelor din Nagorno-Karabah.

Autoritățile armene au spus, în repetate rânduri, că Turcia trimite mercenari din Siria și Libia în Nagorno-Karabah.

Secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a vorbit joi despre rolul activ al Turciei în conflict. „Acum turcii au intervenit și au oferit resurse Azerbaidjanului, crescând astfel riscul, adăugând combustibil pe focul a ceea ce se întâmplă în bătălia istorică într-un loc numit Nagorno-Karabah - un teritoriu mic, cu o populație de aproximativ 150.000 de oameni”, a spus el într-un interviu pentru postul de radio WSB.

Despre influența negativă a Turciei, a vorbit și ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. „Interferența străină, în special intervenția Turciei, alimentează această escaladare și este inacceptabilă”, a spus el. Anterior, președintele francez, Emmanuel Macron, a mai spus că autoritățile turce ajută la transferul militanților din Siria în Azerbaidjan.

Cu toate acestea, președintele azer, Ilham Aliyev, neagă categoric faptul că mercenarii străini luptă de partea azeră. „Nimeni nu ne-a furnizat nicio dovadă a prezenței formațiunilor armate străine pe teritoriul Azerbaidjanului, care participă la actualele confruntări. Poziția noastră oficială este că nu avem mercenari străini”, a declarat Ilham Aliyev, în timpul unui interviu paralel cu liderii din Azerbaidjan și Armenia, realizat de RIA Novosti.

 

 

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Gen. Ben Hodges, fostul șef al forțelor americane în Europa, critică planul de pace impus de SUA
Ucraina se apropie de momentul Dictatului? Trump vrea să recunoască Crimeea ca teritoriu al Federației Ruse și ar putea lua în considerare chiar și predarea portului Odesa
România sprijină accelerarea sprijinului militar european pentru Ucraina. Londra este gata să trimită trupe în Ucraina pe termen nelimitat
Israelul efectuează noi atacuri masive în Gaza pentru a forța Hamas să elibereze ostatici. Statele Unite, consultate înainte de raiduri
Militanții kurzi au doborât una dintre cel mai performante drone turceşti în Irak (Video)
Militarii ucraineni laudă sistemul german de apărare aeriană IRIS-T după distrugerea a 15 rachete rusești în timpul unui singur atac
Trump și Putin discută marți despre războiul din Ucraina. Încetarea focului ar putea fi folosită de Rusia pentru a pregăti o nouă ofensivă, avertizează ISW
Trump confirmă că va discuta marți cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina. Rusia încă nu a acceptat acordul de încetare a focului
Zelenski îl numește pe Andrii Hnatov în fruntea Statului Major General al Armatei Ucrainei. Actualul șef, Anatoli Barhilevici, va ocupa o funcție în ministerul apărării
Rusia raportează un atac masiv al dronelor ucrainene
Netanyahu l-a demis pe șeful Shin Bet, serviciul de securitate internă a Israelului. Demiterea sa nu are legătură cu masacrul Hamas din 7 octombrie, spune fostul șef al Shin Bet
Rebelii houthi susțin că au atacat portavionul american USS Harry Truman în Marea Roșie, ca ripostă la atacul SUA asupra Yemenului
Mișcări pe frontul din Herson. Aviația militară a Ucrainei a distrus podul Konka peste un braț al Niprului (Video). Lovitura a avut loc la sud de orașul Herson
SUA au lovit masiv Yemenul. Casa Albă susține că a „lovit cu forță zdrobitoare” și a „eliminat mai mulți lideri houthi”
Franța ignoră Rusia. Macron spune că dacă Ucraina solicită soldați europeni ca forță de menținere a păcii nu avem nevoie de permisiunea Rusiei
În timp ce experții dezbat care sistem e mai performant SAMP-T european sau Patriot american, Ucraina cere muniție: Presiuni pentru rachete Aster-30?
Europa rămâne lângă Ucraina: Livrările de armament nu vor înceta nici pe timpul unui posibil armistițiu. Un nou plan ambițios de până la 40 mld. euro are însă puține șanse de reușită
Armata Ucrainei demontează o mare dezinformare răspândită de Trump: Ucrainenii s-au retras din Kursk, dar nu au fost nicidecum încercuiți
Piațeta Regelui Mihai din București, în imediata apropiere a ambasadei Rusiei în România, unde a fost deschisă anul trecut expoziția în aer liber ”Stop the War (in Ukraine)” sau cum a fost numită către organizatori și artiști - „Operațiune Artistică Speci
EXCLUSIV
Cum au căzut mulți în capcana Rusiei, inclusiv în România. Prof. Carp: O lovitură de maestru, trebuie recunoscut. Scoasă dintr-un sertar prăfuit
Rusia spune că a „transmis noi semnale pentru Trump”. Peskov confirmă că Putin a discutat despre Ucraina, în spatele ușilor închise, cu Steven Whitkoff
Trump a vorbit cu Putin și i-a cerut „să cruțe viețile miilor de soldați ucraineni” căzuți în încercuire la Kursk, pe teritoriul Rusiei
Putin este de acord cu propunerile de oprire a luptei, dar are în continuare aceleași condiții
Belarusul confirmă că produce deja lansatoare pentru Oreshnik și așteaptă rachetele Rusiei
Ucrainenii lovesc o facilitate secretă de drone, camuflată pe locul unei fabrici de BCA din regiunea rusă Kaluga
Cine mai crede în Moscova? Rusia refuză încetarea focului: Kremlinul tergiversează și spune că „vrea o înțelegere pe termen lung” în Ucraina
Rușii spun că au împins Armata Ucrainei în afara orașului Sudja, principala cucerire ucraineană pe teritoriul rus din Kursk
Așa se pregătesc rușii de armistițiu: Cinci soldați ucraineni aflați în prizonierat au fost executați cu sânge rece
S-a aprins „becul roșu” la ATACMS. Ucraina nu mai are nicio rachetă ATACMS iar perspectivele unor noi livrări sunt sumbre și nu au legătură doar cu SUA
SUA trimit din nou Ucrainei informații și date prin satelit, inclusiv Maxar
Rubio: Discutăm astăzi cu Moscova. Îndemnăm cu tărie Rusia să înceteze acțiunile ostile împotriva Ucrainei

Ştiri Recomandate

Răsturnare de situație: Trump s-a răzgândit și suspendă 90 de zile toate tarifele, cu excepția Chinei căreia i le-a urcat la 125%
Comisia Europeană prezintă un plan de acțiune pentru inteligența artificială: „Acum este momentul să acționăm”
Francezii dau lovitura și bat palma cu o putere militară mondială: Mega contract pentru 26 de Rafale M, versiunea pentru portavioane, pentru a ține piept Chinei
Europa răspunde tarifelor într-o manieră creativă: Tarife de 25%, dar doar în statele republicane, lovind în electoratul lui Trump. Lista produselor vizate
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul acestuia, declarați persona non-grata de către MAE rus
Va avea Polonia cel mai performant tanc din lume? Ce modificări va avea K2 Panther versiunea poloneză, tancuri care ar putea ajunge și în dotarea României
Un bombardier Tu-22, distrus imediat după aterizare în Rusia, de o dronă ucraineană. Sau cum să pierzi 100 de milioane de euro din cauza unei banale drone
UE aprobă propunerea privind taxele împotriva SUA. Trump, lovit acolo unde-l doare mai tare / China anunță taxe de 84% pentru importurile din SUA
Administrația Trump, război comercial pe toate fronturile: Șeful Pentagonului anunță că va ”recupera” Canalul Panama din mânile Chinei
Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Cu AfD pe primul loc în sondaje, Germania este aproape de a avea un nou guvern
China nu l-a sunat pe Trump ci a crescut și ea tarifele. Trump le cere marilor companii să se „întoarcă acasă” și să producă în State
Ucraina a dezvoltat o dronă pentru a intercepta UAV-urile „Shahed” (Video): Specialiștii ucraineni lucrează activ la crearea de drone ieftine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Armatele europene, pe drumul modernizării forțelor blindate: Noul proiect franco-german de tancuri MGCS prinde contur odată cu confirmarea companiilor militare implicate în proiect
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
,,Clubului utilizatorilor de obuziere K9'', din care şi România face parte, se deschide în Polonia pentru a consolida cooperarea în domeniul sistemelor de artilerie
Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Trump crede că așa pedepsește China și ridică tarifele la 104%. SUA spun că „lovesc înapoi” după ce China a ripostat primelor tarife
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
”Ne vom ține de cuvânt”. Deși a promis Ucrainei cele mai multe F-16, Belgia e nevoită să amâne transferul până la momentul F-35
Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Armata SUA își retrage trupele de la centrul polonez Jasionka, hub important pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Sarcinile, transferate europenilor
Retrag americanii trupele din România? Bolojan clarifică situația oficială și face apel la declarația lui Rubio către Europa
Volodimir Zelenski publică imagini cu militari chinezi capturați în uniforme rusești
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Piloții americani de F-16 primesc căști modernizate cu sistemul Scorpion produs de compania franceză Thales
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
pixel