Prigojin cere încheierea ”operațiunii speciale” și declararea victoriei. Șeful Wagner spune că ucrainenii sunt bine pregătiți, dar așteaptă o decizie politică pentru contraofensivă
Ofensiva rusă asupra Bahmutului a început în urmă cu aproape un an, iar analiștii militari credeau că până la sfârșitul verii arcul Soledar, Seversk, Bahmut va intra sub controlul armatei ruse.
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Timpul a trecut și, deși în media din Rusia se vorbea despre succese incredibile, linia frontului a rămas neschimbată. A trecut și iarna, și abia după sosirea luptătorilor Wagner la Bahmut rușii au început să avanseze. În prezent, Wagner a reușit să ocupe peste 75% din teritoriul orașului.
Prigojin a vorbit ieri despre ce se întâmplă și cine beneficiază de “mașina de tocat carne” Bakhmut. Potrivit fondatorului PMC Wagner, rol orașului nu este chiar atât de strategic încât să merite sacrificiile făcute. Controlul acestuia nu va aduce armatei ruse o victorie necondiționată, după cum nu va deveni o pierdere ireparabilă pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
“Bahmut face parte din zona fortificată, iar controlul asupra acesteia reprezintă o imagine pentru Kiev, deoarece Zelenski a promis anterior militarilor, partenerilor occidentali și chiar sieși că va păstra orașul până la sfârșit.” După Bahmut, rușii ar trebui să preia Seversk, Chasov Yar, Konstantinovka, Druzhkovka ca să poată ajunge la orașele mari precum Slaviansk și Kramatorsk aflate mai departe. Și totuși, comandamentul ucrainean a făcut eforturi imense pentru apărarea orașului.
Obiectivele ”operațiunii speciale” au fost atinse, spune Prigojin
Foto: ISW
Prigojin a declarat că „opțiunea ideală” pentru Rusia este să anunțe încetarea ostilităților împotriva Ucrainei și sfătuiește autoritățile ruse să declare că au fost îndeplinite în întregime obiectivele „operațiunii speciale”.
”Opțiunea ideală este să anunțăm sfârșitul operațiunii militare speciale, să informăm pe toată lumea că Rusia a obținut rezultatele pe care le-a planificat și, într-un fel, ne-am atins obiectivele propuse”.
Șeful Wagner atrage atenția cu privire la șansele mari de reușită ale contraofensivei ucrainene și propune, indirect, ca Rusia să apere teritoriile ocupate până acum.
”Rusia a luat Marea Azov și o bucată mare din Marea Neagră, a pus mâna pe o bucată serioasă de teritoriul ucrainean și a creat un coridor terestru către Crimeea”, mai spune Prigojin.
ISW a subliniat că raportul, conform căruia Prigojin a cerut Rusiei să oprească războiul împotriva Ucrainei, este fals.
De fapt, subliniază analiştii, Prigojin a cerut de fapt Rusiei o luptă decisivă care fie să învingă Ucraina, fie să ducă la o înfrângere temporară a Rusiei care să cataliza renaşterea naţionalistă a Rusiei şi să creeze condiţiile unei victorii viitoare.
Prigojin: Ucraina a tot amânat contraofensiva. Era planificată pentru 20 decembrie
În mod curios, remarca Prigojin, armata Ucrainei are rezerve destul de puternice în zona Bahmut, cu forțe care se ridică la aproximativ 200 de mii de luptători, cu suficiente arme și echipamente. Rezerviștii ucraineni au urmat un antrenament complet de trei luni, sunt coordonați în luptă și sunt gata să plece la contraofensivă în orice moment, dar încă nu există o decizie politică.
“Inițial, contraofensiva a fost planificată pentru data de 20 decembrie, după care a fost amânată pe 1 ianuarie. În continuare au fost mișcări de neînțeles în urma cărora ofensiva nu a mai avut loc pe 24 februarie, 3-5 aprilie, iar recent se vehiculase dată de 15 aprilie. Este extrem de greu de prezis anumite decizii ale inamicului, dar este deja evident astăzi că există forțe care sunt categoric împotriva ofensivei. Foarte probabil, acești oameni nu sunt de la Kiev, deoarece comandamentul ucrainean este conștient de faptul că lipsa de acțiune duce la pierderea unui avantaj și la scăderea potențialului de luptă. Și, ca urmare, linia frontului se va opri, iar luptele se vor transforma într-un război lent, unde niciuna dintre părți nu va putea obține rezultate semnificative.”
Prigojin este convins că o astfel de situație va conduce către “moarte politică” la Kiev, în timp ce pentru Rusia are mai degrabă aspecte benefice pentru că, deși războiul durează de peste un an, au fost obținute anumite succese, printre care anexarea de noi regiuni și asigurarea coridorului terestru spre Crimeea.
Mai mult sau mai puțin direct, Prigojin încearcă să responsabilizeze Washingtonul pentru rezistența extremă a ucrainenilor și implicit pentru sacrificiile făcute de aceștia în Bahmut.
Cu toate acestea, încă de la începutul intensificării confruntărilor dintre trupele ucrainene și luptătorii Wagner, în urmă cu aproximativ 3 luni, au apărut informații publice în care mai mulți reprezentanți americani au recomandat președintelui Zelenski și conducerii Forțelor Armate ale Ucrainei să renunțe la controlul acestui oraș. Iar justificarea oficialilor militari americani era aproximativ similară celei prezentate de Prigojin, adică irelevanța orașului din punct de vedere strategic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News