Evgheni Prigojin emite prima declarație de la încheierea revoltei armate: Nu era scopul nostru să răsturnăm regimul
Evgheni Prigojin spune că nu a vrut să-l răstoarne pe Putin. Şeful Wagner a rupt tăcerea în seara de luni după revolta armată, cu o declarație de 11 minute, în care își apără acțiunile.
Anunțul lui Prigojin vine după ce dușmanul său declarat, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a apărut în dimineața de luni într-o înregistrare, care îl arată „vizitând postul de comandă avansat al uneia dintre formațiunile grupului de trupe „de vest”.
Este prima apariție a șefului Wagner de la abandonarea, sâmbătă seara, a revoltei armate.
„Nu era scopul nostru să răsturnăm regimul”, a spus Prigojin în nota vocală, care a fost încărcată pe pagina de telegram a grupului său Concord, potrivit The Guardian.
„Ne-am început marșul din cauza unei nedreptăți”, a declarat Prigojin .
„Scopul marșului a fost să nu permită distrugerea companiei militare private Wagner și să se tragă la răspundere oficialii care, prin acțiunile lor neprofesioniste, au comis un număr masiv de erori. Societatea a cerut-o”, a precizat șeful mercenarilor Wagner.
Prigojin susține că a luat decizia de a renunța la marșul spre Moscova pentru că el și luptătorii săi nu au vrut să vărseze sânge rusesc.
„Ne-am oprit în momentul în care prima unitate de asalt, care se apropiase de 200 km de Moscova, și-a desfășurat artileria și a făcut o recunoaștere a zonei”, a spus el.
„Era evident că va fi vărsat mult sânge în acest moment. Așa că am simțit că demonstrația a ceea ce urma să facem este suficientă. Și decizia noastră de a ne întoarce a fost influențată de doi factori cei mai importanți. Primul factor a fost că nu am vrut să vărsăm sânge rusesc. Al doilea factor a fost că mergeam pentru o demonstrație a protestului nostru, nu pentru a răsturna guvernul din țară”, a mai precizat acesta.
În declarație, Prigojin nu a confirmat unde se află și nici nu a spus dacă plănuia să meargă în Belarus, ca parte a unui acord negociat cu liderul belarus, Alexandru Lukașenko.
S-a zvonit că Prigojin a fost văzut luni la hotelul Green City din Minsk, potrivit canalului de știri rus Brief, a precizat The Guardian.
Prigojin a spus că trupele sale vor rezista procesului de integrare în Ministerul rus al Apărării, nu vor semna contracte și că lui Wagner i se va permite chiar să-și continue operațiile în Belarus, o evoluție care ar putea crește amenințarea unui atac în nordul Ucrainei.
„Lukașenko și-a întins mâna și s-a oferit să găsească soluții pentru continuarea activității [Wagner] într-o jurisdicție legală”, a spus el, fără a oferi mai multe detalii.
Site-ul de știri independent rus Verstka a declarat luni că a identificat mai multe locații din Belarus unde companiei Wagner i se poate permite să le folosească pentru a-și reconstitui taberele de antrenament și pentru a relua operațiile.
Aceasta ar fi o întorsătură extraordinară a evenimentelor pentru liderul paramilitar, pe care Putin l-a acuzat de o „lovitură de cuțit în spate” în urmă cu doar două zile. Deși Kremlinul îi garantase trecerea în siguranță în Belarus, presa de stat rusă a raportat luni dimineață că Prigojin este încă sub investigație pentru provocarea unei revolte armate.
Dacă i s-ar permite acum să mențină controlul asupra companiei Wagner și să evite o celulă de închisoare, ar sugera că Prigojin are încă putere în Kremlin și este încă văzut ca un bun valoros, deși a adus țara în pragul războiului civil.
Prigojin nu și-a abandonat cearta cu Ministerul rus al Apărării, acuzând încă o dată forțele armate că au lovit unitățile Wagner cu foc de artilerie, numind evenimentul ca „declanșatorul pentru ca noi să ne mișcăm imediat”.
Acesta a adăugat că rebeliunea a arătat că există „probleme serioase de securitate pe întreg teritoriul țării noastre” și că „societatea a cerut acest lucru” din cauza eșecurilor conducerii militare a Rusiei în invazia Ucrainei.
Prigojin a recunoscut că trupele sale au ucis aviatori ruși în timpul revoltei, spunând că „regretă că au fost nevoiți să efectueze lovituri împotriva aeronavelor, dar atacau forțele noastre cu bombe și rachete”. Trupele Wagner au doborât un avion IL-22 și mai multe elicoptere.
Prigojin a susținut, de asemenea, că incursiunea forțelor Wagner în Rusia a fost o „clasă de master” despre modul în care Moscova ar fi trebuit să invadeze Ucraina din 24 februarie 2022, care nu și-a îndeplinit obiectivul de a lua Kievul. „Dacă mercenarii de la Wagner ar fi îndeplinit sarcinile respective, poate că „operațiunea specială” ar fi durat o zi”, a spus el, referindu-se la invazie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News