Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiectul de acord între SUA şi talibani prevede retragerea trupelor americane din 5 baze din Afganistan
02 sep, 19:45
Preşedintele afgan Ashraf Ghani l-a primit luni pe emisarul american Zalmay Khalilzad, care i-a prezentat proiectul acordului de pace negociat de mai multe luni cu talibanii şi care prevede retragerea trupelor americane din cinci baze militare în următoarele 135 de zile, transmite AFP.

"Am convenit că, dacă condiţiile vor fi conforme acordului, vom părăsi în următoarele 135 de zile cinci baze în care suntem prezenţi acum", a declarat emisarul american luni, într-un interviu pentru postul afgan Tolo News, ce va fi difuzat integral în cursul serii.

Zalmay Khalilzad, fost ambasador al SUA în Irak şi în Afganistan, a sosit duminică seara la Kabul, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ghani pentru a-i prezenta rezultatele celei de-a noua runde de negocieri recent încheiate la Doha.

Potrivit unor responsabili guvernamentali, emisarul american i-a "arătat" preşedintelui un exemplar al proiectului de acord.

"Vom studia documentul, iar discuţiile cu ambasadorul Khalilzad şi echipa sa vor continua", a transmis pe Twitter un consilier al preşedintelui, Waheed Omar.

Până acum, guvernul afgan a fost ţinut la distanţă de negocierile de la Doha, talibanii susţinând că el este doar o marionetă a Washingtonului.

"Eforturile americanilor şi ale celorlalţi parteneri îşi vor arăta roadele când talibanii vor intra în negocieri directe cu guvernul afgan", a arătat luni purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Sediq Sediqqi. Întrebat despre conţinutul proiectului de acord, el a răspuns că "lucrul cel mai important este ca violenţele talibanilor să înceteze".

Preşedintele Ghani a desemnat o delegaţie de 15 membri pentru discuţiile "interafgane" cu talibanii prevăzute să aibă loc în Norvegia în săptămânile următoare.

Vezi și: SUA retrag soldați din Afganistan. Surse privind un acord cu talibanii

Ştiri Recomandate

Trupele britanice din Estonia primesc mesaje de amenințare. Oficialii britanici suspectează Rusia
Lituania înlocuiește elicopterele sovietice Mi-8 cu UH-60M Black Hawk
Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak
China’s Energy Ambitions Set to Shake Up Russian Arctic
Turcia și forțele kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
EXCLUSIV
Geopolitics work in favour of Putin’s favor
Acord între Guvernul României și industria de apărare pentru finanțarea și sprijinirea industriei autohtone