Putin dezvăluie "condițiile" revenirii Rusiei la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră
Rusia va "lua în considerare posibilitatea" de a reveni în acordul privind exporturile de cereale ucrainene dacă cererile sale vor fi îndeplinite "în totalitate", a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că fără aceasta prelungirea acordului "nu mai are sens".
Soldați ruși pe plaja din apropierea portului Mariupol, de unde pleacă nave cu cereale. Sursa foto: EPA/SERGEI ILNITSKY.
Recentele atacuri cu rachete rusești asupra coastei ucrainene a Mării Negre au distrus 60.000 de tone de cereale și au avariat infrastructura de depozitare, spun oficialii de la Kiev.
Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solskii, a declarat că o "parte considerabilă" ai infrastructurii de depozitare utilizata pentru exportul de cereale a fost scoasă din funcțiune.
Rusia a renunțat la un acord care garanta trecerea în siguranță a exporturilor prin Marea Neagră. În cursul zilei de miercuri, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul că a folosit acordul privind cerealele drept "șantaj politic".
Putin a adăugat că va lua în considerare posibilitatea de a se alătura din nou acordului internațional, în vigoare din vara anului trecut, numai "dacă toate principiile în baza cărora Rusia a acceptat să participe la acord sunt luate în considerare și îndeplinite pe deplin". Rusia a decis în această săptămână să nu prelungească acordul care permitea exporturile de cereale ucrainene după luni de critici faţă de acest text, Moscova afirmând că propriile sale livrări de produse agricole şi de îngrăşăminte sunt obstrucţionate de sancţiuni.
Ea cere astfel ca bănci şi instituţii financiare ruseşti să fie reconectate la sistemul bancar internaţional SWIFT, de care ele au fost private după începerea invaziei în Ucraina în februarie 2022.
Moscova cere reluarea funcţionării giganticei conducte care leagă oraşul rusesc Togliatti de portul ucrainean Odesa şi care serveşte exportului de amoniac, componentă-cheie a îngrăşămintelor. Această conductă a fost afectată de o explozie în iunie, atribuită Kievului de Moscova.
"De îndată ce aceste condiţii vor fi îndeplinite, vom reveni imediat la acest acord", a spus Putin, acuzând ţările occidentale că "au profitat fără ruşine" de exporturile de cereale din Ucraina.
Comentariile sale au fost făcute la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că, de la miezul nopții de miercuri spre joi (21:00 GMT), orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainene va fi considerată ca fiind un potențial transportator de încărcături militare și parte la conflict.
Rusia a început să atace porturile ucrainene în primele ore ale zilei de marți, la câteva ore după retragerea sa din acordul privind cerealele. Alte atacuri au urmat în cursul nopții de marti spre miercuri, vizând terminalele de cereale și infrastructura portuară din Odesa și, mai jos pe coasta Mării Negre, în Chornomorsk, două dintre cele trei porturi care au fost incluse în acordul de export.
Cel puțin 12 civili, inclusiv un băiat de nouă ani, au fost răniți în timpul atacurilor, care au provocat, de asemenea, pagube la blocuri de locuințe, au declarat oficialii militari ucraineni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News