Putin face o declarație în care indică faptul că „oboseala Occidentului cu războiul din Ucraina” încurajează Rusia să își continue agresiunea
Președintele rus Vladimir Putin a făcut o declarație care sugerează că „oboseala cu Ucraina” resimtita în Occident încurajează Rusia să își continue invazia la scară largă, au scris analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, într-o analiză.
președintele Rusiei, Vladimir Putin, gesticulează în timpul unei vizite la o bază militară din regiunea Ryazan din Rusia. Sursa foto: Kremlin.ru.
Putin se așteaptă ca strategia sa de a rezista până când Occidentul nu va mai sprijini Kievul să-i permită să cucerească Ucraina, scriu analiștii ISW, citând un interviu recent al lui Putin acordat presei ruse.
Răspunzând unei întrebări la postul de televiziune rus de stat Rossiya 1 după summitul BRICS de la Kazan din 25 octombrie, Putin a declarat că Occidentul „începe să evalueze în mod realist situația din jurul Ucrainei” și „își schimbă retorica” cu privire la necesitatea unei „înfrângeri strategice” a Rusia, și că Rusia nu poate decât „să laude” Occidentul pentru această abatere de la retorica înfrângerii complete a Rusiei în Ucraina.
Putin a mai declarat că orice rezultat al războiului Rusiei în Ucraina ar trebui să fie în favoarea Moscovei și să se bazeze pe „realitățile de pe câmpul de luptă”.
Această declarație, potrivit analiștilor ISW, indică faptul că Rusia rămâne angajată față de obiectivul său inițial de a forța guvernul ucrainean să capituleze și de a distruge Ucraina, statalitatea și armata sa, și că ezitarea Occidentului în sprijinirea Ucrainei nu face decât să încurajeze angajamentul Rusiei față de acest obiectiv.
Obiectivele strategice ale Rusiei includ nu numai cucerirea Ucrainei
„ISW continuă să evalueze că teoria victoriei lui Putin se bazează pe ipoteza critică că Occidentul va abandona Ucraina în favoarea Rusiei, fie din proprie inițiativă, fie ca răspuns la încercările Rusiei de a convinge Occidentul să facă acest lucru, și că este departe de a fi clar că Occidentul va face acest lucru”, se arată în analiză.
Potrivit altor analiști, obiectivele strategice ale Rusiei includ nu numai cucerirea Ucrainei, ci și inversarea Războiului Rece, adică restaurarea în forță a nucleului interior al fostului imperiu rus în cadrul URSS și a sferei sale de influență în Europa Centrală și de Est și dincolo de aceasta.
După cum au subliniat mai multi analiștii din statele din Europa Centrală și de Est, în timpul unei discuții recente la Washington, liniștirea nu aduce pacea, ci îi întărește pe agresori și duce la opresiune și conflicte viitoare.
După cum a relatat şi DefenseRomania, în timpul recentelor discuții din cadrul Comisiei Helsinki a Congresului SUA, experții au solicitat sprijinul deplin al Occidentului pentru lupta armată a Ucrainei până când aceasta va putea adera la NATO și va consolida alianța în confruntarea sa cu Rusia.
Cu toate acestea, unii experți, inclusiv Andrew Michta de la Atlantic Council, au avertizat că „atunci când vine vorba de Ucraina, descurajare și apărare, unitatea politică este cam subțire”.
„Trebuie să ajungem la o percepție comună a amenințării în cadrul alianței, deoarece numai atunci va exista un angajament real de a investi în reechiparea militară necesară”, a declarat Michta, adăugând că numai o demonstrație a puterii militare reale a NATO poate opri planurile revanșarde ale Rusiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News