Vladimir Putin a inspectat azi podul Kerci din Crimeea, unde în toamna acestui an a avut loc un atac.
scris de
DefenseRomania Team
Foto: Captură video Kremlin
Kremlinul l-a prezentat pe Putin la volanul unei mașini, conducând și inspectând podul Crimeei, lovit în această toamnă. Alături de Putin s-a aflat vicepremierul rus.
De remarcat faptul că Putin se afla la volanul unei mașini occidentale.
Amintim că în urma unei explozii, cauzate de un camion capcană, la mijlocul lunii octombrie, podul Kerci, care aleagă Crimeea anexată ilegal în 2014 de teritoriul rus, a fost deteriorat.
Explozia a deteriorat o bandă auto și una feroviară a podului. Rusia a atribuit atacul Ucrainei.
Imediat după incident, preşedintele rus Vladimir Putin a însărcinat Serviciul Federal de Securitate (FSB) să consolideze măsurile de protecţie a podului din Crimeea.
Podul Kerci, are aproximativ 17 kilometri lungime. A fost deschis în 2018 ca o legătură, atât simbolică, dar și economică, a Rusiei de teritoriul anexat ilegal în 2014, după ocuparea Crimeei.
Lovirea sa, în toamna acestui an, a reprezentat la nivel simbolic o palmă usturătoare pentru Kremlin.
Explozia a distrus aproximativ 270 de metri de drum continuu pe banda care duce spre Rusia.
Ucraina nu a recunoscut oficial implicarea în
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare pe care a adresat-o Casei Albe şi în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Prezența trupelor americane face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a consolida poziția americană în Europa, ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022.
Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a demis pe şeful armatei, Julio César de Arruda, la două săptămâni după atacurile împotriva unor centre de putere de la Brasilia, a anunţat sâmbătă presa locală, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Ministerul a declarat că 150 de soldați au participat la exerciții, dar Kremlinul a refuzat să spună dacă autoritățile se pregătesc pentru a se apăra contra unor lovituri asupra capitalei.
Dacă în primele luni după momentul 24 februarie în Ucraina unitatea UE (cu excepția regretabilă a Ungariei) a surprins pe toată lumea, iată că legăturile subterane dintre Moscova și unele capitale europene încep treptat să se profileze și să deregleze coeziunea europeană.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au lansat vineri un apel la consolidarea "suveranităţii" Uniunii Europene (UE), într-un articol de opinie comun publicat cu două zile înaintea Consiliului de miniştri franco-german.
Potrivit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fundalul unui război pe scară largă în Ucraina, guvernul de Chișinău discută posibilitatea renunțării la neutralitate și aderarea la o „alianță mai mare”.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a abordat, la Forumul de la Davos, evoluțiile geopolitice actuale, în special problematica raportării globale la războiul ilegal dus de Federația Rusă în Ucraina.
Relația dintre Arabia Saudită și Pakistan este adesea descrisă ca fiind cea dintre unchiul bogat și nepotul sărac, deoarece Islamabadul pare să caute întotdeauna sprijin financiar la Riad, pentru a-și susține economia în declin.
"În prezent, situația generală de securitate din Kosovo este calmă, dar foarte fragilă, instabilă și imprevizibilă, din cauza unor probleme nerezolvate", a declarat comandantul KFOR, Angelo Michele Ristuccia, la întâlnirea șefilor trupelor NATO de la Bruxelles.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, este de părere că, în cazul confirmării că mass-media din SUA au primit bani pentru corectarea informaţiilor publicate, întreaga democraţie a acestui stat "este aruncată la groapa de gunoi a istoriei".
Grupul de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, se reunește vineri 20 ianuarie, sub coordonarea Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a vizitat în secret Kievul la sfârșitul săptămânii trecute. Zelenski și Budanov au fost informați despre planurile rușilor
Rusia va rămâne o ameninţare pentru NATO chiar dacă forţele sale sunt înfrânte în Ucraina, a declarat joi un oficial militar de rang înalt din alianţa occidentală. "Indiferent de rezultatul războiului, ruşii vor avea cel mai probabil ambiţii similare, prin urmare, ameninţarea nu va dispărea", a declarat amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO, citat de Reuters.
Președintele american Joe Biden i-a cerut secretarului Apărării Lloyd Austin să pregătească un plan de urgență pentru înființarea unei baze industriale militare americane în Regatul Maroc.
Potrivit Bloomberg, Serbia încearcă să se distanțeze de Rusia, deoarece conflictul din Ucraina dăunează relațiilor dintre cele două țări și comunicării dintre liderii lor. Agenția a anunțat acest lucru pe 18.01.2023, făcând referire la un interviu luat șefului statului sârb cu o zi mai înainte.
Președinta Republicii Moldova a acordat pentru Reuters un interviu în care explică situația extrem de delicată în care se află Republica Moldova, o țară cu a treia cea mai slabă armată din lume, cu trupe rusești pe teritoriul ei și cu o dependență energetică uriașă față de gazele din Federația Rusă, inclusiv prin controlul indirect al Moscovei asupra celei mai mari surse de energie electrică a R. Moldova - Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a 'trezi la realitate' Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, informează Agerpres, care citează Reuters. Lavrov a făcut declarațiile în aceeași zi în care fostul președinte Dmitri Medvedev a atenționat că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 19 ianuarie 2023, o întrevedere bilaterală cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Republicii Austria, Alexander Schallenberg, în marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos.
Alianța Nord Atlantică a transferat cele trei aeronave AWACS în România, ceea ce înseamnă o supraveghere mai detaliată a zonei de conflict din vecinătatea flancului estic al NATO. Încă din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice, pentru a asigura o înţelegere şi o cunoaştere cât mai aprofundată a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi din Ucraina, explică ministrul român al apărării.
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la inițiativa părții austriece.
Experții militari UE, care au fost însoţiţi de E.S. Janis Mazeiks, șeful delegației UE la Chişinău, au avut o întrevedere oficială cu ministrul apărării Anatolie Nosatîi.
Aurescu confirmă că discuțiile pe tema Schengen sunt în plină desfășurare, iar Germania și Franța și-au reafirmat poziția de susținere a României pentru accederea la Schengen.
Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a anunţat miercuri, în timpul unei vizite la Kiev, că guvernul său va furniza Ucrainei 200 de transportoare blindate Senator, în cadrul unui nou pachet de asistenţă militară, transmite Reuters.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 18 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau.
Principalele autorităţi militare ale NATO şi reprezentanţii Finlandei şi Suediei se vor întâlni miercuri şi joi, la sediul NATO de la Bruxelles, pentru o reuniune la cel mai înalt nivel a Comitetului Militar.
Lumea trebuie să fie unită și să ajute Ucraina să câștige acest război, pentru că altfel suntem în pericol cu toții, iar șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în Uniunea Europeană, a precizat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe la Forumul Economic Mondial, care are loc în aceste zile la Davos, Elveția.
Compania franceză Dassault Aviation a organizat, pe 3 februarie, la sediul său din Saint-Cloud (Franța), împreună cu partenerii europeni din industrie și cercetare, întâlnirea de lansare a proiectului EICACS (European Initiative for Collaborative Air Combat Standardisation - Inițiativa europeană pentru standardizarea luptei aeriene colaborative).
Un pilot ucrainean cu indicativul ''Juice'' a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că Forţele Aeriene Ucrainene se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte capacitatea de luptă. Pe fondul lipsei de piloți și de piese de schimb pentru avioanele MiG-29, Forțele Aeriene Ucrainene se află semnificativ în urma aviației rusești, a susţinut acesta. Pilotul a declarat că "vechea" flotă de avioane a Ucrainei a fost în mod regulat copleșită pe câmpul de luptă de avioanele rusești Su-35 și MiG-31.
Naftali Bennett, fost prim-ministru al Israelului, a povestit că s-a întâlnit cu Vladimir Putin la începutul lunii martie 2022, când, se presupune că la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului. Tot atunci, Putin i-a promis lui Bennett că nu-l va ucide pe președintele Ucrainei, iar el [Bennett - n.r.] i-a transmis aceste cuvinte lui Zelenski prin telefon, după ce a părăsit Kremlinul.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi foarte probabil demis săptămâna viitoare din din această funcţie după cum au informat surse guvernamentale şi militare citate de presa din Ucraina.
China a atacat decizia SUA de a doborî un balon meteo chinez care a traversat săptămâna aceasta Americă de Nord, acuzând administrația Biden de "încălcarea gravă a convențiilor internaționale". Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" și că a intrat în spațiul aerian american din greșeală, din cauza vremii nefavorabile, afirmație respinsă de SUA.
Ucraina negociază în acest moment pentru a găsi ce tip de avion de luptă se potriveşte cel mai mult nevoilor sale, a precizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, a anunțat vineri, 3 februarie, biroul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) susţine că Rusia nu a demonstrat că are capacitatea de a susține mai multe operațiuni ofensive majore în același timp. Analiștii ISW au concluzionat că este puțin probabil ca ofensivele militare ale Rusiei să vizeze orașul Zaporojie de pe linia frontului vestic Donețk - Zaporojie, în timp ce armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul regiunii Luhansk.
Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în apărare (DARPA) a început lucrul pentru crearea sângelui artificial, cu o stabilitate mare la temperaturi mai ridicate, astfel încât să poată fi desfășurat în orice mediu operațional.
Statele Unite au doborât un balon de supraveghere chinez în largul coastei Carolinei de Sud. În înregistrările video care surprind doborârea balonului se vede cum un F-22 Raptor lansează o rachetă aer-aer în direcţia în care acesta se afla.
Există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că militarii ucrainei, aflaţi acum în Regatul Unit, învață destul de repede să opereze tancurile Challenger 2. Aceste informaţii au fost publicate, alături de mai multe imagini, pe Twitter de către Ministerul britanic al Apărării.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 03.02.2023, avioane din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței și Marii Britanii au îndeplinit misiuni complexe în zona litoralului românesc de la Marea Neagră. Astfel, avioane de vânătoare franceze și britanice au escortat în regiune aeronave de cercetare și AWACS, iar avioane-cisternă au sprijinit misiunile acestora.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că furnizarea de armament american mai avansat Ucrainei nu va declanşa decât mai multe lovituri de răspuns din partea Rusiei, Moscova fiind gata să folosească toate tipurile de arme în cazul unor atacuri asupra teritoriului ei din partea Kievului, în măsura doctrinei nucleare a Rusiei, relatează sâmbătă Reuters.
Premierul portughez António Costa a anunțat sâmbătă dimineață că țara să vă oferi tancuri forțelor armate ucrainene mai multe tancuri Leopard 2. De asemenea, Costa a adăugat că Portugalia lucrează cu Germania pentru a obţine piesele necesare reparaţiei tancurilor care nu sunt operaţionale.
Mai mult de un sfert din Senat SUA i-a trimis joi o scrisoare președintelui Joe Biden, amenințând că va bloca o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 și modernizarea flotei actuale a Turciei, atâta timp cât Ankara continuă să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Turcia blochează din mai intrarea Suediei – şi a Finlandei – în NATO, acuzându-le că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care îi consideră drept „terorişti”, în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Portavionul din clasa Nimitz USS George H.W. Bush (CVN 77) împreună cu comanda și statul major al Grupului 10 Aeronaval de Lovire (CSG-10) au sosit în portul Pireu, Grecia, pe 3 februarie.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat în ultimul său raport actualizat că oficialii ruși continuă să perpetueze naraţiunea propagandistică că războiul din Ucraina este o amenințare directă la adresa securității rusești prin manipulări legislative.
Comandantul Comandamentului Mobilității Aeriene (AMC), din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Mike Minihan, a ordonat subordonaților săi să se pregătească pentru un eventual conflict militar cu China, care potrivi scenariului ar putea avea loc încă din 2025. În special, până la sfârșitul lunii februarie a anului 2023, aceștia ar trebui să raporteze ce anume fac în ceea ce privește pregătirea pentru a lupta pentru a face fată un conflict militar care ar urma să aibă loc, teoretic, peste doi ani, relatează analiştii publicaţiei The Drive.
O navă americană s-a apropiat de Marea Neagră pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina. USS Nitze a efectuat o escală la Istanbul. Mai multe surse turcești au informat că, pe 03.02.2023, distrugătorul american Nitze a efectuat o escală în portul Istanbul. Este pentru prima dată de la începutul invaziei militare rusești din Ucraina când o navă americană se apropie atât de mult de Marea Neagră.
Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
Ambasadorul rus în Republica Centrafricană a declarat într-un interviu publicat vineri că 1.890 de "instructori ruşi" sunt prezenţi în această ţară, unde este activ grupul de mercenari Wagner, relatează Reuters.
Pentagonul a anunțat astăzi care sunt armele ce vor ajunge în Ucraina. Ajutorul militar include și rachete ghidate rachete GLSDB (The Ground Launched Small Diameter Bomb).
Uniunea Europeană şi Ucraina au convenit vineri crearea la Haga a unui birou de anchetă, un fel de parchet interimar, pentru a colecta strângerea de probe privind "crima de agresiune" a Rusiei.
Royal Thai Navy (Forțele armate ale Thailandei) au dezvăluit recent noul său sistem mobil de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, care a fost introdus în serviciul de luptă în septembrie 2022.
Germania și Suedia poartă în discuții cu privire la un nou pachet de sprijin cu tehnică de luptă pentru Ucraina, în baza căruia țara scandinavă ar putea furniza Kievului rachete antiaeriene și lansatoare pentru sistemele integrate germane de apărare aeriană IRIS-T, a după cum au informat persoane apropiate mediului de negociere a condițiilor în care se poate derula livrarea.
Cotidianul Rossiyskaya gazeta a informat, pe 02.02.2023, că militarii ruși au testat cu succes în zona ”operației militare speciale” din Ucraina un complex pentru descoperirea terminalelor de comunicații spațiale Starlink.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.