Deși Putin susține că Europa nu poate intercepta ”Oreșnik”, racheta pare a fi o încercare nereușită a rușilor de a dezvolta o armă de tip meteorit - expert ucrainean
Putin a promovat ceea ce a spus el că este invincibilitatea noii rachete hipersonice a Rusiei.
Președintele Rusiei Vladimir Putin a lăudat invincibilitatea rachetei hipersonice "Oreşnik" (trad. ”Alunul”) pe care Rusia a testat-o deja asupra unei fabrici militare ucrainene.
Liderul de la Kremlin spune că este gata să organizeze o nouă lansare asupra Ucrainei ca să vadă dacă sistemele occidentale de apărare aeriană ar putea să o doboare.
"Nu există nicio şansă de a doborî aceste rachete", a susţinut Putin, lansând o provocare: "Să lăsăm experţi occidentali să ne propună nouă, şi să le propună celor din Occident şi SUA care îi plătesc pentru analizele lor, să desfăşurăm un fel de experiment tehnologic, să spunem, un duel high-tech al secolului XXI.
Să stabilească o ţintă de distrugere, să spunem Kievul, să îşi concentreze acolo toate forţele de apărare antiaeriană şi antirachetă, iar noi vom ataca acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru acest experiment, dar cealaltă parte este pregătită?".
Racheta Oreşnik, are un ”strămoș” dezvoltat în Ucraina
Pe 21 noiembrie, trupele ruse au atacat uzina Yuzhmash cu noua rachetă Oreşnik care are o rază de acțiune de până la 5.500 km, despre care rușii spun că „depășește fără emoții orice mijloace antiaeriene”.
Primul model al unei astfel de rachete intercontinentale cu propulsie solidă a fost dezvoltată la Biroul de Proiectare ”Pivdenne”, din Dnipro, spune Oleksandr Kochetkov, fost inginer de proiectare al Biroului de proiectare sus-amintit.
Potrivit acestuia, Biroul de Proiectare din Dnipro a dezvoltat racheta ”Universal”, al cărei proiect a fost preluat de Institutul de inginerie termică din Moscova.
Ulterior, racheta Topol-M a fost creată pe baza Universal, spune expertul ucrainean. ”Topol-M este o rachetă intercontinentală cu propulsie solidă în trei etape, care încă e parțial în serviciu. Au redus această rachetă, în loc de trei trepte, a primit două și acum se numește „Yars””, arată acesta.
La Institutul de Tehnologie Termică, s-a decis să se reducă dimensiunea rachetei „Yars” și să se creeze o nouă rachetă cu o rază de acțiune de 3-4 mii de kilometri, a povestit Oleksandr Koceatkov.
”Meteoritul lui Putin”. Pare că rușii au încercat să dezvolte o rachetă
Racheta „Oreşnik” reprezintă o încercare de a dezvolta o armă bazată pe energie cinetică, similară cu impactul unui meteorit. Conceptul său se bazează pe eliberarea energiei cinetice la impact, fără explozibil convențional sau nuclear.
„Aceasta (Oreşnik) are două trepte, ca „Yars”, dar include un bloc consumabil — un fel de accelerant cu pulbere în locul celei de-a treia trepte. Racheta nu are focoase, explozibil sau arme nucleare. Este concepută doar pentru a utiliza energia cinetică, care ar genera distrugeri puternice”, a spus Oleksandr Koceatkov, pentru publicația Suspilne.
Oreşnik trebuia să fie mai mică în diametru și să transporte o armă cinetică, iar focoasele (care la „Yars” se împart în patru), să se împartă în șase. De asemenea, racheta, în loc de explozibil, Oreşnik trebuia să folosească forța cinetică și să lanseze bare/tije.
„Aceste bare sunt accelerate la viteze enorme, lovesc pământul, iar atunci se eliberează energia cinetică și are loc o explozie — este ca un meteorit care cade pe Pământ. Aceasta era ideea, dar nu au fost bani în 2017. Cu fondurile disponibile, au reușit să construiască 3-4 rachete în diferite stadii de finalizare”, a explicat Koceatkov.
Lovitura asupra Ucrainei cu „Oreşnik” a fost primul test al acestei rachete de către Federația Rusă, a explicat Oleksandr Koceatkov.
Totuși, lovitura nu a avut nici pe departe forța unei explozii nucleare, a explicat Oleksandr Koceatkov. Potrivit acestuia, nu a existat nici măcar o creștere a temperaturii cu câteva grade, despre care vorbea Putin.
„Aceasta este legată de faptul că viteza focoaselor a fost de 10 ori viteza sunetului. Pentru a obține un astfel de efect al unei arme cinetice (comparabil cu cel al unei explozii nucleare), este necesar să se ajungă la o viteză de aproximativ 50 de ori viteza sunetului, sau cel puțin 30 de ori. Atunci ar fi fost similar unei explozii nucleare. În cazul de față, distrugerile sunt mai mici decât cele produse de rachetele Kh-101, Kh-55”, a explicat Koceatkov.
Ideea de a realiza o armă cinetică, care să zboare de zeci de ori mai repede decât viteza sunetului, nu este nouă. O astfel de armă ar produce efecte similare unui meteorit care intră în atmosferă și lovește Pământul.
Cu toate acestea, provocările tehnologice legate de temperaturile uriașe nu au putut fi rezolvate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News