Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Vladimir Putin a avut azi o intervenție în faţa cadrelor armatei ruse şi ale Ministerului Apărării. El a discutat despre presiuni pe care SUA le-ar pune ca Ucraina să atace Crimeea. Președintele Federației Ruse a subliniat că rușii „nu au unde să se retragă”, ei se află pe teritoriul lor, fapt pe care Washingtonul nu îl înțelege în „planurile sale asupra Ucrainei”.
„Vor (n.a. - americanii) disloca arme hipersonice în Ucraina, iar mai apoi, sub acest pretext, vor înarma și mai apoi împinge grupări extremiste din statul vecin la acțiuni militare împotriva Rusiei. Inclusiv împotriva unor regiuni ale Federației Ruse ca de exemplu Crimeea”, a precizat Putin, citat de portalul pro-Kremlin Vzglyad care citează la rândul lui agenția de presă rusă Tass.
„Ceea ce fac ei acum pe teritoriul Ucrainei, sau încearcă să facă, nu se petrece la o mie de kilometri de granița noastră, este chiar în pragul casei noastre. Ei trebuie să înțeleagă că pur și simplu nu avem unde să ne retragem”, a mai spus Putin.
Declarația lui Vladimir Putin și avansarea unui scenariu aproape SF ar putea fi doar o tactică prin care liderul de la Kremlin încearcă să justifice garanțiile de securitate pe care Federația Rusă le-a cerut NATO, în special SUA, în caz contrar amenințând cu un răspuns militar.
Tot azi, Putin a declarat că va exista un răspuns „militaro-tactic” dacă Occidentul nu va pune capăt politicii considerată ameninţătoare de către Rusia, pe fondul creşterii tensiunilor în jurul Ucrainei.
Federația Rusă a înaintat o serie de cerințe către NATO, pe care le-a numit garanții de securitate. Multe dintre ele sunt total inacceptabile, precum granații că Moscova va fi consultată și nu vor exista dislocări de trupe americane în statele din Europa de Est care înainte de 1991 făceau parte din sfera de influență sovietică. Rușii folosesc termenul „state care au aderat după 1997”.
Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) nici în Caucaz sau Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.
O altă cerință se referă la granații că Ucraina și Georgia nu vor adera niciodată la NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina nu va „salva reputația lui Putin” și nu va face concesii privind suveranitatea sa, pentru a pune capăt războiului.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Sistemele antiaeriene portabile sunt testate intens în Ucraina, una din „victimele” preferate fiind elicopterele K-52, dintre cele mai moderne folosite de invadatorii ruși în așa-zisa operațiune militară specială, adică invazia neprovocată asupra Ucrainei.
Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră "cât va fi necesar", a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, informează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock şi-a exprimat rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale la începutul reuniunii miniştrilor de externe din statele G7 din localitatea Wangels, de pe coasta nordică a Germaniei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat ''dispus să discute'' cu omologul său rus Vladimir Putin, ''dar fără ultimatumuri'', şi respinge orice acord care să ''salveze faţa'' acestuia sau să ofere ''o ieşire pentru Rusia'' din situaţia în care aceasta a intrat prin agresiunea împotriva Ucrainei, conform unor extrase dintr-un interviu acordat de Zelenski postului italian RAI, relatează agenţia Agerpres, citând EFE.
Începând cu anul 2015, participarea la războiul din Siria a fost dovada că Rusia vrea să se întoarcă în „clubul marilor puteri”. Cu toate acestea, eșecurile înregistrate acum în războiul împotriva Ucrainei, forțează Rusia să-şi retragă o parte din trupele dislocate în Siria, deoarece are mare nevoie de întăriri.
Un batalion rusesc de infanterie întărit cu tancuri a fost distrus, ieri, pe timpul traversării cursului de apă, a informat publicația ucraineană Defense Express, care a postat mai multe imagini cu pierderile suferite de forțele ruse.
Distrugerea unui tanc rusesc T-72B3 de către Forţele Armate Ucrainene a fost înregistrată de jurnaliştii publicaţiei chineze Phoenix Wudong Frontline şi a devenit repede virală pe reţele de socializare. Jurnaliştii chinezi care treceau prin zona în care militarii ucraineni au deschis focul asupra forţelor ruse au surprins momentul în care un tanc rusesc a fost lovit atât de tare de un proiectil, încât turela a sărit în aer la mai bine de 100m de sol.
Un număr de 561 de soldaţi din Garda Naţională a Ucrainei, din care face parte în special regimentul Azov blocat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, a afirmat miercuri şeful acestei instituţii, Oleksii Nadtotci, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Informaţiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Chişinău, ca reacţie la o declaraţie a şefei serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit căreia preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în regiunea separatistă Transnistria din R. Moldova.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat miercuri că Moscova nu vrea război în Europa, dar ţările occidentale speră ca Rusia să fie învinsă în campania sa militară din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Forțele ruse de ocupaţie îşi continuă ofensiva militară în estul Ucrainei, având ca principal scop stabilirea controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk, Luhansk și Kherson și pentru a menține coridorul terestru dintre aceste teritorii și Peninsula Crimeea ocupată, utilizând sisteme de război electronic pentru a suprima semnalul radio, precizează Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marţi ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează Agerpres, care citează AFP.
Industria de apărare din Germania pune presiune pe decidenții politici de la Berlin pentru a da undă verde ajutorului militar care ar putea ajunge în Ucraina. În acest context, vehiculele de luptă ale infanteriei de tip Marder, ar putea înfrunta invadatorul rus în doar câteva zile.
Un recent sondaj de opinie arată că Cipru este singura țară din UE în care majoritatea populației nu este de acord sau tinde să nu fie de acord că autoritățile ruse sunt primele responsabile de războiul din Ucraina.
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că, fără niciun dubiu, Rusia îşi va atinge obiectivele în campania sa militară în Ucraina, asigurând că toate planurile în acest scop sunt puse în aplicare, relatează Agerpres, care citează EFE.
Tancul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse, nu a participat până în prezent la invazia asupra Ucrainei, în pofida faptului că industria se laudă cu el și cu capacitățile noului tanc care e mai mult prezent la paradele militare din Piața Roșie din Moscova, cu ocazia Zilei Victoriei.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, la Strasbourg, că, pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, pacea va trebui să se construiască fără 'umilirea' Rusiei, transmite Agerpres, care citează AFP.
Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit luni cu o substanţă roşie de manifestanţi pro-ucraineni, la o ceremonie de la Varşovia pentru marcarea a 77 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial, relatează Agerpres, care citează AFP.
Surse ucrainene din domeniul apărării declară că în această noapte, pentru prima dată de la începerea agresiunii, rușii au folosit rachete de croazieră sovietice X-22 pentru a lovi obiective din Ucraina, folosind bombardiere strategice Tu-22M3.
Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat vineri, la Baza Aeriene Silacz din centrul Slovaciei, că țara sa mai are echipamente militare care ar putea fi donate Ucrainei. Condiția, după cum a menționat ministrul, este ca Slovacia să primească la schimb alte arme, de preferat tancuri germane Leopard 2.
Invazia rusă în Ucraina nu se va opri până când nu va ajunge la graniţa cu Polonia, susţine Piotr Tolstoi, stră-strănepotul romancierului rus.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 08.05.2022, că mijloacele rusești de apărare antiaeriană au distrus două bombardiere ucrainene de tip Su-24 și un elicopter de atac Mi-24.
Militarii forţelor armate ucrainene învață în această perioadă folosească unele dintre cele mai noi arme și echipamente, înainte ca ele să fie livrate de statele occidentale către Ucraina ca partea a asistentei militare pe care acestea o oferă.
Statele Unite au anunțat ieri, 19 mai, că o altă tranșă dintr-un pachet de asistenţă militară se îndreaptă către Ucraina. Cel mai recent pachet de asistenţă militară este în valoare de 100 de milioane de dolari și include în mare parte parte obuziere remorcate M777 de 155 mm și radare de contra-artilerie AN/TPQ-36.
Forțele Armate Ucrainene au publicat recent un scurt material video care surprinde momentul utilizării obuzierelor autopropulsate DANA, pe care le-au primit în urmă cu aproape două luni din Cehia, ca parte a unui pachet de asistenţă militară pe care această ţară l-a oferit Ucrainei.
Senatul american a aprobat proiectul de lege privind pachetul de 40 de miliarde de dolari destinat ca ajutor militar, economic și alimentar pentru Ucraina, documentul fiind transmis spre aprobarea finală a Congresului.
Pentagonul (Departamentul american al Apărării) analizează posibilitatea livrării mai rapide a tancurilor Abrams către Polonia. Este vorba despre accelerarea livrării unor tancuri nou fabricate, dar și predarea celor existente până când M1A2 SEPv3 – cea mai nouă versiune a tancului Abrams, comandată de Polonia – va fi disponibil pentru armata poloneză.
Kosovo a devenit ultima țară din Balcani care a fost alertată cu privire la existența unor dispozitive explozive în instituții, în urma unui șir de amenințări în cel puțin alte patru țări din regiune în ultimele luni.
Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, în cadrul dezbaterii pe tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", informează Ministerul Afacerilor Externe.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina.
Reprezentanții Lockheed Martin au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon, dar și despre perspectiva țării noastre de a achiziționa aeronave americane de generația a V-a F-35 Lightning II.
Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Potrivit cotidianului turc Sabah, Turcia a pregătit o listă de zece cereri pentru a fi de acord cu solicitarea Suediei și Finlandei de a adera la NATO, pas care necesită aprobarea tuturor membrilor alianței.
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Forţele Armate Ucrainene au publicat un material video din locul unde, cu câteva zile în urmă, i-au învins pe ruși în timp ce aceştia încercau să treacă râul Severski Doneț din regiunea Lugansk. Pe 11 mai, forţele ruse de ocupaţie au încercat să traverseze răul Doneț, folosind un pod construit din pontoane, dar au fost puternic bombardate de armata ucraineană. În urma acestor lupte, forţele armate ruse au pierdut peste 80 tancuri şi transportoare blindate.
Într-o evaluare operațională recentă desfășurată de Forțele Terestre americane (US Army), în poligonul de rachete White Sands, o armă laser de mare putere, care dezvolta 50 KW, a distrus în mod repetat de proiectile de mortier de calibru 60 mm, precum și mai multe drone de dimensiuni mici, medii și mari.
Compania americană Oshkosh Defense expune la expoziția de tehnică militară și de securitate Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 un vehicul tactic ușor (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T).
Forțele armate ale Ucrainei au distrus un sistem automat de bruiaj R-330Zh Zhitel - sistem modern de culegere de informații și bruiaj - folosit de forţele ruse de ocupaţie.
India a oprit negocierile cu Rusia privind achiziționarea a 10 elicoptere Ka-31 (Kamov) de avertizare timpurie și control aerian naval, ca urmare a incertitudinilor privind capacitatea Rusiei de a mai furniza armament în contextul războiului pe care îl poartă cu Ucraina.
O analiză publicată astăzi pe site-ul Middle East Institute și semnată de Yörük Ișık, analist geopolitic din Istanbul, semnalează faptul că Rusia încalcă spiritul Covenției de la Montreux și folosește nave civile în scopuri militare. În opinia autorului, deși este legal, acest lucru nu este acceptabil și nu ar trebui să fie permis.
Sanna Marin spune că în Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare.
Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea în domeniul apărării a fost semnat de cei doi miniștri ai apărării.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite Agerpres, care citează agenția DPA.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la reuniunea ministerială 'Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală' ('Global Food Security Call to Action'), context în care a declarat că, în contextul conflictului din Ucraina, 'capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică'.
Polonia spune că va ajuta Suedia şi Finlanda dacă ar fi atacate înainte de aderarea la NATO.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a descris întâlnirea sa de miercuri de la New York cu omologul american Anthony Blinken drept "extrem de pozitivă", în contextul în care Ankara ameninţă că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, transmite Agerpres, care citează AFP.
Vehiculele de luptă dezvoltate de Nurol Makina au fost expuse la ultime trei ediții ale BSDA.
În regiunea Harkov, în ultimele zile, unitățile militare ale forţelor ruse de ocupaţie își concentrează principalele eforturi pe menținerea pozițiilor. Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, forţele ruse bombardează continuu armata ucraineană pentru a împiedica înaintarea acesteia către frontiera de stat cu Rusia.
O echipă a postului CNN s-a deplasat marţi în localitatea Bilohorovka din estul Ucrainei, locul unde Rusia a suferit săptămâna trecută probabil una dintre cele mai grele înfrângeri în război, după o tentativă eşuată a unei brigăzi mecanizate ruse de a traversa râul Doneţ. Terenul de lângă râu este presărat cu vehicule militare ruse calcinate, tancuri separate de turelele lor şi corpuri carbonizate ale soldaţilor ruşi. Armata ucraineană afirmă că a distrus acolo cel puţin 73 de unităţi de echipament, inclusiv tancuri T-72 şi o varietate de vehicule de luptă ale infanteriei.
Kosovo și Turcia au semnat un acord interstatal în domeniul apărării, respectiv pentru furnizarea de articole și produse pentru serviciile de apărare.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Pervy kanal (Channel One), vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat, pe 18.05.2022, că Rusia folosește arme laser în cadrul operației militare speciale din Ucraina, în special complexul laser Zadira, capabil să lovească ținte la distanțe de până la cinci kilometri.
Ministrul Economiei și cei doi vicepreședinți ai companiei Lockheed Martin, Ray Piselli și Dennis Goege, au semnat astăzi scrisoarea de intenție prin care firma americană își exprimă disponibilitatea de a încheia parteneriate cu statul român pentru investiții în industria aeronautică din România.
Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei, au confirmat miercuri pentru dpa surse din Alianţa nord-atlantică.
În cadrul debutului expoziției BSDA 2022 (BLACK ŞEA DEFENSE & AEROSPACE), Compania General Dynamics European Land Systems (GDELS) a adus în România un vehiculul de luptă pentru infanterie în cea mai modernă versiune, ASCOD 42.