Racheta rusă care a penetrat 40 km Polonia nu a fost un accident. Rusia întinde coarda periculos de mult și provoacă NATO la un nivel fără precedent
Incidentul din 29 decembrie 2023, când o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez, pe fondul unui atac masiv cu rachete pe care Federația Rusă l-a efectuat asupra Ucrainei, a fost o provocare a Rusiei în fața NATO la un nivel nemaiîntâlnit până în prezent.
Bombardier Tu-160 cu rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. Fotografie a Ministerului Apărării al Federației Ruse
Se speculează că ar fi fost vorba despre o rachetă de Kh-101 sau un Kh-22.
În mod surprinzător, apărarea aeriană poloneză nu a reușit să o intercepteze și să o distrugă. Inițial, armata poloneză a raportat doar un obiect neidentificat care a intrat în spațiul său aerian, fără a spune ce era sau ce s-a întâmplat cu el.
Incidentul a stârnit un val de critici din partea experților cu privire la capacitatea Poloniei de a integra echipamente de apărare antiaeriană performante și a stabili o așa-zisă cupolă de apărare. Amintim că Polonia se află în fruntea europene statelor care investesc masiv în apărare în ultimii ani.
Revenind la racheta rusă care a penetrat Polonia, generalul Maciej Klisz, comandantul de operațiuni al forțelor armate poloneze, a declarat că racheta a rămas în spațiul aerian al țării timp de aproximativ 3 minute.
Racheta a pătruns aproximativ 40 de kilometri în spațiul aerian polonez, după care și-a modificat traiectoria și a reintrat în spațiul aerian al Ucrainei.
Generalul polonez a mai precizat că racheta a fost monitorizată permanent, s-a încercat interceptarea, inclusiv prin ridicarea avioanelor de luptă, dar timpul scurt de survol și modul de manevrare au făcut imposibilă interceptarea, racheta părăsind teritoriul polonez, intrând pe cel ucrainean, unde a și lovit.
Varșovia l-a convocat de urgență pe însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse în Polonia, căruia i-a transmis o notă de protest.
Racheta rusă care a penetrat Polonia 40 de kilometri nu a fost un accident. Radu Carp: Rusia provoacă NATO la un nivel nemaiîntâlnit până acum
Bombardier Tu-95МS
Profesorul Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti și director al Departamentului de Politici Publice, Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, a atras atenția că nivelul de provocare pe care Rusia l-a atins e fără precedent.
„Federația Rusă a provocat NATO la un nivel nemaiîntâlnit. Racheta care a intrat în Polonia, penetrând 40 de kilometri de la granița Poloniei cu Ucraina, a revenit în spatiul aerian ucrainean - pentru a fi clar că NU este vorba de un accident”, precizează profesorul Carp.
Cel mai mare atac al Rusiei de până acum
Ucraina a anunțat că atacul a fost lansat, în primul rând, cu drone kamikaze Shahed (Geran), care au evoluat din direcțiile nord și sud-est. În total, au fost înregistrate 36 de drone de acest tip. De asemenea, 18 bombardiere strategice Tu-95MS au lansat aproximativ 90 de rachete de tip Kh-101, Kh-555 și Kh-55. Bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au participat și ele la atac, întrebuințând opt rachete Kh-22/32 împotriva țintelor din nordul și centrul țării.
Odată cu acestea, Forțele Armate ale Federației Ruse au lovit cu rachete ale sistemelor S-300, S-400 și Iskander-M, care au fost lansate din Peninsula Crimeea și Regiunile Kursk și Belgorod. Pe de altă parte, cinci avioane de vânătoare MiG-31I au decolat din Regiunea Astakhan, lansând cinci rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal.
În plus, avioanele de vânătoare rusești Su-35S au lovit cu patru rachete antiradar Kh-31P și o rachetă tactică Kh-59.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News