Rachete balistice, testate pe bandă rulantă de Phenian. Cu un arsenal de câteva zeci de focoase nucleare, Nordul are sprijinul major al Rusiei
Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, a anunţat armata sud-coreeană, relatează Agerpres.
Marți, 2 aprilie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară în direcția Mării Japoniei. Testul reprezintă a treia lansare din acest an și cea mai recentă încercare dintr-o serie de teste de arme interzise efectuate de Phenian.
Potrivit Yonhap, racheta a zburat aproximativ 300 de kilometri. O astfel de rază, după cum subliniază agenția, indică faptul că o astfel de armă poate lovi cea mai mare parte a teritoriului Coreei de Sud. În același timp, Coreea de Nord a spus că pe această rachetă poate fi instalat un focos nuclear tactic.
Atitudinea regimului dictatorial de la Phenian devine tot mai îngrijorătoare pentru ordinea mondială globală. Se știe că nord-coreenii au arme nucleare de câțiva ani buni. Estimările occidentale variază, de la 40 până la 100 de focoase nucleare, dar este greu de făcut o evaluare mai precisă.
Totuși, ceva s-a schimbat fundamental în atitudinea Phenianului, în ultima perioadă, așa cum remarcau și experții citați de Washington Post.
În ultima perioadă, Rusia a schimbat discursul privind Coreea de Nord
Întrevederea din octombrie 2023 dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong-Un în Orientul Îndepărtat Rus. Foto: Kremlin.ru
Coreea de Nord a crescut numărul testelor rachetelor balistice care pot purta încărcătură nucleară, iar regimul comunist are acum sprijinul tacit sau expres al Rusiei pe acest subiect.
Cea mai nouă evoluție în acest sens este votul Rusiei împotriva unui grup de experți al ONU care încearcă să monitorizeze programul nuclear al Coreei de Nord.
Experții ONU au oferit dovezi clare despre modul în care Rusia aprovizionează Nordul cu combustibil și alte bunuri, probabil în schimbul obuzelor și rachetelor de artilerie pe care liderul nord-coreean, Kim Jong-un, le trimite în Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.
Astfel, vremurile când Rusia vota constant pentru sancțiuni împotriva Coreei de Nord se pare că au apus. Moscova este dispusă astfel să genereze o problemă potențial nucleară în regiune doar pentru a șantaja comunitatea internațională.
Rusia justifică cinic gestul: „Este evident pentru noi că Consiliul de Securitate al ONU nu mai poate folosi modele vechi în legătură cu problemele din Peninsula Coreeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Reuters.
Problema nuclearizării Coreei de Nord este cu atât mai periculoasă cu cât se pare că Kim Jong-un ”a luat o decizie strategică de a merge la război”, arată experții citați de WP.
Cea mai mare preocupare cu privire la Nord nu este dimensiunea arsenalului nuclear, ci intențiile sale, spun experții. Noile declarații ale Coreei de Nord arată clar că țara a renunțat la ideea reunificării și se poate pregăti pentru o soluție militară la divizarea peninsulei.
„Nu știm când și cum plănuiește Kim să apese pe trăgaci, dar pericolul este deja mult mai mare decât arată avertismentele de rutină din Washington, Seul și Tokyo cu privire la provocările Phenianului”, mai arată experții.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News