Războiul din Siria a lăsat în urmă până acum 387.000 de morţi, potrivit unui nou bilanţ comunicat miercuri de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care indică însă cea mai mică creştere anuală de decese observată de la debutul conflictului în 2011, transmite Agerpres, care citează AFP.
Conform celui mai recent bilanţ, aproape 117.000 de civili, printre care peste 22.000 de copii, şi-au pierdut viaţa de la declanşarea conflictului.
În acest interval au fost ucişi peste 130.500 de luptători pro-regim, dintre care mai mult de jumătate erau soldaţi sirieni. Dintre aliaţii nesirieni ai Damascului, 1.703 luptători ai mişcării şiite libaneze Hezbollah, implicată în război din 2013, şi-au găsit sfârşitul în Siria.
Tot potrivit OSDO, conflictul s-a soldat şi cu moartea a peste 57.000 de rebeli, inclusiv islamişti, şi a peste 67.500 de jihadişti, mai ales din Statul Islamic (SI) şi din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaeda.
De asemenea, peste 12.500 de combatanţi ai Forţelor democratice siriene (FDS), dominate de kurzi, au fost ucişi în luptele cu SI sau forţele turce.
De notat însă că în acest an numărul morţilor a scăzut, în condiţiile în care luptele s-au redus în intensitate datorită unei încetări a focului în nord-vestul ţării şi eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19.
În ianuarie 2020, OSDO comunicase un bilanţ de 380.636 de morţi în conflictul din Siria.
Noul bilanţ total nu include însă cele 88.000 de persoane decedate sub tortură în închisorile regimului, potrivit OSDO, şi nici miile de persoane dispărute în timpul conflictului.
După ce pierduse o bună parte a teritoriului la începutul conflictului, regimul sirian, susţinut de Rusia şi Iran, a reuşit recuceriri succesive în ultimii trei ani şi controlează acum peste 70% din ţară.
Principalele regiuni care îi scapă controlului sunt Idlib (nord-vest), aflat în mâinile rebelilor şi jihadiştilor, zonele controlate de Turcia de-a lungul frontierei de nord, precum şi cele dominate de forţele kurde în nord-estul ţării.
Războiul a forţat peste jumătate din populaţia de dinainte de război să se refugieze, dintre care 6,7 milioane de oameni în interiorul ţării, iar 5,5 milioane în afara ei, conform cifrelor ONU
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News