Război Siria. Turcia trimite întăriri, tancuri și arme grele
Turcia a trimis sâmbătă seară întăriri în nordul Siriei în apropierea unei zone controlate de forţele kurde, în contextul în care Ankara ameninţă să lanseze o nouă ofensivă pentru a le "elimina" pe acestea, a anunţat un ONG.
Aceste evoluţii din teren intervin după anunţul surpriză de miercuri al preşedintelui Donald Trump privind retragerea trupelor americane staţionate în nord-estul Siriei alături de combatanţii kurzi, o veche ţintă a Turciei.
"Circa 35 de tancuri şi alte arme grele au traversat la lăsarea serii postul de frontieră de la Jarablos", a declarat pentru AFP directorul Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDO), Rami Abdel Rahman.
"Ei s-au îndreptat spre o zonă apropiată de râul Sajour, între Jarablos şi Minbej, nu departe de liniile frontului unde sunt staţionaţi combatanţii kurzi ai consiliului militar" de la Minbej, a adăugat el.
Un responsabil din cadrul unui grup rebel pro-turc din regiune, a confirmat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, trimiterea acestor întăriri.
Potrivit sursei citate, forţele turce le-ar fi cerut facţiunilor aliate "să fie în stare de alertă (...) fără a le cere totuşi să se deplaseze în zona unde au fost trimise întăririle".
Forţele turce şi trupele aliate siriene controlează o zonă vastă în nord-vestul Siriei.
Turcia se teme să vadă stabilindu-se un embrion al unui stat kurd la porţile sale, cu riscul de a întări aspiraţiile separatiste ale minorităţii kurde din Turcia.
Ankara a lansat deja două ofensive din 2016 în nordul Siriei. Ultima i-a permis să preia, la începutul anului, controlul regiunii Afrin (nord-vest), unul dintre cele trei "cantoane" ale regiunii federale autoproclamate de kurzi în 2016, în urma haosului creat de război în Siria.
Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis din nou să-i elimine pe jihadişti şi miliţiile kurde din nordul Siriei.
Soldaţii americani staţionaţi în Siria interveneau pentru susţinerea Forţelor democratice siriene (FDS), o coaliţie dominată de kurzi, care luptă împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic.
Prezenţa lor, precum şi cea a soldaţilor coaliţiei internaţionale antijihadiste, în special soldaţi francezi, staţionaţi într-o bază din împrejurimile oraşului Minbej, a permis până acum crearea unei zone tampon între cele două tabere.
Multă vreme marginalizaţi, kurzii din Siria reprezintă circa 15% din populaţia siriană.
Declanşat în 2011, războiul din Siria a devenit tot mai complicat de-a lungul anilor. Conflictul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi a provocat exodul a milioane de persoane.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News