Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Războiul din Coreea: Kim Jong-Un i-a omagiat pe soldații chinezi căzuți împotriva coaliției conduse de SUA
22 oct, 11:49
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a omagiat milioanele de soldaţi chinezi care au luptat până la capăt împotriva coaliţiei conduse de SUA şi au salvat astfel ţara sa de o înfrângere în timpul Războiului din Coreea, au relatat joi media oficiale, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Foto: Soldați americani în Războiul din Coreea (1950 – 1953)

Acest conflict sângeros (1950-1953) a fost primul, şi până în prezent singurul, în care armata chineză şi armata americană s-au confruntat direct într-o luptă de mare amploare.

Într-un context de tensiuni puternice între Beijing şi Washington, China acordă o mare importanţă marcării a 70 ani de la începutul angajamentului armatei sale în acest război.

China este de mult timp un aliat şi un susţinător economic al Coreii de Nord.

Fostul preşedinte Mao Zedong, al cărui fiu Mao Anying a murit în luptă în Coreea, a descris aceste relaţii ca fiind "apropiate ca buzele şi dinţii".

Relaţiile totuşi au fluctuat de-a lungul anilor din cauza ambiţiilor nucleare ale Phenianului.

 

Coreea de Nord s-a reapropiat de ChinaCu toate acestea, de când negocierile dintre SUA şi Coreea de Nord sunt în punct mort, Phenianul şi Beijingul s-au reapropiat.

Kim Jong Un s-a deplasat la cimitirul 'Voluntarilor poporului' chinez, aşa cum erau numiţi aceşti soldaţi, pentru a marca această aniversare, a raportat agenţia oficială de presă KCNA, calificând intrarea Chinei în conflict drept 'contribuţia istorică la marea victorie'.

Coaliţia condusă de SUA sub drapelul ONU a reuşit să respingă trupele nord-coreene până aproape de frontieră, înainte ca Mao Zedong să trimită milioane de soldaţi pentru a ajuta forţele nord-coreene.

"Fiecare regiune a ţării noastre este strâns asociată cu sângele roşu vărsat de 'voluntarii poporului' chinez care au luptat cu curaj în războiul împotriva agresorilor imperialişti", a declarat Kim.

În numele liderului nord-coreean au fost depuse flori în faţa principalului monument din acest cimitir, precum şi la mormântul lui Mao Anying, căruia i-a adus un omagiu.

Vizita lui Kim semnifică noi raporturi între cele două state vecine, în contrast cu cele care au marcat a 65-a aniversare.

În urmă cu cinci ani, relaţiile dintre Coreea de Nord şi China erau proaste, iar Kim încă nu se întâlnise cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Războiul din Coreea s-a terminat printr-un armistiţiu, şi nu printr-un acord de pace, ceea ce înseamnă că cei doi vecini sunt, tehnic, încă în stare de război.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
Erdogan: Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron
Zuckerman: Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova
SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China
Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie
Șeful statului major al armatei americane Mark Milley: SUA ar trebui să desfăşoare unităţi în Filipine, Vietnam şi Australia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro