Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării

Într-o declarație făcută ieri, Vladimir Putin a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.

Totuși, președintele Rusiei uită de sprijinul tacit al Belarusului pentru Armata Rusă (în primele zile ale invaziei din februarie 2022); de ajutorul militar crucial pe care Rusia îl primește din partea Iranului (mii de drone Shahed și construirea unei fabrici în Rusia); de milioanele de obuze furnizate de Coreea de Nord și, mai nou, de prezența militarilor nord coreeni în Războiul din Ucraina.

La rândul său, fostul comandant-șef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a făcut o declarație pe cât de subiectivă, pe atât de îngrijorătoare. Fostul șef al Armatei a spus că implicarea directă a aliaților autocrați ai Rusiei în războiul împotriva Ucrainei înseamnă că ”al Treilea Război Mondial a început”.

O analiză Foreign Policy surprinde cum Ucraina a devenit arena unde are loc o competiție tăcută între patru țări din Asia de Est pe scena globală.

Pe lângă sosirea recentă a cel puțin 10.000 de soldați ai Coreei de Nord de partea rusă și rolul Chinei este unul vital pentru mașinăria de război a Rusiei. De cealaltă parte, Japonia și Coreea de Sud sunt de partea Occidentului, în sprijinirea Ucrainei.

Vladimir Putin și Kim Jong Un

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei are toate caracteristicile unui război proxy, arată analiza publicației. Moscova susține că Ucraina nu este o țară independentă și că scopul real al acestei invazii este Occidentul, adică Statele Unite ale Americii (Deși ne aducem aminte foarte bine că scopul clamat de Putin a fost ”denazificarea” Ucrainei - niciun cuvânt despre lupta împotriva Răului care vine dinspre Occident).

Și în timp ce implicarea Occidentului este clară în toată această poveste care a luat deja sute de mii de vieți, care este povestea cu țările din Asia de Est? Acest război este al lor și dacă da, cu ce scop?

 

Prietenii Rusiei

 

Deși China s-a abținut să furnizeze în mod deschis Rusiei arme de la începutul războiului, ea a făcut tot posibilul pentru a oferi Moscovei capacitatea de a-și continua acțiunile agresive în Ucraina. Nu numai că s-au opus sancțiunilor occidentale, dar și-au folosit influența în Sudul Global pentru a reduce condamnarea Rusiei.

Rusia, să adăugăm, importă majoritatea bunurilor și componentelor sale militare din China și, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, China furnizează acum Rusiei aproximativ 90% din importurile sale de microelectronice și 70% din importurile sale de mașini-unelte.

 

Xi Jinping și Putin

Potrivit datelor vamale, Beijingul livrează lunar Rusiei peste 300 de milioane de dolari de mărfuri cu dublă utilizare și este important de reținut că armata chineză a participat la exerciții militare în Belarus în această vară, la doar câțiva kilometri de granița poloneză.

Coreea de Nord este și mai directă. La începutul agresiunii, a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției ONU care se opune agresiunii ruse, iar acum au ratificat un acord prin care ambele țări se angajează să se ajute reciproc în cazul unui atac.

Coreea de Nord a furnizat Rusiei obuze de artilerie și rachete balistice pentru a reface stocurile de muniție în scădere. Dar cel mai mare pas s-a întâmplat luna trecută, când Coreea de Nord a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Rusia, dintre care unii luptă deja în regiunea Kursk și, conform informațiilor disponibile, primele cadavre ale soldaților nord-coreeni sunt deja returnate acasă în lăzi.

 

Doi aliați ai Statelor Unite ale Americii s-au alăturat Ucrainei

Japonia a ajutat foarte mult. Guvernul de la Tokyo a coordonat inițial sancțiunile cu partenerii occidentali, iar modurile în care aceștia oferă asistență Ucrainei sunt numeroase.

Ajutoare de 12 miliarde de dolari fac din Japonia unul dintre cei mai mari donatori ai țării atacate.

Japonezii și-au revizuit, de asemenea, restricțiile la exportul de arme, permițând transferul rachetelor Patriot de fabricație japoneză în Statele Unite, ajutând la menținerea stabilă a stocurilor americane, afectate de furnizarea de echipamente americane către Ucraina.

Ei au contribuit și în mod diplomatic, folosind conexiunile lor pentru a ajuta la colectarea ajutoarelor pentru Ucraina. De exemplu, în timpul președinției G-7 a Japoniei din 2023, prim-ministrul de atunci Fumio Kishidaa adresat invitații diferitelor țări din Sudul Global, astfel încât președintele ucrainean Volodymyr Zelensky să poată participa cu reprezentanții acestora la summitul grupului din mai.

Coreea de Sud a ajutat America, treabă bună și în Polonia. De la începutul conflictului, Coreea de Sud s-a abținut să furnizeze arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar substanțial, precum și echipamente militare și de deminare.

Ei s-au alăturat, de asemenea, sancțiunilor împotriva Kremlinului și, la fel ca Japonia, au completat stocul de arme americane, furnizând Statelor Unite obuze de artilerie și astfel dând Washingtonului posibilitatea de a trimite obuze în Ucraina.

În plus, Coreea de Sud a crescut foarte mult exportul de echipamente militare către Polonia, iar după informațiile despre sosirea soldaților nord-coreeni în Ucraina, se gândesc la un sprijin și mai mare, adică furnizarea directă de arme către Kiev.

Din toate acestea reiese clar că aceste patru țări din Asia de Est duc un război proxy.

Beijingul și Phenianul doresc ca Moscova să prevaleze în acest conflict pentru că împărtășesc viziunea Rusiei despre o ordine post-occidentală în care SUA și aliații săi sunt slăbiți, iar Kim Jong Un și Xi Jinping îl văd pe Putin ca pe un aliat în acea luptă.

Obiectivul oficialilor de la Tokyo și Seul este diametral opus, schimbarea prin forță a granițelor este respinsă categoric de japonezi.

Seulul, pe lângă faptul că este îngrijorat de alianța dintre Coreea de Nord și Rusia, este și motivat să împiedice încercările de schimbare a actualei ordini mondiale.

Acțiunile lor de a ajuta Ucraina să prevaleze sunt menite să transmită un mesaj Chinei și Coreei de Nord că orice încercare de a schimba forțat status quo-ul are consecințe grave.

 

Ce se întâmplă când vine Trump?

Donald Trump și Kim Jong Un

Îndoielile cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina în eventualitatea victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale i-au tulburat pe toți cei al căror scop este să apere Kievul împotriva agresiunii ruse. Trump a câștigat și rămâne de văzut în ce direcție vor lua politicile sale.

Trebuie spus că nivelul de sprijin pentru părțile în conflict s-ar putea schimba, în funcție de cât de angajate vor rămâne SUA și Rusia în perioada următoare. Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea avea ca rezultat schimbări majore în politica SUA.

Noul președinte american ales a anunțat că va pune capăt războiului într-o singură zi, dar încă nimeni nu știe cum plănuiește să realizeze acest lucru, amintește Foreign Policy .

Dacă se întâmplă acest lucru, războiul proxy al țărilor din Asia de Est din Ucraina se va încheia instantaneu. Dacă conflictul continuă și sprijinul SUA pentru Ucraina scade, Japonia și Coreea de Sud nu vor renunța la ajutorul lor, dar cu siguranță va fi la o scară mai mică. Coreea de Nord și China aproape sigur nu își vor reduce implicarea, deoarece scopul comun care le unește este de o importanță critică pentru toate cele trei țări.

Scopul tuturor rămâne același. Să susțină o terță parte pentru a submina capacitatea concurenților lor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Assad nu e în siguranță nici în Rusia sub „protecția” lui Putin. The Sun: Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit, dar acum starea sa e stabilă
Ucraina a lansat o lovitură de înaltă precizie asupra postului de comandă al rușilor din regiunea Kursk
Avertisment pentru europeni: Cu industria militară turată la maxim, Kremlinul va profita de pace pentru a-și construi un stoc uriaș de rachete
Luptă grea pentru Pokrovsk. Rușii încearcă să înconjoare localitatea, înaintând prin așezările învecinate
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
În 2024, Rusia a pierdut 102 militari pe kilometru pătrat capturat. Ucraina explică de ce e optimistă că 2025 va fi un an mai bun pentru ea decât 2024
Turcia și Qatar se întrec pentru a culege beneficiile răsturnării lui Assad
Industria rusă învață din greșeli: Tancurile T-90 și T-72, modernizate împotriva dronelor. ”Tancul de acum nu mai seamănă cu unul din 2022”
Pentru prima dată, ucrainenii au doborât un elicopter rusesc cu o rachetă trasă de o dronă navală
Ahmad al-Sharaa, noul conducător al Siriei, și-a promovat camarazii din HTS la rangul de general. Alegerile, organizate peste patru ani
Moscova are o nouă modalitate de a-și reface deficitul de personal: Radierea datoriilor la bancă pentru noii soldați (informațiile britanice)
Militarii ruși se plâng de calitatea foarte slabă a echipamentelor electronice primite din China
Vine rândul Leopard să arate de ce e în stare: Odată cu apropierea bătăliei pentru Pokrovsk, ucrainenii mută tancuri și obuziere
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Candidat la funcția de cancelar al Germaniei: Forțele germane de menținere a păcii în Ucraina sunt posibile doar cu acordul Rusiei
Londra finanțează investigarea crimelor rusești din Ucraina: Nu poate exista pace durabilă fără responsabilitate
Moment istoric pentru THAAD: Sistemul antiaerian american interceptează o rachetă balistică, în premieră pe teritoriul Israelului (Video)
Aviația ucraineană a lovit depozitul rusesc cu drone „Shahed” din regiunea Oryol: Atacul ar fi fost efectuată cu cel puțin trei rachete Storm Shadow
Israelul va extinde producția de rachete sol-aer Arrow-3 pe fondul creșterii amenințărilor cu rachete
A survolat sau nu racheta rusă România? Sandu Valentin Mateiu explică de ce tactic „rușii sunt comozi” și vorbim de o rachetă Kalibr
O dronă rusă a intrat în spațiul României prin Tulcea. MApN confirmă „ținta” iar radarele Armatei au pierdut contactul cu ea după 5 minute
Forțele Aeriene Ucrainene atacă cu precizie o facilitate militar-industrială rusească destinată rachetelor balistice
Rusia sfidează întreaga regiune: Racheta rusă a survolat spațiul aerian al R. Moldova în drum spre Ucraina, confirmă Chișinăul
Cine are dreptate? Ucraina susține că o rachetă rusă a intrat în spațiul României timp de 2 minute. MApN transmite că radarele Armatei și ale statelor NATO nu confirmă incidentul
În loc de un armistițiu de Crăciun: Armata rusă a executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra instalațiilor militare și energetice ale Ucrainei
Mossadul ajunge până în Teheran. Israelul recunoaște că l-a lichidat în inima Iranului pe Ismail Haniyeh, liderul Hamas, și spune că va decapita și întreaga conducere Houthi
Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Surse sud-coreene: 1 din 10 militarii nord-coreeni trimiși în Rusia au pierit deja în luptă
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams

Ştiri Recomandate

Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
Rusia dă târcoale rețelelor de comunicații din Europa. Aviația militară a Portugaliei, alarmată de o navă rusă de cercetare (Foto)
IDF lansează o operațiune de combatere a terorismului în Cisiordania / Șeful Statului Major General al Armatei Israeliene a anunțat că va demisiona
Cât de mult a crescut Armata României? În 2024, progresele au fost majore, dar obiectivul unei armate de 120.000 de militari e departe
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Rușii cred că e inutilă în fața rachetelor lor „Cupola de Fier” care va înconjura SUA. Revine Războiul Stelelor care a contribuit decisiv la prăbușirea URSS în anii '80
Șeful NATO l-a felicitat pe Trump: „Cu el în fruntea SUA, alianța pornește turbo, creștem cheltuielile și producția”. Franța și Germania și-au atins obiectivul NATO de 2%
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
Moment istoric pentru Anka-3 (Video): Primul avion stealth de luptă fără pilot al Turciei a lansat de la 6.000 metri altitudine muniție ghidată reală
Trupele ruse au avansat în trei direcții în Donețk. Militarii Azov încearcă să păstreze pozițiile în Torețk, dar Federația are „avantaj numeric și de echipamente”
Burduja i-a transmis lui Szijjarto că energia României rămâne în slujba românilor. „Preferăm ca Europa să depindă de gaz românesc, nu de rus”
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Franța cere garanții pentru Ucraina în fața Rusiei. Macron, după învestirea lui Trump: Războiul nu se va opri nici mâine, nici poimâine
Rusia lansează rachete „nucleare false” Kh-55SM pentru a lovi şi intimida Ucraina: Doar că se confruntă cu o rată impresionată de interceptare de 85%
Donald Trump, al 45-lea și 47-lea președinte al SUA: De azi începe epoca de aur a Americii. SUA vor canalul Panama și declară China, „obiectiv principal”
În ziua inaugurării lui Trump, Putin vrea dialog: “Salutăm declarațiile despre necesitatea evitării unui al treilea război mondial”
Trump devine de iure cel mai puternic om din lume. Concomitent Biden a semnat un ultim val de grațieri invocând „furia lui Trump”
pixel