Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării

Într-o declarație făcută ieri, Vladimir Putin a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.

Totuși, președintele Rusiei uită de sprijinul tacit al Belarusului pentru Armata Rusă (în primele zile ale invaziei din februarie 2022); de ajutorul militar crucial pe care Rusia îl primește din partea Iranului (mii de drone Shahed și construirea unei fabrici în Rusia); de milioanele de obuze furnizate de Coreea de Nord și, mai nou, de prezența militarilor nord coreeni în Războiul din Ucraina.

La rândul său, fostul comandant-șef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi a făcut o declarație pe cât de subiectivă, pe atât de îngrijorătoare. Fostul șef al Armatei a spus că implicarea directă a aliaților autocrați ai Rusiei în războiul împotriva Ucrainei înseamnă că ”al Treilea Război Mondial a început”.

O analiză Foreign Policy surprinde cum Ucraina a devenit arena unde are loc o competiție tăcută între patru țări din Asia de Est pe scena globală.

Pe lângă sosirea recentă a cel puțin 10.000 de soldați ai Coreei de Nord de partea rusă și rolul Chinei este unul vital pentru mașinăria de război a Rusiei. De cealaltă parte, Japonia și Coreea de Sud sunt de partea Occidentului, în sprijinirea Ucrainei.

Vladimir Putin și Kim Jong Un

Agresiunea rusă împotriva Ucrainei are toate caracteristicile unui război proxy, arată analiza publicației. Moscova susține că Ucraina nu este o țară independentă și că scopul real al acestei invazii este Occidentul, adică Statele Unite ale Americii (Deși ne aducem aminte foarte bine că scopul clamat de Putin a fost ”denazificarea” Ucrainei - niciun cuvânt despre lupta împotriva Răului care vine dinspre Occident).

Și în timp ce implicarea Occidentului este clară în toată această poveste care a luat deja sute de mii de vieți, care este povestea cu țările din Asia de Est? Acest război este al lor și dacă da, cu ce scop?

 

Prietenii Rusiei

 

Deși China s-a abținut să furnizeze în mod deschis Rusiei arme de la începutul războiului, ea a făcut tot posibilul pentru a oferi Moscovei capacitatea de a-și continua acțiunile agresive în Ucraina. Nu numai că s-au opus sancțiunilor occidentale, dar și-au folosit influența în Sudul Global pentru a reduce condamnarea Rusiei.

Rusia, să adăugăm, importă majoritatea bunurilor și componentelor sale militare din China și, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken, China furnizează acum Rusiei aproximativ 90% din importurile sale de microelectronice și 70% din importurile sale de mașini-unelte.

 

Xi Jinping și Putin

Potrivit datelor vamale, Beijingul livrează lunar Rusiei peste 300 de milioane de dolari de mărfuri cu dublă utilizare și este important de reținut că armata chineză a participat la exerciții militare în Belarus în această vară, la doar câțiva kilometri de granița poloneză.

Coreea de Nord este și mai directă. La începutul agresiunii, a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției ONU care se opune agresiunii ruse, iar acum au ratificat un acord prin care ambele țări se angajează să se ajute reciproc în cazul unui atac.

Coreea de Nord a furnizat Rusiei obuze de artilerie și rachete balistice pentru a reface stocurile de muniție în scădere. Dar cel mai mare pas s-a întâmplat luna trecută, când Coreea de Nord a trimis aproximativ 10.000 de soldați în Rusia, dintre care unii luptă deja în regiunea Kursk și, conform informațiilor disponibile, primele cadavre ale soldaților nord-coreeni sunt deja returnate acasă în lăzi.

 

Doi aliați ai Statelor Unite ale Americii s-au alăturat Ucrainei

Japonia a ajutat foarte mult. Guvernul de la Tokyo a coordonat inițial sancțiunile cu partenerii occidentali, iar modurile în care aceștia oferă asistență Ucrainei sunt numeroase.

Ajutoare de 12 miliarde de dolari fac din Japonia unul dintre cei mai mari donatori ai țării atacate.

Japonezii și-au revizuit, de asemenea, restricțiile la exportul de arme, permițând transferul rachetelor Patriot de fabricație japoneză în Statele Unite, ajutând la menținerea stabilă a stocurilor americane, afectate de furnizarea de echipamente americane către Ucraina.

Ei au contribuit și în mod diplomatic, folosind conexiunile lor pentru a ajuta la colectarea ajutoarelor pentru Ucraina. De exemplu, în timpul președinției G-7 a Japoniei din 2023, prim-ministrul de atunci Fumio Kishidaa adresat invitații diferitelor țări din Sudul Global, astfel încât președintele ucrainean Volodymyr Zelensky să poată participa cu reprezentanții acestora la summitul grupului din mai.

Coreea de Sud a ajutat America, treabă bună și în Polonia. De la începutul conflictului, Coreea de Sud s-a abținut să furnizeze arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar substanțial, precum și echipamente militare și de deminare.

Ei s-au alăturat, de asemenea, sancțiunilor împotriva Kremlinului și, la fel ca Japonia, au completat stocul de arme americane, furnizând Statelor Unite obuze de artilerie și astfel dând Washingtonului posibilitatea de a trimite obuze în Ucraina.

În plus, Coreea de Sud a crescut foarte mult exportul de echipamente militare către Polonia, iar după informațiile despre sosirea soldaților nord-coreeni în Ucraina, se gândesc la un sprijin și mai mare, adică furnizarea directă de arme către Kiev.

Din toate acestea reiese clar că aceste patru țări din Asia de Est duc un război proxy.

Beijingul și Phenianul doresc ca Moscova să prevaleze în acest conflict pentru că împărtășesc viziunea Rusiei despre o ordine post-occidentală în care SUA și aliații săi sunt slăbiți, iar Kim Jong Un și Xi Jinping îl văd pe Putin ca pe un aliat în acea luptă.

Obiectivul oficialilor de la Tokyo și Seul este diametral opus, schimbarea prin forță a granițelor este respinsă categoric de japonezi.

Seulul, pe lângă faptul că este îngrijorat de alianța dintre Coreea de Nord și Rusia, este și motivat să împiedice încercările de schimbare a actualei ordini mondiale.

Acțiunile lor de a ajuta Ucraina să prevaleze sunt menite să transmită un mesaj Chinei și Coreei de Nord că orice încercare de a schimba forțat status quo-ul are consecințe grave.

 

Ce se întâmplă când vine Trump?

Donald Trump și Kim Jong Un

Îndoielile cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina în eventualitatea victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidențiale i-au tulburat pe toți cei al căror scop este să apere Kievul împotriva agresiunii ruse. Trump a câștigat și rămâne de văzut în ce direcție vor lua politicile sale.

Trebuie spus că nivelul de sprijin pentru părțile în conflict s-ar putea schimba, în funcție de cât de angajate vor rămâne SUA și Rusia în perioada următoare. Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea avea ca rezultat schimbări majore în politica SUA.

Noul președinte american ales a anunțat că va pune capăt războiului într-o singură zi, dar încă nimeni nu știe cum plănuiește să realizeze acest lucru, amintește Foreign Policy .

Dacă se întâmplă acest lucru, războiul proxy al țărilor din Asia de Est din Ucraina se va încheia instantaneu. Dacă conflictul continuă și sprijinul SUA pentru Ucraina scade, Japonia și Coreea de Sud nu vor renunța la ajutorul lor, dar cu siguranță va fi la o scară mai mică. Coreea de Nord și China aproape sigur nu își vor reduce implicarea, deoarece scopul comun care le unește este de o importanță critică pentru toate cele trei țări.

Scopul tuturor rămâne același. Să susțină o terță parte pentru a submina capacitatea concurenților lor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Mișcări pe frontul din Herson. Aviația militară a Ucrainei a distrus podul Konka peste un braț al Niprului (Video). Lovitura a avut loc la sud de orașul Herson
SUA au lovit masiv Yemenul. Casa Albă susține că a „lovit cu forță zdrobitoare” și a „eliminat mai mulți lideri houthi”
Franța ignoră Rusia. Macron spune că dacă Ucraina solicită soldați europeni ca forță de menținere a păcii nu avem nevoie de permisiunea Rusiei
În timp ce experții dezbat care sistem e mai performant SAMP-T european sau Patriot american, Ucraina cere muniție: Presiuni pentru rachete Aster-30?
Europa rămâne lângă Ucraina: Livrările de armament nu vor înceta nici pe timpul unui posibil armistițiu. Un nou plan ambițios de până la 40 mld. euro are însă puține șanse de reușită
Armata Ucrainei demontează o mare dezinformare răspândită de Trump: Ucrainenii s-au retras din Kursk, dar nu au fost nicidecum încercuiți
Piațeta Regelui Mihai din București, în imediata apropiere a ambasadei Rusiei în România, unde a fost deschisă anul trecut expoziția în aer liber ”Stop the War (in Ukraine)” sau cum a fost numită către organizatori și artiști - „Operațiune Artistică Speci
EXCLUSIV
Cum au căzut mulți în capcana Rusiei, inclusiv în România. Prof. Carp: O lovitură de maestru, trebuie recunoscut. Scoasă dintr-un sertar prăfuit
Rusia spune că a „transmis noi semnale pentru Trump”. Peskov confirmă că Putin a discutat despre Ucraina, în spatele ușilor închise, cu Steven Whitkoff
Trump a vorbit cu Putin și i-a cerut „să cruțe viețile miilor de soldați ucraineni” căzuți în încercuire la Kursk, pe teritoriul Rusiei
Putin este de acord cu propunerile de oprire a luptei, dar are în continuare aceleași condiții
Belarusul confirmă că produce deja lansatoare pentru Oreshnik și așteaptă rachetele Rusiei
Ucrainenii lovesc o facilitate secretă de drone, camuflată pe locul unei fabrici de BCA din regiunea rusă Kaluga
Cine mai crede în Moscova? Rusia refuză încetarea focului: Kremlinul tergiversează și spune că „vrea o înțelegere pe termen lung” în Ucraina
Rușii spun că au împins Armata Ucrainei în afara orașului Sudja, principala cucerire ucraineană pe teritoriul rus din Kursk
Așa se pregătesc rușii de armistițiu: Cinci soldați ucraineni aflați în prizonierat au fost executați cu sânge rece
S-a aprins „becul roșu” la ATACMS. Ucraina nu mai are nicio rachetă ATACMS iar perspectivele unor noi livrări sunt sumbre și nu au legătură doar cu SUA
SUA trimit din nou Ucrainei informații și date prin satelit, inclusiv Maxar
Rubio: Discutăm astăzi cu Moscova. Îndemnăm cu tărie Rusia să înceteze acțiunile ostile împotriva Ucrainei
Șase bombe americane JDAM lansate de MiG-29 ucrainene, doborâte de Pantsir ruse? Prestigiul SUA ar fi puternic afectat dacă se va confirma
Europenii pregătesc planurile de garanții pentru Kiev, iar România și Polonia ar putea găzdui Forțele Aeriene NATO de menținere a păcii
Ucraina a acceptat încetarea focului timp de 30 de zile. SUA vor relua ajutorul militar și spun că acum mingea e în terenul Rusiei
Ucrainenii nu pot folosi F-16 în lupta „unu la unu” împotriva Su-35. Lipsa rachetelor cu rază mai lungă este o primă problemă, dar mai sunt și altele
Merkel transmite un avertisment serios: Nu ne vom descurca doar cu 2% din PIB pentru Apărare
Șefii armatelor aliate care sprijină Ucraina s-au reunit la Paris. Macron pune pe agendă desfășurarea de trupe de pace în Ucraina
SUA nu au încetat să împărtășească informații cu privire la apărare cu Ucraina, spune reprezentantul lui Trump
SUA cresc presiunea: Sistemele de război electronic de pe F-16-urile ucrainene nu vor mai primi actualizări. Musk spune că oprirea Starlink ar prăbuși apărarea ucraineană
Australia are în vedere trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina
Aproximativ 10% din pierderea forței de luptă a Rusiei în războiul din Ucraina se datorează dezertărilor
Rușii au schimbat tactica: Roiuri de drone kamikaze Shahed-2, folosite în atacurile nocturne asupra Ucrainei
Cea mai valoroasă armă din Ucraina ar putea fi în pericol. Patriot, mai ușor de lovit de rachete și dronele ruse, după suspendarea ajutorului SUA

Ştiri Recomandate

Și-ar fi imaginat rușii că vor trezi Germania? Pentru prima dată după 80 de ani, tancuri germane Leopard sunt plasate permament la granița Rusiei
CPI încurcă Budapesta: Orban retrage Ungaria din Curtea Penală Internațională
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
Rubio e la Bruxelles unde reafirmă angajamentul SUA pentru Europa. Concomitent pentru prima oară SUA nu vor participa la formatul Ramstein pentru sprijinirea Ucrianei
Kill, baby, kill. UE spune că tarifele lui Trump vor avea ”consecințe teribile pentru milioane de oameni” și pregătește contramăsuri / China promite represalii
Ucraina pregătește ”soldații de teracotă”. Dronele terestre vor înlocui soldații pe front: 15.000 de sisteme Lyut au primit certificarea de luptă
Trump a pornit un război comercial total de „Ziua Eliberării”: Tarife uriașe de 20% impuse Europei și 34% Chinei. Reacții internaționale la cald anunță că aliații „vor lupta”
Aviaţia strategică a Rusiei este de zi şi mai slab pregătită: Un bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk (Foto/Video)
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Reînarmarea Europei și războiul din Ucraina: România, reprezentată de Angel Tîlvăr care participă la Reuninea informală a miniștrilor Apărării din Europa
Declaraţii nepotrivite, la momente nepotrivite | Ambasadorul Ucrainei la Varşovia avertizează Polonia: Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică
Australia și Canada iau în considerare un parteneriat în cadrul programului de avioane de luptă GCAP, pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA
Ingeniozitatea ucrainenilor nu are limite: Sistemul american Patriot a devenit ,,cu adevărat ucrainean'', fiind instalat pe un camion KrAZ-260
O veste mare: Olanda va transfera României definitiv 18 avioane de luptă F-16. Ajungem la patru escadrile de F-16
„Aglomerație” de F-16 în regiune: Încă două F-16 Block 70 Viper, cea mai modernă versiune, au aterizat în Slovacia. Slovacii au cumpărat în total 14
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte U.S. Navy? SUA desfășoară al doilea portavion în Orientul Mijlociu pe fondul tensiunilor în creștere
MApN anunță că șapte militari activi au semnat contracte cu companii de mercenari din Congo. Peste 460 de rezervişti au semnat contracte similare
Congresul SUA s-a săturat ca Rusia să tragă de timp: Lege bipartizană pentru sancțiuni dure. Inclusiv un tarif de 500% pentru statele care cumpără de la ruși
Primul vecin al Rusiei cu o flotă completă de F-35. Nordul Europei, apărat cu avioane de generația a cincea, care vor fi achiziționate și de România
Americanii s-au împușcat în picior: Surprinzător, mașinile de luptă Stryker nu sunt fabricate în SUA iar ultima decizie lovește cumplit programul
Rusia tergiversează: Propunerea de încetare a focului trebuie ajustată, spune viceministrul rus de externe
Rusia și-a epuizat o mare parte din rezervele de tancuri: Industria rusă de apărare nu acoperă pierderile de blindate pe care trupele ruse le înregistrează pe câmpul de luptă
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Operațiunea Lunar Hail: Cum a lovit Ucraina podul din Crimeea cu rachete ATACMS, având sprijinul agențiilor militare și de informații americane
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser „Scutul de lumină” va duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Încă o țară din Europa decide să cumpere rachete israeliene. PULS, pe lista scurtă a mai multor state
Polonia vrea mai mult Patriot: Acordul cu SUA de 2 miliarde de dolari marchează faza 2 a programului antiaerian Wisla
pixel