Generalul ”iarnă” începe să lovească: Acțiunile militare din Ucraina, aproape blocate de inamicul comun - vremea
Manualele militare americane, elaborate pe domenii corespunzătoare luptei în teren în diferite anotimpuri și regiuni geografice evidențiază că în Ucraina se poate vorbi despre “două ierni”.
Prima, considerată “rece - umedă”, are loc în ultimele două luni ale anului, în care temperaturile deși scăzute nu sunt suficiente pentru a genera o înghețare profundă a solului. Asta înseamnă noroi adânc, lipicios și rece.
Cea de-a doua, “rece - uscată” are loc în primele două luni ale noului an, când temperaturile sunt suficient de scăzute pentru a produce înghețarea solului. Deși este mai rece, poate fi considerată mult mai puțin ostilă trupelor și echipamentelor.
Foto: Ministerul rus al apărării, facebook
La sfârșitul lunii octombrie frigul umed abia începe. Analiștii prezic de mult timp o pauză în războiul de pe ambele fronturi ale Rusiei împotriva Ucrainei, pe măsură ce noroiul devine mai adânc și mai rece. Kremlinul se bazează pe această pauză pentru a-și remedia pierderile devastatoare și pentru a-și reface puterea de luptă necesară trecerii la ofensivă.
Situația a fost confirmată chiar de gen. Kiril Budanov, șeful informațiilor militare ucrainene, care recunoaște că vremea a obligat ambele părți să oprească orice fel de ”acțiuni active”.
Foto: Centrul de comunicare strategică al ministerului ucrainean al apărării / facebook
”Vremea a fost și în favoarea noastră, dar a fost și împotriva noastră. De exemplu, în prezent, pentru echipamentele cu roți, terenul nu este circulabil. Nici măcar vehiculele pe șenile nu pot fi deplasate pe teren timp de câteva zile imediat după ploaie. De aceea, în prezent, ambele părți sunt incapabile să desfășoare acțiuni active”, spune șeful GUR.
Dacă forțele Kievului vor putea să lupte până la primăvară prin frigul umed și frigul uscat pentru a-și menține avantajul de pe câmpul de luptă câștigat cu greu este imposibil de spus.
Ceea ce este însă clar, este că în timp ce rușii și ucrainenii luptă unii împotriva celorlalți, vremea extrem de vitregă va deveni un inamic comun, antrenând forțele acestora în lupta suplimentară și dură a rezistenței fizice și psihice la frig.
Terenul devine noroios, îmbrăcămintea și echipamentele permanent umede sau chiar ude, după cum se precizează în manualele de specialitate care amintesc că apa permite schimbul de temperatura de 25 de ori mai repede decât aerul, ceea ce face ca temperatura corpului să scadă rapid dacă hainele sunt umede și vântul bate.
„Trupele devin victime din cauza vremii dacă nu sunt echipate, antrenate și conduse corespunzător. Mediile reci - umede combinate cu vântul sunt periculoase din cauza efectului vântului asupra temperaturii percepute a corpului. Frigul umed duce la hipotermie, degerături și degradarea țesuturilor”, se consemnează în manualele militare.
În timp ce militarii sunt preocupați să rămână uscați și la căldură, comandanții lor se străduiesc să mențină unitățile de luptă în mișcare. „În condiții reci - umede, solul alternează între îngheț și dezgheț, deoarece temperaturile fluctuează deasupra și sub punctul de îngheț”, se explică în manualele de analiză. „Acest lucru face ca planificarea să fie problematică. De exemplu, zonele care pot fi traficate atunci când sunt înghețate ar putea deveni sever restricționate imediat ce solul începe să se dezghețe.”
În aceste condiții geniștii devin indispensabili. Ei trebuie să asigure practicabilitatea drumurilor și pistelor, remorcarea vehiculelor împotmolite, montarea de poduri peste râurile umflate de ploaie etc. În același timp, și ei se luptă cu vremea și devin rapid obosiți fiind necesară înlocuirea lor regulată, după perioade scurte de timp.
Se pare că armata rusă, care din februarie a pierdut aproximativ 100.000 de militari uciși și răniți, nu are intenția de a organiza operații ofensive în Ucraina în această iarnă. Unitățile învinse din Donbas lucrează intens la construirea de aliniamente de apărarea antitanc din beton și speră să primească întăriri din rândul celor 300.000 de recruți pe care Kremlinul i-a înrolat în această toamnă.
Însă ucrainenii ar putea încerca să lupte prin frigul umed pentru a exploata situația actuală de slăbiciune a forțelor ruse, accentuată de condițiile meteo, dar și de teamă că așteptarea până în primăvară le-ar putea oferi rușilor timpul necesar pentru refacerea forțelor și mijloacelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News