DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 15 iulie 2022, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
scris de
DefenseRomania Team
Sursă foto: Ministerul Apărării Naționale (Facebook)
Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic”, în continuarea edițiilor „Pe Plan Extern”, este difuzată în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00, pe platforma DefenseRomania.
Invitatul lui Tudor Curtifan din această săptămână din cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” este general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR).
Va fi analizată la zi situația de pe frontul din Ucraina, după invazia la scară largă generată de Federația Rusă pe data de 24 februarie 2022, dar și perspective privind evoluția conflictului în următoarea perioadă.
Generalul Bălăceanu va discuta și despre Armata română și lecții pe care trebuie să le tragem după cele peste 4 luni de război, iar o componentă principală a discuției va fi industria de apărare din România.
Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” ediția de vineri, Sezonul 1, Episodul 3, din 15 iulie 2022, poate fi urmărită începând cu ora 11:00, atât pe pagina deFacebook DefenseRomania, cât și pe www.DefenseRomania.ro.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fostul președinte Emil Constantinescu a făcut dezvăluiri despre momente cruciale din istoria României: Parteneriatul Strategic cu SUA, drumul pro-european al țării noastre și acceptarea survolului de către forțele aliate pentru a pune capăt crimelor comise în Iugoslavia.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.12.2022, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a efectuat o vizită de lucru la Statul major al „operației militare speciale”, unde a audiat o serie de rapoarte ale comandanților militari privind planurile de acțiune pe termen scurt și mediu.
Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.
Guvernul sârb va cere comandantului forţelor NATO de menţinere a păcii să permită Belgradului să trimită până la 1.000 de poliţişti şi personal militar în Kosovo, a anunţat joi seară preşedintele Aleksandar Vucic, citat vineri de Reuters. Nu trebuie să excludem că Aleksandar Vucic ar putea face un joc dublu în privinţa cererii trimise către comandantului forţelor NATO, deoarece cu siguranţă ştie că misiunea KFOR nu o să accepte. Ulterior, nu este exclus că oficialii de la Belgrad să susţină că ei au încercat pe cale paşnică să trimite trupe în Kosovo, dar au fost refuzaţi de NATO şi vor acționa după bunul plac.
Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, alături de Excelența Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokio, vor fi prezenți în cadrul unui interviu care va fi difuzat de trustul DC Media Group.
Un nou scandal zguduie gigantul francez Naval Group, care a pierdut anul trecut așa-numitul contract al secolului în Australia, privind achiziția de submarine din clasa Barracuda.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunţat luni că guvernul sârb va lua joi decizia de a trimite o cerere către Forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) pentru a asigura prezenţa trupelor sârbe în nordul Kosovo-Metohija, relatează Tanjug.
În pofida războiului neprovocat generat de Federația Rusă în Ucraina, toate datele economice și militare indică clar faptul că marea provocare pentru Occident în următorii ani va fi China.
De-a lungul anilor, cu precădere înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a acuzat de mai multe ori faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e o amenințare împotriva securității sale, precizând chiar că din România poate fi lovită Moscova.
După ce în iulie, un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran, a anunțat că țara sa are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, un cunoscut think tank american confirmă că Iranul este foarte aproape de a construi o armă nucleară.
Două amendamente - înaintate de Camera Reprezentanților din SUA - care puneau mai multe condiții pentru o eventuală vânzare către Turcia a unor avioane F-16 au fost complet eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act), a informat agenția de știri Anadolu.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a reînnoit avertismentul țării sale la adresa Greciei cu privire la consecințele continuării înarmării insulelor pe care le controlează în largul coastelor turcești din Marea Egee, în timp ce ministrul grec al apărării Nikolaos Panagiotopoulos a respins invitația omologului său turc, Hulusi Akar, de a vizita Ankara.
Miniştrii apărării din Australia şi SUA sunt hotărâţi să "contracareze activităţile militare destabilizatoare ale Republicii Populare Chineze", se arată într-o declaraţie făcută publică după o reuniune a celor doi luni la Pentagon, transmite marţi agenţia Reuters.
Germania probabil nu va atinge în acest an obiectivul de alocare de 2% din PIB pentru domeniul apărării şi rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil anul viitor, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului german, potrivit Reuters.
Statele Unite se vor concentra asupra livrărilor de arme iraniene către Rusia și asupra susținerii protestatarilor din această țară, mai degrabă decât asupra discuțiilor pentru a relansa acordul nuclear internațional, a declarat principalul emisar al administrației Biden pentru Iran.
Cele două mari superputeri, SUA și China, au început deja pe mai multe paliere războiul pentru supremație. Nu puțin sunt însă experții în relații internaționale și experții militari care indică faptul că o confruntare militară între SUA și China e inevitabilă, mai devreme sau mai târziu.
Think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI), specializat în probleme de securitate și apărare, a publicat, pe 30 noiembrie, un raport privind unele rezultate preliminare și lecții din războiul ruso-ucrainean.
Ana Cătăuță, vicepreședintă a Grupului PRO-America din Parlamentul României, membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a vorbit despre relația dintre SUA și UE, dar și despre războiul ilegal provocat de Rusia și relația vestului cu China.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania inclusiv despre problema de securitate cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului neprovocat generat de Rusia în Ucraina.
Diplomatul Kathleen Ann Kavalec, nominalizată de președintele Joe Biden pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii, a fost audiată de Senatul american.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în marja ministerialei NATO de la București, a discutat despre războiul neprovocat generat Rusia în Ucraina, dar și despre rolul României la Marea Neagră.
Implicarea Chinei în sprijinul militar pentru Rusia era doar o chestiune de timp, așteptată și intuită de majoritatea analiștilor preocupați de evoluția și implicațiile războiului din Ucraina. În doar o săptămână, Federația Rusă a realizat un „podul aerian” solid spre China, cu aeronave de transport de capacitate mare An-124 care cel mai adesea au efectuat zborurile fără a putea fi monitorizate.
Obiectivul real al Federației Ruse în războiul din Ucraina e fără îndoială Marea Neagră, situație în care rolul României în regiune devine unul crucial pentru NATO.
Winter is coming. În multe zone din Ucraina iarna deja și-a făcut simțită prezența, context în care toți ochii sunt pe modul în care se va desfășura în următoarele luni războiul rus de agresiune din Ucraina.
SUA și China sunt superputerile care în acest moment au început deja bătălia pentru supremație la nivel mondial pe anumite paliere, precum cel economic ori tehnologic. Nu puțini sunt însă experții care spun însă că o confruntare militară între cele două blocuri e inevitabilă.
Belgia va trimite Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 92 de milioane de euro în cel mai mare pachet de ajutor de până acum, a declarat premierul belgian Alexander De Croo la o conferință de presă din 27 ianuarie.
Președintele american Joe Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Kievul încearcă să obțină avioanele de luptă, la doar o săptămână după ce Washingtonul și Berlinul au convenit să îi furnizeze tancuri. Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va continua să-şi întărească parteneriatul cu Japonia, pe fondul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Japonia, unde a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, informează Reuters.
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii "stabilităţii" preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiilor Reuters şi EFE.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri marchează un punct de cotitură în conducerea sa de 23 de ani.
Polonia e fără îndoială statul european aflat pe primele locuri în topul țărilor care ajută cel mai mult Ucraina. Acum, când toată lumea vorbește de posibile transferuri de avioane de luptă pentru Ucraina, Polonia e prima care „se bagă în față”.
Săptămâna trecută Germania a dat undă verde pentru trimiterea către Ucraina a tancurilor de luptă germane Leopard 2, după o decizie istorică anunțată de Berlin. La doar o zi după americanii au ieșit și ei public și au anunțat că și celebrele Abrams vor fi trimise Ucrainei.
Potrivit unui comunicat emis recent de Biroului de relații publice al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, pe 26 ianuarie, Franța, Italia, România, Spania, Turcia și SUA au desfășurat, pentru prima dată în această formulă, un exercițiu aerian în spațiul aerian al României.
Gabriel Țuțu, șeful ROMAR a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Alături de el ar fi fost reținut și Victor Pițurcă, fostul selecționer al României.
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil, în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Coreea de Nord transferă rachete și proiectile către Compania Privată de mercenari ”Wagner” din Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei.
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând că nu vrea să facă rău Marii Britanii, dar „Cu o rachetă ar dura un minut", informează Agepres, care citează agenția AFP.
Livrarea cu întârziere a armamentului și a echipamentelor militare occidentale au determinat ca, după eliberarea părții vestice a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, armata ucraineană să nu mai fie capabilă să desfășoare alte contraofensive militare, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport recent.
Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă. "Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc", a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică.
Avioanele olandeze F-35 au aterizat deja în Polonia. Cele opt aeronave vor fi desfășurate la Baza Aeriană Malbork. Primele patru vor monitoriza spațiul aerian de pe flancul estic al NATO, iar următoarele patru vor fi folosite într-un program de antrenament aliat pentru a spori prezența NATO pe flancul estic, a declarat Ministerul olandez al Apărării.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) condus de cancelarul Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria.
Aviația ucraineană are nevoie de cel puțin cinci brigăzi de aviație tactică pentru a-și acoperi întreg spațiul aerian. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat duminică că Iranul a respins actuala propunere de revenire la acordul nuclear, adăugând că Washingtonul crede în continuare că diplomația este cea mai eficientă modalitate de a trata dosarul nuclear iranian. Blinken a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Al-Arabiya că Statele Unite vor face tot posibilul ca Iranul să nu deţină arme nucleare, explicând că toate opțiunile sunt ''pe masă'' pentru a împiedica Teheranul să deţină o armă nucleară.
Alegerile prezidențiale din Cehia au fost câștigate de generalul în retragere Petr Pavel, care și-a început cariera militară în Cehoslovacia, în timpul fostului Tratat de la Varșovia. Apoi, acesta a urcat la rangul de președinte al Comitetului Militar al NATO. Analiștii politici cred că Pavel nu poate fi considerat un rusofob ideologic, dar, cu toate acestea, din punctul de vedere al intereselor Rusiei, vor fi probleme cu el.
Într-un articol publicat pe site-ul Saudi Arab News, analistul american Luke Coffey, senior la Institutul de Cercetare Hudson, a evidențiat lecțiile utile extrase din războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care statele din Golf le pot învăța în legătură cu preocupările lor de securitate cu Iranul.
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Șeful grupului de consilieri militari și al Centrului științific și tehnic „Lupii țarului” din Rusia, Dmitri Rogozin, a anunțat, pe 29.01.2023, pe canalul său Telegram, că patru platforme robotizate de tip Marker vor fi trimise în Donbas. Potrivit precizărilor acestuia, livrarea roboților a început deja.