Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Războiului stelelor” în Marea Neagră: Ucraina și-a echipat dronele maritime Magura V5 cu rachete aer-aer R-73 împotriva elicopterelor rusești
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Într-o evoluție neobișnuită în „războiul dronelor” din Marea Neagră, Ucraina pare să fi început să înarmeze navele de suprafață fără echipaj (USV), mai bine cunoscute sub numele de drone maritime, cu rachete aer-aer. Adaptarea pare să fi fost făcută pentru a oferi USV-urilor protecție împotriva elicopterelor rusești și a avioanelor cu aripi fixe, care sunt din ce în ce mai folosite pentru a le contracara, deși rămân multe întrebări cu privire la modul în care aceste arme nou adăugate sunt destinate să funcționeze și cât de practic este aranjamentul.
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST

Un material video publicat de Ministerul rus al Apărării pe 06.05.2024 și preluat pe rețelele de socializare arată un USV ucrainean înarmat cu o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip R-73 (AA-11 Archer) ghidată în infraroșu, care este atacată de un elicopter de asalt Ka-29 (Helix-B) al Forțelor Navale ruse. USV-ul efectuează mai multe manevre pentru a încerca să scape de elicopter, dar în cele din urmă este distrus, aparent cu focuri de armă.

Videoclipul arată o singură rachetă R-73 pe una dintre cele două șine înclinate montate pe partea din spate a USV-ului, sugerând că cealaltă armă a fost deja trasă. Postările rusești de pe rețelele de socializare susțin că cealaltă rachetă a fost lansată într-o încercare nereușită de a doborî un elicopter rusesc Mi-8 Hip. Faptul că acest angajament s-a desfășurat la lumina zilei sugerează că drona maritimă ar fi putut fi folosită în mod deliberat ca “momeală” pentru elicoptere.

 

Aceasta e prima dovadă a dronelor maritime ucrainene înarmate cu rachete aer-aer R-73

 

Aceasta este prima dovadă existentă despre drone înarmate cu rachete R-73, dar există, de asemenea, rapoarte că rachetele aer-aer R-60 (AA-8 Aphid) mai vechi, de asemenea, cu ghidare în infraroșu, au fost adaptate ca armament USV. Pe canalul de Telegram Fighterbomber (pro-Kremlin) se susține că rachetele aer-aer nu necesită radar sau sisteme separate de țintire pentru a fi utilizate în acest fel. Pur și simplu, capetele lor de căutare sunt folosite pentru a obține o țintă aeriană, semnalul de tragere fiind probabil furnizat prin intermediul legăturii de comandă existente pentru controlul USV.

Sursa rusească menționează că rachetele aer-aer lansate de USV nu au fost încă folosite în luptă, dar că acestea reprezintă un risc în special pentru elicopterele rusești, despre care se spune că sunt cele mai eficiente contracarări ale USV-urilor ucrainene.

Imaginile și rapoartele acestui nou armament pe dronele ucrainene au apărut în aceeași zi în care Ucraina a anunțat că a folosit USV-uri Magura V5 pentru a efectua un atac de succes asupra unei ținte navale rusești.

Direcția Principală de Informații (HUR/GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că un V5 al unității ucrainene Grupul 13 a distrus luni “o barcă cu motor inamică”. HUR a publicat o înregistrare video a atacului aparent, care a avut loc peste noapte în Golful Uzka din Crimeea ocupată de ruși.

Un oficial al HUR a declarat că nava rusă era un Proiect 12150 Mangust, folosit de Serviciul de Frontieră rus, cu un preț de peste 1,3 milioane de dolari. Alte relatări sugerează că nava ar fi putut fi o barcă de asalt IC16MII proiectată de suedezi.

“În timp ce teama de atacurile ucrainene îi forțează pe ocupanți să ascundă navele mari ale Flotei ruse din Marea Neagră departe de peninsulă, acțiunile de luptă continuă împotriva navelor de război manevrabile de mare viteză ale rușilor, care se află ilegal în apele teritoriale ucrainene din Crimeea”, a spus un reprezentant al HUR.

Acesta a subliniat, de asemenea, succesul continuu al dronelor maritime Magura V5, despre care se spune că au fost responsabile pentru distrugerea navelor rusești Cesar Kunikov, Ivanovets și Serghei Kotov, precum și pentru provocarea de daune navei Ivan Khurs. În timp ce unele dintre afirmațiile privind distrugerea totală a navelor pot fi discutabile, există o abundență de dovezi că operațiunile ucrainene USV joacă un rol major ca parte a unei campanii asimetrice mai largi de a lovi ținte din zonele ocupate de ruși.

1. UAS Magura... (prezentare-drona-kamikaze-magurav5_85511400.jpg)

UAS Magura V5

Deocamdată, nu este clar dacă vreuna dintre dronele implicate în atacul din Golful Uzka, unde surse rusești susțin că au fost folosite cinci USV-uri, a fost echipată cu rachete defensive. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că videoclipul HUR pare să arate resturi care cad în apă, sugerând că ceva ar fi putut fi detonat în aer. Un obiect lung de culoare palidă este văzut căzând în apă, aparent de forma și cu dimensiunea aproximativă a uneia dintre aceste rachete aer-aer.

În acest moment, nu se știe dacă există vreo legătură directă între apariția unui USV echipat cu rachete aer-aer adaptate și angajarea peste noapte în Golful Uzka, dar această posibilitate merită luată în considerare.

În general, însă, există mai multe precedente de adaptare a rachetelor aer-aer pentru lansarea la suprafața apei, atât ca arme antiaeriene, cât și pentru lovirea țintelor terestre. Militanții Houthi din Yemen, în special, au adaptat rachetele R-73 în acest scop și le-au folosit în luptă.

Deși există relatări despre drone care au fost echipate în trecut cu sisteme portabile de apărare aeriană (MANPADS), aceasta pare a fi prima dată când un USV a fost echipat cu o rachetă aer-aer în acest fel.

Ca armă HOBS (high-off-boresight), căutătorul de pe R-73 se poate articula în orice direcție mult mai departe decât o rachetă aer-aer tradițională, care caută căldură, cu un cap de căutare fix, care privește direct înainte. Ajutat de un vizor montat pe cască, Archer poate fi lansat în confruntări aer-aer împotriva țintelor cu unghiuri de ochire de +/-75 de grade.

 

Despre rachetele aer-aer R-73

 

3. Avion de l... (mig-29ub-cu-rachete-r-73_92676100.jpg)

Avion de luptă MiG-29UB, în versiunea pentru antrenament, echipat cu rachete aer-aer R-73. Foto: Forțele Aeriene Ucrainene

Acest lucru oferă R-73 potențialul de a fi o amenințare deosebit de puternică, deși improvizată, pentru blocarea și angajarea țintelor dinamice cu senzori minimi de asistență atunci când este utilizat într-o formă lansată de la suprafața apei. În mod clar, Ucraina a dezvoltat, de asemenea, o modalitate de a utiliza această capacitate HOBS de la distanță pentru a se asigura că această armă este eficientă. Houthi au folosit un FLIR comercial ca parte a adaptării Archer lansate de la sol.

Ucraina pare să aibă stocuri extinse de rachete aer-aer de tip R-73 (și probabil și R-60 mai vechi), iar motoarele fierbinți ale unui elicopter din apropiere ar trebui să fie o țintă bună pentru capetele lor de căutare.

Chiar dacă probabilitatea de distrugere nu este deosebit de mare, iar raza totală de acțiune a rachetei este semnificativ redusă, riscul prezentat pentru aeronavele cu rotor este de așa natură încât le poate forța să opereze mai departe de dronele maritime. Acest lucru ar face ca armamentul lor principal de mitralieră să fie ineficient, precum și rachetele nedirijate sau rachetele ghidate antitanc cu care altfel ar putea fi înarmate.

În prezent, deși eficacitatea rachetelor antiaeriene nou adăugate pe USV-urile ucrainene trebuie confirmată, aceasta reflectă dorința Ucrainei de a experimenta soluții militare noi, nestandardizate, și de a le introduce rapid atunci când este necesar.

În același timp, este vorba despre o evoluție foarte interesantă care indică ritmul rapid al schimbării în războiul dronelor din Marea Neagră, precum și jocul continuu de-a șoarecele și pisica între USV-urile ucrainene și mijloacele rusești desemnate să se apere împotriva lor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Concluziile gen. Sîrski și tactica Ucrainei pe flancul Estic greu încercat unde Rusia deține superioritatea și atacă zilnic pe două direcții la vest de Donețk
Mai ieri ridica garduri anti-migranți. Acum, Ungaria a descoperit umanitatea și protejează bărbații plecați din Ucraina: "Nu vom permite să fie trimiși la moarte”
Unde se vor „juca” rușii cu arme nucleare? E posibil ca Rusia să simuleze un atac nuclear la Marea Neagră, în proximitatea României utilizând rachete Kalibr
Putin a ordonat exerciții nucleare în apropierea granițelor Ucrainei, ca răspuns la „amenințarea” NATO față de Rusia
IDF pregătește operațiunea la sol în Rafah și le cere palestinienilor din estul orașului să se deplaseze în zonele umanitare din orașele apropiate
Israelul refuză să pună capăt definitiv războiului fără să-și atingă obiectivele. Netanyahu: Mergem până la capăt în Gaza, până la distrugerea totală a Hamas
În timp ce Putin participa la Înviere și se ruga pentru „granițele sfinte ale Rusiei”, ocupantul a lansat un tir de rachete asupra Ucrainei, ucigând cel puțin doi civili
Hamas folosește ostaticii ca scuturi umane pentru a supraviețui ofensivei IDF. Gruparea teroristă eliberează ostaticii doar cu încheierea războiului
Cum arată superioritatea aeriană a Rusiei: Ucraina a forțat „măreața” aviație militară rusă să-și disperseze avioanele, inclusiv Su-34, cu costuri mai mari
Rusia l-a dat în urmărire pe Volodimir Zelenski
Rusia cumpără din 22 de țări piese pentru avioane. Intermediarii joacă rolul principal
Ministerul de Externe al Franței a raportat numărul estimativ al rușilor morți în Ucraina. Cifra e imensă deși mai aproape de realitate decât datele prezentate de Ucraina
Rușii susțin că au interceptat rachete ATACMS lansate de Ucraina asupra Crimeei. Propaganda rusă insinuează că noile sisteme S-500 au interceptat ATACMS
Geoană: Rusia a lansat un război hibrid total împotriva noastră. Nu va rata nicio secundă ocazia de a schimba direcția României
Dinamica războiului din Ucraina | Șeful Forțelor Terestre Ucrainene vorbeşte despre noile tactici de luptă: Dronele au devenit dominante pe câmpul de luptă, deoarece sunt mai letale decât artileria
Dronele ucrainene fac ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova – Kursk: au fost lovite mai multe substații electrice
Trupe occidentale în Ucraina? Macron: Dacă Ucraina ne-o cere iar frontul se prăbușește. Nu exclud nimic, ne confruntăm cu un inamic care nu exclude nimic
Mutări pe front: De ce transferă rușii din Sud părți ale Diviziei 76 Desant-Asalt pe frontul de Est
Rusia a folosit arme chimice în Ucraina și nu a fost doar un incident izolat
Rachetele americane ATACMS „vizitează” tot mai des obiective din Crimeea. Rușii se tem că Ucraina pregătește terenul pentru „operațiunea Podul Crimeei”
Rafinăria rusească din Ryazan lovită de dronele ucrainene (Foto/Video)
Armata ucraineană pregătește terenul pentru lovirea Podului Crimeea. În ultimele două săptămâni, asupra Peninsulei Crimeea au fost executate trei atacuri cu rachete ATACMS
România, vizată și ea. SUA îndeamnă statele aliate care nu au livrat încă Ucrainei sisteme Patriot să nu mai ezite să o facă
Nu doar Marea Britanie și Franța. Britanicii dezvăluie numele celui de-al treilea stat european care a livrat Ucrainei rachete Storm Shadow
Situație foarte grea pe frontul de Est: Ocupantul rus avansează la nord-vest de Avdiivka, în timp ce Armata Ucrainei depune eforturi mari pentru a opri avansul
Netanyahu: Vom intra în Rafah și vom elimina ultimele bastioane ale Hamas. Nu se pune problema ca Israel să încheie războiul fără a-și atinge obiectivele
O delegație a grupării teroriste Hamas a părăsit Egiptul și urmează să anunțe dacă acceptă armistițiul propus de Israel și eliberează ostaticii
Geoană: Lupta Ucrainei e și a noastră iar SUA nu sunt singurele care pun umărul. NATO, atentă la modul în care China își face calculele în acest război
România trimite ajutor umanitar în Gaza. Un C-130 Hercules și un C-27J Spartan al Forțelor Aeriene execută misiunile umanitare
Biden a discutat la telefon cu Netanyahu. SUA nu susțin ofensiva în Rafah, dar și-au reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului

Ştiri Recomandate

Armamentul occidental are și puncte slabe. NATO și SUA au tras trei concluzii importante din războiul din Ucraina, spune gen. Cavoli
Ebrahim Raisi, președintele Iranului
BREAKING NEWS
Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a aterizat forțat. Informații controversate de la Teheran
Guvernul german are nevoie de 3,8 miliarde pentru Ucraina și trebuie să găsească rapid fondurile suplimentare
Membru în cabinetul de război, Benny Gantz amenință că va pleca și îi dă lui Netanyahu un ultimatum
Franța pierde teren și în Senegal. Prim-ministrul senegalez ridică problema închiderii bazelor militare franceze
Îngrijorate de agresivitatea Chinei în regiune, Japonia și Filipine finalizează cel mai mare proiect comun de securitate maritimă
”Scut antiRusia”. Polonia anunță că va ”betona” frontiera de est cu sistem de fortificații care va costa 2,5 miliarde de dolari, numit ”Shield East”
Președintele Georgiei a respins „proiectul de lege rusesc”
După atacurile ucrainene, Rusia a închis temporar rafinăria din regiunea Krasnodar. Loviturile cu drone au dezafectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare
Rusia întinde apărarea ucraineană cu încă 70 de kilometri în nord, dar planul surpriză pare să fi eșuat
Corveta europeană sau Tancul principal de luptă (MARTE), printre proiectele finanțate cu 1,2 miliarde de euro din Fondul European de Apărare
Ucraina a cerut ajutorul SUA pentru identificarea țintelor din Rusia care pot fi lovite cu arme ucrainene
“Mândria” Flotei Ruse, fregata Amiral Gorshkov, își va etala din nou rachetele hipersonice Zircon pe mările și oceanele lumii
Generalul Pârlog: Un sprijin militar al României pentru R. Moldova în caz de invazie va fi sincronizat cu ajutorul occidental
Franța acuză Azerbaidjanul că amplifică violențele din Noua Caledonie
Mașina de luptă Redback „made in Romania”? Peste 20 de companii românești au discutat despre transfer de tehnologie și producție locală
Estonia sparge gheața cu o măsură istorică: Parlamentul a aprobat utilizarea pentru reconstrucția Ucrainei a activelor rusești înghețate
Un avion AN-2 s-a prăbușit la aterizare la Buzău, după ce militari români au executat misiuni de parașutare
IDF a anunțat că a purtat la Jabalia în nordul Gazei „cele mai încrâncenate” lupte de la începutul ofensivei pentru distrugerea Hamas
Tancuri K2 Black Panther pentru Polonia, October 19, 2022, Changwon, Coreea de Sud. Sursa foto: Korea Defense Blog
EXCLUSIV
De la obuziere K9 la tancuri K2. Ambasadorul Coreei în România: Putem livra într-un timp foarte scurt orice echipament militar
Zelenski: Avem muniție, forțele noastre au stabilizat situația în Harkov / Putin: Totul merge conform planului
R. Moldova se asigură că nu va fi ținută pe loc de partidele pro-ruse: Referendumul pentru aderarea la UE, organizat în avans
Rusia neagă că încearcă recucerirea Harkovului. Putin spune că regiunea nu intră în planurile lui, ci se dorește un "cordon sanitar" la graniță
Portiță pentru Kiev în folosirea ATACMS pe teritoriul Rusiei? Pentagonul ”crede” că armele americane trebuie folosite pe teritoriul ucrainean
Rusia nu are suficiente trupe pentru o străpungere strategică lângă Harkov, susține comandantul suprem al forțelor NATO din Europa
Ce urmează după vizita președintelui Iohannis în relațiile României cu Coreea | Interviu E.S. Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea la București
NATO are în vedere trimiterea de militari în Ucraina pentru antrenarea trupelor ucrainene - NYT
Tancul K-2 ’’Black Panther’’, aflat pe lista de dorinţe a Ministerului Apărării, este testat în România la poligonul din Smârdan (Foto)
Atacuri cu drone maritime și aeriene ucrainene în zona Mării Negre. Au fost vizate ținte din Crimeea și Rusia
Camera Deputaților poate readuce echilibrul în MApN. Amendamentul privind solda de grad a rezerviștilor trebuie aprobat, pentru că este în interesul țării
Putin, vizită de reasigurare în China. Ce ar putea negocia liderul de la Kremlin cu Xi Jinping
pixel