Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Războiului stelelor” în Marea Neagră: Ucraina și-a echipat dronele maritime Magura V5 cu rachete aer-aer R-73 împotriva elicopterelor rusești
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Într-o evoluție neobișnuită în „războiul dronelor” din Marea Neagră, Ucraina pare să fi început să înarmeze navele de suprafață fără echipaj (USV), mai bine cunoscute sub numele de drone maritime, cu rachete aer-aer. Adaptarea pare să fi fost făcută pentru a oferi USV-urilor protecție împotriva elicopterelor rusești și a avioanelor cu aripi fixe, care sunt din ce în ce mai folosite pentru a le contracara, deși rămân multe întrebări cu privire la modul în care aceste arme nou adăugate sunt destinate să funcționeze și cât de practic este aranjamentul.
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST

Un material video publicat de Ministerul rus al Apărării pe 06.05.2024 și preluat pe rețelele de socializare arată un USV ucrainean înarmat cu o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip R-73 (AA-11 Archer) ghidată în infraroșu, care este atacată de un elicopter de asalt Ka-29 (Helix-B) al Forțelor Navale ruse. USV-ul efectuează mai multe manevre pentru a încerca să scape de elicopter, dar în cele din urmă este distrus, aparent cu focuri de armă.

Videoclipul arată o singură rachetă R-73 pe una dintre cele două șine înclinate montate pe partea din spate a USV-ului, sugerând că cealaltă armă a fost deja trasă. Postările rusești de pe rețelele de socializare susțin că cealaltă rachetă a fost lansată într-o încercare nereușită de a doborî un elicopter rusesc Mi-8 Hip. Faptul că acest angajament s-a desfășurat la lumina zilei sugerează că drona maritimă ar fi putut fi folosită în mod deliberat ca “momeală” pentru elicoptere.

 

Aceasta e prima dovadă a dronelor maritime ucrainene înarmate cu rachete aer-aer R-73

 

Aceasta este prima dovadă existentă despre drone înarmate cu rachete R-73, dar există, de asemenea, rapoarte că rachetele aer-aer R-60 (AA-8 Aphid) mai vechi, de asemenea, cu ghidare în infraroșu, au fost adaptate ca armament USV. Pe canalul de Telegram Fighterbomber (pro-Kremlin) se susține că rachetele aer-aer nu necesită radar sau sisteme separate de țintire pentru a fi utilizate în acest fel. Pur și simplu, capetele lor de căutare sunt folosite pentru a obține o țintă aeriană, semnalul de tragere fiind probabil furnizat prin intermediul legăturii de comandă existente pentru controlul USV.

Sursa rusească menționează că rachetele aer-aer lansate de USV nu au fost încă folosite în luptă, dar că acestea reprezintă un risc în special pentru elicopterele rusești, despre care se spune că sunt cele mai eficiente contracarări ale USV-urilor ucrainene.

Imaginile și rapoartele acestui nou armament pe dronele ucrainene au apărut în aceeași zi în care Ucraina a anunțat că a folosit USV-uri Magura V5 pentru a efectua un atac de succes asupra unei ținte navale rusești.

Direcția Principală de Informații (HUR/GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că un V5 al unității ucrainene Grupul 13 a distrus luni “o barcă cu motor inamică”. HUR a publicat o înregistrare video a atacului aparent, care a avut loc peste noapte în Golful Uzka din Crimeea ocupată de ruși.

Un oficial al HUR a declarat că nava rusă era un Proiect 12150 Mangust, folosit de Serviciul de Frontieră rus, cu un preț de peste 1,3 milioane de dolari. Alte relatări sugerează că nava ar fi putut fi o barcă de asalt IC16MII proiectată de suedezi.

“În timp ce teama de atacurile ucrainene îi forțează pe ocupanți să ascundă navele mari ale Flotei ruse din Marea Neagră departe de peninsulă, acțiunile de luptă continuă împotriva navelor de război manevrabile de mare viteză ale rușilor, care se află ilegal în apele teritoriale ucrainene din Crimeea”, a spus un reprezentant al HUR.

Acesta a subliniat, de asemenea, succesul continuu al dronelor maritime Magura V5, despre care se spune că au fost responsabile pentru distrugerea navelor rusești Cesar Kunikov, Ivanovets și Serghei Kotov, precum și pentru provocarea de daune navei Ivan Khurs. În timp ce unele dintre afirmațiile privind distrugerea totală a navelor pot fi discutabile, există o abundență de dovezi că operațiunile ucrainene USV joacă un rol major ca parte a unei campanii asimetrice mai largi de a lovi ținte din zonele ocupate de ruși.

1. UAS Magura... (prezentare-drona-kamikaze-magurav5_85511400.jpg)

UAS Magura V5

Deocamdată, nu este clar dacă vreuna dintre dronele implicate în atacul din Golful Uzka, unde surse rusești susțin că au fost folosite cinci USV-uri, a fost echipată cu rachete defensive. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că videoclipul HUR pare să arate resturi care cad în apă, sugerând că ceva ar fi putut fi detonat în aer. Un obiect lung de culoare palidă este văzut căzând în apă, aparent de forma și cu dimensiunea aproximativă a uneia dintre aceste rachete aer-aer.

În acest moment, nu se știe dacă există vreo legătură directă între apariția unui USV echipat cu rachete aer-aer adaptate și angajarea peste noapte în Golful Uzka, dar această posibilitate merită luată în considerare.

În general, însă, există mai multe precedente de adaptare a rachetelor aer-aer pentru lansarea la suprafața apei, atât ca arme antiaeriene, cât și pentru lovirea țintelor terestre. Militanții Houthi din Yemen, în special, au adaptat rachetele R-73 în acest scop și le-au folosit în luptă.

Deși există relatări despre drone care au fost echipate în trecut cu sisteme portabile de apărare aeriană (MANPADS), aceasta pare a fi prima dată când un USV a fost echipat cu o rachetă aer-aer în acest fel.

Ca armă HOBS (high-off-boresight), căutătorul de pe R-73 se poate articula în orice direcție mult mai departe decât o rachetă aer-aer tradițională, care caută căldură, cu un cap de căutare fix, care privește direct înainte. Ajutat de un vizor montat pe cască, Archer poate fi lansat în confruntări aer-aer împotriva țintelor cu unghiuri de ochire de +/-75 de grade.

 

Despre rachetele aer-aer R-73

 

3. Avion de l... (mig-29ub-cu-rachete-r-73_92676100.jpg)

Avion de luptă MiG-29UB, în versiunea pentru antrenament, echipat cu rachete aer-aer R-73. Foto: Forțele Aeriene Ucrainene

Acest lucru oferă R-73 potențialul de a fi o amenințare deosebit de puternică, deși improvizată, pentru blocarea și angajarea țintelor dinamice cu senzori minimi de asistență atunci când este utilizat într-o formă lansată de la suprafața apei. În mod clar, Ucraina a dezvoltat, de asemenea, o modalitate de a utiliza această capacitate HOBS de la distanță pentru a se asigura că această armă este eficientă. Houthi au folosit un FLIR comercial ca parte a adaptării Archer lansate de la sol.

Ucraina pare să aibă stocuri extinse de rachete aer-aer de tip R-73 (și probabil și R-60 mai vechi), iar motoarele fierbinți ale unui elicopter din apropiere ar trebui să fie o țintă bună pentru capetele lor de căutare.

Chiar dacă probabilitatea de distrugere nu este deosebit de mare, iar raza totală de acțiune a rachetei este semnificativ redusă, riscul prezentat pentru aeronavele cu rotor este de așa natură încât le poate forța să opereze mai departe de dronele maritime. Acest lucru ar face ca armamentul lor principal de mitralieră să fie ineficient, precum și rachetele nedirijate sau rachetele ghidate antitanc cu care altfel ar putea fi înarmate.

În prezent, deși eficacitatea rachetelor antiaeriene nou adăugate pe USV-urile ucrainene trebuie confirmată, aceasta reflectă dorința Ucrainei de a experimenta soluții militare noi, nestandardizate, și de a le introduce rapid atunci când este necesar.

În același timp, este vorba despre o evoluție foarte interesantă care indică ritmul rapid al schimbării în războiul dronelor din Marea Neagră, precum și jocul continuu de-a șoarecele și pisica între USV-urile ucrainene și mijloacele rusești desemnate să se apere împotriva lor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina ar putea avea alegeri prezidențiale în această vară
Trump îl avertizează pe Zelenski că Ucraina va avea „probleme uriașe” dacă nu semnează acordul de minerale. La Kiev multe voci denunță un „act colonial”
În timp ce președintele Trump încearcă să obțină o încetare a focului în Ucraina, rușii anunță capturarea unor noi localități
Su-57 sau mașini Lada? Armistițiul din Ucraina ar putea lovi economia de război a Rusiei
Hezbollah ameninţă cu represalii dacă Israelul nu părăseşte Libanul
Înțelepciunea rusească. ONU: Numărul soldaților ucraineni executați de ruși direct pe front a crescut masiv după august 2024
Rușii caută o poziție mai bună la negocieri. Cum? Kremlinul pregătește o nouă ofensivă majoră
”Am testat, nu a fost o coincidență”. Soldații ucraineni îl suspectează pe Musk că a transmis rușilor coordonatele terminalelor Starlink. Câte echipamente sunt în Ucraina
Noul Acord al mineralelor, este "complet diferit" de versiunea anterioară. Zelenski: Proiectul ar putea ameninţa aderarea Ucrainei la UE
”Șoimii lui Putin”. În câțiva ani, armata rusă ar putea să aibă mai mulți operatori de drone decât infanteriști
Putin sugerează plasarea Ucrainei sub administrație interimară. Casa Albă: Ucrainenii vor decide singuri
Condițiile impuse Ucrainei de SUA pentru semnarea acordului sunt draconice. Radu Hossu denunță un „jaf în stil american”
O metodă de sinucidere: Șeful Comitetului Militar NATO spune că dacă Rusia ar ataca Europa, ceea ce ar urma ar fi catastrofal pentru ruși
Macron propune trimiterea de forțe de reasigurare în Ucraina. ”Rusia nu este cea care decide”. Care sunt pozițiile statelor europene
Bolojan: România va participa la grupul de lucru privind monitorizarea armistițiului de 30 de zile în Ucraina. Marea Neagră, interes strategic pentru noi
Ucrainenii încă lovesc adânc în interiorul Federației: Rusia a pierdut 96 de rachete de croazieră Kh-101 la Baza Engels. Pagubele se ridică la sute de milioane de dolari
Rușii au aruncat în luptă sistemul „Super Pantsir”. În premieră versiunea Pantsir-SM-SV a fost văzută pe frontul din Ucraina
Zalujnîi dezvăluie că România a cerut tăcere privind dronele căzute lângă Dunăre. ”Rusia lansează lunar 3 mii de rachete și drone”
Rușii țin cu dinții de centrala nucleară de la Zaporojie: “Controlul asupra stației nu va fi predat nici Ucrainei și nici unei alte părți”
Sukhoi-urile rusești au o problemă în plus: Ucrainenii vor putea folosi avioane de avertizare timpurie Saab 340B, imediat ce F-16 vor primi câteva modificări
Ucrainenii vor să continue lupta cu orice preț, chiar și fără SUA. Cifrele unui sondaj în Ucraina sunt covârșitoare: O capitulare impusă de americani e respinsă de populație
Negocieri de pace. Statele Unite: Am ajuns la un acord cu Ucraina și Rusia privind navigația sigură în Marea Neagră
Discuțiile s-au încheiat, dar nu avem niciun rezultat. Rusia și SUA vor emite în curând un comunicat comun despre războiul din Ucraina
Rușii recunosc ordinul lui Putin: Tergiversarea negocierilor de pace cu Ucraina cât de mult posibil pentru ca Armata să ocupe și mai mult teritoriu
Din România, toți „ochii” pe Rusia. Avioanele de cercetare americane încă efectuează misiuni de monitorizare a Rusiei deasupra Mării Negre
Uzată la maxim după 3 ani de război, flota aeriană a Rusiei face și ”greșeli neforțate”: Un Su-25 s-a prăbușit în Rusia în timpul unui zbor de antrenament
Forţele ruse au fost prinse pe picior greşit (Video): Un sistem HIMARS ucrainean a distrus patru elicoptere rusești aflate în regiunea rusă Belgorod
Forțele Aeriene Ucrainene au lovit puternic o unitate de aprovizionare rusească aflată în regiunea Herson (Video)
Odesa a fost bombardată masiv în această noapte (Video/Foto). La nici 48 de ore de la conversația Trump - Putin, rușii au bombardat masiv Kropîvnîțkii și Odesa
Acordul cu Ucraina privind mineralele va fi semnat ”foarte curând”, anunţă preşedintele Trump

Ştiri Recomandate

Militarii britanici se pregătesc pentru războiul modern (Video): Au exersat distrugerea un roi de drone cu o nouă armă cu microunde
Europa care deranjează: Maşina de propagandă a spionajului rusesc sugerează că SUA și Rusia luptă acum împreună împotriva „eurofascismului''
Statele Unite, într-un punct critic al dependenţei de China: Nu se pot produce drone fără componente chinezeşti
Rusia lansează un atac masiv cu drone asupra orașului Odesa, pe fondul apelului Kievului pentru încetarea focului asupra infrastructurii civile
Noi bombardiere modernizate rusești se vor alătura trupelor care lovesc Ucraina. Primul lot de aeronave Su-34M din acest an a fost livrat Forțelor Aerocosmice
Un alt stat european este deranjat de politica lui Trump. După ce F-35 a fost numit „opțiunea Ferrari”, acum se cere renunțarea la avionul american printr-o petiție
SUA vor să propună atribuirea unui statut neutru teritoriilor din jurul Centralei Nucleare Zaporojie și să preia controlul acesteia
Lista dorințelor lui Putin se măreşte | Kremlinul este „mulțumit” de declarațiile SUA care exclud aderarea Ucrainei la NATO
Cum să demontezi democrația: Lecții pe care aspiranții la autocrați le pot învăța de la Orban al Ungariei
China testează o bombă non-nucleară cu hidrogen pe fondul creșterii tensiunilor în Indo-Pacific
Nici măcar ucrainenii nu știu ce au distrus (Video). Un monstru blindat pe șine, lovit inteligent sub „burtă” în Rusia, în cel mai vulnerabil punct
O solicitare a Ucrainei care aproape a şocat mediul politic european: Germania, rugată să transfere 30% din activele sale militare către armata ucraineană
S-au înecat la mal? Cine și de ce blochează pe ultima sută de metri achiziția Turciei de avioane Eurofighter, într-un moment dificil pentru aviația militară turcă
Dacă negocierile comerciale eșuează și Trump impune tarifele, UE amenință SUA cu restricții la unele exporturi europene către State
Bombardarea Yemenului pe Signal ia amploare. Hegseth, șeful Pentagonului, mai avea un grup de Signal cu familie și prieteni unde oferea informații clasificate
Armistițiul de Paște propus de Putin, doar un exercițiu de imagine: “Este un spectacol cu un singur spectator - Donald Trump”
Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca un mare trofeu
Rușii încă visează la Transnistria, dar recunosc că “deocamdată, nu avem resurse pentru a captura Odesa și Mîkolaiv”
România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Su-57 visează la performanțele F-35, dar rușii mizează pe cifre. Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major
Nemții își fac încă o dronă kamikaze: Virtus, copia modernă a dronei rusești Lancet
Fantoma Escadrei ruse din Marea Mediterană: Rusia mai are în regiune doar două nave, după ce fregata Amiral Golovko a plecat în Oceanul Atlantic
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Trei F-16 ale Escadrilei 48 revin din Marea Britanie. F-urile au participat la exercițiul Ramstein Flag 2025, bazat pe lecțiile din Ucraina
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
pixel