Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Războiului stelelor” în Marea Neagră: Ucraina și-a echipat dronele maritime Magura V5 cu rachete aer-aer R-73 împotriva elicopterelor rusești
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Într-o evoluție neobișnuită în „războiul dronelor” din Marea Neagră, Ucraina pare să fi început să înarmeze navele de suprafață fără echipaj (USV), mai bine cunoscute sub numele de drone maritime, cu rachete aer-aer. Adaptarea pare să fi fost făcută pentru a oferi USV-urilor protecție împotriva elicopterelor rusești și a avioanelor cu aripi fixe, care sunt din ce în ce mai folosite pentru a le contracara, deși rămân multe întrebări cu privire la modul în care aceste arme nou adăugate sunt destinate să funcționeze și cât de practic este aranjamentul.
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST
Footage released by the Russian MOD shows a Ka-27 engaging and destroying a Ukrainian USV VIA THE AVIATIONIST

Un material video publicat de Ministerul rus al Apărării pe 06.05.2024 și preluat pe rețelele de socializare arată un USV ucrainean înarmat cu o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip R-73 (AA-11 Archer) ghidată în infraroșu, care este atacată de un elicopter de asalt Ka-29 (Helix-B) al Forțelor Navale ruse. USV-ul efectuează mai multe manevre pentru a încerca să scape de elicopter, dar în cele din urmă este distrus, aparent cu focuri de armă.

Videoclipul arată o singură rachetă R-73 pe una dintre cele două șine înclinate montate pe partea din spate a USV-ului, sugerând că cealaltă armă a fost deja trasă. Postările rusești de pe rețelele de socializare susțin că cealaltă rachetă a fost lansată într-o încercare nereușită de a doborî un elicopter rusesc Mi-8 Hip. Faptul că acest angajament s-a desfășurat la lumina zilei sugerează că drona maritimă ar fi putut fi folosită în mod deliberat ca “momeală” pentru elicoptere.

 

Aceasta e prima dovadă a dronelor maritime ucrainene înarmate cu rachete aer-aer R-73

 

Aceasta este prima dovadă existentă despre drone înarmate cu rachete R-73, dar există, de asemenea, rapoarte că rachetele aer-aer R-60 (AA-8 Aphid) mai vechi, de asemenea, cu ghidare în infraroșu, au fost adaptate ca armament USV. Pe canalul de Telegram Fighterbomber (pro-Kremlin) se susține că rachetele aer-aer nu necesită radar sau sisteme separate de țintire pentru a fi utilizate în acest fel. Pur și simplu, capetele lor de căutare sunt folosite pentru a obține o țintă aeriană, semnalul de tragere fiind probabil furnizat prin intermediul legăturii de comandă existente pentru controlul USV.

Sursa rusească menționează că rachetele aer-aer lansate de USV nu au fost încă folosite în luptă, dar că acestea reprezintă un risc în special pentru elicopterele rusești, despre care se spune că sunt cele mai eficiente contracarări ale USV-urilor ucrainene.

Imaginile și rapoartele acestui nou armament pe dronele ucrainene au apărut în aceeași zi în care Ucraina a anunțat că a folosit USV-uri Magura V5 pentru a efectua un atac de succes asupra unei ținte navale rusești.

Direcția Principală de Informații (HUR/GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că un V5 al unității ucrainene Grupul 13 a distrus luni “o barcă cu motor inamică”. HUR a publicat o înregistrare video a atacului aparent, care a avut loc peste noapte în Golful Uzka din Crimeea ocupată de ruși.

Un oficial al HUR a declarat că nava rusă era un Proiect 12150 Mangust, folosit de Serviciul de Frontieră rus, cu un preț de peste 1,3 milioane de dolari. Alte relatări sugerează că nava ar fi putut fi o barcă de asalt IC16MII proiectată de suedezi.

“În timp ce teama de atacurile ucrainene îi forțează pe ocupanți să ascundă navele mari ale Flotei ruse din Marea Neagră departe de peninsulă, acțiunile de luptă continuă împotriva navelor de război manevrabile de mare viteză ale rușilor, care se află ilegal în apele teritoriale ucrainene din Crimeea”, a spus un reprezentant al HUR.

Acesta a subliniat, de asemenea, succesul continuu al dronelor maritime Magura V5, despre care se spune că au fost responsabile pentru distrugerea navelor rusești Cesar Kunikov, Ivanovets și Serghei Kotov, precum și pentru provocarea de daune navei Ivan Khurs. În timp ce unele dintre afirmațiile privind distrugerea totală a navelor pot fi discutabile, există o abundență de dovezi că operațiunile ucrainene USV joacă un rol major ca parte a unei campanii asimetrice mai largi de a lovi ținte din zonele ocupate de ruși.

1. UAS Magura... (prezentare-drona-kamikaze-magurav5_85511400.jpg)

UAS Magura V5

Deocamdată, nu este clar dacă vreuna dintre dronele implicate în atacul din Golful Uzka, unde surse rusești susțin că au fost folosite cinci USV-uri, a fost echipată cu rachete defensive. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că videoclipul HUR pare să arate resturi care cad în apă, sugerând că ceva ar fi putut fi detonat în aer. Un obiect lung de culoare palidă este văzut căzând în apă, aparent de forma și cu dimensiunea aproximativă a uneia dintre aceste rachete aer-aer.

În acest moment, nu se știe dacă există vreo legătură directă între apariția unui USV echipat cu rachete aer-aer adaptate și angajarea peste noapte în Golful Uzka, dar această posibilitate merită luată în considerare.

În general, însă, există mai multe precedente de adaptare a rachetelor aer-aer pentru lansarea la suprafața apei, atât ca arme antiaeriene, cât și pentru lovirea țintelor terestre. Militanții Houthi din Yemen, în special, au adaptat rachetele R-73 în acest scop și le-au folosit în luptă.

Deși există relatări despre drone care au fost echipate în trecut cu sisteme portabile de apărare aeriană (MANPADS), aceasta pare a fi prima dată când un USV a fost echipat cu o rachetă aer-aer în acest fel.

Ca armă HOBS (high-off-boresight), căutătorul de pe R-73 se poate articula în orice direcție mult mai departe decât o rachetă aer-aer tradițională, care caută căldură, cu un cap de căutare fix, care privește direct înainte. Ajutat de un vizor montat pe cască, Archer poate fi lansat în confruntări aer-aer împotriva țintelor cu unghiuri de ochire de +/-75 de grade.

 

Despre rachetele aer-aer R-73

 

3. Avion de l... (mig-29ub-cu-rachete-r-73_92676100.jpg)

Avion de luptă MiG-29UB, în versiunea pentru antrenament, echipat cu rachete aer-aer R-73. Foto: Forțele Aeriene Ucrainene

Acest lucru oferă R-73 potențialul de a fi o amenințare deosebit de puternică, deși improvizată, pentru blocarea și angajarea țintelor dinamice cu senzori minimi de asistență atunci când este utilizat într-o formă lansată de la suprafața apei. În mod clar, Ucraina a dezvoltat, de asemenea, o modalitate de a utiliza această capacitate HOBS de la distanță pentru a se asigura că această armă este eficientă. Houthi au folosit un FLIR comercial ca parte a adaptării Archer lansate de la sol.

Ucraina pare să aibă stocuri extinse de rachete aer-aer de tip R-73 (și probabil și R-60 mai vechi), iar motoarele fierbinți ale unui elicopter din apropiere ar trebui să fie o țintă bună pentru capetele lor de căutare.

Chiar dacă probabilitatea de distrugere nu este deosebit de mare, iar raza totală de acțiune a rachetei este semnificativ redusă, riscul prezentat pentru aeronavele cu rotor este de așa natură încât le poate forța să opereze mai departe de dronele maritime. Acest lucru ar face ca armamentul lor principal de mitralieră să fie ineficient, precum și rachetele nedirijate sau rachetele ghidate antitanc cu care altfel ar putea fi înarmate.

În prezent, deși eficacitatea rachetelor antiaeriene nou adăugate pe USV-urile ucrainene trebuie confirmată, aceasta reflectă dorința Ucrainei de a experimenta soluții militare noi, nestandardizate, și de a le introduce rapid atunci când este necesar.

În același timp, este vorba despre o evoluție foarte interesantă care indică ritmul rapid al schimbării în războiul dronelor din Marea Neagră, precum și jocul continuu de-a șoarecele și pisica între USV-urile ucrainene și mijloacele rusești desemnate să se apere împotriva lor.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Militari români care operează sistemul Patriot / Regimentul 74 PATRIOT foto: Roxana Davidovits
EXCLUSIV
Câteva întrebări încă fără răspuns în chestiunea Patriotului românesc livrat Ucrainei. Gen. Grecu: Sistemul României, pe front dar pe linie directă cu SUA
Rachetele Neptun au început să lovească ținte aflate pe teritoriul Federației Ruse, acesta este un eveniment istoric pentru Forțele Armate ale Ucrainei (Foto/Video)
Războiul dronelor pe frontul din Ucraina este în plină desfăşurare (Foto/Video): Drone FPV ucrainene doboară două UAV-uri ruseşti de recunoaștere
Ministrul german al Apărării explică relaxarea interdicției impusă Ucrainei privind efectuarea de atacuri cu arme germane împotriva Rusiei
Ploaie de rachete și drone rusești deasupra teritoriului Ucrainei. Trupele ruse au lovit ținte de la Harkov la Lviv
Furie printre mercenarii sirieni trimiși de Turcia în Niger și lăsați Rusiei: Au fost amăgiţi că vor păzii instalații petroliere şi baze militare, dar au fost aruncați în prima linie
Armata israeliană confirmă retragerea forțelor sale din Jabalia, în nordul Gazei
După decizia SUA, Berlinul face pasul și permite Ucrainei să lovească Rusia cu armele germane (Der Spiegel)
Biden permite Ucrainei să folosească arme americane doar pe teritoriul Rusiei de lângă Harkov. Rachetele ATACMS nu pot fi folosite
F-urile 16 daneze predate Kievului vor avea permisiunea de a lovi ținte militare din Rusia. Ce ar trebui să facă Ucraina - să aștepte mai multe F-16 sau să le folosească imediat?
Pachet major de 500 milioane de euro din Germania pentru Ucraina: Lipsesc Taurus, dar un număr mare de rachete pentru Iris-T, muniție și piese de schimb vor ajunge pe front
Soltenberg face apel ca Ucraina să aibă „mână liberă” să lovească teritoriul rus. Numărul statelor care spun „da” crește, România nu s-a pronunțat
Întrebat de F-16 pentru Ucraina, Lavrov a amenințat SUA cu „consecințe nucleare catastrofale”. Rusia salută o posibilă conferință de pace organizată de China
Noapte rachetelor. Concomitent cu atacul ucrainean din Crimeea, rușii au lansat un atac masiv în Estul și Sudul Ucrainei
Ucraina a atacat Crimeea din toate părțile. Rachete ATACMS, drone aeriene și drone maritime au fost folosite pentru executarea loviturilor
Bilă albă pentru Cehia. Primele obuze din achiziția masivă din afara UE vor ajunge curând în Ucraina. Sursa nu a fost nici acum dezvăluită
A meritat? Jumătate de milion de militari a pierdut Armata rusă pentru a-i ”proteja” pe etnicii ruși din Donbas
Tancuri ale IDF au intrat în centrul orașului Rafah / UE ia în calcul un ultimatum acordat Israelului privind ofensiva în Rafah
Spania promite Ucrainei arme de peste un miliard de euro. Cele două țări semnează și un acord bilateral de securitate
Iranul a trimis Rusiei și bombe aeriene ghidate Qaem-5. Între timp, Vestul mai amână o decizie iminentă: Folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei
Războiul electronic, un domeniu în care rușii excelează. Teama e că armele eficiente azi din mâinile Ucrainei și-ar putea pierde avantajul în următorul an
S-a ridicat ștacheta: O dronă ucraineană a lovit o stație rusă Voronej după ce a zburat nestingherită 1.800 km prin teritoriul rus
Rusia vizează intens bruierea rețelei Starlink. Elon Musk confirmă lupta dusă pentru menținerea stabilității serviciului
Ucraina se adaptează unei situații dificile. Sky News: Rusia produce de 3 ori mai multe obuze decât Occidentul și la costuri de 4 ori mai ieftine
Rusia revendică ocuparea unui alt sat din estul Ucrainei. În zona Harkov propaganda rusă vorbește și de atac dinspre Lugansk
Sisteme Patriot american și IRIS-T german au ajuns recent în Ucraina. Vestea bună e că SUA și Germania au intrat în ritmul necesar de sprijin
Rușii se bombardează singuri: Canalele ruse admit că 38 de bombe au fost „scăpate” de aviația militară deasupra propriilor teritorii, doar în ultimele 3 luni
Rusia anunță că a preluat controlul asupra localității Klișciivka din regiunea Donețk, deschizând noi perspective pentru cucerirea Chasiv Yar
Rusia a reluat atacurile masive de noapte. Ucraina a doborât rachete lansate de bombardiere Tu-95, dar două Kinjal au „reușit să treacă”
Gruparea teroristă Hamas susține că a capturat soldați israelieni după o ambuscadă. IDF neagă incidentul

Ştiri Recomandate

F-22, simbolul dominației SUA, a depășit 500.000 de ore de zbor. F-22 nu e doar cel mai performant avion din lume, dar probabil și cel mai fiabil
SUA și-a găsit aliat în Africa pentru a contracara prezența rusă și chineză în Sudan. De ce e atât de important Sudanul pentru Occident
SUA sunt în fața unei decizii dificile în programul NGAD. Prioritățile s-au schimbat iar viitorul avion va fi de câteva ori mai scump decât un F-35
România, implicată în modernizarea Armatei R. Moldova. Ministrul Nosatîi exclude riscul unei invazii, dar Rusia încearcă destabilizarea sudului Moldovei
NATO amintește Rusiei de puterea nucleară a Alianței. Jens Stoltenberg: Trebuie să ne prezentăm arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct
Încălcarea spaţiului aerian al statelor baltice de către avioane ruseşti: De la momentul aderării la NATO, Suedia și Finlanda sunt tot mai des provocate de Rusia
Trump amenință că va sista ajutorul militar american acordat Ucrainei „înainte să preia” oficial Casa Albă
Alegerile au trecut iar funcțiile se împart în Europa. Numele lui Klaus Iohannis nu apare în dreptul niciunei poziții
Încă o dronă maritimă poate fi folosită de forțele ucrainene în Marea Neagră. Stalker 5.0 a fost prezentată la o expoziție organizată la Odesa
Ucraina trebuie pregătită pentru a recepţiona cel puțin 200 de avioane occidentale în următorii cinci ani: La F-16 vor renunța multe țări NATO pentru a face loc F-35
Elveția va discuta rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat la eveniment, în principal cu Rusia și China
Daniel Fried: Kathleen Kavalec e un ambasador excelent. România e norocoasă să o aibă
Bătrânul B-52H Stratofortress va fi supus unor actualizări radicale ce îi vor permite să atingă pragul de un secol de serviciu aerian
Statele Unite vor menține aceeași poziție față de Ucraina până când aceasta va învinge: Este cea mai corectă viziune asupra căii pe care trebuie să o urmăm
Compania Rheinmetall are în vedere modernizarea tancurilor Leopard 1 cu sistemul Skyranger pentru un eventual transfer către Ucraina
Armata Roșie. Photo source: World War II in Color ww2.colorfarbe.blogsport.com
EXCLUSIV
Ce uită să ne spună apologeții „rusofobiei”. Invaziile Rusiei în teritoriile românești: Când cineva te bate ce 12 ori, nu o va face din nou?
Industria bulgară de armament se pregăteşte pentru asamblarea blindatelor americane Stryker
Rusia confirmă că noul sistem S-500 a fost aruncat în război. S-500 are misiunea de a apăra Podul Crimeei, dar va fi dislocat pe teritoriul rus
Declarația finală a summitului de pace pentru #Ucraina organizat de Elveția nu a convins pe toată lumea. Statele care au refuzat să semneze
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
EXCLUSIV
Cum s-au prăbușit două generații de gândire germană într-o singură zi. Ambasadorul american Fried: Românii au avut dreptate în legătură cu Rusia
Să înțelegem pe cifre lupta de supraviețuire a Ucrainei: Rusia confirmă că are pe front un număr egal de militari cu cel al întregii Armate ucrainene
Propunerile de pace ale Rusiei, o viziune „absurdă” asupra războiului. SUA spun că Putin cere capitularea Ucrainei, nu negocieri
Campania Israelului pentru distrugerea Hamas în Gaza: IDF a anunțat că va face zilnic o „pauza tactică” pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare
Ciudatul caz al Egiptului cu peste 20 de escadrile cu 5 tipuri diferite de avioane de luptă. Fără acces la F-35, Egiptul are dileme privind achiziția de noi avioane
Forțele speciale ruse au ucis mai mulți deținuți ai Statului Islamic care au luat prizonieri alți deținuți într-o închisoare din Rusia
Aglomerație mare în Cuba, dar rușii nu sunt de capul lor. SUA au trimis în regiune submarinul nuclear USS Helena iar Canada a trimis și ea nave
Ambasadorul american Daniel Fried: Armata României e puternică. Dar dacă Ucraina cade următoarea țintă a Rusiei e R. Moldova
În cadrul #Conferinței pentru Ucraina din Elveția, Kamala Harris a anunțat un ajutor al SUA de 1.5 miliarde de dolari pentru sectorul energetic
F-35 pentru România avansează, purtându-se discuții intense. Lockheed are un calendar de livrare impresionant de 156 de F-35 pe an
Fără ruși la București. România a refuzat să elibereze vize delegației Rusiei pentru a participa la AP a OSCE de la București
Exerciții ruso-egiptene în Marea Mediterană. Nave de luptă din cele două țări desfășoară activități de tip PASSEX
Cum încearcă ruşii să întărească apărarea podului Kerci de teama unor noi atacuri cu drone navale (Foto): Mai multe ambarcaţiuni sunt folosite pe post de scut
pixel