Mișcarea Houthi din Yemen a anunțat că a doborât a dronă americană MQ-9 Reaper, ridicând la 9 numărul total al dronelor interceptate de la începutul sprijinului pentru Gaza în 2023.
Mișcarea Houthi din Yemen (autointitulându-se Forțele Armate Yemenite) a anunțat ieri că a doborât cu succes o dronă americană MQ-9, al nouălea astfel de incident de când au început atacurile Houthi, notează Reuters.
Generalul de brigadă Yahya Saree, un purtător de cuvânt al Grupării Houthi cea care controlează cea mai mare parte a Yemenului), a anunțat că au doborât o dronă americană MQ-9 în timp ce aceasta era angajată în „operațiuni ostile în spațiul aerian al provinciei Saada”.
Saree a confirmat că o altă dronă a fost doborâtă și pe 7 septembrie, ceea ce face din aceasta „a doua dronă de acest fel doborâtă în doar 72 de ore, ducând la 9 [numărul] total de drone interceptate în timpul bătăliei pentru sprijinirea Gazei”.
De la mijlocul lunii ianuarie, Washingtonul și Londra au lansat o campanie aeriană intensivă împotriva Houthi, ca răspuns la atacurile lor asupra navelor comerciale de pe o rută vitală de tranzit în Marea Roșie. Ei au pretins că atacă doar navele conectate cu Israel sau pe cele care merg către sau vin din porturile israeliene.
Houthi, care sunt sprijiniți militar de Iran, după operațiunea americano-britanica, atacă nu numai nave comerciale, ci și nave militare occidentale și drone.
Gruparea yemenită a desfășurat zeci de atacuri asupra navelor cu legături cu Israelul, într-o demonstrație de solidaritate cu palestinienii pe fondul războiului Israelului de 11 luni împotriva Gaza.
Iranul i-a înarmat de ani de zile pe rebeli cu rachete sol-aer cunoscute sub numele de 358 care ar fi putut fi utilizate în doborârea dronei MQ-9. Iranul neagă că a înarmat rebelii, deși armele fabricate de Teheran au fost găsite pe câmpul de luptă și în transporturile maritime care se îndreptau spre Yemen, în ciuda embargoului asupra armelor Națiunilor Unite.
Drona MQ-9 Reaper
Drona MQ-9 Reaper, fabricat de General Atomics, valorează aproximativ 30 de milioane de dolari. Cu o anvergură a aripilor de 20 de metri, MQ-9 Reaper poate zbura la înălțimi de până la aproximativ 15 de mii de metri altitudine și rămâne în aer până la 24 de ore, fiind utilizată în principal pentru misiuni de supraveghere, recunoaștere și lovituri aeriene precise împotriva țintelor terestre. Viteza maximă este de aproximativ 480 km/h.
MQ-9 Reaper este una dintre cele mai avansate drone militare din lume. Poate fi echipată cu diverse arme, inclusiv rachete aer-sol Hellfire, bombe ghidate prin laser sau satelit, cum ar fi GBU-12 Paveway II sau GBU-38 JDAM. apacitatea totală de încărcare a armamentului este de aproximativ 1.700 kg.
De asemenea, MQ-9 Reaper este echipată cu camere de înaltă rezoluție, senzori infraroșii și radar, care îi permit să opereze zi și noapte, în condiții meteorologice dificile.
Este folosită pentru misiuni de atac aer-sol, eliminarea țintelor precise, monitorizarea zonelor ostile și colectarea de date de recunoaștere.
Datorită autonomiei și a versatilității armamentului, MQ-9 Reaper poate opera pe durate lungi, oferind forțelor militare capabilități extinse de recunoaștere și atac.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News