Remember 1988. Crucișătorul USS Yorktown și distrugătorul USS Caron, lovite intenționat de fregate sovietice în Marea Neagră (Video)
Agresivitatea rusă din Marea Neagră, împotriva Aliaților, inclusiv nave militare ale Statelor Unite ale Americii, e o practică la care Kremlinul apelează de decenii.
Navele americane USS Yorktown și USS Caron, lovite intenționat de sovietici în Marea Neagră în 1988. Foto: Ambasada SUA în România
În ultimul timp Federația Rusă a accelerat operațiunile de hărțuire a navelor aliate în Marea Neagră, incidente deosebit de grave având loc împotriva olandezilor sau englezilor.
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București amintește de un eveniment uitat, care a avut loc în februarie 1988, în care sovieticii au violat din nou dreptul internațional și libera circulație maritimă. Atunci, crucișătorul american USS Yorktown și distrugătorul american USS Caron au fost lovite intenționat de două fregate sovietice în Marea Neagră.
„În ceea ce a devenit cunoscut ca „The Black Sea bumping incident", în anul 1988, crucișătorul USS Yorktown și distrugătorul USS Caron au fost lovite intenționat de două fregate sovietice în Marea Neagră. Aflate la 10 mile de Crimeea, navele americane exersau dreptul de trecere inofensivă, având declarată anterior intenţia de a traversa zona. Inițial, autoritățile sovietice au trimis un distrugător care să „împingă" navele americane în larg, dar acesta a întâmpinat probleme tehnice și locul lui a fost luat de două fregate mai mici.
Pe toată durata incidentului, Yorktown și Caron au menținut direcția și viteza, preferând să nu răspundă la provocările părții sovietice. În urma coliziunilor, USS Yorktown a raportat mici zgârieturi superficiale iar USS Carson nicio daună.
Și totuși, de ce s-a întâmplat acest lucru? Conform dreptului internațional, acest act de trecere este permis dacă o navă se deplasează de la un punct aflat în ape internaționale către un alt punct din ape internaționale, pe cel mai scurt curs posibil. La acea vreme, Uniunea Sovietică își aroga dreptul de a autoriza sau respinge aceste treceri la distanțe de 12 mile marine depărtare de coastă, în timp ce SUA aveau o limită de 3 mile marine, iar navele sovietice navigau frecvent la mai puțin de 5 mile distanță de țărmul SUA”, amintește Ambasada americană din România.
Un lanț lung de agresiuni ruse în Marea Neagră asupra aliaților
Amintim că ieri Downing Street a anunțat că un avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 a atacat o aeronavă de cercetare aparținând Forțelor Aeriene Regale deasupra Mării Negre, lansând o rachetă în direcția acesteia.
Potrivit reprezentanților britanici, incidentul s-a petrecut la sfârșitul lunii septembrie, mai precis pe data de 29. Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a luat legătura cu omologul său rus, Serghei Șoigu, solicitând explicații pe această temă.
În vara anului trecut, un nou incident a avut loc împotriva unei nave britanice. Asupra distrugătorul britanic HMS Defender rușii au deschis foc de avertisment, acuzând nava de război că a intrat în apele teritoriale ale Federației Ruse, obținute în mod abuziv prin ocuparea și anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.
Atunci, ministerul rus al apărării a precizat că nava britanică a avansat aproximativ 3 kilometri în apele teritoriale considerate ruse. O navă militară rusă a tras focuri de avertisment și, potrivit ministerului Apărării de la Moscova, o aeronavă de tip Su-24M a lansat patru bombe în calea distrugătorului.
Incidentul a venit la numai o zi după ce Ministerul Apărării din Olanda a anunțat că navele de luptă și aviația militară a Rusiei au hărțuit și agresat în Marea Neagră și fregata Evertsen, cea mai puternică navă de război din dotarea Marinei Olandeze.
Olandezii au publicat imagini cu avioane militare ruse care hărțuiesc fregata, în timp ce narativul Moscovei nu s-a schimbat: Rușii acuză partea olandeză că a schimbat cursul și s-a îndreptat spre apele teritoriale ale Federație Ruse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News