Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Resursa MiG-21 LanceR e pe final. România achiziționează încă două escadrile de F-16
02 iul, 10:01
România va mai achiziționa încă două escadrile de avioane de vânătoare F-16, anunțul fiind făcut chiar de Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.  
Sursă foto: Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene via. Forțele Aeriene Române

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană, în cadrul unui reportaj realizat de jurnalistul Adelin Petrișor, pentru TVR, a anunțat că în viitorul apropiat va începe „construcția” următoarei escadrile de F-16 a Forțelor Aeriene Române. Iar până în 2030 țara noastră va opera 3 escadrile de F-16.

„Construcția, designul escadrilei a doua de F-16 ar fi începând cu 2023, 2024, 2025. Cele trei escadrile ar trebui să fie gata și să furnizeze capacitate de apărare aeriană până în 2030”, a declarat Viorel Pană, șeful Statului Major al ROAF.

Potrivit reportajului realizat de TVR, „Armata va mai cheltui în jur de jumătate de miliard de euro pentru încă două escadrile de F-16”.

G Ad:

 

Cifrele avansate de TVR sunt interesante dacă ne gândim că România a achitat cam 930 de milioane de dolari pentru prima escadrilă. Prețul ultimului lot de 5 aparate a fost de aproximativ 280 de milioane de dolari iar din informațiile DefenseRomania, primele 12 au costat țara noastră aproximativ 650 de milioane de dolari. Dar în acest const e inclusă și modernizarea la următorul standard.

Potrivit sursei citate, șeful aviației militare susține că piloții de MiG-21 LanceR  vor putea face ușor trecerea pe F-16 datorită aparaturii de bord instalate în momentul modernizării aeronavelor LanceR. 

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a reiterat faptul că începând cu sfârșitul acestui deceniu, România „țintește” aeronave de generația a V-a.

CITEȘTE ȘI: F-35 pentru România din 2030? Până atunci, urmează decizia pentru încă două escadrile de F-16

 

România deține o escadrilă de F-16

 

În 2013 România a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. 

Astfel, România deține 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare. Modernizate de OGMA, aeronavele au configurația M.5.2R. 

Avioanele F-16 vor intra în țară într-o nouă etapă de modernizare, când la Aerostar Bacău acestea vor fi aduse la o configurație superioară, respectiv M.6.X. 

CITEȘTE ȘI: F-16 second hand sau noi? Întrebarea naște discuții aprinse în România. Comparație cu alegerea Bulgariei

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro