Retragerea Arabiei Saudite din Afganistan lasă cale liberă aripii iraniene din interiorul conducerii talibanilor
Revista Foreign Policy a relatat că evacuarea de către Arabia Saudită a diplomaților săi din Afganistan, după ce a fost una dintre puținele țări care și-a păstrat prezența diplomatică la Kabul, a ridicat multe întrebări.
Ambasadorul saudit în Afganistan, Jassem bin Muhammad Al-Khalidi, a sosit în Pakistan la începutul lunii februarie, unde a făcut rezervare la hotelul Marriott de cinci stele din Islamabad pentru întregul personal al ambasadei, fiind însoțit de un munte de bagaje.
Țările lumii nu au recunoscut încă guvernul taliban, spre deosebire de situația de dinaintea invaziei SUA, iar Arabia Saudită nu este singurul prieten al talibanilor care și-a retras diplomații. Qatarul și Emiratele Arabe Unite și-au redus prezența diplomatică, conform unor surse de securitate și diplomatice. Pakistanul nu și-a mai retrimis ambasadorul la Kabul după tentativa de asasinat asupra sa în timp ce acesta se plimba în grădina casei sale din capitala afgană, în decembrie.
Surse din Kabul, Islamabad și alte regiuni au declarat că au existat o serie de motive în spatele plecării diplomatice, cum ar fi amenințările venite din partea filialei locale a ISIS, cunoscută sub numele ISIS-K sau Statul Islamic din provincia Khorasan, pe fondul divergențelor aprinse dintre talibani, facțiunile susținute de Arabia Saudită, Emiratele, Qatar și Pakistan, pe de o parte, și cele sprijinite de Iran și "cartelul de droguri condus de armata sa, pe de altă parte".
Retragerea saudiților, un succes iranian
Un fost oficial afgan de securitate a descris retragerea diplomaților saudiți drept o "lovitură de stat reușită" a facțiunilor susținute de Iran. Prezența Statului Islamic în Afganistan a crescut. Se spune că a început să recruteze personal de securitate din fosta republică și non-paștun, deși scopul său real este de a oferi talibanilor posibilitatea de a dialoga cu Statele Unite în domeniul combaterii terorismului.
Mirwais, fostul ministru adjunct de externe în fostul guvern afgan, consideră că Statul Islamic - Provincia Khorasan reprezintă o amenințare pentru multe țări, inclusiv pentru Statele Unite, într-un mod care îi face pe talibani mai puțin răi, iar aceasta este o strategie intenționată de a-i abate pe talibani de la responsabilitatea pentru acțiunile ISIS-K și de a prezenta membrii săi drept "terorişti buni".
Mirwais consideră că "Statul Islamic - Provincia Khorasan reprezintă o amenințare reală, dar nu și pentru saudiți în stadiul actual, deoarece amenințarea la adresa Riadului provine de la al-Qaeda și de la grupurile asociate acesteia.Talibanii sunt doar una dintre armele al-Qaida. Multor luptători al-Qaida li s-au acordat un adăpost sigur în noul Afganistan, iar talibanii au refuzat să denunțe grupul. Statele Unite i-au ucis anul trecut liderul Ayman al-Zawahiri cu o drpnă, în timp ce acesta făcea plajă pe un balcon din Kabul.
Președintele rus Vladimir Putin, care a susținut controlul puterii de către talibani, a declarat săptămâna trecută într-o întâlnire de securitate la Moscova că "organizațiile teroriste internaționale și-au sporit activitățile" în Afganistan, "inclusiv al-Qaeda, care își consolidează capacitatea".
Haqqani versus Akhundzada
Sirajuddin Haqqani, liderul rețelei cu același nume, se bucură de sprijinul Arabiei Saudite, iar pe partea iraniană, se află liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, "care monopolizează pe deplin toate puterile de guvernare, în toate domeniile, alături de autoritatea religioasă, cu sprijinul aliaților săi apropiați, consideră Zalmay Nishat, fostul consilier politic al guvernului afgan de dinaintea retragerii trupelor americane din Afganistan.
Decretele lui Akhundzadeh au îndepărtat femeile din spațiul public și au împiedicat non-paștunii și non-sunniții să participe la guvernare. Acesta s-a înconjurat de un grup de militanți din vechii talibani pentru a contracara influența lui Haqqani și a altor agenții de securitate.
Nishat, fost oficial de securitate, a afirmat: "Înalți oficiali talibani spun că plecarea saudiților este un semn al unui complot de lovitură de stat de succes împotriva talibanilor care vor să conducă Afganistanul din Kabul".
Pentru a confirma dușmănia tot mai mare dintre Kabul și Kandahar, Haqqani l-a considerat pe Haibatullah Akhundzada responsabil pentru situația tristă din țară. Poate că plecarea diplomaților saudiți este o încercare de a reduce ideologia excesivă a lui Haibatullah Akhundzada care sufocă țara. Poate că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Pakistanul au răspuns presiunilor americane. Washingtonul a început să impună sancțiuni împotriva comportamentului excesiv al talibanilor, cum ar fi restricțiile privind vizele și presiunile asupra instituțiilor internaționale, din cauza politicilor anti-femei ale talibanilor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News