Retragerea din Afganistan a trupelor angajate în misiunea NATO ''Resolute support'' a început în mod ''coordonat'' şi au fost luate toate măsurile pentru a le asigura securitatea, a declarat joi un oficial al Alianţei, relatează AFP.
''Retragerea a început. Va fi un proces ordonat, coordonat şi deliberat. Siguranţa trupelor noastre va fi o prioritate absolută în fiecare etapă a procesului şi luăm toate măsurile necesare pentru a ne pune personalul la adăpost'', a precizat responsabilul citat, transmite Agepres.
NATO a decis acum circa două săptămâni retragerea în următoarele luni, începând din 1 mai, a celor aproximativ 10.000 de militari desfăşuraţi în Afganistan.
Retragerea trupelor americane este preconizată a se încheia pe 11 septembrie.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că obiectivul misiunii a fost ''îndeplinit'' şi a prevăzut finalizarea retragerii trupelor americane pentru 11 septembrie, o dată simbolică, deoarece americanii şi NATO au intervenit împotriva Al-Qaida în Afganistan după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
Joe Biden a amânat cu cinci luni termenul-limită de 1 mai prevăzut pentru această retragere totală în acordul istoric încheiat în februarie 2020 de predecesorul său Donald Trump cu talibanii.
Cele mai implicate ţări în Afganistan sunt Statele Unite (2.500 militari), Germania (1.300), Italia (895), Regatul Unit (750) şi Turcia (600).
Aceste cinci ţări au desfăşurat 6.000 din cei 9.592 de militari angajaţi de 36 de ţări membre NATO - şi partenere, cum ar fi Ucraina (10 militari) - în operaţiunea Resolute Support. Americanii au baza la Kandahar (sud) şi Laghman (est), germanii la Mazar-e-Sharif (nord), italienii la Herat (sud-vest) şi turcii la Kabul.
Germanii şi-au anunţat intenţia de a finaliza retragerea contingentului până la 4 iulie.
Ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, a anunţat miercuri că retragerea celor 72 de militari belgieni cu sediul în Mazar-e-Sharif ''va fi finalizată până în vară, în consultare cu partenerul nostru german''.
Misiunea ''Resolute Support'' a fost o misiune de instruire a forţelor afgane pentru a le permite să asigure securitatea ţării după plecarea forţelor străine.
Talibanii au intensificat atacurile mortale împotriva poliţiştilor şi militarilor afgani de la anunţarea încheierii misiunii NATO.
Mulţi analişti consideră că retragerea forţelor Alianţei ar putea arunca Afganistanul într-un nou război civil sau ar putea permite revenirea la putere a talibanilor, care au fost îndepărtaţi la sfârşitul anului 2001.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News