Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Retragerea US Army din Afganistan: Rivalitatea dintre Pakistan și India, un nou episod pentru controlul în regiune
Strategica
Data publicării:
Deoarece Statele Unite și talibanii afgani au semnat un acord pentru a pune capăt războiului de aproape două decenii din Afganistan. Mulți analiști politici și militari au salutat posibilitatea de a pune capăt violenței, în timp ce alții și-au exprimat temerile cu privire la reapariția conflictelor și de o posibilă contagiune regională. 
EXCLUSIV

Aceste temeri nu sunt nefondate: de la semnarea acordului, au existat momente de violență între facțiunile talibane, forțele guvernamentale afgane și trupele americane. Acordul de pace solicită retragerea treptată a forțelor militare străine și un dialog inter-afgan. Mai mult solictă facțiunilor talibane să rupă orice legăturile cu orice grupări teroriste care amenință Statele Unite și aliații săi din lume.

Este important să înțelegem percepțiile și implicațiile acestui acord de pace în regiune pentru doi dintre vecinii cei mai activi ai Afganistanului: India și Pakistan.

În viziunea Pakistanului, viitoarele dinamici izvorâte din tratatul de pace de curând semnat de către Afganistan îi conferă acestui principal sponsor al jocului intern de la Kabul un avantaj față de rivalii săi regionali și îi permit să gestioneze amenințările transfrontaliere în granița de vest prin menținerea unei pârghii active de autoritate asupra diverselor grupări talibane. Pentru India, este important ca relația sa cu guvernul afgan să nu fie pusă în pericol de apropierea dintre Islamabad și Kabul,  incluzând ăn acest spațiu securitatea și relațiile diplomatice cu Afganistan, pe care le-a cultivat de-a lungul anilor, echilibrând influneța pakistaneză, care a provocat extrem de multe tensionate în regiune și multe griji la New Dehli. De aceea și ultima vizită a președintelui american Trump în India a reprezentat o abilă politică indiană de a cere explicații asupra noului tratat dar și o expresie publică a puterii relațiilor dintre cele două țări.

Rolul oferit statului Afganistan în strategia regională a Pakistanului este extrem de interesat atât pentru compplexitatea sa cât și pentru o clară tendință autoritară pakistaneză care se manifestă vizibil asupra diverselor facțiuni talibane.

Interesele Pakistanului se află într-un acord de partajare a puterii intra-afgane care lasă părțile implicate, în special Statele Unite, dependente de Islamabad pentru corecta sa aplicare. Acest tip de aranjament a garantat până acum Pakistanului o linie de comunicare politică și diplomatică destul de constantă cu Statelor Unite. De altfel acesta a și fost primul obiectiv al Pakistanului de a își menține rolul de intermediar principal în regionalizarea conflictului afgan pentru a avea o linie telefonică, alta decât cel pe probleme nucleare, cu Washington.

 

Relațiile Pakistanului cu taibanii

 

Al doilea element concret al avantajului politic pakistanez va fi că pentru anii care vor venii Pakistanul va beneficia de  slăbiciunea continuă a statului afgan prin optimizarea procesului de descentralizare a puterii guvernului central de la Kabul, proces politic prevăzut de tratatul tocmai semnat. Un guvern afgan unit ar putea restricționa prin reducere directă a influenței pakistaneze în Afganistan. În timp ce Pakistanul și talibanii pot avea o relație de lungă durată, un guvern taliban cu carater american, mult mai liberal și mai occidentalizat, dar cu un control politic și militar total asupra teritoriul ar reduce, de asemenea, pârghiile de influență ale Pakistanului.

Relația Pakistanului cu talibanii derivă din propriile probleme etnice interne în regiunile sale de la granița cu Afganistanul, care au o populație Pashtun considerabilă.

Sprijinul Pakistanului pentru talibanii afgani - o formă islamistă a naționalismului paștun care combină obiceiurile tribale Pashtun de Pashtunwali cu o societate bazată pe legile islamice produse de codul sharia - a furnizat în mare parte o soluție de rezolvare a sub-naționalismului Pashtun în Pakistan, reprezentând Islamabad ca fiind simpatetic obiectivelor politice paștuniene. În timpul negocierilor de pace dintre SUA și reprezentanții talibani, Pakistanul a jucat un rol important în aducerea ultimilor la masa de negocieri prin influența sa asupra conducerii talibanilor. Puterea pakistenză asupra talibanilor afgani își are rădăcinile în principal în orașul Quetta din Pakistan. Pakistanul și-a demonstrat importanța în negocieri după ce a eliberat unul dintre principalii negociatori talibani, Abdul Ghani Baradar, după presiunea americană din 2018, ilustrând influența clară a Islamabadului de a permite sau restricționa încercările de rezoluție nesupravegheate de Islamabad.

 

Pakistanul a oferit sprijin pentru o „retragere responsabilă” a US Army

 

În timp ce Pakistanul a oferit sprijin pentru o „retragere responsabilă” a trupelor americane, posibilitatea de a rechema miliții violente în zonele sale de frontieră este un motiv de îngrijorare. Grupul militant majoritar Pashtun Tehrik-e-Taliban (TTP) care vizează statul pakistanez - cunoscut și sub denumirea de talibanii pakistanezi - este un motiv de îngrijorare pentru Islamabad, deoarece SUA și-au reedus până la inexistență prezența exact în provinciile aflate în pericol.

TTP s-a format oficial în 2007 ca răspuns la amprenta tot mai mare a armatei pakistaniene în Regiunile Tribale Administrate Federal (FATA) ca parte a asistenței operațiunilor americane din Afganistan. De atunci, TTP a efectuat unele dintre cele mai curajoase și dureroase atacuri din Pakistan.

Pakistanul a susținut, de asemenea, că TTP a primit sprijin și sanctuar în Afganistan ca represalii afgane pentru sprijinul continuu al Pakistanului către talibanii afgani. Situația de securitate din zonele tribale ale Pakistanului este de o importanță majoră pentru Pakistan, deoarece acesta a investit enorm în demontarea și delocalizarea paradisurilor teritoriale dominate de către TTP și a altor miliții violente. În cazul unei retrageri a Statelor Unite și a revenirii talibanilor la putere în Kabul, TTP ar putea profita de evoluțiile ulterioare pentru o potențială reapariție. Membrii TTP ar putea fie să se unească cu talibanii sau să se alinieze cu alte grupări mult mai radicale, cum ar fi statul islamic din provincia Khorasan (ISKP). Aceste evoluții pot brusca violent procesul de pace tocmai încheiat, determinând pe mulți analiști de intelligence să speculeze că acordul SUA-talibani joacă în favoarea Pakistanului, întrucât Statele Unite se vor vedea puse în situația de a fi dependente de influența din Islamabad pentru a forța talibanii să respecte condițiile din intelegerea recent semnată.

 

Talibenii auc amenițări teroriste și frustrări geopolitice pentru India

 

Pentru India, talibanii aduc nu numai multe amenințări directe cum ar fi atacuri teroriste dar și extrem de multe frustări geopolitice. Semnarea acordului dintre americani și talibani poate pune în pericol influența sa actuală în Afganistan, dacă guvernul afgan este lăsat să piardă din autoritatea sa centralizatoare.

Începând cu 2002, India a dezvoltat o relație semnificativă cu guvernul afgan prin intermediul dezvoltării comerțului, legăturilor culturale și diplomatice precum și a ajutorului financiar permanent. Acest lucru a alarmat Pakistanul, care a văzut Afganistanul ca parte a „profunzimii sale strategice” pentru a menține o zonă sigură pe frontiera de vest, în timp ce își concentra politica externă asupra Indiei.

India și-a menținut deschise opțiunile diplomatice și canalele de comunicare cu cît mai mulți actori implicați în procesul politic din Afganistan, incluzând talibanii, întrucât este conștientă de realitățile emergente în perioada post acord. De aceea se consideră că guvernul indian poate accepta un grad sporit de legitimitate și de putere pentru talibani. Cu toate acestea, India a susținut că orice proces de pace în Afganistan trebuie să fie condus de afgani și deținut de afgani și că guvernul ales democratic din Kabul trebuie să fie prioritar. India dorește să evite situația unui Afganistan condus de extremiști islamici precum talibanii, deoarece ar putea furniza combustibil proaspăt grupurilor teroriste anti-India care operează în Jammu și Kașmir.

În perioada imediat următoare India va încerca să mențină relația cu Afganistanul intactă pentru a contracara Pakistanul. India consideră că are de câștigat din susținerea unui guvernu afgan produs de procesele politice pe care le declanșează acordul de pace, menținând în același timp canale de comunicare cu talibanii prin recunoașterea noii lor legitimități politice obținute prin semnarea tratalui d epace cu SUA. India se află într-o poziție mai bună astăzi decât în anii 90 pentru a influența procesele interne în Afganistan, datorită creșterii puterii sale regionale, a parteneriatului strategic cu Statele Unite și a legăturilor tot mai mari cu puterile regionale precum Iranul.

În absența unei alternative, chiar și după semnarea acordului cu talibanii, Pakistanul va continua utilizarea infunței sale asupra talibanilor afgani ca o contrapondere la creșterea influenței politice indiene și iraniene în Afganistan. În special, va spera să prevină potențialele interferențe indiene în Pakistan cu ajutorul Afganistanului. India înțelege că pacea și reconcilierea în Afganistan cu implicarea pakistaneză nu vor fi favorabile intereselor sale pe termen lung.

Rivalitatea strategică dintre India și Pakistan, precum și orice ostilități viitoare pe care le-ar putea implica, are potențialul de a deraia negocierile inter-afgane. India ar prefera să sprijine guvernul afgan ales în mod democratic, decât să sprijine talibanii susținuți în mod tradițional de Pakistan, care nu ar garanta interesele sale în Afganistan. Iată cum rivalitățile dintre două puteri nucleare vecine pot redefinii modelul de aplicare a intereselor SUA în regiune.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)

Ştiri Recomandate

Se descurcă Ucraina fără rachete Patriot? Statisticile îi dau dreptate lui Rutte: În iunie, doar o treime din rachetele balistice Iskander au fost interceptate
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
Adaptarea la provocările câmpului de luptă modern: Armata SUA alocă peste 100 de milioane de dolari pentru a face din Abrams un tanc greu de detectat
Rusia predă Indiei încă o fregată Proiect 11356. Fregata ”Amiral Istomin” a fost transformată în ”Tamal”, pentru a putea primi turbinele ucrainene
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
HIMARS devine hipersonic: Ce este proiectul Blackbeard Ground Launch (GL) la care U.S. Army lucrează deja?
Din conversațiile interceptate de SUA rezultă că oficialii iranieni par surprinși de intensitatea sub așteptări a atacurilor americane
Rușii susțin că “au eliberat” complet una din cele patru regiuni anexate de la Ucraina. RPL s-ar afla acum 100% sub control rusesc
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
pixel