Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Retragerea US Army din Afganistan: Rivalitatea dintre Pakistan și India, un nou episod pentru controlul în regiune
Strategica
Data publicării:
Deoarece Statele Unite și talibanii afgani au semnat un acord pentru a pune capăt războiului de aproape două decenii din Afganistan. Mulți analiști politici și militari au salutat posibilitatea de a pune capăt violenței, în timp ce alții și-au exprimat temerile cu privire la reapariția conflictelor și de o posibilă contagiune regională. 
EXCLUSIV

Aceste temeri nu sunt nefondate: de la semnarea acordului, au existat momente de violență între facțiunile talibane, forțele guvernamentale afgane și trupele americane. Acordul de pace solicită retragerea treptată a forțelor militare străine și un dialog inter-afgan. Mai mult solictă facțiunilor talibane să rupă orice legăturile cu orice grupări teroriste care amenință Statele Unite și aliații săi din lume.

Este important să înțelegem percepțiile și implicațiile acestui acord de pace în regiune pentru doi dintre vecinii cei mai activi ai Afganistanului: India și Pakistan.

În viziunea Pakistanului, viitoarele dinamici izvorâte din tratatul de pace de curând semnat de către Afganistan îi conferă acestui principal sponsor al jocului intern de la Kabul un avantaj față de rivalii săi regionali și îi permit să gestioneze amenințările transfrontaliere în granița de vest prin menținerea unei pârghii active de autoritate asupra diverselor grupări talibane. Pentru India, este important ca relația sa cu guvernul afgan să nu fie pusă în pericol de apropierea dintre Islamabad și Kabul,  incluzând ăn acest spațiu securitatea și relațiile diplomatice cu Afganistan, pe care le-a cultivat de-a lungul anilor, echilibrând influneța pakistaneză, care a provocat extrem de multe tensionate în regiune și multe griji la New Dehli. De aceea și ultima vizită a președintelui american Trump în India a reprezentat o abilă politică indiană de a cere explicații asupra noului tratat dar și o expresie publică a puterii relațiilor dintre cele două țări.

Rolul oferit statului Afganistan în strategia regională a Pakistanului este extrem de interesat atât pentru compplexitatea sa cât și pentru o clară tendință autoritară pakistaneză care se manifestă vizibil asupra diverselor facțiuni talibane.

Interesele Pakistanului se află într-un acord de partajare a puterii intra-afgane care lasă părțile implicate, în special Statele Unite, dependente de Islamabad pentru corecta sa aplicare. Acest tip de aranjament a garantat până acum Pakistanului o linie de comunicare politică și diplomatică destul de constantă cu Statelor Unite. De altfel acesta a și fost primul obiectiv al Pakistanului de a își menține rolul de intermediar principal în regionalizarea conflictului afgan pentru a avea o linie telefonică, alta decât cel pe probleme nucleare, cu Washington.

 

Relațiile Pakistanului cu taibanii

 

Al doilea element concret al avantajului politic pakistanez va fi că pentru anii care vor venii Pakistanul va beneficia de  slăbiciunea continuă a statului afgan prin optimizarea procesului de descentralizare a puterii guvernului central de la Kabul, proces politic prevăzut de tratatul tocmai semnat. Un guvern afgan unit ar putea restricționa prin reducere directă a influenței pakistaneze în Afganistan. În timp ce Pakistanul și talibanii pot avea o relație de lungă durată, un guvern taliban cu carater american, mult mai liberal și mai occidentalizat, dar cu un control politic și militar total asupra teritoriul ar reduce, de asemenea, pârghiile de influență ale Pakistanului.

Relația Pakistanului cu talibanii derivă din propriile probleme etnice interne în regiunile sale de la granița cu Afganistanul, care au o populație Pashtun considerabilă.

Sprijinul Pakistanului pentru talibanii afgani - o formă islamistă a naționalismului paștun care combină obiceiurile tribale Pashtun de Pashtunwali cu o societate bazată pe legile islamice produse de codul sharia - a furnizat în mare parte o soluție de rezolvare a sub-naționalismului Pashtun în Pakistan, reprezentând Islamabad ca fiind simpatetic obiectivelor politice paștuniene. În timpul negocierilor de pace dintre SUA și reprezentanții talibani, Pakistanul a jucat un rol important în aducerea ultimilor la masa de negocieri prin influența sa asupra conducerii talibanilor. Puterea pakistenză asupra talibanilor afgani își are rădăcinile în principal în orașul Quetta din Pakistan. Pakistanul și-a demonstrat importanța în negocieri după ce a eliberat unul dintre principalii negociatori talibani, Abdul Ghani Baradar, după presiunea americană din 2018, ilustrând influența clară a Islamabadului de a permite sau restricționa încercările de rezoluție nesupravegheate de Islamabad.

 

Pakistanul a oferit sprijin pentru o „retragere responsabilă” a US Army

 

În timp ce Pakistanul a oferit sprijin pentru o „retragere responsabilă” a trupelor americane, posibilitatea de a rechema miliții violente în zonele sale de frontieră este un motiv de îngrijorare. Grupul militant majoritar Pashtun Tehrik-e-Taliban (TTP) care vizează statul pakistanez - cunoscut și sub denumirea de talibanii pakistanezi - este un motiv de îngrijorare pentru Islamabad, deoarece SUA și-au reedus până la inexistență prezența exact în provinciile aflate în pericol.

TTP s-a format oficial în 2007 ca răspuns la amprenta tot mai mare a armatei pakistaniene în Regiunile Tribale Administrate Federal (FATA) ca parte a asistenței operațiunilor americane din Afganistan. De atunci, TTP a efectuat unele dintre cele mai curajoase și dureroase atacuri din Pakistan.

Pakistanul a susținut, de asemenea, că TTP a primit sprijin și sanctuar în Afganistan ca represalii afgane pentru sprijinul continuu al Pakistanului către talibanii afgani. Situația de securitate din zonele tribale ale Pakistanului este de o importanță majoră pentru Pakistan, deoarece acesta a investit enorm în demontarea și delocalizarea paradisurilor teritoriale dominate de către TTP și a altor miliții violente. În cazul unei retrageri a Statelor Unite și a revenirii talibanilor la putere în Kabul, TTP ar putea profita de evoluțiile ulterioare pentru o potențială reapariție. Membrii TTP ar putea fie să se unească cu talibanii sau să se alinieze cu alte grupări mult mai radicale, cum ar fi statul islamic din provincia Khorasan (ISKP). Aceste evoluții pot brusca violent procesul de pace tocmai încheiat, determinând pe mulți analiști de intelligence să speculeze că acordul SUA-talibani joacă în favoarea Pakistanului, întrucât Statele Unite se vor vedea puse în situația de a fi dependente de influența din Islamabad pentru a forța talibanii să respecte condițiile din intelegerea recent semnată.

 

Talibenii auc amenițări teroriste și frustrări geopolitice pentru India

 

Pentru India, talibanii aduc nu numai multe amenințări directe cum ar fi atacuri teroriste dar și extrem de multe frustări geopolitice. Semnarea acordului dintre americani și talibani poate pune în pericol influența sa actuală în Afganistan, dacă guvernul afgan este lăsat să piardă din autoritatea sa centralizatoare.

Începând cu 2002, India a dezvoltat o relație semnificativă cu guvernul afgan prin intermediul dezvoltării comerțului, legăturilor culturale și diplomatice precum și a ajutorului financiar permanent. Acest lucru a alarmat Pakistanul, care a văzut Afganistanul ca parte a „profunzimii sale strategice” pentru a menține o zonă sigură pe frontiera de vest, în timp ce își concentra politica externă asupra Indiei.

India și-a menținut deschise opțiunile diplomatice și canalele de comunicare cu cît mai mulți actori implicați în procesul politic din Afganistan, incluzând talibanii, întrucât este conștientă de realitățile emergente în perioada post acord. De aceea se consideră că guvernul indian poate accepta un grad sporit de legitimitate și de putere pentru talibani. Cu toate acestea, India a susținut că orice proces de pace în Afganistan trebuie să fie condus de afgani și deținut de afgani și că guvernul ales democratic din Kabul trebuie să fie prioritar. India dorește să evite situația unui Afganistan condus de extremiști islamici precum talibanii, deoarece ar putea furniza combustibil proaspăt grupurilor teroriste anti-India care operează în Jammu și Kașmir.

În perioada imediat următoare India va încerca să mențină relația cu Afganistanul intactă pentru a contracara Pakistanul. India consideră că are de câștigat din susținerea unui guvernu afgan produs de procesele politice pe care le declanșează acordul de pace, menținând în același timp canale de comunicare cu talibanii prin recunoașterea noii lor legitimități politice obținute prin semnarea tratalui d epace cu SUA. India se află într-o poziție mai bună astăzi decât în anii 90 pentru a influența procesele interne în Afganistan, datorită creșterii puterii sale regionale, a parteneriatului strategic cu Statele Unite și a legăturilor tot mai mari cu puterile regionale precum Iranul.

În absența unei alternative, chiar și după semnarea acordului cu talibanii, Pakistanul va continua utilizarea infunței sale asupra talibanilor afgani ca o contrapondere la creșterea influenței politice indiene și iraniene în Afganistan. În special, va spera să prevină potențialele interferențe indiene în Pakistan cu ajutorul Afganistanului. India înțelege că pacea și reconcilierea în Afganistan cu implicarea pakistaneză nu vor fi favorabile intereselor sale pe termen lung.

Rivalitatea strategică dintre India și Pakistan, precum și orice ostilități viitoare pe care le-ar putea implica, are potențialul de a deraia negocierile inter-afgane. India ar prefera să sprijine guvernul afgan ales în mod democratic, decât să sprijine talibanii susținuți în mod tradițional de Pakistan, care nu ar garanta interesele sale în Afganistan. Iată cum rivalitățile dintre două puteri nucleare vecine pot redefinii modelul de aplicare a intereselor SUA în regiune.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Cinci posibile scenarii pentru desfășurarea de trupe franceze în Ucraina
Statele nordice analizează posibilitatea unor schimbări în domeniul militar: Se doreşte formarea unui ''mini-NATO'' - crearea unei forțe aeriene nordice comune
Congresul SUA trebuie să aprobe ajutorul deoarece Ucraina are nevoie de apărare aeriană suplimentară - Casa Albă
Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei
Estonia nu crede în miracole: Trebuie să ne dublăm cheltuielile de apărare pentru a putea rezista Rusiei (șeful militar al Armatei)
Raport ECFR: Europenii cred că Rusia va câștiga războiul, dar vor să continue să ajute Ucraina
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Ucraina construiește tot mai multe fortificații, dar procesul nu este suficient de rapid: Liderii militari ucraineni au crezut că sprijinul occidental "nu se va opri niciodată"
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Președintele Lituaniei: Consens "din ce în ce mai larg" în rândul liderilor UE cu privire la necesitatea de a-l învinge pe Putin
Sursă foto: Agerpres
EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi după masacrul de la Moscova și de ce Statul Islamic a atacat Rusia. Vulnerabilități și oportunități pentru Kremlin
Avioane F-35 românești la Mihail Kogălniceanu? Modernizarea istorică a bazei coincide cu achiziția României de avioane F-35
Rezistă Armata României în fața unui atac al Rusiei? Cum s-a ajuns la scenariul în care România ar cădea în 72 de ore
Cum a preluat Putin puterea. Ștefan Popescu: Boris Elțîn nu a avut mână bună, dar nu trebuie subestimat. Putin reprezintă revanșa serviciilor
Orban, calul troian al Rusiei? Cum poate Ungaria bloca Articolul 5 în cazul unui război declanșat de Rusia asupra Europei
Dacă tot e Rusia cu ochii pe România generalul Bălăceanu propune să transformăm Dobrogea într-un portavion terestru nescufundabil
Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Vestea bună e că Ucraina a stabilizat frontul, cea rea că Rusia dublează producția mai multor versiuni de bombe aeriene FAB
EXCLUSIV
Putin, 87%: Undă verde pentru războiul Rusiei. Europa care nu are voie să repete greșelile din anii 1930 | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Oficial militar american: China va fi pregatita să invadeze Taiwanul până în 2027 și este "singura țară" care poate "răsturna" actuala ordine mondială
O delegație militară NATO vizitează Kievul pentru prima dată de la începutul invaziei ruse: Pesimiștii nu câștigă războaie. Cu ajutorul nostru, Ucraina poate și va învinge
Kuleba explică declarațiile lui Macron despre dislocarea aliaților în Ucraina: E vorba de instructori, nu de luptători
Arme pentru Ucraina, din bani rusești. Rusia „ia foc” și denunță „furt și banditism” propunerea de a achiziționa din fondurile rusești înghețate arme pentru Ucraina
Franța e a 4-a putere nucleară dar e pe punctul de a accelera mult producția. Cele 290 de focoase actuale, considerate insuficiente
Un oficial din Departamentul de Stat al SUA confirmă: Rusia a folosit rachete din Coreea de Nord de cel puțin 10 ori în Ucraina
Germania a anunțat un nou ajutor militar important pentru Ucraina. Dar, Taurus nu e pe listă

Ştiri Recomandate

Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa
Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate
Monarhiile din Golf se tem că un conflict regional le-ar perturba serios proiectele de dezvoltare
Armata României are undă verde pentru deminarea în Marea Neagră în misiuni comune cu Turcia și Bulgaria - MCM BLACK SEA
Bombe nucleare B61, în coasta Rusiei? Polonia vrea arme nucleare americane pe teritoriul ei pentru a contracara Rusia în Kaliningrad
Bloomberg: Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă a situaţiei de pe câmpului de luptă este puțin probabilă
Iranul nu intenționează să răspundă atacului israelian, pe care îl descrie drept „nesemnificativ”
Franța face o demonstrație de virtuozitate: Rachete de croazieră lansate de pe două nave au lovit simultan ținta
Șeful republican al Camerei Mike Johnson și-a schimbat poziția față de ajutorul pentru Ucraina după ce a văzut informațiile prezentate de CIA privind intențiile Rusiei în Europa
Operațiunea recrutarea. Un sfert dintre candidați au picat testele fizice pentru a putea deveni militari în Armata României
Toți ochii către Coreea de Sud: România, la un pas de K9 Thunder. Când ar putea fi semnat contractul pentru obuziere autopropulsate
Marina rusă pierde o navă valoroasă, de dinainte de Primul Război Mondial: Nava de salvare Komuna avea capacități unice pentru Flota din Marea Neagră
NATO se pregătește să apere coridorul Suwalki. Polonia și Lituania au început exercițiul comun “Brave Griffin 24/II”
Cheltuielile militare globale din 2023 au depășit 2,4 trilioane de dolari. Sunt pe creștere toate statele NATO, exceptând România, Grecia și Italia
SUA au decimat în Ucraina Armata Rusiei fără să piardă niciun soldat. Un senator american anunță ATACMS: Podul dintre Crimeea și Rusia trebuie distrus
Forțele ruse au capturat un Leopard 2A6 al armatei ucrainene (FotoVideo): Este de așteptat ca tancul capturat să fie supus unei examinări înainte de a fi prezentat publicului
Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Şeful spionajului militar ucrainean: Ucraina se va confrunta cu o situație dificilă începând cu jumătatea lunii mai, dar nu se va întâmpla un Armaghedon
Premieră pentru U.S. Army: Primește primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF
Prima avariere confirmată a unui Patriot (Foto/Video): SUA "extrag" de pe frontul din Ucraina un sistem de rachete avariat
Implicațiile deciziei privind ajutorul american pentru Ucraina merg foarte departe – biroul președintelui Zelenski
Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar. Trupele ruse au preluat controlul asupra localității Bogdanivka
Vechile sisteme de rachete S-200 ale Ucrainei sunt din nou pregătite să lovească ținte rusești: Trebuia să căutăm o cale de ieșire și pare să funcționeze bine până acum
De ce Rusia are nevoie de nave purtătoare de rachete în Marea Mediterană? Oficial ucrainean: Ruşii încearcă să își extindă prezența militară în alte regiuni în care au interese
Rușii susțin că au respins un atac cu rachete asupra Sevastopolului. Nava de salvare Kommuna posibil avariată
Statele Unite își retrag întregul contingent militar din Niger: Decizia pune sub semnul întrebării statutul bazei aeriene americane, construită în această țară
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene
Rușii ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, profitând de timpul rămas până la sosirea ajutorului american: Comandamentul militar rus va lua probabil în considerare o nouă contraofensivă
Serviciile britanice de informații analizează modul în care a fost doborât bombardierul strategic rusesc Tu-22M3
Biden: Adoptarea de către Camera Reprezentanților a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina trimite un "mesaj clar" de leadership american
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
pixel