Președintele ales al SUA, Donald Trump, are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului pentru a opri programul nuclear în curs de desfășurare al Iranului.
''Toată lumea să părăsească piaţa, vom deschide focul!'', le-a comunicat armata prin megafoane demonstranţilor. Potrivit corespondentului agenţiei TASS, după acest anunţ s-a deschis focul.
''Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice'', a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.
''Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo'', spune un alt martor, adăugând că ''focurile de armă durează de 15 minute''. ''Trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor'', continuă acelaşi martor.
În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că ''un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî'', în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului.
Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze ''bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale''.
Manifestaţiile au început pe 2 ianuarie în oraşele Zhanaozen şi Aktau după creşterea preţului gazelor lichefiate, principalul combustibil auto folosit în Kazahstan, apoi s-au extins marţi şi miercuri în alte oraşe şi au degenerat în violenţe cu acte de vandalism, ocuparea unor clădiri oficiale, ale mass-media şi aeroportului din Almatî, controlul asupra acestuia din urmă fiind între timp recăpătat de autorităţi. Internetul este tăiat în întreaga ţară, iar amploarea violenţelor este imposibil de verificat.
La solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev, Rusia a trimis paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
MAE de la Moscova a transmis joi că Rusia se află în contact cu Kazahstanul şi cu celelalte state din OTSC pentru coordonarea ''paşilor efectivi'' în susţinerea armatei kazahe care desfăşoară o ''operaţiune antiteroristă'' împotriva participanţilor la aceste revolte, considerate de Moscova ''o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite''.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele ales al SUA, Donald Trump, are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului pentru a opri programul nuclear în curs de desfășurare al Iranului.
BAE Systems , Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au ajuns la un acord pentru a forma o nouă companie în cadrul unui joint venture pentru Global Combat Air Program (GCAP).
Încetarea focului în războiul din Ucraina va fi subiectul principal al întâlnirii convocate miercurea viitoare la Bruxelles de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că, în timpul ultimului atac executat asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean, trupele ruse au întrebuințat 93 de rachete (inclusiv una de producție nord-coreeană), precum și aproximativ 200 de drone.
La o întâlnire cu membrii guvernului de joi, președintele rus Vladimir Putin a cerut adoptarea unor măsuri extraordinare de sprijinire a companiilor rusești de exploatare a cărbunelui.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a numit noul prim-ministru pe șeful partidului MoDem, Francois Bayrou, și i-a încredințat sarcina formării unui guvern, a anunțat Palatul Elysée într-un comunicat emis vineri.
Alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România din Norvegia, au aterizat vineri, 13 decembrie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
Franța va continua să furnizeze Ucrainei rachete SCALP cu rază lungă de acțiune și consideră că instalațiile militare de pe teritoriul Rusiei sunt ținte legitime pentru ucraineni, a declarat ambasadorul Republicii Franceze în Ucraina, Gael Vessier.
România și Olanda au semnat azi o scrisoare de intenție pentru extinderea și în viitor a Centrului de pregătire pentru F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea, Fetești. Aici România asigură logistica, Olanda avioanele și echipamentele iar Lockheed Martin instructorii.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Publicația Financial Times (FT) a informat, pe 12.12.2024, că membrii europeni ai NATO negociază o creștere a obiectivului anual de cheltuieli pentru apărare din cadrul alianței de la nivelul actual de 2% la 3% din produsul intern brut (PIB). Un acord în acest sens ar trebui să fie obținut până în iunie anul viitor, când va avea loc summitul anual al Alianței Nord-Atlantice în Olanda.
Kratos Defence and Security a finalizat recent primul zbor al vehiculului său de luptă fără echipaj (UCAV) stealth Thanatos, în timp ce compania se concentrează pe dezvoltarea unui sistem complet integrat.
În dimineața zilei de 13.12.2024, bombardiere strategice din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și nave de luptă aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au executat un atac masiv cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Industria de apărare din Polonia a reușit o performanță notabilă după ce au parafat un contract extern pentru dronele de recunoaștere de tip FlyEye dezvoltate autohton.
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, a informat vineri CBS News, transmit Agerpres și EFE.
Statele Unite au anunţat joi un nou ajutor militar pentru Ucraina, estimat la 500 de milioane de dolari, într-un moment în care administraţia Biden îşi înmulţeşte gesturile de sprijin pentru Kiev înainte ca republicanul Donald Trump să vină la putere în ianuarie, notează Agerpres și AFP.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Presa ucraineană a relatat, pe 12.12.2024, citând surse anonime și informații de pe rețelele de socializare și din mass-media rusă, că, în timpul unei operațiuni speciale desfășurate în apropiere de Moscova, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării l-a eliminat pe Mihail Shațski, proiectant de rachete și drone rusești folosite în Ucraina.
Guvernul a adoptat azi un proiect legislativ care reglementează combaterea dronelor în spațiul aerian al României.
Cel de-al treilea sistem PATRIOT al României a fost operaționalizat în luna decembrie 2024.
România a semnat recent contractul pentru achiziția primelor 32 de avioane de luptă de generația 5-a de tip F-35 Lightning II, în ceea ce e cel mai mare contract de înzestrare din istoria țării noastre.
Elicopterul Black Hawk cu echipaj opțional va ajuta Corpul de Infanterie Marină al SUA să evalueze capabilitățile de zbor autonom pentru a alimenta trupele în zone de luptă disputate.
În dimineața de 11 decembrie, o serie de explozii au izbucnit în Taganrog, iar primele rapoarte notau despre avarii la un important complex industrial - Complexul științific și tehnic de aviație Taganrog, TANTK.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a criticat joi folosirea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, declaraţie ce semnalează o posibilă schimbare a politicii SUA faţă de Kiev după ce el îşi va prelua mandatul, relatează Agerpres și Reuters.
Un fost ofiţer în serviciile de informații ucrainene consideră că "amputarea" unei bucăţi din teritoriul Ucrainei reprezintă una dintre soluţiile care ar garanta existenţa pe viitor a acestei ţări.
Odată cu declasificarea rapoartelor instituțiilor de stat cu atribuții privind securitatea națională, referitoare la modul în care a decurs campania electorală de la sfârșitul anului, multe priviri critice s-au îndreptat spre militari, și în special spre militarii în rezervă și în retragere, știut fiind că aceștia au prin educație o atitudine naționalistă și s-au aflat într-un conflict de lungă durată cu guvernele țării pentru acordarea unor drepturi legale esențiale.
Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025.
OMV își reziliază contractul de furnizare pe termen lung de gaze naturale cu Gazprom. Compania de stat rusă Gazprom a oprit din 16 noiembrie a.c., livrările către Austria.
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a transmis un mesaj omologilor săi, în urma votului din Consiliul JAI pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen.
Ucraina insistă că invitația la NATO trebuie făcută pentru întreg teritoriul Ucrainei.
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a trimis preşedintelui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie, a informat joi agenţiile Agerpres și EFE.
În zilele următoare, armata rusă ar putea lansa o altă rachetă balistică Oreșnik cu rază medie de acțiune în Ucraina, relatează Reuters, citând oficiali americani.