Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România a pariat bine pe F-16. ”Falconul” e în planurile de viitor ale SUA, în timp ce F-22 va fi retras mai devreme
13 mai 2021, 20:59
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA (USAF), generalul Charles Q. Brown Jr., vrea să restrângă flota de avioane tactice de luptă, de la șapte tipuri la doar patru. Iar, aeronava stealth F-22 ”Raptor” nu face parte din planurile de viitor ale USAF.
F-22 Raptor, sursă foto: US Air Force

În cadrul conferinței McAleese, din 12 mai, dedicată anului fiscal 2022 (FY2022) privind programele de apărare, generalul Brown a precizat că studiul despre aviația tactică, lansat la începutul acestui an, nu are ca scop  să producă „combinația corectă” de avioane de luptă pentru viitor, ci să identifice o serie de opțiuni care, se vor schimba așa cum o face amenințarea.

Studiul, considerat un ”document intern”, va „modela o parte din bugetul pe 2022 dar, mai degrabă, este conceput pentru a mă ajuta să modelez bugetul pe 2023”, a explicat Brown.

Combinația existentă de șapte tipuri de aeronave de luptă va trebui redusă la „patru, ... plus unul”, a declarat Brown. Flota va fi formată în viitor din sistemul Next-Generation Air Dominance (NGAD), F-35 „care va fi piatra de temelie”, F-15EX și F-16 ”Fighting Falcon" sau succesorul său. „Pentru o vreme” va fi inclusă și aeronava A-10.

 

USAF nu vede un viitor pentru F-22

 

Generalul nu a menționat F-22 sau F-15E în proiecția de viitor a USAF. Solicitat să clarifice, un purtător de cuvânt al USAF a spus că Brown gândește pe termen lung și în contextul „unei flote foarte mici” [cea a avioanelor F-22], care va deveni din ce în ce mai greu de susținut, mai ales că va depăși vârsta de 25 de ani, în 2030. F-22 se va retrage „în cele din urmă” din inventar, purtătorul de cuvânt menționând că, probabil, succesorul lui F-22 va fi NGAD.

"F-22 este încă în curs de modernizare", a spus purtătorul de cuvânt al USAF, Ann Stefanek. „Nu există planuri de retragere pe termen scurt”. Cum și când F-22 se va retrage va depinde de rezultatul studiului TacAir, adăugând că „plus unu” la care, Brown face referire,  este A-10, care va rămâne în serviciu până în anii 2030, dar nu mai mult, a adăugat Ann Stefanek.

„Vom avea F-16 cu noi pentru o vreme”, dar va fi înlocuit cu altceva, a spus Brown. Rămâne de văzut dacă acesta va fi „F-35 sau altceva”.

Generalul-locotenent David S. Nahom, locțiitor pentru planuri și programe al șefului Statului Major al USAF, a precizat, în cadrul conferinței, că flota de aeronave tactice de luptă include, în prezent, tipurile F-15C/D, F-15E, F-15EX, F-16, F-22, F-35 și A-10. El a adăugat că este esențial să se reducă numărul de tipuri din cauza costurilor excesive cu întreținerea unei diversități mari de aeronave.

Omisiunea lui F-15E de pe lista scurtă indică faptul că și aeronava respectivă este în curs de eliminare treptată în anii 2030, când va fi la fel de învechită structural cum este în prezent flota de F-15C/D. Ultimele F-15E au fost cumpărate la sfârșitul anilor 1990, dar cea mai mare parte a forței este mult mai veche. Observatorii au observat că F-15EX seamănă mai mult cu F-15E decât cu F-15C, pe care îl înlocuiește acum. Forțele aeriene au declarat că vor achiziționa până la 144 de F-15EX, dar contractul cu Boeing lasă ușa deschisă până la 200.

Deciziile cu privire la câte și ce tip de aeronave vor avea USAF, nu trebuie luate imediat, ci în următorii opt ani, a spus Brown.

În ceea ce privește avioanele fără pilot (UAV), Brown a anticipat că, se vor afla într-o proporție mare în Forțele Aeriene în următorii ani. Jocurile de luptă recente ne-au apropiat de raportul corect dintre platformele cu pilot la bord și cele fără. Forțele Navale au anunțat, recent, că se așteaptă ca, în următorii 10 ani, portavioanele sale să fie înzestrate în principal cu UAV.

 

SUA pregătesc escadrila de luptă a viitorului

 

2. Un F-22 Ra... (f_22_raptor_campia_turzii_11006800.jpg)

Un F-22 Raptor, în timpul unui antrenament la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Sursă foto: MApN

Generalul Brown a mai adăugat că studiul TacAir va analiza și „cum va arăta escadrila de luptă a viitorului” în ceea ce privește componentele sale cu și fără pilot la bord, precum și modul în care va fi influențată pregătirea de noua situație. A sosit momentul să modelăm acele forțe viitoare, a concluzionat Brown, pentru ca liderii Forțelor Aeriene de peste 15 ani să nu se uite în urmă și să gândească că, „ar fi trebuit cu mai mult timp în urmă, să se planteze aceste semințe”.

Comentariul autorului: În urmă cu aproape o lună, USAF au dat publicității, rezultatele unui joc de război, desfășurat toamna trecută, în care se simula o confruntare în perspectiva anului 2035, cu China, pentru apărarea Taiwanului.

După ce în jocurile similare din 2018 și 2019, SUA au suferit înfrângeri dezastruoase și pierderi foarte mari, în 2020 s-a reușit obținerea victoriei, grație întrebuințării pe scară mare a avioanelor fără pilot, cu caracteristici dintre care majoritatea nu există în prezent. Marele absent din jocul de război a fost avionul F-22, în confruntare fiind întrebuințate NGAD, F-35A, TacAir [urmașul lui F-16], F-15EX, precum și bombardierele strategice B-52 și B-21 Raider. Dintre acestea, doar NGAD și B-21 au fost folosite pentru incursiuni în zonele antiacces create de China.

Un alt fapt interesant în jocul de război din toamna 2020, este că, inițial, comandantul forțelor roșii [chineze], analizând forțele care apărau Taiwanul, a fost descurajat și a renunțat să atace. Cu toate acestea, jocul a continuat pentru a se trage concluziile necesare.

 

F-16 rămâne o opțiune pentru americani

 

În ceea ce privește viitorul aeronavei F-16, generalul Brown a precizat, în acest an, că este necesară pentru înzestrarea USAF o aeronavă tactică de luptă de generație 4++, care să fie ieftină. Pentru aceasta se ia în calcul perfecționarea proiectului avionului F-16 sau realizarea unui înlocuitor, dar cu caracteristici tehnico-tactice de valoarea minim F-16, considerat, încă, după 42 de ani de serviciu, cel mai bun avion de luptă din generația 4. Potrivit celor mai recente analize, viteza mare a unei aeronave, capitol la care F-16 excelează, combinată cu măsuri adecvate de protecție electronică care, să deturneze rachetele sol-aer și aer-aer, lansate împotriva aeronavei, echivalează cu aproape o capabilitate stealth.

România care, deja deține avioane F-16, intenționează să achiziționeze până la 48 de aparate, probabil cel puțin de nivelul ultimei dezvoltări Block 70/72.

Referitor la avionul „stealth” F-22 Raptor, multe dintre caracteristicile sale reale nu se cunosc. În afară de capabilitatea stealth, este cel mai probabil avionul de luptă care poate urca la cea mai mare altitudine – 20.000 m. De asemenea, are cel de-al doilea raport tracțiune/greutate din lume după F-16. Este una dintre puținele aeronave interzise la export. În prezent, SUA au o flotă de 187 de aparate F-22, considerată relativ restrânsă după standardele americane. SUA au retras în 2008 o altă aeronavă invizibilă, F-117 Nighthawk, dar a fost semnalată în zbor și în 2021, iar potrivit unor rapoarte a fost folosită în misiuni de luptă în 2016. Cel mai probabil, chiar dacă aeronava F-22 va fi oficial retrasă în anii 2030, cu certitudine va rămâne în conservare, fiind și pe viitor ”asul din mâneca” Forțelor Aeriene americane.

CITEȘTE ȘI: România nu va rămâne cu o singură escadrilă de F-16. MApN are în vedere continuarea programului de înzestrare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
SUA ar putea aproba vânzarea de F-16 către Turcia în maxim două luni
Rușii au dezvoltat o instalație de lansare terestră pentru racheta hipersonică “Zircon”
Franța a anunțat că va disloca avioane de luptă Rafale în România, pentru protejarea spațiului aerian
Elicopterul autonom Black Hawk de la Sikorsky și DARPA zboară în misiuni de logistică și salvare fără piloți la bord
Întreaga Aviație Militară Română implicată în exercițiul DACIAN WARHAWK 22
Germania pare că a devenit conştientă de importanţa investiţilor în apărare | General german: Inflaţia nu ne împiedică să achiziţionăm avioane F-35
Bombardiere rusești Tu-22 au lansat asupra unor ținte terestre ucrainene noile rachete antinavă H-32, denumite de ruși „ucigași de portavioane”
F-35 britanice stau pe bară din lipsă de piloți. Criza piloților din Marea Britanie s-ar putea repeta în România cu F-16
Rusia a adus, probabil, rachete hipersonice Kinzhal în Belarus. Imagini din satelit cu interceptoarele MiG-31K și containerele speciale
Dronele Bayraktar TB2 vor putea doborî drone iraniene în Ucraina. Turcia integrează un sistem de rachete aer-aer pe TB2 și Akinci
SUA se pregătesc să aducă în nordul Australiei bombardiere B-52 cu capacitate nucleară. SUA vor finanța modernizarea bazei aeriene Tindal
Polonia ține în viață avioanele MiG-29 bulgare. Bulgaria câștigă timp până la o decizie privind F-16, Mirage 2000 sau Gripen
Ucraina a selectat deja piloții de F-16. Forțele Aeriene Ucrainene spun că mingea e acum în terenul Occidentului
Dacă România nu se grăbește să semneze contractul pentru F-16, Bulgaria desfășoară o cursă contracronometru pentru Viper
Rusia dezvoltă o nouă navă care poate lansa rachete de croazieră Kalibr: Proiect 21635 - clasa Sarsar
Noi detalii despre programul NGAD: Compania Lockheed Martin a prezentat noi imagini ale avionul de luptă de generaţia a VI-a
Comandantul Armatei Lituaniene se opune transferului de obuziere și sisteme antiaeriene în Ucraina: Suntem la limită cu dotarea
Epopeea NASAMS: Șeful Raytheon confirmă că a livrat două sisteme antiaeriene care sunt poziționate în Ucraina
Switchblade 600, foarte aproape de livrarea în Ucraina. Reznikov: ”Încă le așteptăm”; Dronele iraniene sunt deocamdată singure în această competiție
Lituania merge în continuare pe mâna Saab și face noi comenzi pentru lansatoarele RBS 70
Rușii susţin că au îmbunătăţit aeronava de generația a cincea Su-57, dar producţia de serie se face cu motoare vechi
De ce elicopterele rusești sunt doborâte pe bandă rulantă în Ucraina. Rusia a pierdut 25% din flota celebrelor Ka-52 Aligator
Nexter și Thales prezintă un nou design al turelei RAPID Fire. Sistemul poate distruge drone sau elicoptere de atac
SUA ar putea trimite Ucrainei baterii antiaeriene HAWK de generație mai veche, ținute în depozite câteva decenii
Germania va livra Ucrainei încă 3 IRIS-T ”cât mai curând” / Sistemul va fi interconectat cu NASAMS
Spionajul militar al Chinei e cu ochii pe noul B-21 Raider. Capacitățile noul bombardier de ultimă generație al SUA dau fiori Beijingului
Turcia e optimistă că va achiziționa avioane F-16 americane, dar „SUA nu e singura cale de ieșire”. Ankara joacă la fel ca în cazul S-400
Misiunea NATO Air Shielding: F-22 Raptor ale U.S. Air Force zboară alături de avioanele F-16 şi Mig-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze (Foto/Video)
Momentul în care un Su-25 rusesc este doborât de ucraineni (Foto/Video). Imaginile, surprinse de pilotul rus care se catapultează din avion

Ştiri Recomandate

România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru înlocuirea TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări
De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră
Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico
Rușii spun că nu se tem de F-16. Un pilot rus nu crede scenariul în care piloți polonezi fără însemne militare vor pilota F-16 în Ucraina
Cehia ar putea înlocui elicopterele sovietice cu CH-47 Chinook. Legendarele aparate ale SUA ar fi trebuit să participe și în România la paradă
Șefa Comisiei spune că pierderile Ucrainei au ajuns la 100 de mii de militari. ”Estimările includ răniții și decesele”
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Avioanele F-16 ale României și cele aliate nu vor decola la București, dar nu din cauze tehnice. MApN: Există reguli bine stabilite
NASAMS va închide cerul în Ucraina. SUA au semnat un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru a produce șase sisteme NASAMS
Parada militară de Ziua Naţională. Vor defila pe sub Arcul de Triumf peste 1.600 de militari și aproximativ 150 de mijloace tehnice
Lavrov, supărat pe toată lumea, inclusiv pe Papă, acuză: „SUA au creat o amenințare existențială la adresa Rusiei”
Federația Rusă se pregătește pentru un alt atac cu rachete asupra Ucrainei: Baza aeriană Engels, în alertă maximă
Stoltenberg vorbește despre provocarea logistică a războiului din Ucraina și amintește că în continuare SUA acoperă 80% din cheltuielile NATO
Blinken: În numele SUA, felicit poporul român. România și SUA - o relație puternică. Rămânem uniți în fața războiului brutal rus
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Avioanele MiG-29 nu ar fi suficiente. Aviația militară a Ucrainei cere avioane de luptă americane F-15 și F-16
Bombardiere din Rusia și China, o nouă misiune comună de patrulare. În premieră într-o astfel de misiuni, rușii au aterizat în China
Proiecție formidabilă de forță în fața Rusiei: 5 portavioane, inclusiv „bijuteria” SUA USS Gerald Ford, pentru prima dată în Mediterană
Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Un plic care conținea un mic dispozitiv exploziv artizanal a rănit uşor un angajat al ambasadei
Armata ucraineană retrimite în luptă tancurile vechi T-62 capturate de la ruși
Șoigu spune că sistemele Tornado-S și 2S7 Pion distrug în Ucraina tehnică occidentală, dar Rusia ar trebui să folosească mai multe arme moderne
Un singur obstacol mai e în calea ridicării vizelor. România și SUA vor demara o campanie comună pentru reducerea ratei de refuz
Pentagonul temperează zvonurile privind trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina. Generalul Pat Ryder: Nu avem de gând să furnizăm baterii Patriot
Un politician suedez insistă ca ţara sa ar trebui să aprobe vânzarea de avioane de luptă SAAB JAS 39 Gripen către Ucraina
SUA ar fi cerut Turciei să accepte revenirea distrugătoarelor americane în apele Mării Negre
Stoltenberg: Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia
Wesley Clark: Dacă Forţele Armate Ucrainene cad într-o capcană la Bakhmut, Rusia câștigă temporar pe câmpul de luptă
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
Kuleba: Aliaţii s-au angajat să ne susţină cât este nevoie. Victoria Ucrainei asigură pacea tuturor
România are piloți de F-16 pentru prima escadrilă. Problema pentru următoarele 32 de avioane nu sunt banii pentru pregătirea piloților
Trupele ruse au încetat să mai folosească grupări tactice de nivel batalion în cadrul conflictului din Ucraina