România ar putea trimite armament Ucrainei. Experții ucraineni exclud T-55 și TR-85, care nu ar face față tehnicii ruse
Potrivit unor informații neconfirmate oficial până în prezent, Ministerul Apărării Naționale a elaborat deja un proiect de Ordonanță de Urgență care ar permite României să facă donații de arme către Ucraina, din rezervele unor instituții ale sistemului național de apărare.
Astfel, se așteaptă ca actul normativ să modifice Ordonanța de Guvern 122/1998, care reglementează în prezent acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale.
De asemenea, se precizează că nota de fundamentare a viitoarei ordonanțe de urgență justifică necesitatea efectuării modificărilor în contextul invaziei militare a Rusiei din Ucrainei, iar echipamentele care vor face obiectul transferului către Ucraina pot proveni din toate structurile de forțe din România (MApN, MAI, SRI, SIE, SPP și STS).
Informația a fost preluată rapid de presa din Ucraina direct din presa noastră. Astfel, principalul site de specialitate ucrainean, Defense Express, observă că “are loc un paradox - Bucureștiul este gata să ofere Kievului, ca partener NATO, sisteme de arme de pe vremea Pactului de la Varșovia”.
Analizând ce fel de armament ar putea furniza România, specialiștii ucraineni trec în evidență principalele arme sovietice pe care țara noastră le mai deține în prezent, conform datelor oficiale prezentate în 2021.
Ucrainenii exclud T-55 și TR-85 care nu ar face față tehnicii ruse
Aceștia apreciază că este puțin probabil că vor primi tancuri, întrucât România deși dispune de 220 de tancuri sovietice T-55M și 158 de tancuri TR-85 (copie licențiată românească a T-55), acestea au tunuri de 100 mm ineficiente împotriva tehnicii blindate actuale ruse.
De asemenea, cele “24 de avioane de vânătoare MiG-21 de fabricație sovietică”, au fost excluse din calcul, datorită frecventelor defecțiuni înregistrate în ultimii ani, soldate cu accidente grave.
Dintre sistemele de apărare antiaeriană de fabricație sovietică, România deține cinci complexe S-75M3, 32 de complexe 2K12 „Kub” și 16 complexe 9K33 „Osa”, iar așteptările ucrainene se îndreaptă către acestea din urmă.
Armata României deține oficial 41 de unități MLI-84 (echivalentul sovieticului BMP-1) în varianta de bază cu tun de 73 mm și 101 de MLI-84M, care sunt echipate cu un modul de luptă cu tun automat de 25 mm și anti-RPG SPIKE.
De asemenea, armata română dispune de 354 de transportoare blindate TAB-71, “o copie a BTR-60” și 153 de transportoare blindate TAB-77, “o copie a BTR-70”, categorie considerate a fi utilă forțelor ucrainene în actuala situație.
Experții ucraineni se așteaptă ca din ajutor să facă parte sisteme antiaeriene și de artilerie
Din categorie sistemelor de artilerie autopropulsată de fabricație pur sovietică, armata română deține șase unități de 2C1 „Gvozdika” și 34 de unități Model 89 (o variantă a aceluiași „Gvozdika”). De asemenea, dispune și de 177 de mortiere autopropulsate pe șasiul vehiculelor blindate de transport de trupe TAB-71AR și TABC-79AR (calibrul 82 mm).
România nu deține BM-21 „Grad”, dar are 188 de unități de lansatoare multiple de rachete LAROM și APR-40, “copii licențiate ale aceluiași Grad”.
Nu în ultimul rând este evidențiat că România mai deține lansatoare de grenade sovietice fiind menționate un număr de 110 unități de sisteme „Maliutka” și 48 de unități „Konkurs”.
În concluzie, plecând de la criteriul sistemelor familiare armatei ucrainene, vecinii noștri se așteaptă să primească din România cel puțin o parte din sistemele antiaeriene „Osa”, cele de artilerie autopropulsată „Gvozdika”, opțional - o serie de transportoare blindate și mașini de luptă pentru infanterie, vehicule și sisteme lansatoare de tipul „Konkurs”, tehnică militară ce ar putea face obiectul reparațiilor sau modernizărilor în cadrul facilităților industriale ucrainene neafectate de acțiunile Rusiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News