Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România nu este incapabilă să-și dezvolte forțele navale, ea doar sare peste etape irelevante în dezvoltarea acestora
Strategica
Data publicării:
Evident că afirmația din titlu este o ironie amară, însă, ca în multe alte situații demonstrate de istorie, conține sâmburele adevărului că în procesul general de dezvoltare apare deseori oportunitatea pentru cei rămași în urmă de “a arde” unele etape și de a beneficia de cele mai recente progrese, fără a mai trece prin pașii sistematici făcuți de precursorii lor. 
Sursa foto: Forțele Navale Române
Sursa foto: Forțele Navale Române

Poate că cel mai bun exemplu este cel din dezvoltarea Internetului prin cablu. În urmă cu aproape 30 de ani România nu avea nici-o infrastructură de Internet, în timp ce țările dezvoltate implementau la scară largă noua tehnologie bazată pe cablu coaxial și routere incipiente. Acum, infrastructura acestor țări a rămas în mare parte aceeași, făcând mai greu noi investiții până la amortizarea celor inițiale, în timp ce România a trecut direct la dezvoltarea rețelelor pe fibră optică, mult mai performante.

Revenind la situația din cadrul Forțelor Navale Române, nu putem să nu observăm că, din perspectiva acestui concept de ocolire a unor etape de dezvoltare, cunoscut sub numele de "leapfrogging", starea de fapt poate deveni din “critică”, așa cum a tot fost zugrăvită în special de DefenseRomania în ultimii ani, în “temporar-critică”, hrănindu-ne cel puțin cu iluzia speranței că, sub o formă sau alta, vom avea la un moment dat o apărare modernă pe mare.

Dacă până acum acuzam cu toții conducerea politico-militară din țară de incapacitatea de a asigura derularea Programului de înzestrare "Corvetă multifuncțională”, demarat din 2018, după ce am văzut cum decurge războiul din Marea Neagră începem să bănuim liderii politico-militari români de viziune strategică. 

Succesul remarcabil de care s-a bucurat Ucraina, o țară fără flotă de suprafață, împotriva Flotei Ruse de la Marea Neagră i-a făcut probabil pe unii dintre liderii noștri să simtă că ne apropiem de un punct crucial în desfășurarea războiului pe mare, precum și că esența problemei o reprezintă vulnerabilitățile pe care le au navele de suprafață.

 

Lecții (ce ar trebui) învățate

 

2. -imagine fara descriere- (marea-nava-rusa-de-desant-minsk_60924400.jpg)

Pe parcursul agresiunii din Ucraina, flota rusă a pierdut 22 de nave în Marea Neagră. Deși în teoria militară ar reprezenta o rată a pierderilor mică, datorită perioadei mari pe care s-a întins deja războiul, numărul și valoarea acestora nu doar că nu pot fi neglijate, dar, după cum s-a observat, au făcut flota rusă nefuncțională. 

În pofida tentației de a ataca în forță, comandanții militari ruși au ajuns la concluzia că este mai potrivită conservarea navelor rămase, la Novorosiisk, decât să continue cu angajarea lor într-o luptă dusă cu apărarea de coastă ucraineană și cu așa-zisa flotă de “țânțari” constituită din vedete rapide și ambarcațiuni fără pilot ucrainene.

În același timp, infrastructura fixă rusă ​​s-a dovedit vulnerabilă chiar și în condiții optime de apărare. Capacitatea Ucrainei de a viza progresiv atât navele, cât și facilitățile din Sevastopol, apărate de un sistem antiaerian integrat robust și multistratificat, arată cât de dificilă este apărarea obiectivelor de coastă împotriva dronelor sau rachetelor de croazieră și balistice.

Modul în care Rusia a trebuit să apere în cele din urmă Sevastopolul, nu doar cu apărarea antiaeriană, ci și cu elicoptere și improvizații pentru a încetini și a putea angaja UAV-urile, este, de asemenea, o lecție tactică privind apărarea dinspre mare. 

De remarcat importanța utilizării elicopterelor și aviației tactice ​​împotriva vehiculelor de suprafață fără pilot (USV), care sunt capabile să rămână sub orizontul radar al unei nave de suprafață pentru perioade îndelungate, dar care sunt vulnerabile la atacurile aeriene.

Pe de altă parte, Rusia a avut eșecuri considerabile în angajarea țintelor dinamice pe mare. Forțele navale ucrainene au pierdut ultima navă de suprafață (Yuri Olefirenko) după ce luni de zile aceasta a navigat în nord-vestul Mării Negre. Rușii au arătat că au, sau cel puțin au avut, mari probleme cu integrarea datelor de la senzorii diferitelor categorii de forțe armate. 

Unii analiști consideră că, în absența unor capabilități spațiale modernizate de cercetare, supraveghere și recunoaștere, capacitatea Rusiei de a urmări ținte dinamice la distanțe mari va rămâne limitată, cu o excepție reprezentată de sistemele mai puțin precise, cum ar fi radarul Polsodnukh-E cu vedere peste linia orizontului.

Acest lucru nu înseamnă însă că Ucraina ar fi avut mai multe șanse în conflict dacă ar fi deținut o flotă de suprafață, fie ea și una puternică. Cel mai probabil, navele ucrainene ar fi avut aceeași soartă ca și cele rusești, cu atât mai mult cu cât Rusia avea la dispoziție o gamă mult mai mare de sisteme de lovire la distanță decât Ucraina. 

Referitor la capacitatea de lovire la distanță a flotei ruse, este de interes pentru România să înțeleagă că rușii și-au construit forțele navale astfel încât să obțină efecte strategice prin utilizarea puterii de foc a navelor menținute în apropierea relativă a porturilor sale. Din pozițiile din Crimeea, flota rusă – singura categorie dotată cu racheta de croazieră 3M-14 Kalibr (1.500-2.500 km) – a jucat un rol semnificativ în campania de atac împotriva infrastructurii critice ucrainene.

Efortul Ucrainei de a combate această amenințare a fost unul extraordinar și cu un consum considerabil în rachete. Foarte probabil, cele peste 300 de rachete Storm Shadow/SCALP furnizate Ucrainei și un număr comparativ de rachete de croazieră autohtone Neptun au fost folosite împotriva porturilor și navelor rusești. Mai mult, majoritatea atacurilor ucrainene cu rachete de croazieră au fost precedate de zile de atacuri cu drone. 

 

Concluzii. Spre ce ne îndreptăm?

 

3. -imagine fara descriere- (tomis-21-fortele-navale-romane_47766100.jpg)

Suprapunerea conflictului din Ucraina cu procesul întârziat de modernizare a Forțelor Navale Române, ne oferă avantajul de a putea regândi strategia de înzestrare și dezvoltare a acestei categorii de forțe armate pe baza concluziilor trase din războiul în derulare.

Având în vedere vulnerabilitățile demonstrate în Marea Neagră de navele de suprafață, precum crucișătorul Moskva sau navele mari de desant rusești, România ar putea să decidă suspendarea intenției de a mai achiziționa nave mari de suprafață, cel puțin până la stabilizarea conflictului din Ucraina și la elaborarea unei noi doctrine de luptă a  Forțelor Navale Române, bazate pe lecțiile învățate din acest război. 

O doctrină rezultată după o analiză temeinică a conflictului ar putea foarte probabil să privească dincolo de achiziționarea de corvete și să prevadă o flotă modernă, foarte flexibilă, bazată pe nave de luptă de suprafață mai mici dar mai mai numeroase și cu o putere mare de foc, pe vehicule de suprafață sau subacvatice fără pilot și, deloc de neglijat, pe un sistem de cercetare, supraveghere și recunoaștere integrat performant. S-ar realiza astfel un “leapfrogging”, singura cale prin care forțele noastre navale se mai pot alinia cerințelor actuale de securitate maritimă. 

 


Acest articol reprezintă o opinie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice
Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina

Ştiri Recomandate

Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
SUA revine și corectează factura exagerată, de 350 de miliarde de dolari, pentru ajutorul acordat Ucrainei
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
SUA au deschis dosarul iranian. Condiție pusă de americani pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Relația cu SUA, vizita oficialilor Congresului american, Europa și războiul rus de agresiune | Interviu cu ministrul Emil Hurezeanu
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
SUA intenţionează să îşi închidă aproape 30 de ambasade şi consulate
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Forțele Aerospațiale Ruse caută în regiunea Indo-Pacific ,,o nouă casă'' pe avioanele sale: Rusia vrea să închirieze o bază aeriană din Indonezia
Pe fondul tensiunilor cu statele din regiune, Rusia a început executarea unor exerciții de amploare în Marea Baltică
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Trump dă din nou vina pe Zelenski pentru războiul din Ucraina: „Milioane de morți din cauza a 3 oameni”
Belgia intenționează să cumpere mai multe avioane F-35, dar nu de fabricație americană: Am putea produce F-35 suplimentare în Italia în loc de SUA
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
Rușii își caută noi prieteni în zona Mării Mediterane: Forțele Navale ruse și egiptene au executat un exercițiu naval comun
Prima imagine a sistemului laser ucrainean ''Tryzub'', conceput pentru a contracara drone și alte tipuri de amenințări aflate la mică distanță.
pixel