România: O forță în regiune, peste Ungaria și Bulgaria, dar pe 47 la nivel mondial. Clasamentul celor mai puternice Armate din lume în 2024
Compania Global Firepower alcătuiește anual un complex clasamet al celor mai mari puteri militare. Pentru 2024, raportul a fost publicat recent.
Astfel, la nivel mondial, în 2024, Armata României ocupă poziția 47 din 145 de state analizate. Trebuie precizat că România și-a menținut poziția față de 2023.
Modul în care e alcătuit clasamentul este unul complex iar experții de la Global Firepower țin cont nu doar de tehnica militară și procesul de înzestrare, dar și de mulți alți factori precum situația financiară ale țărilor analizate, demografia acestora, deficitul, infrastructura de transport și multe altele.
Global Firepower indică un trend al statelor în clasament, trend care e reprezentat de trei indici: În creștere, în scădere sau stabil. Trendul României este stabil.
Trebuie precizat că în 2021 Armata României ocupa locul 39, în 2022 locul 40 iar ulterior a coborât până pe poziția 47. În ciuda programelor de modernizare cu tehnică de ultimă generație, care au inclus printre altele avioane de luptă F-16, sisteme Himars și Patriot, drone Whatchkeeper etc, multe programe nu au fost finalizate, s-au împotmolit sau chiar au fost anulate. În continuare stăm foarte prost la Forțele Navale. De menționat și faptul că Global Firepower nu ține cont de cele 32 de avioane de luptă F-16 pe care România le-a achiziționat din Norvegia și din care 3 au ajuns în țară.
Nu în ultimul rând în contextul invadării Ucrainei de către Federația Rusă multe alte state s-au întărit, lucru care explică din nou poziția.
România, a 47 putere militară mondială. Stăm mult mai bine decât vecinii noștri, dar mult sub Polonia
Sursă foto: MApN
În comparație cu vecinii noștri stăm în continuare mult mai bine. Desigur, exceptând Ucraina, stat care se află în fața unui război de agresiune major și care beneficiază de sprijinul Aliat pentru a supraviețui. Ucraina e cotată ca a 18-a armată a lumii de Global FirePower.
Dar exceptând Ucraina, toate statele vecine se află în spatele nostru. Ungaria se află cel mai aproape de noi pe poziția 54. Dintre vecinii noștri Ungaria e urmată de Serbia pe locul 56, în timp ce Bulgaria ocupă doar locul 62. De remarcat că Serbia nu e membră NATO.
Republica Moldova e din păcate, la propriu, la coada clasamentului. Moldova ocupă poziția 144 din 145! Doar Butanul e sub Armata Republicii Moldova.
Suntem însă foarte departe de Polonia, stat care împreună cu România sunt pilonii Flancului Estic al NATO. Polonia, care a investit și ea masiv, se află pe poziția 21 în topul celor mai puternice armate din lume. Grecia, un alt stat aflat în regiune e și ea în fața noastră pe poziția 32.
Fără nicio surpriză clasamentul e dominat în continuare de Statele Unite ale Americii, fiind pe locul 1 la mare distanță de restul, cea mai puternică Armată din lume. Cei de la Global Firepower plasează în continuare Rusia pe locul 2 în pofida războiului împotriva Ucrainei, urmată de China pe poziția a 3-a. Marea Britanie e pe 7, Turcia pe 8, Franța pe 11 , Israelul pe 17, Germania pe 19 și Spania pe 20.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News