România vrea o prezență mai mare a US Army în regiune. Aurescu, discuții cu consilierul pentru securitate al lui Biden
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat că a discutat cu înalți oficiali americani despre creșterea prezenței US Army pe teritoriul României, o creștere coroborată cu investițiile economice.
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi 24, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că a purtat discuții cu omologul său Antony Blinken cu privire la proiectele Rail2Sea - Calea ferată Gdansk-Constanța - și Via Carpathia – proiectul rutier de conectare între nordul și sudul regiunii celor Trei Mări.
Totodată, șeful diplomației românești a purtat discuții și cu alți oficiali americani, inclusiv cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden.
România a reiterat că dorește o prezență mai mare a trupelor americane în regiune, care să fie completată cu investiții economice.
„Am discutat despre continuarea demersurilor pe care le-am început anul trecut, atunci când am avut discuții și cu consilierul pentru securitate națională al președintelui american, cu președintele EXIM al Statelor Unite, dar și cu șeful DFC, pe care, de asemenea, l-am invitat să examineze posibilitatea de a finanța aceste proiecte (n.r. - Rail2Sea și Via Carpathia).
Și am stabilit că este foarte important ca în regiune, inclusiv în România, să existe o prezență americană și din punct de vedere investițional și economic, care să fie complementară prezenței miliare pe care, iarăși, o dorim crescută, a Statelor Unite în România și în regiune. Urmează ca, în perioada imediat următoare, să vedem care sunt modalitățile concrete prin care putem să mergem mai departe cu aceste proiecte importante”, a precizat Bogdan Aurescu, potrivit sursei citate.
În ceea ce privește discuția din urmă cu câteva zile cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, Bogdan Aurescu a mai precizat că s-a discutat și despre eliminarea vizelor și programul Visa Waiver.
„Este o temă deosebit de importantă și sensibilă pentru cetățenii români și am stabilit să ne aplecăm cu mai multă atenție, în perioada următoare, în cadrul acelui grup de lucru dedicat pe care l-am creat deja începând cu noiembrie anul trecut, după vizita pe care am făcut-o în octombrie la Washington, și care a avut deja șase întâlniri, în sensul de a vedea exact care sunt cauzele care determină refuzul anumitor cereri pe care cetățenii români le fac pentru vize de scurtă ședere în Statele Unite”, a mai precizat șeful diplomației române.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News