Rusia a ajuns la ajutorul militar iranian. Iranul va livra sute de drone Rusiei și va pregăti militarii ruși să le opereze
Iranul va livra "sute de drone" Rusiei care întâmpină dificultăţi în faţa rezistenţei armatei ucrainene în estul ţării, a afirmat luni consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, scrie Agerpres, care citează AFP.
Atac rus în Ucraina, surprins dintr-o dronă. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
"Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei până la câteva sute de drone, printre care aparate de luptă, într-un timp foarte scurt", a explicat el în cursul unui briefing de presă la Washington.
Aceste informaţii "indică, de asemenea, că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse în utilizarea acestor drone, iar primele sesiuni de antrenament urmau să debuteze la începutul lui iulie", a adăugat consilierul prezidenţial, subliniind că nu ştie dacă aceste drone au fost deja livrate de Teheran.
Aparate iraniene au fost deja folosite de rebelii houthi din Yemen "pentru a ataca Arabia Saudită", a mai spus el.
Dronele au jucat un rol important încă de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, pentru operaţiuni de recunoaştere, tiruri de rachete sau lansări de bombe.
Invazia Ucrainei are "un cost uriaş" pentru Moscova confruntată cu probleme în întreţinerea armamentului său în timp ce forţele ruse cuceresc teren în estul ţării, a explicat Jake Sullivan.
Pentagonul: Rusia şi-a ratat deja în mare măsură obiectivele în Ucraina
Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, lansatoare de rachete multiple HIMARS şi obuziere M777. Washingtonul a furnizat deja o asistenţă militară Kievului în valoare de 6,9 miliarde de dolari de la declanşarea invaziei ruse.
Potrivit consilierului prezidenţial, "Rusia şi-a ratat deja în mare măsură obiectivele în Ucraina", care erau "cucerirea capitalei Kiev, distrugerea Ucrainei ca ţară, eliminarea identităţii ucrainene şi integrarea Ucrainei la Rusia".
"Obiectivul fundamental al strategiei noastre este să punem ucrainenii într-o poziţie cât mai puternică pe câmpul de luptă, astfel încât să fie într-o poziţie de forţă la masa negocierilor atunci când soseşte diplomaţia", a explicat Jake Sullivan, citat de AFP.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News