Rusia a călcat pe coadă un tigru asiatic: Apropierea de NATO și posibile livrări de muniție în Ucraina, răspunsul Coreei de Sud la axa Moscova-Phenian
Seulul pregătește contramăsuri după presupusa desfășurare de trupe nord-coreene în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei și ar putea furniza Kievului obuze de artilerie de 155 mm. De asemenea, sud-coreenii vor crește cooperarea cu NATO.
Tensiunile au escaladat după ce Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud a anunțat că Coreea de Nord “a trimis aproximativ 12.000 de soldați în Orientul Îndepărtat al Rusiei la începutul acestei luni”, întărind și mai mult relația Phenianului cu Moscova.
NIS a furnizat imagini din satelit și dovezi suplimentare care arată nave rusești în apropiere de porturile nord-coreene, care ar fi transportat acești soldați. Se crede că trupele sunt antrenate în Vladivostok și în alte locații pentru a se alătura luptei din Ucraina.
Ca răspuns, prim-viceministrul de externe Kim Hong-kyun l-a chemat pe ambasadorul Rusiei în Coreea de Sud, Georgy Zinoviev, pentru a exprima îngrijorarea Seulului cu privire la situație.
„Coreea de Sud va răspunde prin toate mijloacele posibile, alături de comunitatea internațională, oricăror acte care amenință interesele noastre esențiale de securitate”, a declarat Kim în timpul întâlnirii cu ambasadorul rus, subliniind că orice colaborare militară între Moscova și Phenian riscă să destabilizeze Peninsula Coreeană.
Kim Hong-kyun a cerut retragerea „imediată” a trupelor nord-coreene din Ucraina, numind cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord o „amenințare gravă” atât pentru Coreea de Sud, cât și pentru comunitatea internațională.
De partea cealaltă, ambasadorul rus Zinoviev a minimalizat preocupările Coreei de Sud, afirmând că cooperarea Rusiei cu Coreea de Nord „nu este îndreptată împotriva intereselor de securitate ale Coreei de Sud” și se desfășoară în cadrul dreptului internațional. Acesta a menționat, de asemenea, că Rusia și Coreea de Sud au „poziții opuse” cu privire la cauzele profunde ale tensiunilor din Peninsula Coreeană.
Seulul crește cooperarea cu NATO și ar putea furniza Kievului obuze de artilerie de 155 mm
Coreea de Sud ar putea furniza Kievului obuze de artilerie de 155 mm după presupusa desfășurare de trupe nord-coreene.
Legea privind achizițiile pentru apărare din Coreea de Sud și Legea comerțului exterior interzic în prezent transferul de arme și muniții către Ucraina, atât direct, cât și prin terți. Ambele legi ar trebui modificate pentru ca livrarea de obuze de 155 mm să fie posibilă.
Această evoluție marchează un alt capitol din dezbaterea internă a Coreei de Sud cu privire la sprijinirea militară a Ucrainei, care a fost discutată pentru prima dată în iulie 2023 și din nou în aprilie 2024. Cu toate acestea, probabilitatea unei schimbări imediate în poziția Coreei de Sud rămâne incertă, Ucraina aflându-se în situația în care așteaptă încă livrarea vehiculelor de deminare K-600 promise de către Seul de mai mult timp.
Dacă decizia privind obuzele penrtu Ucraina este încă la nivel de analiză, autoritățile sud-coreene au anunțat luni și primele măsuri concrete.
Seulul anunță că va trimite o delegație la NATO pentru a face schimb de informații privind cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord. ”Sper că procesul de aderare (Coreea de Sud) la Sistemul de colectare și utilizare a informațiilor pe câmpul de luptă al NATO (BICES) va fi accelerat, astfel încât Coreea de Sud și NATO să poată comunica în timp real și să împărtășească informații în siguranță și eficient, a spus președintele Coreea de Sud.
Cu toate că Statele Unite suspectează că Phenianul primește tehnologie militară avansată de la Rusia în schimbul sprijinului său, Washingtonul nu a confirmat încă informațiile privind desfășurarea trupelor nord-coreene. Oficialii americani au declarat că încă evaluează situația, subliniind că în prezent nu există dovezi clare că soldații nord-coreeni ar fi dislocați în Ucraina.
Dacă este adevărată, această desfășurare ar marca o adâncire semnificativă a legăturilor militare dintre Coreea de Nord și Rusia după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin semnând un nou tratat prin care se angajează să se sprijine reciproc în cazul unui atac militar.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News