Pe 25 septembrie, Ministerul Apărării din Ucraina a informat că, în timpul activităților navale desfășurate într-un raion maritim notificat din Marea Neagră, în cadrul exercițiului internațional „Joint Effort - 2021”, o navă rusă s-a apropiat de navele ucrainene fără a respecta regulile de navigație.
Crucișătorul Moscova, în timpul unor exerciții militare, sursă foto: Ministerul Apărării din Moscova
Potrivit informării, o navă rusă inițial neidentificată s-a apropiat de nava ucraineană de luptă “Gorlivka”, fără a respecta regulile de comunicare prin radio, “ascunzându-și indicativul de apel și afilierea”.
Anterior, în zonă a fost semnalată prezența navei mari de desant „Saratov”, atrăgând atenția marinarilor ucraineni asupra intențiilor de monitorizare manifestate de mijloacele navale rusești prezente în zona de nord-vest a Mării Negre.
Mai târziu, o altă navă rusă, vedeta de patrulare “Smarald, ”a început să manevreze în direcția zonei restricționate de către Forțele Navale ale Ucrainei, luând cursul navei de patrulare ucrainene „Slaviansk” (din clasa Island, achiziționată recent din SUA). Aceasta din urmă, “având o manevrabilitate ridicată a reușit să se distanțeze în scurt timp la peste o milă”, iar cele două nave ruse au continuat să rămână în apropierea raionului de antrenament pentru a monitoriza activitățile desfășurate de mijloacele ucrainene.
Crucișătorul rus Moscova și-a făcut și el simțită prezența în Marea Neagră
Ulterior, și crucișătorul „Moscova”, nava comandant a Flotei Ruse din Marea Neagră, a sosit în zona exercițiilor ucrainene, de la Sevastopol, “demonstrând nivelul maxim de agravare a situației din partea Rusiei”, după cum evidențiază presa ucraineană.
De asemenea, partea ucraineană amintește că, pe 24 septembrie, inclusiv avioane de luptă rusești au zburat într-un raiona aero-naval notificat de Ucraina pentru desfășurarea exercițiilor de apărare antiaeriană, acțiune catalogată drept incident.
Comentariul autorului: Reacția Federației Ruse la exercițiile internaționale din Marea Neagră este tot mai dură, fiind deseori la limita unor ciocniri directe între mijloacele de luptă implicate, cum a fost cazul distrugătorului britanic HMS Defender, din luna iulie. Până în prezent s-a reușit evitarea escaladării situațiilor limită, însă în cea mai mare parte doar prin cedarea din partea militarilor statelor membre sau partenere NATO.
Exercițiul internațional Joint Efforts-2021 are loc în perioada 22-30 septembrie în toate marile poligoane militare din Ucraina, precum și în raioane maritime din Marea Neagră și Marea Azov. La acestea participă aproximativ 12.500 de persoane, 85 de tancuri, 420 de vehicule de luptă blindate, 50 de sisteme de rachete și artilerie antiaeriană, 20 de nave de luptă și 30 de aeronave din 15 țări, 11 membre ale NATO, inclusiv România, și patru partenere.
În aceste condiții, dacă activitățile navale vor continua până pe 30 septembrie, este foarte probabil ca situații similare să mai apară în Marea Neagră, iar militarii ruși, unii dintre ei dornici de afirmare, ar putea deveni și mai agresivi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News