Rusia a denunţat vineri comportamentul 'distructiv' al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în Ucraina, acuzând-o că amplifică tensiunile, în loc să încerce o reconciliere a poziţiilor între Moscova şi Kiev, şi a calificat sprijinul militar al NATO pentru ţara vecină drept 'destabilizator şi provocator', informează EFE, TASS şi Reuters, citate de Agerpres.
'Alianţa continuă să se comporte într-un mod distructiv, în loc să încerce o reconciliere a părţilor, ea le întărâtă una împotriva alteia', susţine Ministerul rus de Externe într-un comunicat ce intervine ca o reacţie la vizita de două zile în Ucraina a Consiliului Nord-Atlantic, cel mai înalt for decizional al NATO, în frunte cu secretarul general al Organizaţiei, Jens Stoltenberg.
'Demersurile sale, inclusiv promisiunea făcută ucrainenilor că 'NATO va fi întotdeauna de partea voastră' nu fac decât să exacerbeze tensiunea. Este clar că sprijinul militar al NATO pentru Kiev are un efect destabilizator şi provocator', afirmă diplomaţia Moscovei.
În opinia MAE rus, aliaţii au formulat 'o întreagă serie de pretenţii şi acuzaţii nefondate la adresa Moscovei'', prezentând 'conflictul din Ucraina ca pe un conflict cu Rusia'.
De cinci ani, armata ucraineană şi rebeli separatişti proruşi susţinuţi de Rusia - potrivit Kievului şi NATO - se confruntă în estul ţării într-un conflict soldat cu peste 13.000 de morţi - conform ONU -, care a provocat strămutarea a peste un milion de persoane în interiorul ţării.
Alianța NATO nu poate rezolva problema Ucrainei
În opinia Rusiei, NATO 'ignoră' eforturile Grupului de contact trilateral pentru Donbas (Ucraina, Rusia şi OSCE /Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa/), care 'joacă un rol important în definirea căilor de respectare a acordurilor de la Minsk în baza dialogului cu autorităţile din Doneţk şi Lugansk', autoproclamatele republici separatiste din estul Ucrainei, nerecunoscute de Kiev şi Occident.
Moscova consideră că vizita celor 29 de ambasadori din ţările aliate în frunte cu Stoltenberg în Ucraina în această săptămână 'vizează stimularea aspiraţiilor euroatlantice ale Kievului', care ceruse să se alăture Alianţei la summitul de la Bucureşti în 2008. 'Dar Alianţa nu este în măsură să rezolve problemele actuale ale Ucrainei, inclusiv reconcilierea naţională, lupta împotriva corupţiei, stabilizarea în est', susţine MAE rus.
'Luând în considerare experienţa istorică de extindere a Alianţei şi 'intervenţiile sale umanitare', apelurile către Kiev de a intra în NATO provoacă sciziune în ţară, aprofundează noi linii de divizare în Europa şi generează contradicţii majore interetnice şi de altă natură', potrivit diplomaţiei ruse.
NATO susține Ucraina
Moscova a răspuns, de asemenea, la declaraţia Alianţei conform căreia relaţiile cu Rusia nu pot fi normalizate până când aceasta nu îşi schimbă poziţia, afirmând că este practic imposibil de menţinut legături cordiale cu Organizaţia. 'Desigur, acest lucru va fi imposibil atâta timp cât NATO se va ghida în politica şi strategia sa militară nu de interesele securităţii europene, ci de logica Războiului rece', agitând 'ameninţarea inexistentă din Est', mai afirmă MAE rus. 'NATO susţine politic şi practic Ucraina, contribuind la consolidarea instituţiilor de apărare, a forţelor armate ale Ucrainei', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în finalul reuniunii Comisiei Ucraina-NATO joi, la Kiev.
Într-o declaraţie comună, ambasadorii NATO au condamnat joi acumularea pe scară largă a capacităţilor militare ale Rusiei în Crimeea şi au cerut restituirea peninsulei anexate sub jurisdicţia Kievului şi încetarea războiului din Donbas, conform media ucrainene.
Într-o conferinţă de presă vineri la Kiev, vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană şi euroatlantică, Dmitro Kuleba, a declarat că Ucraina planifică exerciţii la scară mare cu NATO în Marea Neagră anul viitor pe o durată de patru zile.
Vorbind în aceeaşi conferinţă de presă, ministrul de externe ucrainean Vadim Pristaiko a declarat că summitul în formatul 'Normandia' (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) cu privire la reglementarea conflictului din estul Ucrainei ar putea avea loc în viitorul apropiat şi că acum totul depinde de Moscova, inclusiv calendarul acestei reuniuni, potrivit Reuters şi Segodnia.
Condiţiile pentru o întâlnire în formatul 'Normandia' au fost aprobarea 'formulei Steinmeier' de către Kiev şi retragerea forţelor din Zolotoe şi Petrovsk, în zona liniei frontului, a afirmat ministrul ucrainean într-o conferinţă de presă la Kiev, subliniind că partea ucraineană s-a conformat acestor cerinţe şi aşteaptă ca Moscova să facă următorul pas.
Comandamentul rusesc din Donbas folosește armament interzis
Ulterior, ministrul ucrainean al apărării, Andrii Zagorodniuk a anunţat vineri după-amiază că Kievul amână retragerea forţelor sale din Petrovsk, programată la 4 noiembrie, din cauza tirurilor intense din partea separatiştilor la 30 octombrie. În acelaşi timp, Ministerul ucrainean al Apărării, citând date ale Direcţiei principale de informaţii a armatei, susţine pe pagina sa web că 'comandamentul rusesc continuă să întărească forţele de ocupaţie din Donbas cu armament interzis de acordurile de pace de la Minsk, în special relocând tancuri şi sisteme mobile de artilerie Gvozdika cu tunuri de 122 mm mai aproape de linia de delimitare, conform Interfax-Ukraina.
'Sub pretextul pregătirii de exerciţii comune de amploare, inamicul transferă pe anumite direcţii ale liniei frontului tancuri şi sisteme mobile de artilerie cu tunuri Gvozdika de 122 mm' , conform comunicatului ministerului.
Potrivit acestuia, 'forţele ruse de ocupaţie' îşi completează de asemenea stocurile de muniţii, mine şi proiectile în depozitele forţelor paramilitare (din Doneţk şi Lugansk) aflate pe poziţii avansate în Donbas.
Vezi și: NATO cere Rusiei 'să-şi retragă trupele' din Ucraina
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News