Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia acuză Turcia că nu respectă înţelegerile privind Siria
12 feb, 22:04
Rusia a acuzat miercuri Turcia de nerespectarea înţelegerilor privind Siria şi de agravarea situaţiei la Idlib, unde forţele siriene au înregistrat succese în campania împotriva ultimului bastion al insurgenţilor, informează Reuters.

Ofensiva a alimentat violenţele în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, şi a obligat mii de civili să fugă. În acelaşi timp, forţele siriene au provocat pierderi - 13 morţi în ultimele 10 zile - efectivelor turce desfăşurate în regiune.

Atât Kremlinul, cât şi ministerul apărării şi ministerul de externe de la Moscova au acuzat Ankara de rea-credinţă.

Preşedinţia rusă a susţinut că partea turcă nu şi-a onorat promisiunea de a-i neutraliza pe militanţii din Idlib; ministerul de externe a reamintit că guvernul de la Damasc nu şi-a dat acordul pentru intervenţia armatei turce, iar ministerul apărării a apreciat că militarii turci agravează mult situaţia de pe teren, potrivit Agerpres.

Ministerul de externe al Rusiei l-a contrazis explicit pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care afirmase că forţele ruse şi miliţiile susţinute de Iran "atacă permanent civilii, comit masacre şi vărsări de sânge".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că Rusia respectă în continuare înţelegerile cu Turcia, însă consideră inacceptabile atacurile militanţilor din Idlib, contrare acordurilor respective.

Moscova şi Ankara au convenit în 2018 să creeze în provincia Idlib o zonă demilitarizată. Reuters apreciază că seria de declaraţii de la Moscova arată în ce măsură sunt tensionate relaţiile bilaterale dintre Rusia - susţinătoare a guvernului de la Damasc - şi Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni.

Ştiri Recomandate

Noi detalii despre camioanele Iveco comandate de MApN
Avioane neidentificate ar fi lansat rachete către Baza Aeriană rusă de la Hmeimim
Discuție de grad zero între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan privind Siria
Oficial american: Turcia a cerut sprijin cu rachete Patriot. Nu a fost luată încă o decizie
Ministerul rus al Apărării va achiziționa alte câteva zeci de avioane Su-34
Sikorsky fabrică șase elicoptere pentru Administrația Prezidențială a SUA
Sute de tancuri și blindate militare ale US Army au ajuns în Germania pentru Defender 20
Forțele irakiene Hashd al-Shaabi l-au numit pe Abdulaziz al-Mohammadawi noul lor lider