Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia acuză Turcia că nu respectă înţelegerile privind Siria
12 feb, 22:04
Rusia a acuzat miercuri Turcia de nerespectarea înţelegerilor privind Siria şi de agravarea situaţiei la Idlib, unde forţele siriene au înregistrat succese în campania împotriva ultimului bastion al insurgenţilor, informează Reuters.

Ofensiva a alimentat violenţele în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, şi a obligat mii de civili să fugă. În acelaşi timp, forţele siriene au provocat pierderi - 13 morţi în ultimele 10 zile - efectivelor turce desfăşurate în regiune.

Atât Kremlinul, cât şi ministerul apărării şi ministerul de externe de la Moscova au acuzat Ankara de rea-credinţă.

Preşedinţia rusă a susţinut că partea turcă nu şi-a onorat promisiunea de a-i neutraliza pe militanţii din Idlib; ministerul de externe a reamintit că guvernul de la Damasc nu şi-a dat acordul pentru intervenţia armatei turce, iar ministerul apărării a apreciat că militarii turci agravează mult situaţia de pe teren, potrivit Agerpres.

Ministerul de externe al Rusiei l-a contrazis explicit pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care afirmase că forţele ruse şi miliţiile susţinute de Iran "atacă permanent civilii, comit masacre şi vărsări de sânge".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că Rusia respectă în continuare înţelegerile cu Turcia, însă consideră inacceptabile atacurile militanţilor din Idlib, contrare acordurilor respective.

Moscova şi Ankara au convenit în 2018 să creeze în provincia Idlib o zonă demilitarizată. Reuters apreciază că seria de declaraţii de la Moscova arată în ce măsură sunt tensionate relaţiile bilaterale dintre Rusia - susţinătoare a guvernului de la Damasc - şi Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni.

Ştiri Recomandate

Spitalul mobil de la Ana Aslan e operațional. Ciucă: Un efort asumat de militarii Armatei române
Coronavirus. Marinarii de pe două submarine ale Flotei Nordului din Rusia au fost plasați în carantină
Sute de militari au participat la acțiuni în toată țara, în ultimele 24 de ore
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene