Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia acuză Ucraina că a folosit HIMARS pentru a-și ucide proprii luptători care s-au predat la Mariupol. Puse cap la cap, dovezile duc la Kremlin
În 2014, după ce partea estică a Regiunii Donețk a căzut sub controlul forțelor pro-ruse, Centrul de corecție nr. 120 din localitatea Volnovakha (30 km NE Olenivka) a devenit lagăr de prizonieri pentru militarii ucraineni și liderii politici capturați de militanții separatiști și armata rusă.
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene

Opt ani mai târziu, în iulie 2022, un număr cuprins între 193 și 211 de militari ucraineni a fost mutat într-o nouă cazarmă din complexul Volnovakha. Toți erau membri ai unității de extremă-dreapta Azov, care se predaseră pe 16 mai sub garanția protecției asigurate de ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), după ce au rezistat timp de trei luni asediul forțelor ruse în orașul Mariupol.

Însă doar câteva zile mai târziu, pe 28 iulie, o explozie a avut loc în clădirea în care aceștia au fost transferați, ucigând 53 dintre prizonierii și rănind alți cel puțin 75.

Imaginile tragice lansate de Rusia și alte agenții de presă arată numeroase cadavre arse, unele reduse la cenușă.

 

G Ad:

Rusia susține că Ucraina a lovit cu sisteme HIMARS cazarma și și-a ucis proprii luptători care s-au predat la Mariupol

 

Ulterior, CICR a cerut acces la prizonierii ucraineni supraviețuitori, dar demersul a fost respins de autoritățile separatiste.

Moscova a susținut că lagărul a fost lovit de o rachetă trasă de unul dintre sistemele mobile de artilerie HIMARS primite recent de Ucraina de la partenerul american. Rușii chiar au afișat fragmente considerate ca provenind de la lovitura HIMARS, fără a face însă dovada că acestea au fost recuperate la locul atacului.

Surse ruse au susținut că Ucraina a atacat pentru a-i împiedica pe prizonierii ucraineni extremiști să-și „expună” presupusele crime sau pentru a descuraja trupele ucrainene să se predea.

Ucraina a negat categoric executarea unui astfel de atac, iar serviciile secrete ucrainene au susținut în mod expres că în spatele acțiunii se află compania rusă privată de mercenari Wagner Group, care s-a angajat să se ocupe de tortura prizonierilor Batalionului Azov, ucigându-i astfel încât să discrediteze armata ucraineană și să demoralizeze forțele ucrainene după succesele înregistrate cu loviturile sistemelor HIMARS.

De fapt, majoritatea analiștilor recunoscuți ca imparțiali consideră că este mult mai probabil ca forțele aliate Moscovei să fi efectuat atacul.

Cu siguranță, nu este nemaiauzit ca pe timpul luptelor prizonierii de război să cadă din neatenție victime ale bombardamentelor forțelor proprii. Dar personalul ucrainean era pe deplin conștient de locația și utilizarea închisorii pentru deținerea prizonierilor ucraineni, încă din 2014. Cu atât mai mult cu cât separatiștii din Donețk au lansat în repetate rânduri videoclipuri de propagandă în care evidențiază prezența luptătorilor Azov în lagăr.

În același timp, atacul nu putea fi cauzat de un proiectil tras greșit, care ar fi lovit departe de țintă. Spre deosebire de artileria convențională, care împrăștie adesea proiectile neghidate la sute de metri de țintă, rachetele M31 utilizate de sistemele HIMARS sunt proiectate să lovească la maxim câțiva metri de coordonatele GPS prestabilite (o caracteristică confirmată de altfel și de precizia cu care au fost lovite podurile din Herson).

 

Ucraina probabil nu ar fi folosit un HIMARS pentru a lovi cazarma

 

Volnovakha se află la aproximativ 15 km distanță de linia frontului - o distanță suficient de scurtă pentru ca artileria ucraineană cu rază scurtă de acțiune să o poată ataca fără a consuma rachete scumpe HIMARS capabile să lovească ținte la peste 70 km distanță.

Însă imaginile din satelit arată că doar în clădirea în care se aflau acești prizonieri a avut loc o explozie, nicio altă clădire nu a fost avariată. De asemenea, informațiile confirmă că niciun gardian nu a fost ucis.

Este aproape evident că atacul nu este unul accidental. Armata Ucrainei ar fi trebuit să caute în mod deliberat să-și elimine propriii militari în singura clădire în care fuseseră mutați prizonierii Azov.

În același timp, ideea susținătorilor Rusiei potrivit căreia că a existat un interes politic cinic pentru ca Ucraina să-și ucidă propriii militari este oarecum nefondată, având în vedere că recuperarea acestor prizonieri în viață ar fi fost un stimulent important pentru moralul trupelor și o mare victorie politică pentru liderii ucraineni.

Se cunoaște că a existat o presiune politică imensă asupra Kievului pentru a asigura într-un fel eliberarea forțelor capturate de Rusia în Mariupol, forțe care au devenit emblematice pentru rezistența ucraineană după cele trei luni în care au suferit de foame sub bombardamentul constant al rușilor.

Chiar și militanții pro-ruși par să creadă că prizonierii Azov au fost uciși în mod deliberat de forțele ruse.

Potrivit Serviciului de Informații al Ucrainei (SBU), care a interceptat convorbirea telefonică a unui luptător separatist staționat lângă Olenivka, mai multe sisteme de rachete rusești Grad au fost poziționate „la 100 de metri de gardul” închisorii și au lansat mai multe salve către poziții ucrainene.

Acesta susține că, în timpul focului cu rachete, trei explozii au avut loc în interiorul clădirii, provocate de explozibili plantați anterior în interiorul închisorii de către personalul rus și detonați de la distanță sub acoperirea salvelor de rachete Grad.

 

Daunele aduse instalației nu seamănă cu un atac HIMARS

 

Fotografiile din interiorul clădirii arată șiruri de paturi supraetajate pârjolite, care, deși deformate de căldură, au rămas în cea mai mare parte în picioare, ca și întreaga clădire.

Un rezervist italian expert în artilerie (Thomas Theiner), remarca pe Twitter că clădirea nu prezintă avariile specifice impactului unei rachete M31, care ar fi generat un crater vizibil și ar fi doborât cea mai mare parte a pereților și lucrurilor în jurul.

Theiner nu exclude posibilitatea ca Rusia să fi utilizat arme incendiare, cum ar fi rachetele portabile RPO-A și RPO-Z „Shmel”, care sunt concepute pentru a ucide în mod eficient forța vie în clădiri.

Cu toate acestea, SBU consideră ca foarte probabilă ipoteza explozibililor plantați în interiorul clădirii înainte de explozie.

A doua zi după atac, ambasada Rusiei în Marea Britanie a difuzat o pretinsă declarație a unor separatiști civili pro-ruși din Mariupol, care acuză Ucraina de „moartea umilitoare” a prizonierilor și de în încălcarea convenției de la Geneva.

Este evident că declarațiile ambelor părți aflate în conflict trebuie privite cu scepticism și că Incidente precum acesta ar trebui să fie examinate de o anchetă independentă. Cu atât mai mult cu cât fiecare poate respinge cu ușurință acuzațiile și poate nega dovezile celuilalt. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că toate afirmațiile sunt la fel de plauzibile și nici că ambele părți ar trebui considerate la fel de credibile.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Document care ar fi putut facilita furnizarea de tancuri și transportoare blindate către Ucraina, respins de mai mulţi deputații germani
Lukaşenko: Nu va exista o mobilizare în Belarus. Minskul nu intenţionează ''să participe la războaie'
Zelenski: Rezerviștii mobilizați de Rusia au două opțiuni: Să moară sau să se predea Armatei Ucrainei și să trăiască
NATO: Nu vom recunoaşte niciodată referendumurile "false" ale Rusiei în Ucraina
Geoană: Economia Rusiei e șubredă. O armată care pierde catastrofal nu-și poate vinde marfa pe piețele internaționale
De la „operațiune militară specială” la mobilizare. Geoană: Rusia dă semne de slăbiciune
Teroarea nucleară a Rusiei. Medvedev amenință că Rusia va lovi nuclear SUA pentru a apăra pământul ucrainean anexat
Decretul lui Putin vine cu „beneficii” pentru militari. Cât costă Rusia să mori pentru ea în Ucraina
Armele rusești nu impresionează NATO. „Echipamentul militar - modest, comanda și controlul rudimentare”
Mircea Geoană reiterează poziția NATO: Rămânem calmi și vom oferi în continuare sprijin Ucrainei
Geoană: Putin știe foarte bine că un război nuclear nu poate fi câștigat și va avea consecințe fără precedent pentru Rusia
După ce Rusia a anunțat mobilizarea militară parțială, Lituania își va pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă 
Generalul Barbu: România e la o „aruncătură de rachetă” de războiul Rusiei. Alături de Polonia suntem în prima linie
Şeful Statului Major britanic: Putin a vrut să subjuge Ucraina, dar acest lucru nu se va întâmpla. Toate obiectivele sale militare au eşuat
Comunitatea internaţională condamnă 'simulacrele de referendumuri' anunţate de separatiştii pro-ruşi
UPDATE - Putin a decretat mobilizarea parțială. La Moscova este anunțat un miting de protest. Reacțiile liderilor occidentali
UPDATE - Discursul lui Putin, amânat. SUA atenționează că Rusia ar putea decreta mobilizarea generală
Slovenia va livra Ucrainei 28 de tancuri M-55S. Ajutorul e determinat în principal de noua deschidere germană către sprijinirea Ucrainei
Mercenarii ruși Wagner mor pe capete în Ucraina. Compania face recrutări din închisori, dar mulți deținuți refuză
UPDATE. Rusia “a dat undă verde” pentru organizarea de referendumuri în regiunile separatiste din Ucraina. SG NATO: ”Pseudo-referendumurile, o escaladare a războiului”
Germania va furniza Ucrainei alte patru obuziere autopropulsate PzH 2000, la scurt timp după ce Lituania şi-a luat angajamentul să le repare pe cele deja furnizate de armata germană
Pentru a continua atacul asupra Ucrainei, Rusia a transferat pe câmpul de luptă o parte din sistemele S-300 care apărau Sankt Petersburgul
Cel mai modern tanc al armatei ruse, T-90M Proryv, a ajuns trofeu de război şi cea mai valoroasă captură a armatei ucrainene
Germania începe să se miște: Berlinul a aprobat vânzarea a 18 obuziere moderne RCH-155 către Ucraina
Un caz misterios: Ucrainenii au descoperit muniție chinezească din 1975 abandonată de ruși în estul Ucrainei (Video)
Regruparea e de fapt retragere haotică: Rusia a pierdut 50% din personal în Harkov iar Brigada 64 Motorizată va fi desființată
Biden îl avertizează pe Putin să-și calculeze bine pașii și să nu apese pe „butonul nuclear” în Ucraina. SUA, pregătite să reacționeze
Serviciul de informații al Armatei americane: Armata rusă nu-și poate îndeplini obiectivul în Ucraina în momentul de față
SUA pregătesc în liniște sisteme Patriot și avioane F-16 pentru Ucraina. Situația pentru Rusia riscă să se înrăutățească
Barajul de la Krivoi Rog, lovit pentru a treia oară. Rusia încearcă să inunde orașe pentru a opri contraofensiva Ucrainei

Ştiri Recomandate

România vinde un prim lot de tancuri T-55. Bătrânele tancuri sovietice urmează să fie dezmembrate
Un Su-25 bulgar, recent modernizat în Belarus, s-a prăbușit în Bulgaria. Pilotul a reușit să se catapulteze
Ucraina avansează în Donbas unde e așteptată căderea Lîmanului. Forțele ruse se confruntă cu riscul încercuirii
„Grupul F-16” condus de SUA s-a reunit în România în cadrul EPF. Sprijinul tehnic, instruirea și lgositica - temele abordate
Vot cu Kalașnikovul la tâmplă. „Brigăzile mobile” ale ocupanților ruși nu s-au chinuit nici măcar să mimeze referendumurile
Turcia anunță că „nu va rămâne pe margine” și va militariza Ciprul de Nord după ce SUA au ridicat embargoul privind armamentul
Apartenența românilor la NATO, în topul procentelor din Europa după invazia rusă. La „coada” clasamentului se află Turcia
Americanii mențin presiunea pe Rusia: 18 noi HIMARS și 12 sisteme Titan pentru combaterea dronelor vor ajunge în Ucraina
Cele 30 de Rafale cumărate plasează Egiptul în fruntea importurilor de arme din Franța, devansând Grecia și Croația
Pas mare al Germaniei pentru „victoria Ucrainei”. Primul sistem de ultimă generație IRIS-T ajunge curând - urmează încă 3
Geoană: Parteneriatul României cu SUA - ancora politicii externe a României și a interesului național
Gen. Ben Hodges: Armata Ucrainei va intra în Crimeea. Până la sfârșitul acestui an, rușii vor fi împinși pe pozițiile din 23 februarie a.c.
Sabotajul Nord Stream: Serviciile speciale germane estimează că trei conducte Nord Stream vor deveni definitiv inutilizabile
Rusia a scos de la naftalină camioane americane Studebaker donate de SUA în 1944, dând naștere la numeroase speculații
MAI înaintează dezbaterii publice un proiect pentru denunțarea unor tratate dintre România și Rusia
Aterizări și decolări de pe autostradă cu avioane F/A-18 (Foto/Video). Finlandezii își pregătesc piloții de condiții reale de război
Piloții militari danezi de F-16 au localizat scurgerile de gaze naturale de la gazoductele Nord Stream 1 și 2
”Putin trebuie luat în serios”. Angela Merkel: Liderii europeni trebuie să arate ”înțelepciune politică”
Trupele ruse ar avea în plan să atace la Kiev și Volîn. În Belarus se desfășoară pregătiri în acest sens
General american: Statele Unite trebuie să aibă un avion de generaţia a VI-a înaintea Chinei. Programul Next Generation Air Dominance (NGAD) este prioritar
Primele grupuri de rezerviști ruși recent mobilizați au sosit pe frontul din Ucraina
Sisteme de apărare antiaeriană Gepard, folosite de armata ucraineană pentru a apăra Harkovul (Foto/Video)
Rusia recunoaște oficial că a eșuat în dezvoltarea de drone militare. UAV-urile ruse, depășite de cerințele tehnico-tactice ale Armatei
Statele Unite, noi precizări cu privire la livrarea primelor două baterii ale sistemului NASAMS către Ucraina: Nu am făcut încă transferul
Un operator al unui sistem rusesc Pantsir comite o eroare şi trage în militari ruşi (Foto/Video)
SUA defilează în fața Chinei cu USS Zumwalt. Cel mai scump distrugător construit vreodată a ajuns în Pacific
SUA și țările partenere vor discuta despre furnizarea de arme către Ucraina pe termen lung
Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene au anunţat victoria la referendumurile de anexare. Occidentul nu le va recunoaşte niciodată
Vasile Dîncu recunoaște că România „aspiră” la Iron Dome. Până atunci, producția de drone pentru Armată în România
Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro