Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia acuză Ucraina că a folosit HIMARS pentru a-și ucide proprii luptători care s-au predat la Mariupol. Puse cap la cap, dovezile duc la Kremlin
În 2014, după ce partea estică a Regiunii Donețk a căzut sub controlul forțelor pro-ruse, Centrul de corecție nr. 120 din localitatea Volnovakha (30 km NE Olenivka) a devenit lagăr de prizonieri pentru militarii ucraineni și liderii politici capturați de militanții separatiști și armata rusă.
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene
Sisteme americane M142 HIMARS folosite de Ucraina împotriva invadatorului rus. Foto: Forțele armate ucrainene

Opt ani mai târziu, în iulie 2022, un număr cuprins între 193 și 211 de militari ucraineni a fost mutat într-o nouă cazarmă din complexul Volnovakha. Toți erau membri ai unității de extremă-dreapta Azov, care se predaseră pe 16 mai sub garanția protecției asigurate de ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), după ce au rezistat timp de trei luni asediul forțelor ruse în orașul Mariupol.

Însă doar câteva zile mai târziu, pe 28 iulie, o explozie a avut loc în clădirea în care aceștia au fost transferați, ucigând 53 dintre prizonierii și rănind alți cel puțin 75.

Imaginile tragice lansate de Rusia și alte agenții de presă arată numeroase cadavre arse, unele reduse la cenușă.

 

Rusia susține că Ucraina a lovit cu sisteme HIMARS cazarma și și-a ucis proprii luptători care s-au predat la Mariupol

 

Ulterior, CICR a cerut acces la prizonierii ucraineni supraviețuitori, dar demersul a fost respins de autoritățile separatiste.

Moscova a susținut că lagărul a fost lovit de o rachetă trasă de unul dintre sistemele mobile de artilerie HIMARS primite recent de Ucraina de la partenerul american. Rușii chiar au afișat fragmente considerate ca provenind de la lovitura HIMARS, fără a face însă dovada că acestea au fost recuperate la locul atacului.

Surse ruse au susținut că Ucraina a atacat pentru a-i împiedica pe prizonierii ucraineni extremiști să-și „expună” presupusele crime sau pentru a descuraja trupele ucrainene să se predea.

Ucraina a negat categoric executarea unui astfel de atac, iar serviciile secrete ucrainene au susținut în mod expres că în spatele acțiunii se află compania rusă privată de mercenari Wagner Group, care s-a angajat să se ocupe de tortura prizonierilor Batalionului Azov, ucigându-i astfel încât să discrediteze armata ucraineană și să demoralizeze forțele ucrainene după succesele înregistrate cu loviturile sistemelor HIMARS.

De fapt, majoritatea analiștilor recunoscuți ca imparțiali consideră că este mult mai probabil ca forțele aliate Moscovei să fi efectuat atacul.

Cu siguranță, nu este nemaiauzit ca pe timpul luptelor prizonierii de război să cadă din neatenție victime ale bombardamentelor forțelor proprii. Dar personalul ucrainean era pe deplin conștient de locația și utilizarea închisorii pentru deținerea prizonierilor ucraineni, încă din 2014. Cu atât mai mult cu cât separatiștii din Donețk au lansat în repetate rânduri videoclipuri de propagandă în care evidențiază prezența luptătorilor Azov în lagăr.

În același timp, atacul nu putea fi cauzat de un proiectil tras greșit, care ar fi lovit departe de țintă. Spre deosebire de artileria convențională, care împrăștie adesea proiectile neghidate la sute de metri de țintă, rachetele M31 utilizate de sistemele HIMARS sunt proiectate să lovească la maxim câțiva metri de coordonatele GPS prestabilite (o caracteristică confirmată de altfel și de precizia cu care au fost lovite podurile din Herson).

 

Ucraina probabil nu ar fi folosit un HIMARS pentru a lovi cazarma

 

Volnovakha se află la aproximativ 15 km distanță de linia frontului - o distanță suficient de scurtă pentru ca artileria ucraineană cu rază scurtă de acțiune să o poată ataca fără a consuma rachete scumpe HIMARS capabile să lovească ținte la peste 70 km distanță.

Însă imaginile din satelit arată că doar în clădirea în care se aflau acești prizonieri a avut loc o explozie, nicio altă clădire nu a fost avariată. De asemenea, informațiile confirmă că niciun gardian nu a fost ucis.

Este aproape evident că atacul nu este unul accidental. Armata Ucrainei ar fi trebuit să caute în mod deliberat să-și elimine propriii militari în singura clădire în care fuseseră mutați prizonierii Azov.

În același timp, ideea susținătorilor Rusiei potrivit căreia că a existat un interes politic cinic pentru ca Ucraina să-și ucidă propriii militari este oarecum nefondată, având în vedere că recuperarea acestor prizonieri în viață ar fi fost un stimulent important pentru moralul trupelor și o mare victorie politică pentru liderii ucraineni.

Se cunoaște că a existat o presiune politică imensă asupra Kievului pentru a asigura într-un fel eliberarea forțelor capturate de Rusia în Mariupol, forțe care au devenit emblematice pentru rezistența ucraineană după cele trei luni în care au suferit de foame sub bombardamentul constant al rușilor.

Chiar și militanții pro-ruși par să creadă că prizonierii Azov au fost uciși în mod deliberat de forțele ruse.

Potrivit Serviciului de Informații al Ucrainei (SBU), care a interceptat convorbirea telefonică a unui luptător separatist staționat lângă Olenivka, mai multe sisteme de rachete rusești Grad au fost poziționate „la 100 de metri de gardul” închisorii și au lansat mai multe salve către poziții ucrainene.

Acesta susține că, în timpul focului cu rachete, trei explozii au avut loc în interiorul clădirii, provocate de explozibili plantați anterior în interiorul închisorii de către personalul rus și detonați de la distanță sub acoperirea salvelor de rachete Grad.

 

Daunele aduse instalației nu seamănă cu un atac HIMARS

 

Fotografiile din interiorul clădirii arată șiruri de paturi supraetajate pârjolite, care, deși deformate de căldură, au rămas în cea mai mare parte în picioare, ca și întreaga clădire.

Un rezervist italian expert în artilerie (Thomas Theiner), remarca pe Twitter că clădirea nu prezintă avariile specifice impactului unei rachete M31, care ar fi generat un crater vizibil și ar fi doborât cea mai mare parte a pereților și lucrurilor în jurul.

Theiner nu exclude posibilitatea ca Rusia să fi utilizat arme incendiare, cum ar fi rachetele portabile RPO-A și RPO-Z „Shmel”, care sunt concepute pentru a ucide în mod eficient forța vie în clădiri.

Cu toate acestea, SBU consideră ca foarte probabilă ipoteza explozibililor plantați în interiorul clădirii înainte de explozie.

A doua zi după atac, ambasada Rusiei în Marea Britanie a difuzat o pretinsă declarație a unor separatiști civili pro-ruși din Mariupol, care acuză Ucraina de „moartea umilitoare” a prizonierilor și de în încălcarea convenției de la Geneva.

Este evident că declarațiile ambelor părți aflate în conflict trebuie privite cu scepticism și că Incidente precum acesta ar trebui să fie examinate de o anchetă independentă. Cu atât mai mult cu cât fiecare poate respinge cu ușurință acuzațiile și poate nega dovezile celuilalt. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că toate afirmațiile sunt la fel de plauzibile și nici că ambele părți ar trebui considerate la fel de credibile.

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Transport militar al SUA, al unui lansator multiplu M270 și a unui blindat humvee realizat de o aeronavă C-17 Globemaster III. Foto: U.S. Air Force
EXCLUSIV
Șalaru: La începutul invaziei o mare putere a oferit armament R. Moldova. Conducerea era însă paralizată de frica reacției Rusiei
Ucraina spune că atacul de la fabrica de arme din Iran e o consecință a alimentării mașinii de război a Rusiei
România - centru logistic esențial pentru Ucraina. Podolyak: Frontul se întinde pe 1.300 km. Tancurile Leopard 2 și Abrams vor conduce acțiuni ofensive, dar e nevoie și de rachete ATACMS
După ce dronele de mici dimensiuni le-au dat mari bătăi de cap în Ucraina, rușii se laudă cu un radar special pentru detectarea lor
Coreea de Nord ajută Rusia prin înarmarea Wagner Group. Phenianul acuză SUA că încearcă „să îi păteze imaginea”
Ambasadorul Israelului în Germania: Ajutăm Ucraina cu mult mai mult decât se știe. Nu e ușor, rușii sunt la graniță în Siria
Lupte grele în estul Ucrainei. Forțele de apărare - angajate în confruntări feroce în Donețk cu ocupantul rus care forțează înaintarea
Italia explică sprijinul pentru Ucraina: Dacă tancurile rusești ar ajunge la Kiev ar începe al Treilea Război Mondial
Armata siriană a lui Assad, aliatul lui Putin, a efectuat un alt atac chimic în 2018. Un elicopter sirian a lansat clor deasupra unei zone rezidențiale
Cum a arătat atacul de ieri asupra Ucrainei și Kievului: Ocupantul rus a lansat rachete de pe avioane Tu-95, MiG-31K și Su-35
Marea Britanie vrea să livreze tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie
Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”
”Sunt așteptate peste 30 de rachete”. Pentru a doua oară de la începutul lui 2023, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Un stat european vrea să livreze Ucrainei bombe cu dispersie, un subiect controversat în Europa
Tancurile doar începutul? Ucraina cere Occidentului și avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune
Oficial: Abrams pentru Ucraina. Joe Biden anunță că 31 de tancuri M1 Abrams ale SUA vor ajunge în Ucraina
Olaf Scholz: Nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a NATO în Ucraina
Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut
Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
„Coaliția europeană de tancuri” se pregătește să transfere în Ucraina aproximativ 80 de Leopard 2
Rusia urmează să construiască 25 de colonii penitenciare în regiunile anexate din Ucraina
Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina. Vor ajunge în aproximativ 3 luni
Vești proaste pentru Rusia: Tancuri Abrams în Ucraina. Marele anunț urmează să fie făcut de SUA ca urmare a unui „acord diplomatic” cu Germania
Oficialii de la Berlin ar fi luat în sfârşit decizia mult aşteptată: Tancurile germane Leopard 2 ajung în Ucraina
Generalul Gherasimov cere mai multă disciplină de la militarii ruși. Kadîrov și Prigojin reacționează ironic
Oficiali americani îndeamnă Ucraina să renunţe la bătălia pentru orașul Bahmut şi să se concentreze pe o potențială ofensivă în sudul țării
Prima impresie a militarilor ucraineni despre obuzierele М109: Am reuşit să distruge mortierul rusesc 2S4 Tyulpan
Rusia nu are încotro și adâncește cooperarea Iranul. Moscova va lansa o ofensivă în lunile următoare - ISW
Când ajung pe front mașinile de luptă Bradley ale SUA. 109 de Bradley deschid calea tancurilor Abrams pentru Ucraina

Ştiri Recomandate

Forțele Aeriene ale Franței și Marii Britanii au îndeplinit misiuni complexe în zona litoralului românesc de la Marea Neagră
Un grup de senatori americani vor să blocheze şantajul Ankarei: Turcia nu primeşte avioane F-16 până când NATO nu se extinde
Raport ISW: Rusia continuă să prezinte războiul din Ucraina ca pe o amenințare directă la adresa propriei sale securități
SUA se pregătesc pentru un posibil conflict militar cu China în zona Asia-Pacific: Cât de important este rolul aviaţiei militare de transport?
Un distrugător american operează în apropierea Mării Negre pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia
O companie din Turcia va moderniza infrastructura de informații a NATO
Americanii încearcă să-și convingă aliații din Orientul Mijlociu de necesitatea expulzării mercenarilor Wagner
SUA trimit oficial Ucrainei rachete de ultimă generație GLSDB, dar și sisteme Hawk. Întregul pachet militar de peste 2.2 miliarde de dolari, făcut public
UE şi Ucraina au decis crearea unui birou de anchetă asupra crimelor de agresiune ale Rusiei
China are un nou client pentru sistemele antiaeriene cu rază medie FK-3, dezvoltate pentru a rivaliza cu Patriot și S-300
Cu sacul plin de promisiuni, dar cu magaziile goale, Berlinul cere Suediei lansatoare și rachete pentru sistemul IRIS-T
Secretarul de Stat american și-a amânat vizita în China după ce un balon al Chinei a fost detectat deasupra SUA. Beijingul spune că este un dirijabil meteorologic
Rușii susțin că au găsit soluția împotriva Starlink: Sistemul ”Borshevik” va descoperi stațiile folosite de armata ucraineană
Italia și Franța au finalizat detaliile pentru desfășurarea sistemului SAMP/T (MAMBA) în Ucraina. MAMBA francez - prezent și în România
Primul sistem Tor-M2DT în versiunea arctică pe care îl pierde Rusia (Video). Gen. Grecu: Lovitura - aplicată de un proiectil ghidat Excalibur
România va produce pulberi și explozibil în parteneriat cu sud-coreenii de la Hanwha. Romarm țintește să devină furnizor global
Ex-preşedintele georgian Mihail Saakaşvili ”riscă să moară” în detenție / Maia Sandu cere eliberarea liderului opoziției
Norvegia a ales tancurile germane Leopard 2A7 în detrimentul K2 Black Panther
Raport ISW: Marea ofensivă a Federației Ruse se va încheia până în aprilie și nu va avea succes
Marea Britanie nu exclude furnizarea de avioane către Ucraina, dar declară că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura ani
Rusia a inclus „oficial” cele patru regiuni anexate din Ucraina în subordinea Regiunii Militare Sud, fără să le controleze
Tot mai puţini cetăţeni germani au încredere că Bundeswehr poate respinge un posibil atac asupra teritoriului NATO
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei. Berlinul negociază şi răscumpărarea a 15 sisteme Gepard din Qatar
Patriot, pe repede înainte. Pregătirea militarilor ucraineni se va finaliza mai rapid decât era planificat
Ucraina e gata să garanteze că nu va lovi cu rachete ATACMS teritoriul Rusiei. „Avem suficiente ținte ruse în teritoriile ocupate”
Goana după piloți în așteptarea celor 32 de avioane F-16. România va trimite piloți la pregătire în Portugalia
GLSDB americane vor deveni coșmarul Rusiei. Gen. Barbu: Racheta poate fi lansată de la 150 km - traiectorie curbată, ocolește și lovește din spate chirurgical
SUA și-au asigurat încă patru ”portavioane pe uscat”: Filipine va găzdui noi baze militare SUA, ca răspuns la ameninţarea în creștere a Chinei
Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul continuu acordat R. Moldova pe drumul pro-european al Chișinăului
Armata Rusă se întoarce la 1940: Trupe OMON, folosite contra propriilor militari, iar tactica Wagner de la Soledar ar putea fi aplicată pe scară largă