Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia ar putea să folosească în Ucraina arma chimică, camuflată în atacuri convenționale
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
SUA se tem că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina.
Foto: Explozie pe teritoriul centralei nucleare Ucraina Sud, 19 septembrie 2022. Un cadru din videoclipul postat de Energoatom
Foto: Explozie pe teritoriul centralei nucleare Ucraina Sud, 19 septembrie 2022. Un cadru din videoclipul postat de Energoatom

Oficialii americani nu cred că există o amenințare iminentă, dar susțin că Moscova ar putea folosi armele chimice dacă va pierde, în continuare, teren în Ucraina, potrivit publicației Politico care, a discutat cu mai multe persoane avizate din administrația de la Washington.

După ce forțele rusești s-au retras din Herson, cea de-a treia pierdere a unor poziții deosebit de importante în acest război, experții militari americani au luat în calcul noi scenarii în ipoteza unei colaps total al armatei ruse.

Posibilitatea întrebuințării armelor chimice de către armata rusă revine, astfel, în actualitate, ea mai fiind vehiculată și după retragerea din aprilie din nordul Ucrainei, atunci devenind pentru prima dată destul de clar că Rusia nu poate ocupa Ucraina doar cu ajutorul armelor convenționale.

Oficiali din administrația Biden au apreciat că președintele rus Vladimir Putin poate folosi mai întâi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO, dacă trupele sale continuă să piardă teren, scrie Politico.

Potrivit a șase persoane cu cunoștințe în acest domeniu, preocupările privind întrebuințarea armelor chimice vin pe fondul unui impuls al administrației de a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și de a mobiliza noi resurse și investiții în fabricarea sistemelor de detecție a substanțelor chimice, atunci când acestea sunt utilizate. Persoanele, care au vorbit sub condiția anonimatului, subiectul fiind unul sensibil, includ oficiali ai SUA și ai Departamentului Apărării (DoD).

SUA nu au nicio informație care să sugereze că un astfel de atac în Ucraina este iminent, au precizat persoanele respective, potrivit Poltico. De fapt, mulți oficiali DoD cred că luptele se vor opri în timpul iernii și niciuna dintre părți nu va putea avansa prea mult.

Dar, în cazul pierderilor continue pe câmpul de luptă sau al colapsului complet al armatei ruse, unii oficiali de rang înalt care lucrează la această problemă au stabilit că Moscova ar putea recurge la folosirea armelor chimice – inclusiv a celor cu care țara a fost asociată la otrăvirea lui Alexei Navalny.

Un astfel de atac ar implica substanțe chimice care, pot fi ascunse cu ușurință, ceea ce face mai dificil pentru țările occidentale să indice către Moscova, a spus un oficial. Rusia ar putea folosi agenți farmaceutici – cunoscuți colocvial ca PBA, a spus oficialul respectiv. Unele substanțe chimice ar putea fi folosite pentru a cauza victime în masă, chiar dacă se știe că Moscova a folosit agentul neurotoxic Novichok la scară mică împotriva uneia sau a două persoane, au precizat oficialii și experții. De exemplu, unele substanțe chimice pot fi transformate în aerosoli sau lansate cu muniții pentru a neutraliza un grup mare de oameni.

Senatorii au fost informați, în această toamnă, despre stocul de arme chimice al Rusiei și despre amenințarea din Ucraina, potrivit unui consilier al Congresului. Însă îngrijorările cu privire la potențiala utilizare a acestora în Ucraina apar pe măsură ce oficialii americani cred din ce în ce mai mult că Rusia va recurge la un război neconvențional dacă va continua să piardă teren.

Această evaluare împinge administrația Biden să îmbunătățească detectarea și pregătirea pentru un potențial atac chimic. În această toamnă, Pentagonul a trimis echipe în țările est-europene pentru a-și actualiza forțele armate cu privire la procedurile în cazul unei amenințări chimice sau biologice, potrivit unui oficial al DoD și a unei alte persoane familiarizate cu problema. Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de protecție chimică, biologică și nucleară ca parte a asistenței de securitate de miliarde de dolari.

SUA și-au intensificat eforturile de a urmări utilizarea de către Rusia a agentului neurotoxic Novichok, după ce comunitatea internațională a legat-o de otrăvirea lui Navalny, un oponent deschis al lui Putin, și a lui Serghei Skripal, un cetățean britanic care a lucrat ca ofițer de informații al rușilor.

În 2018, Skripal și fiica sa au avut nevoie de intervenție medicală după ce au intrat în contact cu Novichok. În 2020, Navalny a fost spitalizat în Germania, unde oficialii au spus că există „dovezi fără echivoc” că a fost otrăvit cu Novichok în timp ce se afla la bordul unui avion. Ambii sunt încă în viață.

Rusia a fost, de asemenea, asociată cu utilizarea armelor chimice în Siria. SUA au acuzat Moscova că a ajutat guvernul sirian să-și ascundă utilizarea munițiilor toxice interzise în timpul războiului său civil.

Experții și oficialii au spus că urmărirea agenților bazați pe produse farmaceutice și strângerea de informații despre dezvoltarea lor, în special în scopuri ofensive, a devenit din ce în ce mai dificilă. Substanțele utilizate pentru dezvoltarea armelor chimice sunt ascunse cu ușurință și pot fi încorporate în industrii legitime, a spus Gregory Koblentz, directorul Programului de studii pe probleme de bioapărare la Universitatea George Mason.

„Metodele noastre tradiționale de informații la care suntem foarte buni, cum ar fi imaginile prin satelit și comunicațiile, nu sunt chiar atât de utile pentru a vă spune ce se întâmplă în interiorul uneia dintre aceste facilități biologice de bază”, a spus Koblentz. „Aveți cu adevărat nevoie de spioni umani pentru a face asta, ceea ce este foarte greu de făcut.”

Au existat semne că Rusia ar putea recurge la un război neconvențional. Informațiile furnizate de SUA din această toamnă au arătat că înalții oficiali credeau că Rusia ar putea folosi arme nucleare într-un act  disperat. Și în octombrie, oficialii ruși au susținut că Ucraina pregătește o operațiune cu pavilion fals prin detonarea unei „bombe murdare” pe propriul teritoriu și și-au pus forțele în alertă pentru a răspunde unui potențial atac cu arme chimice, biologice sau nucleare.

În timpul crizei, oficialii americani au făcut o serie de apeluri telefonice către omologii lor ucraineni și ruși, iar îngrijorarea cu privire la o potențială amenințare cu bombă murdară s-a „atenuat puțin”, a spus un oficial înalt al DoD.

Totuși, oficialii americani cred că probabilitatea unui atac nuclear sau chimic este mică. Oficialii apărării consideră că luptele vor încetini în lunile de iarnă, când ploaia și noroiul fac mai dificilă deplasarea tancurilor și vehiculelor blindate și niciuna dintre părți nu va face progrese prea mari pe câmpul de luptă. Deși Kievul a recuperat orașul strategic Herson, oficialii DoD văd lupte grele în față pentru a relua terenul de pe malul stâng al Niprului, unde forțele rusești s-au consolidat.

„Nu au masa militară pentru a câștiga pe termen scurt, cu excepția unui colaps major al Rusiei”, a declarat un oficial al DoD. Asta (colapsul major – nota autorului) „s-ar putea întâmpla, dar în acest caz urcăm pe scara de escaladare”.

Totuși, amenințarea cu armele chimice este luată în serios în cadrul administrației, au spus oficialii.

„Întotdeauna am fost conștienți că au mijloacele și capacitatea de a folosi aceste tipuri de arme”, a spus un oficial al Pentagonului. „Evaluarea noastră rămâne aceeași. Menținem o observare atentă a acestui conflict, dar nu am văzut nimic care să ne facă să ne schimbăm poziția.”


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Zelenski se teme de epuizarea sistemelor de apărare antiaeriană ale Ucrainei. Intensitatea bombardamentelor ruse epuizează rachetele interceptoare ucrainene
Record de blindate pierdute într-o singură luptă de ruși după un blitzkrieg eșuat. Ucrainenii au distrus 73 de blindate într-un atac masiv rus
SUA sunt în alertă maximă. Iranul ar putea lansa în aceste zile un atac asupra unor obiective israeliene sau americane în Orient după ce IDF a eliminat înalți oficiali militari iranieni
Noi atacuri masive asupra Ucrainei, polonezii ridică din nou avioane de luptă. Morți și răniți după ce rușii au lovit clădiri rezidențiale în Harkov
”Rezultatele sunt impresionante”. Cel puțin șase avioane rusești au fost distruse și opt au fost grav avariate în atacul asupra aerodromului Morozovsk (surse)
Israelul vrea să prevină o criză umanitară în Gaza prin redeschiderea unui alt punct de trecere a frontierei
Dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Morozovsk de lângă Rostov. Rusia spune că a distrus peste 40 de ținte aeriene
Se deblochează și muniția pentru viitoarele F-16 ale Ucrainei. Undă verde pentru rachete ghidate aer-sol
Rusia a ales planul de pace pentru Ucraina în 12 puncte propus de China
Ucrainenii inovează din nou: Avionul ultraușor Aeroprakt A-22, folosit ca „rachetă de croazieră lentă” în atacul asupra fabricii de drone Shahed
Moscova susține că Franța va trimite militari din Legiunea Străină în Ucraina
Kuleba: Nu exagerez când spun că Europa va fi în război iar rachete vor cădea în Bruxelles. Sistemele Patriot pot intercepta rachete în Ucraina sau o vor face în Europa
Piloții ucraineni zboară deja cu F-16. Etapele finale de instrucție se desfășoară în două state NATO, dar nu și la Centrul de pregătire din România
O poveste cu final așteptat? Ucraina va distruge podul Kerci în prima parte a lui 2024, spun oficialii Direcției de informații a Armatei ucrainene
Șeful NATO va propune un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Serviciile ucrainene afirmă cu Rusia are 950 de rachete de înaltă precizie cu rază de peste 350 km. Vor mai urma atacuri masive după care refacerea stocului
Militarii ruşi au surprins momentul în care Forțele Aeriene Ucrainene le atacă poziţiile cu bombe ghidate (Foto/Video)
Israelul a prezentat condoleanțe publice după incidentul de la World Central Kitchen din Gaza. IDF deschide o anchetă
Dronele de recunoaștere ale Ucrainei devin la fel de utile ca rachetele GMLRS pentru sistemele HIMARS (Foto/Video)
După ce au luat Bahmutul, rușii forțează la periferia orașului Chasiv Yar. Ținta sunt cele două obiective vitale din Donețk - orașele Sloviansk și Kramatorsk
Germania va plăti aproape 600 de milioane pentru 180.000 de obuze de artilerie ce vor fi livrate prin inițiativa cehă de muniție pentru Ucraina
Teritoriul Rusiei, lovit la 1.200 km în adâncime: Fabrica de drone Shahed din Tatarstan, lovită de UAV-urile serviciilor speciale ale Armatei ucrainene
Înalți comandanți ai Gardienilor Revoluției, uciși de Israel după un atac asupra unei anexe a ambasadei Iranului în Siria. Teheranul cere „un răspuns internațional”
Generali iranieni și alți înalți oficiali militari, uciși de Israel într-o clădire a Ambasadei Iranului din Siria. Iranul cere „un răspuns internațional”
Rusia a refăcut un IFV ucrainean Marder 1A3 pe care l-a capturat de pe front: Ministerul rus al Apărării laudă performanţa capturării acestui blindat
Un bilanț al Forțelor Terestre Ucrainene arată cât de intense sunt atacurile ruşilor din ultima perioadă: Peste 300 de drone tactice au fost distruse în luna martie
Șeful Armatei, despre ”miile de prizonieri” ucraineni de la Avdiivka: Din păcate, 25 de militari au fost capturați, dar societatea rusă ar trebui să afle cât a pierdut armata lor
În 2024 Rusia a lansat 5 rachete hipersonice Zircon asupra Capitalei Ucrainei. Au fost lansate și 11 rachete hipersonice Kinjal, dar și alte 6 tipuri de rachete

Ştiri Recomandate

Noul pachet de ajutor pentru Ucraina și Israel, susținut de Biden. Principala modificare: Echipamentele ar putea livrate pe sistemul ”Lend-lease”, mecanism folosit și în WWII
Rușii pleacă din Nagorno-Karabah după ce au reușit cu „succes” să „mențină pacea”. Retragerea, o mișcare pentru a nu angaja Rusia într-un conflict în regiune
Industria de apărare din România face primii pași pentru a se implica în posibila achiziție de blindate turcești Cobra II 4x4 pentru Armată
Ucraina a efectuat unul dintre cele mai reușite atacuri cu rachete împotriva Rusiei (Foto/Video): Au fost distruse mai multe sisteme de rachete S-300 şi S-400
Noi sancțiuni privind Iranul, au convenit liderii UE. Sunt vizate companiile care produc rachete și drone militare iraniene
Germania inițiază un nou program de ajutorare destinat Ucrainei: Se face apel la aliații din UE și NATO pentru accesul la mai multe sisteme de apărare aeriană
Studiul „Bătălia pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, prezentat în SUA. NSC: E necesară o strategie americană pe termen lung la Marea Neagră
Armata ucraineană a trecut de la drone la baloane: În Rusia au fost identificate mai multe baloane meteorologice ucrainene, adaptate pentru misiuni de cercetare și atac
Serviciile ucrainene de informaţii confirmă că au efectuat un atac asupra unei uzine unde Rusia îşi produce bombardierele Tu-22M
Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est
După ce a rămas fără “obiectul muncii”, Rusia a început retragerea contingentului de menținere a păcii din Nagorno-Karabah
Europa are 100 de baterii Patriot și nu poate furniza șapte dintre acestea Ucrainei? Acest argument nu convinge pe nimeni, spune Borrell
Federația Rusă are în vizor și România. Cum reușește Bucureștiul să ofere pe tavă Moscovei un avantaj istoric
Ucraina încă rezistă la porțile Europei, dar capturarea Chasiv Yar deschide rușilor direcții noi. Scenariul cel mai prost: Căderea Ucrainei ar genera riscuri pentru tot Flancul Estic al NATO (ISW)
Confruntarea Iran-Israel: Statele Unite continuă să sporească gradul de pregătire și de integrare a sistemelor de apărare aeriană în Orientul Mijlociu
După o ședință specială referitoare la situaţia din Ucraina, Comisia pentru Informații a SUA a cerut aprobarea imediată a ajutorului militar până la sfârșitul săptămânii
Teheranul avertizează Israelul să nu răspundă: Vom lovi cu arme pe care nu le-ați mai văzut până acum. ”Va fi instantaneu, fără avertisment”
Noapte albă pentru ruși: După ce au distrus un radar ce ”vedea” la 700 km, ucrainenii au lovit un aerodrom militar din Crimeea și o fabrică de rachete S-400 de lângă Moscova
Semnal puternic al SUA: Bombardierele strategice B-1B revin în Turcia, într-o misiune de instruire ”îndelung planificată”
Trei drone necunoscute au fost reperate la aeroportul civil Mihail Kogălniceanu
Ministrul israelian al Apărării ar fi cerut amânarea unei lovituri de retorsiune împotriva Iranului
Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
Industria germană de armament acaparează piaţa europeană: Compania Rheinmetall intenționează să construiască o fabrică de muniții în Lituania
Britanicii explică de ce nu doboară dronele care atacă Ucraina, așa cum au făcut când au respins un atac asupra Israelului: Ar conduce la o escaladare periculoasă
Armata României va participa la operațiunile conduse de SUA împotriva rebelilor Houthi în Marea Roșie
Pe lângă MiG-29, ucrainenii au ales şi avionul de vânătoare Su-27 pentru a lansa bombele ghidate AASM-250 Hammer (Foto/Video)
Răspunsul Departamentului de Stat al SUA la întrebarea de ce aliații apără diferit Israelul și Ucraina: Ne-am angajat să ajutăm Ucraina din prima zi
Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE. Subiectul pe ordinea de zi: Evitarea unui război generalizat în Orientul Mijlociu
Blinken a numit 5 domenii de interes pentru SUA în regiunea Mării Negre: Cel mai important rămâne creșterea angajamentului politic american
”Nici nu mai știi dacă sunt ucrainene sau rusești”. Inflația de drone din prima linie face imposibilă orice acțiune surpriză pe front
Varianta transferului F-16 în Ucraina, exclusă din start de Grecia. Premierul elen: ”Trăim într-o parte dificilă a lumii”
Sistemul similar cu cel de la Deveselu, folosit în premieră în luptă. Interceptoarele SM-3 din sistemul Aegis au doborât rachetele balistice iraniene
pixel