Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia: Avioanele spaniole Eurofighter din România nu au făcut o interceptare propriu-zisă. Este doar ”un joc bărbătesc”
10 Martie, 17:58
Mai mulți reprezentanți ruși s-au arătat oarecum deranjați de declarațiile locotenent colonelului José Enrique Hernández Medel, comandantul detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole dislocat la baza Mihail Kogălniceanu, potrivit cărora, pe 4 martie, aeronave Eurofighter au fost ridicate în aer pentru a intercepta două avioane Su-30SM rusești care zburau în zona sudică a Mării Negre.

J.E. Hernandez a informat, de asemenea, că aeronavele ruse au zburat cu transponderele oprite și fără a contacta serviciul de control al traficului aerian.

O serie de publicații rusești apropiate Kremlinului, precum Politnavigator și Topcor, îl citează pe Iuri Sitnik, pilot rus recunoscut la nivel național, membru al organizației „Ofițerii Rusiei”, care declară că “NATO a  supraestimat pericolul reprezentat de avioanele Su-30SM în zona sudică a Mării Negre”. Potrivit acestuia, în cazul zborurilor din 4 martie se poate vorbi “doar despre niște zboruri standard de antrenament ale piloților ruși”.

“Când zburăm noi din Crimeea, ei ne însoțesc. Când zboară ei, îi însoțim noi. Acestea sunt jocuri obișnuite pentru bărbați”, a declarat Sitnik într-un interviu acordat pentru Politnavigator.

Referitor la deconectarea transponderelor, aproape în contradicție cu afirmațiile anterioare, pilotul rus a declarat că echipamentele au fost oprite “pentru a obține o protecție stealth mai mare”, dar și pentru a se verifica posibilitățile de descoperire ale radarelor NATO, viteza de răspuns și disponibilitatea în luptă a unor mijloace aeriene ale Alianței.

În același timp, căpitan rang 1 Serghei Gorbaciov, prezentat de presa rusă ca expert militar, consideră că, întrucât aeronavele Su-30SM au evoluat în spațiul aerian internațional, “nu este cazul să se vorbească despre o interceptare, ci mai degrabă de activități de patrulare într-o anumită zonă”.

Comentariul autorului: Pe 4 martie, radarele Alianței, foarte probabil cele din Turcia, au descoperit două ținte aeriene neprogramate și neidentificate, care evoluau în spațiul aerian internațional din sudul Mării Negre.

Centrul de Operații Aeriene Combinate (CAOC) al NATO, de la Torrejon, Spania, a ordonat ridicarea a probabil două avioane Eurofighter dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru identificarea celor două ținte aerien care s-au dovedit a fi avioane de vânătoare Su-30SM ale Rusiei.

Foarte probabil CAOC, la comanda căruia sa află general-locotenent Fernando De La Cruz Caravaca, din cadrul Forțelor Aeriene Spaniole, a urmărit valorificarea situației create de zborurile avioanelor ruse. Astfel, evenimentul a permis inițierea și verificarea capacității detașamentului spaniol de a acționa din România, în cadrul serviciului de luptă Poliție Aeriană al NATO, simultan cu afișarea, în special pentru partea rusă, a posibilităților extinse de acțiune ale Alianței în toată zona Mării Negre.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Hamas a schimbat tactica și țintește Iron Dome. Indiciile duc către un atac plănuit de ani și organizat de Iran
Israelul a fost atacat și dinspre Siria
US Army a dat publicității imagini spectaculoase cu noul binoclu nightvision: Sistemul ENVG-B (Video)
Hamas a lansat un nou atac asupra Israelului
Avioanele franceze de luptă Mirage-2000, prezente în ultima perioadă deasupra Mării Negre, au executat de fapt misiuni de culegere de date
Tancurile israeliene Merkava așteaptă ordinul să invadeze Gaza, premieră în ultimii ani (Video). Rachete, lansate și din Liban
Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandantul Forțelor pentru Operații Speciale ale SUA în Europa
Palestinienii anunţă că şase persoane au fost ucise în ciocnirile din Cisiordania cu forţele israeliene
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro