Președintele sârb Alexandar Vucic nu a mers la Summitul BRICS de la Kazan, Rusia, dar și-a trimis vice-premierul să asiste la discuții.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, într-un interviu acordat francezilor de la France 5 și citat de agenția de presă rusă Tass, a subliniat că Moscova dorește ca statele europene să fie independente și nu are niciun interes în ceea ce privește o Europă divizată (!).
Oficialul rus e de părere că Europa are nevoie de o armată proprie.
De precizat totuși că retorica lui Peskov cu privire la o armată europeană, subiect sensibil ce naște puternice controverse în sânul UE și NATO, contrazice afirmația cu privire la pretinsul interes al Federației Ruse pentru o Europă unită.
„Moscova nu are niciun interes pentru o Europă divizată. Ne interesează să existe state europene prospere și independente unele față de celelalte. Europa își caută acum propria cale, tatonează terenul sistemului propriu de apărare pentru o suveranitate în ceea ce privește securitatea. Europenii au nevoie de o Armată proprie”, le-a precizat Peskov jurnaliștilor francezi.
Peskov și-a continuat interviu precizând ironic că „nu este clar dacă americanii vor rămâne în Europa și vor continua să îi apere pe europeni împotriva rușilor malefici”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat asigurări că Federația Rusă nu reprezintă niciun pericol pentru Europa iar țara sa doar caută parteneri.
„Nu amenințăm pe nimeni și nu suntem o sursă de pericol. Suntem o țară foarte mare și foarte puternică care doar caută parteneri”, a completat Peskov.
El a taxat din nou concentrarea trupelor NATO atât de aproape de granițele ruse, în momentul în care a abordat subiectul tensiunilor cu Ucraina și manevrelor militare fără precedent pe care rușii le-au făcut la granița cu Ucraina.
Dimitri Peskov a retrasat în acest context linia roșie pentru care Federația Rusă nu va ezita să acționeze: Aderarea Ucrainei la NATO.
„Aderarea Ucrainei la NATO ar fi cel mai sumbru scenariu. Un asemenea scenariu al încălca toate liniile roșii cu privire la interesele naționale ale Rusiei. Acesta ar fi schiar scenariu care ar putea obliga Moscova să ia măsuri pentru a-și asigura securitatea”, a completat Peskov, o afirmație pe care unii ar putea să o interpreteze ca pe o amenințare.
În ultimele luni Ucraina a accelerat tot mai puternic soluționarea dosarului ei cu privire la aderarea la NATO, mai ales pe fondul crizei majore dintre Kiev și Moscova din ultimele luni, cea mai tensionată situație din punct de vedere politic și militar, din 2014 încoace, când a început războiul din Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele sârb Alexandar Vucic nu a mers la Summitul BRICS de la Kazan, Rusia, dar și-a trimis vice-premierul să asiste la discuții.
Presa rusă a informat, pe 24.10.2024, că Ministerul Apărării din Arabia Saudită a confirmat achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1M, ca parte a întăririi apărării antiaeriene a regatului. Astfel, mijloacele rusești, care au fost testate în condiții reale de luptă, vor fi integrate în sistemul unificat de apărare antiaeriană al țării.
Potrivit unui raport, Iranul va deturna mai mult de jumătate din veniturile din petrol și gaze către forțele militare, inclusiv Corpul Gardienilor Revoluției.
Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, a abordat și subiectul Creșterii Piețelor Financiare în Europa Centrală și de Est.
Declarația lui Andrei Belousov face parte din retorica Moscovei de intimidare a țărilor occidentale.
În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturilor Rusiei.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a atras atenția, pe 23.10.2024, că alegerile prezidențiale de anul viitor din Republica Belarus ar putea avea loc sub controlul Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Declarația summitului BRICS din Rusia oferă viziunea statelor din așa-numitul Sud Global - coagulate în jurul Rusiei, Chinei și Indiei - privind o nouă ordine mondială.
Un atentat "terorist" comis miercuri s-a soldat cu "morţi şi răniţi" în faţa sediului unei companii din industria de apărare a Turciei lângă Ankara, a anunţat ministrul de interne, Ali Yerlikaya, relatează AFP şi Reuters.
Polonia va închide consulatul Rusiei din oraşul Poznan din vestul ţării, din cauza unor presupuse tentative de sabotaj, a declarat marţi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, relatează Reuters și Agerpres.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a apărat marţi prietenia "de neclintit" cu Rusia, în pofida situaţiei internaţionale agitate, la întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul summitului grupului BRICS, informează Agerpres, care citează EFE.
Generalul locotenent Ashraf Atwa, comandantul Forțele Navale Egiptene, a dezvăluit că armata și marina posedă capacități aeriene și maritime, precum și capabilitățile și tehnologiile necesare pentru a face față noilor provocări impuse de modelele moderne de război.
Eurodeputații au dat undă verde propunerii de a acorda Ucrainei un împrumut în valoare de până la 35 de miliarde de euro.
Referendumul pentru integrarea europeană şi rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost un succes, dar în turul doi va fi folosit şi mai puternic "arsenalul de intimidare a Rusiei", a declarat, marţi, Mircea Geoană, candidat independent la prezidenţiale.
Toate statele baltice își pregătesc Armata și infrastructura pentru a răspunde unor eventuale agresiuni din partea Rusiei.
Seulul pregătește contramăsuri după presupusa desfășurare de trupe nord-coreene în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei și ar putea furniza Kievului obuze de artilerie de 155 mm. De asemenea, sud-coreenii vor crește cooperarea cu NATO.
John Kirby, coordonator pentru Comunicații Strategice la NSC de la Casa Albă, declară că Rusia a făcut tot posibilul să influențeze cursul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană în Republica Moldova.
Fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan devenit cel mai mare duşman, clericul Fethullah Gulen a murit la vârsta de 83 de ani în SUA, unde a reuşit să scape din ghearele preşedintelui turc în ultimul sfert de secol, relatează luni AFP.
Pe măsură ce liderii membrilor BRICS se pregătesc pentru cel de-al 16-lea summit de la Kazan, Rusia, una dintre problemele cheie va fi lista tot mai mare a țărilor care doresc să devină parte a acestei organizații.
În pofida diferențelor dintre alianțele dintre Vest și Est, tulburările și transformările din regiunea Sahel din Africa (vest) obligă Mauritania și Algeria, două țări vecine, să își coordoneze eforturile militare pentru a face față riscurilor care le pot afecta stabilitatea.
Rezultatele votului de duminică, 20 octombrie, sunt mai importante decât par la prima vedere.
În ciuda unei propagande impresionante împotriva referendumului pentru integrarea în Europa, moldovenii au spus „da” în număr mare la alegerile din 20 octombrie 2024.
Săptămâna trecută, președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a emis un decret de numire a generalului-maior Hassan Rashad în funcția de șef al Serviciului General de Informații, înlocuindu-l pe Abbas Kamel care a fost desemnat consilier prezidențial, coordonator general al serviciilor de securitate și trimis special al președintelui.
Maia Sandu a votat la alegerile prezidențiale din R. Moldova, cât și pentru referendumul de integrare la UE. Ea a făcut un apel pentru ca moldovenii să iasă la vot într-un moment crucial pentru drumul pro-european al Chișinăului.
Zona Arcticii este pe cât de izolată, pe atât de importantă pentru NATO și Rusia.
Specialiştii Ministerului Apărării analizează şi varianta unei "provocări cibernetice" în legătură cu alerta de drone de la Constanţa, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.
Complexele de rachete balistice intercontinentale Yars, în versiuni staționare și mobile, sunt considerate baza înzestrării RVSN (Forțele nucleare Ruse).
O investigație comună a Politico și a grupului non-profit de jurnalism SourceMaterial a descoperit cel puțin nouă cazuri de scurgeri de petrol provenite de la navele petroliere ale Flotei comerciale a Rusiei,
Într-o postare apărută pe rețelele de socializare, grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, pe 17.10.2024, că Federația Rusă și Republica Belarus continuă pregătirile pentru exercițiul comun major planificat pentru anul viitor, sub denumirea de Vest-2025.
Odată cu moartea liderului său Yahya Sinwar, mișcarea teroristă Hamas nu poate repeta atacul asupra sudului Israelului din octombrie anul trecut și s-a deschis calea pentru pace în Fâșia Gaza fără Hamas la putere, a spus președintele american Joe Biden, într-o declarație după uciderea șefului Hamas.
Trupele ruse au încercat, în după-amiaza de 13 noiembrie, să străpungă apărarea ucraineană pe direcția Kupiansk. S-au așteptat la o rezistență înverșunată și au încercat să trișeze, îmbrăcându-și o parte din soldați în uniforme ucrainene. Informația a fost furnizată de Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
Fregata rusa Amiral Golovko, nava de realimentare Vyazma și nava de spionaj maritim Yantar au fost urmărite de fregata HMS Iron Duke a Royal Navy, de elicopterele Merlin HM2 și de navele P-8 Poseidon ale RAF în timp ce se îndreptau spre vest prin Canalul Mânecii.
După ce Congresul SUA a aprobat o finanțare suplimentară pentru Ucraina în luna aprilie a acestui an, Statele Unite au livrat Ucrainei 83% din muniția promisă din depozitele americane, 67% din capacitățile de apărare aeriană promise și 60% din puterea de foc promisă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, în cadrul unui briefing de presă.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, expertul militar rus Alexei Leonkov a declarat, pe 13.11.2024, că sistemele de rachete operativ-tactice Iskander din Regiunea Kaliningrad sunt capabile să distrugă baza americană de apărare antirachetă din Polonia, în cazul unei confruntări directe.
Dacă Federația Rusă nu ar fi deținut arme nucleare, NATO ar fi desfășurat trupe pe teritoriul Ucrainei pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse. Ucraina are o importanță strategică pentru Alianță, a menţionat președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, la Summitul Apărării de la Praga, care a avut loc între 8 și 10 noiembrie.
O fregată a Marinei Ruse echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește acum sarcini în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile ruse de informații.
Exclusă din programul F-35 Lightning II după achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400, Turcia a suferit mulți ani în ceea ce privește aviația militară, fiindu-i închise mai toate ușile în nas. Norocul turcilor s-a schimbat însă cu 180 de grade.
Alexander Lavrentiev, emisarul special al președintelui rus pentru Siria, a anunțat că armata rusă a transmis un avertisment oficial Israelului cu privire la atacurile care au vizat zonele din proximitatea aeroportului Hmeimim din Siria. Emisarul special a subliniat că Israelul a lansat un atac luna trecută în vecinătatea aeroportului, dar nu a vizat însăși baza rusă, care este una dintre cele mai importante locații militare rusești din Siria.
După ce a fost prezentat pentru prima dată în 2021, existența avionului de luptă stealth cu două locuri J-20S, considerat „rivalul lui F-22”, a fost confirmată oficial, iar un model la scară reală a fost etalat la expoziția internațională aviatică și aerospațială din China.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Imagini publicate recent pe reţele de socializare arată o dronă rusească FPV, ghidata prin fibră optică, care țintește un tanc ucrainean M1A1SA Abrams aflat în regiunea de frontieră Kursk. Acest tip de dronă, utilizată de armata rusă, a fost observată lovind în mod direct turela tancului, ceea ce sugerează că au fost provocate daune ireparabile pentru unele echipamente instalate pe acest blindat greu.
Forțele Houthi au atacat cu drone și rachete două nave de război ale SUA, în timp ce tranzitau strâmtoarea Bab el-Mandeb, spre Golful Aden, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Cel de-al patrulea portavion al Chinei ar putea avea, în premieră pentru țara comunistă, propulsie nucleară.
F-16 Fighting Falcon e fără îndoială cea mai de succes poveste a unui avion de generația a 4-a. Chiar și azi, la decenii de la momentul în care primul F-16 a decolat avioanele sunt la mare căutare fiind în continuă dezvoltare. Cea mai recentă versiune, F-16 Block 70 Viper încorporează inclusiv elemente ale generației a 5-a. Dar la puțin timp după dezvoltarea F-16, americanii au cochetat și cu o versiune interesantă: F-16XL, cu aripă delta!
Fostul premier britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea că o potențială reducere a sprijinului militar acordat Ucrainei de către Donald Trump , ar putea duce la implicarea directă a trupelor britanice în Ucraina. Cu toate acestea, abordarea viitoarei administrații de la Casa Albă ar putea fi mai nuanțată decât pare la prima vedere.
În marja vizitei oficiale a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, la Londra, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere cu secretarul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN). În acest sens oficialii români au invitat Marea Britanie să se alăture misiunii de deminare a Mării Negre MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ridică multe semne de întrebare mai ales în Europa cu privire la dosare care „ard” în Estul bătrânului continent: Ucraina și agresiunea neprovocată a Rusiei din 24 februarie 2022. Pe lângă metafore privind soluționarea războiului în 24 de ore ce e clar e că Donald Trump va schimba abordarea Americii cu privire la războiul din Ucraina.
Miercuri dimineață, un înalt oficial rus și-a pierdut viața în Sevastopol, la sediul Flotei ruse din Marea Neagră din Crimeea, în urma unei explozii care a avut loc în vehiculul său, unde fusese plasat un dispozitiv exploziv. Autoritățile locale din această peninsulă, anexată de Rusia, au confirmat incidentul, fără a preciza gradul sau unitatea de proveniență a militarului, conform AFP și Agerpres. Acesta era, potrivit SBU și mediei ucrianene, Șeful Statului Major al Brigăzii de Nave purtătoare de Rachete a Flotei Mării Negre.
Candidatul CDU la funcția de cancelar german Friedrich Merz promite o politică mult mai dură față de Rusia.
Surse rusești au anunțat că, în dimineața zilei de 13.11.2024, în jurul orei 07:00 (ora Moscivei), șapte bombardiere strategice Tu-95MS au lansat rachete de crozieră Kh-101 asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Lovitura principală a vizat capitala și regiunea Kiev.
Parlamentul României a adoptat ieri în procedură de urgență Legea care va sta la baza F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România urmează să îl achiziționeze. E vorba despre 32 de avioane, dar legea a ajuns în Parlament total neașteptat ieri 12 noiembrie, deși pe 6 noiembrie Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat aviz favorabil iar pe 7 noiembrie Guvernul a aprobat proiectul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian într-o înregistrare video, în care a declarat că leadershipul din ţara lor risipeşte bani pe atacuri asupra Israelului care ar putea fi investiţi în viitorul populaţiei iraniene, transmit Agerpres și DPA.
La 9 noiembrie 2024, Taiwanul a primit primul lot de sisteme de rachete tactice ATACMS fabricate în SUA, un impuls semnificativ pentru capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale națiunii, în contextul escaladării tensiunilor regionale. Confirmată de Ministerul Apărării din Taiwan și raportată de Agenția Centrală de Știri din Taiwan, această livrare marchează un progres crucial în pregătirea Taiwanului în materie de apărare, în special în ceea ce privește contracararea posibilelor amenințări reprezentate de China.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai așteptate, într-un moment în care SUA trebuie să gestioneze două războaie, în Ucraina și Israel, dar numele lui Pete Hegseth vine ca o mare surpriză.
Deși au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, bătrânele sisteme antiaeriene Hawk (aflate și în dotarea Armatei României) reprezintă baza apărării Ucrainene împotriva dronelor și rachetelor de croazieră.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.11.2024, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 aparținând Forțelor Aerocosmice au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Parlamentul României a adoptat astăzi Legea care va sta la baza Programului F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România dorește să îl achiziționeze.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat interesul față de două puncte, așa-numitul Plan de Victorie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Israelul și Germania avansează într-un parteneriat strategic prin implementarea planificată a sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 în Germania, stabilită pentru 2025. Această colaborare în domeniul apărării, aprobată de Statele Unite și evaluată la 3,5 miliarde de dolari, a fost formalizată anul trecut ca răspuns la amenințarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. În discuțiile recente, Ministerul Apărării din Israel și Ministerul Apărării din Germania, împreună cu principalii contractanți din domeniul apărării, au subliniat importanța strategică a acestui sistem pentru consolidarea apărării europene.
Potrivit ultimelor informațiilor disponibile, Phenianul a trimis mii de soldați în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei. Cei mai mulți dintre ei nu au fost niciodată în străinătate - și chiar și o călătorie în Rusia îi poate ajuta să-și dea seama cât de săracă este Coreea de Nord, a informat Deutsche Welle (DW).
Până la sfârșitul acestui an, Franța va livra Ucrainei 600 de bombe ghidate cu precizie AASM. Comisia de apărare a Adunării Naționale franceze a informat că bombele vor fi luate din depozitele armatei și nu produse recent. De asemenea, Franța intenționează să producă 1 200 de bombe ghidate AASM Hammer în 2025. În 2024, industria de apărare a țării ar fi trebuit să producă 600 din aceste bombe ghidate.
Programul nebunesc de scump B-21 Raider se pare că devine mai puțin costisitor, costul estimat pentru primele cinci loturi de producție scăzând de la 19,1 miliarde de dolari la 13,1 miliarde de dolari, o reducere de 28%, ceea ce înseamnă economii de 5,1 miliarde de dolari.