Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei. Punct de cotitură în război?
Rusia a început să lanseze rachete Kalibr din Marea Azov împotriva Ucrainei. Este un punct de cotitură în acest război, consideră Marina ucraineană. Informația a fost făcută publică pe 22 iunie de purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmytro Pletenchuk, în emisiunea teletonului, potrivit agenției de presă RBC-Ucraina.
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
„Patru rachete (de tip Kalibr / Calibr - n.red.) au fost trase din apele Mării Azov, iar acesta este un punct de cotitură important, deoarece, după cum puteți vedea, o folosesc, considerând-o o zonă de apă mai sigură decât Marea Neagră”, a spus el.
Potrivit lui Pletenchuk, rușii au început să-și staționeze navele în Marea Azov în loc de Marea Neagră din motive de securitate.
,,Cu toate acestea, acest fapt este și neplăcut, pentru că au decis că pot folosi (Marea) Azov, inclusiv pentru plasarea navelor și pentru operații. Dar, desigur, uită aparent, că (Marea) Azov este și destul de aproape de noi".
Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene a mai precizat că în Marea Neagră, există un submarin, care poate avea până la patru rachete de croazieră la bord, în timp ce în Marea Azov operează trei nave purtătoare de rachete Kalibr, care mai au la bord până la 20 de rachete.
Atacul rusesc cu drone și rachete din noaptea de 21 spre 22 iunie
Anunțul lui Pletenchuk privind lansarea de rachete Kalibr din Marea Azov corectează informațiile inițiale în care se preciza că acestea au fost lansate din Marea Neagră.
Potrivit raportului din dimineața de sâmbătă al Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a lansat asupra Ucrainei 13 drone explozive „Shakhed” (din zonele Primorsko-Akhtarsk și Balaklava) și 16 rachete (10 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe bombardiere strategice Tu-95MS, patru „Kalibr” din Marea Neagră și două rachete de croazieră „Iskander-K” din Crimeea).
La rândul său Marina ucraineană a precizat tot sâmbătă dimineață că în Marea Neagră se afla un purtător de Kalibr dar fără rachete la bord, ceea ce însemna că le-a lansat în atacul din noaptea trecută, în timp ce în Marea Azov se află trei nave cu 24 de rachete, adică încărcătură intactă ca și cum nu ar fi lansat nicio rachetă.
Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 12 rachete (șapte Kh-101/Kh-555, patru Kalibr și o „Iskander-K”) și toate dronele.
Comentariul autorului: Potrivit raportărilor zilnice ale Marinei ucrainene, trei nave ruse purtătoare de rachete Kalibr (cu un total de 24 de rachete la bord, câte opt pe fiecare) au fost semnalate începând cu data de 6 iunie.
Distanța din Marea Azov către centrul, nordul și estul Ucrainei este mai mică decât distanța din Marea Neagră.
Posibile explicații pentru folosirea Mării Azov ca locație de lansare sunt gradul mai mare de protecție al navelor împotriva dronelor navale ucrainene, precum și timpul de zbor mai mic al rachetei până la anumite ținte ceea ce ar însemna și interval de timp mai mic de expunere la interceptare.
O altă explicație ar putea fi folosirea de către ruși a versiunii antinavă a rachetelor Kalibr, pe care ar fi modificat-o pentru a lovi ținte terestre. Aceste rachete antinavă au o rază de acțiune maximă de doar 660 km, cu 1.000 - 2.000 de km mai puțin decât versiunea special destinată angajării țintelor terestre, iar Marea Azov ar fi astfel o locație mai bună de lansare decât Marea Neagră.
Nu ar fi pentru prima dată când rușii folosesc rachetele antinavă, de regulă nemodificate, pentru a ataca ținte terestre ucrainene. Astfel, până acum au atacat Ucraina cu rachete antinavă de tipurile Kh-22, Kh-32, P-35 (3M44 Progress) și altele, dar în majoritatea cazurilor loviturile au fost imprecise.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News