Rusia lovește în premieră cu o dronă de suprafață (Video). Podul ucrainean Zatoka din Odesa, lovit de un USV rus
Pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip, realizat pe 10.02.2023, cu ceea ce pare a fi o ambarcațiune rusească fără pilot, care atacă un pod la sud de Odesa.
Explozia podului ucrainean Zatoka lovit de o dronă maritimă de suprafață a Rusiei. Captură video @Twitter
Presa și bloggerii ruși susțin că podul rutier și feroviar Zatoka din Regiunea Odesa a fost lovit de o dronă maritimă de suprafață. Deocamdată, pagubele reale provocate podului, care leagă regiunea de restul Ucrainei, nu au putut fi constatate.
Videoclipul de 18 secunde distribuit pe Twitter pare a fi o înregistrare a unor persoane care vizionează un material video pe ecranul unui computer. În acesta apare o ambarcațiune mică, ce se mișcă rapid, trece pe sub pod între doi piloni de susținere și explodează la aproximativ 8 secunde. Există apoi un fulger strălucitor și nori de fum alb, dar videoclipul se întrerupe înainte ca amploarea daunelor să poată fi afișată.
Până în prezent, nu există informații oficiale despre acest incident nici din partea rusă și nici din cea ucraineană.
Astfel, nu se cunoaște cu exactitate dacă obiectul care a lovit podul este într-adevăr o navă rusescă de suprafață fără pilot. Dar dacă ar fi așa, ar fi vorba despre prima utilizare cunoscută a acestui tip de arme de către Moscova.
“Conform unor rapoarte ale presei ucrainene, drona kamikaze de suprafață au fost lansată din Marea Neagră. Stâlpii podului au fost deteriorați”, se arată pe canalul de Telegram al publicației ruse Mash, fără să se precizeze care media ucraineană a prezentat aceste rapoarte.
De asemenea, canalul rusesc de Telegram Rybar a anunțat că există unele avarii la pod.
“Este dificil să vorbim despre amploarea daunelor produse pe baza filmărilor disponibile, dar, aparent, suporturile podului au fost deteriorate”, a informat Rybar.
Podul Zatoka, singurul feroviar care leagă partea de vest a Odesei direct de teritoriul Ucrainei
Acesta este singurul pod feroviar care duce către partea de vest a Regiunii Odesa direct prin teritoriul Ucrainei. Un traseu alternativ este reprezentat de un drum, care străbate aproape opt kilometri pe teritoriul Republicii Moldova.
“Deși podul a mai fost atacat în mod repetat de către partea rusă, până în prezent nu au mai existat rapoarte privind utilizarea dronelor maritime de către Forțele Armate ale Federației Ruse. Apariția în arsenalul forțelor ruse a unor noi instrumente implicate în misiunile de luptă nu poate decât să ne bucure”, a precizat Rybar.
Trebuie precizat faptul că, de cealaltă parte Ucraina a mai folosit ambarcațiuni fără pilot încărcate cu explozivi, inclusiv într-un atac la scară largă executat în luna octombrie a anului trecut asupra Sevastopolului, sediul Flotei ruse din Marea Neagră. Surse rusești au susținut că Ucraina le-a utilizat din nou câteva săptămâni mai târziu în terminalul Sheskharis din portul rusesc Novorossiysk de la Marea Neagră.
Kievul a lansat, de asemenea, un proces de strângere de fonduri pentru a cumpăra până la 100 de drone maritime.
Dacă atacul din 10 februarie asupra podului din Zatoka a fost într-adevăr efectuat de o navă rusească de suprafață fără pilot, înseamnă că Moscova are la dispoziție încă o metodă de a ataca forțele ucrainene. Astfel de arme ar putea fi folosite, de asemenea, în altă parte în zona Mării Negre, ca de exemplu în jurul Odesei, precum și în orașul-port Ochakov, care este supus unor bombardamente rusești constante.
Este chiar posibil ca acestea să poată fi folosite pe râul Nipru pentru a ataca pozițiile ucrainene din și în jurul orașului Herson, precum și potențiale ținte de-a lungul râului Bugul de Sud, inclusiv poate chiar din Nikolaev.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News