Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia mai face un pas spre retragerea din Tratatul Cer Deschis, dar uită de acuzaţiile care i se aduc şi arată cu degetul spre SUA
19 mai, 19:01
Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), reunită miercuri în sesiune plenară, a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind denunţarea Tratatului Cer Deschis (Open Sky), ceea ce oficializează retragerea Moscovei din acest pact care permitea survolul reciproc al ţărilor semnatare de către aeronave de observaţie neînarmate, informează Interfax şi Reuters.

Proiectul de lege privind denunţarea tratatului a fost introdus în camera inferioară a parlamentului la 11 mai de către preşedintele Vladimir Putin.

Iniţiativa a urmat retragerii SUA la 22 noiembrie 2020, sub un "pretext imaginar", ceea ce a pus în pericol securitatea Rusiei şi a perturbat în mod semnificativ echilibrul intereselor statelor membre, se arată în nota explicativă la proiectul de lege privind denunţarea pactului.

SUA s-au retras din Tratatul de control şi de verificare a armamentelor Cer Deschis spre finalul preşedinţiei lui Donald Trump, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor documentului, ceea ce autorităţile ruse neagă. Ulterior, Rusia a anunţat în ianuarie că se retrage la rândul său din acest tratat.

După votul din Dumă, legea privind denunţarea Cer Deschis urmează să fie validată şi de Consiliul Federaţiei, ceea ce este doar o formalitate. Conform procedurii, după aprobarea legii de către senatori, aceasta trebuie semnată de preşedintele Federaţiei Ruse.

Anterior, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară), Grigori Karasin, a declarat pentru Interfax că Senatul se va reuni pentru votarea documentului la 2 iunie.

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov declarase anterior presei că, de îndată ce procedurile interne ale Federaţiei Ruse privind denunţarea Tratatului Cer Deschis vor fi finalizate, Rusia va înceta să mai fie parte a acordului peste şase luni.

În plus, a explicat el, zborurile de supraveghere în cadrul tratatului sunt suspendate la ora actuală din cauza epidemiei de coronavirus şi acest lucru s-a făcut cu acordul tuturor părţilor. "Nu pot spune cum va evolua situaţia epidemică, dar cota (pentru zborurile prevăzute în tratat) pentru anul în curs a fost convenită anterior", a spus Riabkov.

În acest context, preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a acuzat că, încetând să respecte obligaţiile asumate una câte una, SUA distrug în mod constant întreaga arhitectură a securităţii internaţionale.

Explicând necesitatea denunţării Tratatului Cer Deschis, preşedintele Comisiei de Apărare din Dumă, Vladimir Şamanov, a spus că şi după retragerea lor din tratat SUA vor avea acces la informaţiile din cadrul misiunilor aeriene de supraveghere de la ţările NATO rămase în pact, în timp ce Rusiei îi sunt interzise inspecţiile aeriene deasupra SUA.

Acest vot intervine cu câteva ore înainte de prima întâlnire între şefii diplomaţiei celor două ţări, Serghei Lavrov, respectiv Antony Blinken, în cadrul unei reuniuni asupra Arcticii în Islanda şi înaintea unui eventual summit între Joe Biden şi Vladimir Putin în iunie, notează AFP.


Statele Unite au început o revizuire a retragerii din tratatul de supraveghere militară Cer Deschis


Cu puţin înaintea votului din Dumă, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova "le-a transmis americanilor că, în caz de soluţie constructivă, Rusia ar putea avea în vedere posibilitatea rămânerii în tratat".

Deocamdată, Kremlinul a subliniat că nu va aştepta la nesfârşit o decizie americană şi şi-a angajat propria procedură de ieşire din tratat.

Această problemă este una din numeroasele divergenţe ruso-americane care tensionează relaţia dintre cele două ţări. Ele încearcă totuşi să se pună de acord asupra unui summit între cei doi preşedinţi, notează AFP.

"Pentru moment, nu există un acord asupra orei sau locului. Înainte de a ne înţelege asupra acestor puncte, trebuie să analizăm poziţia SUA privind ordinea de zi" a unei întâlniri Putin-Biden, a spus Riabkov.

Statele Unite au afirmat săptămâna trecută că au început o revizuire a retragerii din tratatul de supraveghere militară Cer Deschis, decisă în perioada administraţiei Donald Trump, în contextul în care Rusia a iniţiat oficial propria ieşire din acest tratat.

"Nu am luat o decizie cu privire la participarea viitoare la Tratatul Cerul Deschis. Re-examinăm în mod activ dosarul", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, citat de Agerpres, referindu-se în special la consultări cu aliaţi ai Washingtonului.

"Nerespectarea continuă a acestui tratat de către Rusia se numără printre numeroşii factori relevanţi pe care îi luăm în considerare", a adăugat Price, solicitând Moscovei "să ia măsuri pentru a reveni la termenii tratatului".

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
S-a încheiat exercițiul aerian “Thracian Star 2021” din Bulgaria la care au luat parte și avioanele F-16 românești
Transnistria, calul troian al Rusiei pentru R. Moldova și Ucraina. Angela Grămadă: Trupele ruse s-au pregătit inclusiv pentru dezghețarea conflictului
Patru talibani au fost arestați pentru atacul cu rachete asupra palatului prezidențial din Kabul
Un elev român a realizat un aeromodel al MiG-21 LanceR controlat de la distanță. Zbor demonstrativ la Boboc (Video)
Ungaria e dispusă să renunțe la 7 miliarde de euro din PNRR dacă banii vor fi condiționați de abrogarea legii LGBT ungare
Capacitatea noului avion rusesc Su-75 “Checkmate” de a penetra piața de profil
Un C-27J Spartan al ROAF va transporta trei pacienți cu arsuri în Germania
Traducător afgan pentru US Army, decapitat de talibani
După modernizare, crucișătorul rusesc Amiral Nakhimov va reprezenta o amenințare serioasă pentru SUA și NATO
Macron a discutat cu premierul japonez despre cooperare şi o regiune ”indo-pacifică liberă”
Un virusolog chinez acuză: SARS-CoV-2 a fost produs de armată
Teama de un nou puci îl urmărește pe Erdogan. Militarii din Ciprul de Nord au defilat în fața președintelui turc fără cuiul percutor la armă
Experții ruși pretind că invincibilitatea F-22 a apus. Noile sisteme S-500 ar trebui să fie capabile să detecteze aeronave stealth ale SUA
Forțele speciale române au apărat eroic un punct strategic: 1.000 de insurgenți au atacat în valuri zile întregi. Dezvăluiri din iadul din Afganistan
Interdicţie de circulaţie pe timp de noapte în 31 din cele 34 de provincii din Afganistan, din cauza ofensivei talibanilor
Atac cu dronă împotriva unei baze a militarilor americani din Irak
Confruntări armate violente între cele mai importante miliții din Tripoli și din vestul țării
Comandantul Comandamentului Maritim Aliat a apreciat Forțele Navale Române pentru măsurile de consolidare a posturii NATO
Vehiculul blindat Ajax, prea zgomotos şi prea lent pentru gustul armatei britanice. Înalţi oficiali militari urmează să fie traşi la răspundere
Batalionul 84 Asigurare Date, tehnici de supraviețuire în condiții grele și de izolare în Vrancea
Noi discuții SUA - Rusia la Geneva. Tema: ”măsuri de control al armelor şi de reducere a riscurilor"
Venezuela denunţă o ''încălcare a spaţiului său aerian'' de către un avion C-17 american
Talibanii distrug infrastructura din Afganistan
Un site media rusesc, care a colaborat la multe anchete cu Bellingcat, declarat "agent străin"
Delegațiile afgane se vor reîntâlni la Doha pentru un acord de încetare a focului. Rusia și Turcia par a negocia mai bine cu talibanii decât cu guvernul afgan
Bombardament aerian israelian, dejucat de sistemele rusești Buk-M2E din Siria
Kievul protestează față de decizia Rusiei de a-i atrage pe locuitorii din Donbas în alegerile pentru Dumă
US Marine Corps are nevoie de 500 de noi vehicule de recunoaștere. Textron Systems propune vehiculul 6x6 Cottonmouth
Noul Parlament al Republicii Moldova, convocat luni, după semnarea decretului prezidenţial şi validarea rezultatelor scrutinului
Regimul lui Alexandr Lukașenko continuă represiunea opoziției și a jurnaliștilor critici
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro