Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia nu permite dislocarea trupelor SUA aflate în retragere în statele vecine din Asia Centrală. Putin l-a avertizat pe Biden
În contextul retragerii trupelor americane din Afganistan - cel mai lung război din istoria Americii -, Federația Rusă a adoptat o poziție dură transmițând că nu acceptă staționarea americanilor în fostele republici sovietice din Asia Centrală.
Foto: US Marine Corps, în timpul unui exercițiu. Sursă: U.S. Department of Defense (DoD)

Acest lucru a fost reiterat de Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse, care a dezvăluit și faptul că președintele rus Vladimir Putin i-a comunicat ferm omologului său Joe Biden, în cadrul summitului de la Geneva, că Moscova nu acceptă o asemenea decizie.

Avertismenul rușilor vine în contextul în care trupele americane se retrag din Afganistan, Joe Biden declarând că retragerea e completă în proporție de 90%.

„Vreau să subliniez că redislocarea trupelor americane în țările vecine Afganistanului este inacceptabilă”, a precizat Riabkov, citat de publicația americană de specialitate Stars and Stripes

Diplomatul rus a precizat că Moscova a avertizat și națiunile din Asia Centrală cu privire la acest lucru. 

G Ad:

 

Rusia nu acceptă trupe americane pe teritoriul CSTO, alianță militară pe care o conduce

 

Amintim că din 15 republici sovietice, nu mai puțin de 5 erau din Asia Centrală: Kazahstan, Kârgâzstan Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Cu excepția primelor două, toate au graniță cu Afganistanul, sfâșiat de război.

Poziția diplomatului rus vine după ce ieri, Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a reiterat ieri faptul că Kazahstanul, Kârgâzstanul și Tadjikistanul sunt state membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) iar „prezența trupelor străine pe teritoriile lor trebuie acceptată de CSTO.

CSTO este evident controlat de Federația Rusă și reprezintă o alianță militară din care pe lângă cele trei state din Asia Centrală amintite mai sus, mai fac parte Belarusul și Armenia. Și evident, Federația Rusă.

Sursa citată amintește că atât Tadjikistanul cât și Kârgâzstanul găzduiesc baze militare rusești.

Mai mult, în Tadjikistan se află Baza 201, cea mai mare bază militară rusă din străinătate.

Kârgâzstanul a găzduit până în 2014 și o bază militară a SUA prin care Washingtonul a susținut operațiunile din Afganistan. Același lucru s-a întâmplat și în Uzbekistan, unde a existat o bază SUA, dar pe fondul tensiunilor cu Washingtonul baza a fost închisă de autorități în 2005.

Amintim că săptămâna trecută președintele Joe Biden a anunțat că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan ”va fi încheiată la 31 august”, dând asigurări că americanii ”şi-au atins obiectivele” în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste.

Tot săptămâna trecută Armata americană a anunţat că a încheiat în proporţie de 'peste 90%' retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Boeing dezvăluie noul concept de rachete aer-aer cu rază lungă. LRAAM nu va concura cu alte rachete americane
Ministerul apărării din Lituania recomandă consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti
Controversă privind sistemul Iron Dome din Israel. Dispută politică majoră între democrați în SUA privind finanțarea
Volodimir Zelenski promite un ''răspuns puternic'' după tentativa de asasinare a consilierului său
Criza submarinelor franco-australiene | Premierul danez îl apără pe Joe Biden în faţa criticilor europenilor
Puitorul de mine Viceamiral Constantin Bălescu și scafandri militari români se vor asigura că embargoul de arme impus Libiei e respectat
Arquus vrea ca România să devină „a doua casă”. Blindatele Sherpa 4x4 pe care ni le propun francezii ar putea fi construite aici
DISCURSUL președintelui Iohannis la ONU (Video) | Conflictele prelungite din vecinătatea României amenință securitatea Europei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro