Rusia pregătește redirecționarea gazelor destinate Europei printr-un nou gazoduct către China
Potrivit informațiilor furnizate recent de Gazprom, în cadrul întâlnirii pe care managerul general Alexei Miller a avut-o cu viceprim-ministrul Mongoliei Sainbuyan Amarsaikhan, a fost semnat un acord pentru realizarea lucrărilor de proiectare și construcție a unei noi conducte de gaze naturale spre China.
„Lucrările la proiectul gazoductului Unirea Estului (Soiuz Vostok) progresează activ și cu succes. În urmă cu o lună au fost aprobate rezultatele studiului de fezabilitate, iar astăzi a fost semnat contractul de proiectare. Aceasta înseamnă că proiectul a intrat în faza practică”, a declarat șeful Gazprom.
Anterior, viceprim-ministrul Mongoliei a declarat că începerea lucrărilor este planificată în 2024. După finalizarea studiului de fezabilitate, guvernele Chinei, Mongoliei și Rusiei ar trebui să cadă de acord cu privire la reglementarea prețurilor și tarifelor și să semneze acordurile necesare.
Referitor la relația cu China, Miller a mai precizat că Rusia și-ar fi dorit ca încă din 2021 exporturile de gaze naturale către China să fi ajuns la ținta de 160 de miliarde de metri cubi pe an.
Capacitatea de export a gazoductului Unirea Estului - care va fi o continuare a proiectului funcțional Puterea Siberiei 2 construit prin Republica Altai, Mongolia şi zona de nord-vest a Chinei - poate depăși capacitatea Puterii Siberiei 1 de peste 1,3 ori și ar putea ajunge la 50 de miliarde de metri cubi pe an.
„Acest lucru va face posibilă furnizarea de gaz din Siberia de Vest pentru export în volume mari nu numai spre Europa, ci și în direcția estică”, a declarat șeful companiei ruse.
Rusia redirecționează spre Orient gazele destinate în prezent Europei
Experții ruși în domeniu au ajuns la concluzia că Puterea Siberiei 2 (ruta vestică) reprezintă o opțiune mai bună decât prima conductă de gaz către China, Puterea Siberiei 1 (ruta estică), deoarece va fi alimentată cu gaze naturale din zăcămintele existente în Siberia de Vest.
Acest lucru face posibilă redirecționarea spre Orient a gazelor destinate în prezent Europei, gazoductul devenind relevant în contextul intenției Europei de a-și reduce dependența de gazele naturale rusești și de a abandona combustibilii fosili până în 2050.
În mai 2014, Gazprom a semnat un prim acord cu Beijingul privind livrarea anuală a 38 de miliarde de metri cubi de gaze către China, timp de 30 de ani, prin Puterea Siberiei 1, un gazoduct de 3.000 de kilometri.
Cele două mari rute fac ca China să devin cel mai mare importator de gaz rusesc (cu peste 68 de miliarde de metri cubi anual), depăşind Germania (40 miliarde de metri cubi).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News