Rusia se teme de F-16 și a început deja „vânătoarea de F-16” în Ucraina. Pentru prima dată F-ul contestă serios superioritatea aeriană rusă
Ucraina urmează să primească în această vară primele avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din partea aliaților occidentali, fapt ce provoacă deja deranj mare la Moscova.
Photo source: U.S. Air Force
Coaliția F-16 pentru Ucraina este aproape să livreze primele avioane de luptă Kievului, după aproape 9 luni de la luarea deciziei că Occidentul va sprijini efortul de război ucrainean cu aeronave F-16. Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos se numără printre țările care s-au angajat să doneze F-16.
Totodată, în România la Baza 86 Borcea a fost ridicat în timp record primul centru de antrenament pentru F-16 din Europa. Practic, centrul din România a fost transferat din Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii de către partea olandeză.
În același timp, piloții ucraineni se antrenează pentru a zbura F-16 la baze militare aflate în Danemarca, Statele Unite, Marea Britanie sau România.
Trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze aterizând la Baza 86 Borcea, România. Sursa Foto: Pagina de Facebook a Forțelor Aeriene Române
La Baza Aeriană Borcea, pe lângă piloții români, vor fi antrenați și piloții ucraineni care vor zbura aeronavele donate de statele europene.
Președintele rus Vladimir Putin a precizat recent că „avioanele F-16” vor avea soarta tancurilor occidentale și vor fi doborâte rapid, iar în cazul în care ele decolează de pe aerodromuri occidentale devin ținte legitime, inclusiv în statele NATO.
Însă în spatele aceste declarații războinice, rușii au cu siguranță emoții.
Rusia a început deja vânătoarea de F-16 în Ucraina. F-ul contestă în aer, în premieră, superioritatea aeriană a Rusiei
Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina
Nu ne așteptăm ca F-16 să fie însă un „game changer”. Pe lângă numărul avioanelor, esențială va fi și înarmarea avioanelor. Cu alte cuvinte armele care vor fi livrate pe avioanele de luptă.
Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, analist politico-militar, expert pe spațiul fost sovietic și fost atașat militar al României la Chișinău, într-o analiză pe care a făcut-o la postul Digi 24 a subliniat faptul că de fapt rușii se tem de livrarea avioanelor occidentale.
De ce? Întrucât pentru prima dată de la invazie superioritatea aeriană rusă va fi contestată serios de ucraineni. În acest sens Sandu Valentin Mateiu punctează că rușii au început deja vânătoarea iar loviturile rușilor în vestul Ucrainei vizează tocmai baze aeriene unde ar putea fi dislocate avioane F-16, fapt ce arată că în spatele declarațiilor publice avioanele occidentale sunt o amenințare reală pentru ocupantul rus.
„Mesajul (n.r. - președintelui Vladimir Putin privind amenințările că Rusia va lovi state ce vor pune la dispoziție aerodromurile ucrainenilor) e în primul rând destinat publicului rus, dar și Occidentului. (...) Sunt convins că președintele rus, dincolo de discursul public, a avut o discuție serioasă cu factorii de decizie ruși despre cum face față acestei situații. Pentru că F-16 pe câmpul de luptă din Ucraina va însemna ceva. Pentru prima oară superioritatea aeriană rusă va fi contestată din aer. Dincolo de declarațiile publice aceasta este problema. Firește că președintele Putin a transmis mesajul că e o prostie să credem că Rusia va ataca un stat NATO, dar exact același lucru spunea și despre Ucraina în urmă cu doi ani. Dar în clipa de față Rusia e ocupată să dovedească Ucraina. Vom vedea cum se schimbă discursul dacă acest lucru se va întâmpla, să sperăm însă că nu va fi cazul.
„Este la limita dreptului internațional (lovirea ipotetică a statelor care ar pune la dispoziție ucrainenilor aerodromuri) și foarte probabil țările occidentale vor avea în vedere să evite o asemenea situație. După transferul de avioane F-16 către Ucraina ele devin o problemă ucraineană . Vor fi chestiuni legate de mentenanță, dar ucrainenii vor fi cei care vor trebui să-și protejeze bazele aeriene de unde vor decola aceste avioane. Rusia deja caută să lovească bazele aeriene ucrainene din vestul Ucrainei. Vor fi vânate aceste baze pentru că în pofida declarațiilor lui Vladimir Putin, F-16 pe câmpul de luptă e o amenințare serioasă la la adresa superiorității aeriene rusești, chiar și parțială, în Ucraina”, a conchis acesta.
CITEȘTE ȘI: Un pilot român dezvăluie primul lucru pe care-l simți când treci de la MiG-21 LanceR la F-16. Toți piloții din prima serie de la Borcea au zburat deja pe F-uri
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News