Rusia și-a redus potențialul maritim din Marea Mediterană. Navele Flotei din Oceanul Pacific revin la Vladivostok
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 01.11.2022, că un detașament de nave condus de nava amiral a flotei, crucișătorul purtător de rachete Varyag, a revenit în zona de responsabilitate a FROP, care începe la sud de Sri Lanka.
,,Detașamentul de nave al FROP efectuează un marș interflote din Marea Mediterană către locul de dislocare permanentă de la Vladivostok, după ce a îndeplinit misiuni în zona maritimă îndepărtată”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Interfax.
După cum au anunțat reprezentanții ruși, FROP a preluat conducerea operațională a detașamentului de nave de la Flota rusă din Marea Neagră (FRMN). Navele traversează în prezent Oceanul Indian. Acestea au plecat de la Vladivostok într-un marș de lungă durată în luna decembrie 2021.
Din detașamentul de nave care se apropie de Sri Lanka, pe lângă crucișătorul Varyag, mai fac parte distrugătorul Amiral Tributs și petrolierul Boris Butoma.
Comentariul autorului: Prin ieșirea navelor FROP din Marea Mediterană se poate remarca slăbirea semnificativă a potențialului militar naval al Federației Ruse în regiune. Dacă la începutul conflictului din Ucraina în cadrul escadrei rusești din estul Mării Mediterane se aflau două crucișătoare, două distrugătoare, două fregate și două submarine diesel-electrice, acum în zonă au rămas numai două fregate și un submarin.
Este adevărat și faptul că, recent, fregatelor Amiral Grigorovici și Amiral Makarov ale FRMN și Flotei de Nord li s-au mai adăugat corvetele Stoikiy și Soobrazitelny de la Flota rusă din Marea Baltică (FRMB).
Probabil că, în aceste condiții, gruparea navală rusă din regiune nu va mai fi capabilă să blocheze mijloacele navale ale NATO, care, dimpotrivă, vor fi crescute. Pe lângă portavionul George Bush, aflat în apropierea coastelor Italiei, Forțele Navale ale SUA intenționează să aducă în Europa încă un portavion și gruparea navală a acestuia. Este vorba despre portavionul USS Gerald R. Ford.
Este posibil ca partea rusă să considere faptul că perioada de încordare maximă, când în Marea Mediterană se aflau trei portavioane din SUA, Italia și Franța, a trecut și nu mai este necesară menținerea unei prezențe permanente atât de intense în regiune. În caz de necesitate, autoritățile de la Moscova au opțiunea readucerii rapide în Siria a unor avioane MiG-31K, dotate cu rachete hipersonice Kinzhal, și a unor bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, care se pot opune eficient mijloacelor navale ale NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News